• 2012-03-26, 18:13
  • 12

Har ni fått en bra start på måndagen? Tack för era fina kommentarer. Ni är så gulliga och roliga…! Här kommer recepten från helgen.

Förrätt Gratinerade havskräftor med örtsmör

Kräftorna klyfs och grillas hastigt med ett gott aromsmör. Servera med sprödvarmt bröd att doppa i det goda smöret. Beräkna 2-3 havskräftor per person till förrätt.

Örtsmör:

200g smör

4 pressade vitlöksklyftor

1-2 msk ljus fransk senap

2-3 krm cayennepeppar

2 tsk dragon

1 tsk italiensk salladskrydda

ca 4 msk finhackad persilja

Rör ihop örtsmöret i god tid. Klyv, klipp itu havskräftorna på längden. Lägg kräftorna tätt i en ungspanna med folie i botten. Klicka över örtsmöret och grilla eller gratinera hastigt i het ugn. (några minuter till smöret smält)

Servera med en skiva bröd och något gott bubbel till- Finns massor av märken som kostar runt hundralappen och ÄR som champagne. Jag har detta recept i en gammal bok jag fick av mamma för tusen år sedan. Bästa boken för alla rätter är fantastiska så jag är så glad för att ha kvar den. Örtsmöret… havskräftor. Kärlek och en smakupplevelse.

 

Varmrätten  helstekt oxfile som  jag hade i ugnen ca 15 minuter. ( stekte först i pannan) Till det serverade jag ungstekta rotfruktgrönsaker med färsk timjan, olivolja och flingsalt. Grön färsk sparris, pepparsås och hummersmör. Hummersmöret rörde jag ner finhackad hummer (köpte en fryst) en knippe klippt färsk gräslök, en skvätt worshestersås och salt och peppar. MUMSIGT!

Dessert Receptet kommer från boken ” Taste by Louise” Hon som vann Sveriges mästerkock förra året. Duktig tjej!

 

 
Ingredienser
50 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 msk strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.75 dl vetemjöl
1 krm salt
1 krm bikarbonat
1.75 dl havregryn
1 st ägg
90 g mörk choklad, hackad
Cheesecakefyllning
3 äggulor + 3 äggvitor
2 dl strösocker
0.5 tsk vaniljsocker
0.5 krm salt
200 g philadelphiaost
3 dl vispgrädde, vispad
100 g nougat, hyvlad
Rårörda hallon
2 dl hallon
1 msk strösocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker till en krämig smet.
2. Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en skål.
3. Tillsätt havregryn och ägg i smör- och sockersmeten och rör om. Vänd i mjölblandningen och tillsätt chokladen sist.
4. Smöra en stor form med löstagbar kantoch klicka ut smeten. Grädda i cirka 12 minuter mitt i ugnen.
5. Stjälp försiktigt över kakan på ett fat. Klä ugnsformen med plastfilm och lägg sedan tillbaka kakan.
6.
Vispa äggulor, socker, vaniljsocker och salt vitt och poröst.
7. Tillsätt Philadelphiaoste och vispa ytterligare någon minut.
8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
9. Vänd i grädden i ostsmeten och vänd därefter ner äggviteskummet. .
10. Bred ut lite av ostsmeten på kakbotten och lägg på några skivor nougat. Varva ytterligare två gånger.
11. Frys in cheesecaken i cirka 3 timmar, den ska vara halvfrusen vid servering.
12. Rör hallon och socker tills sockret är helt upplöst.

Uppläggning
servera cheesecaken antingen som en hel tårta toppad med hallonen, eller lägg upp bitar på tallrikar och ringla över rårörda hallon.

Bon apetit :-)

2012-03-26 Hälsa, Recept

Relaterade inlägg