Pasta Pomodoro med gratinerade havskräftor

Här kommer tips på en riktigt god helgmiddag. En lyxigare middag som gör succé på middagsbordet eller varför inte göra fredagsmyset lite extra lyxigt och annorlunda. Detta var riktigt gott, visst är det kul med mat!

Vad vill du att jag ska skriva för recept?

Örtgratinerade havskräftor brukar jag göra som en god förrätt som jag tipsat om tidigare, receptet är från min mammas gamla kokbok ”Festmat”. Men den boken kan jag lova har de allra bästa recepten jag inte sett någon annanstans.

Kräftor eller hummer med örtsmör är ju gott att bara ha en som en rätt och en god champagne till, men nu kör vi även pasta!

Pastarätten fick jag inspiration från Leila Lindholm i hennes bok Fresh foodie.

Recept: Pasta Pomodoro och gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 3 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask goda babytomater
5 mogna tomater
1 msk smör
1 msk honung
1 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Ställ in i kylen så det får ta smak.



Gör så här:

1. Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.
2. Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Lägg i hackade tomater och värm på medelvärme.
3. Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop minst 5 minuter till det blir som krossade tomater.
4. Smaka av med salt och peppar
5. Koka pastan al dente i saltat vatten
6. Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Bland det godaste jag ätit.

Häll över lite av smöret från formen där kräftorna gratinerats i pastan. Svårtoftad rätt för det var mörkt igår, men jag lovar er att detta är en riktig pangrätt om man gillar skaldjur.

Nu ska jag ner till gymet och sedan uträtta några ärenden, det blir en skön hemmakväll i soffan sedan Göteborg i helgen, längtar nu. Puss och kram

 

  1. Jag tycker att dina recept är så bra! Alltid gott och inte krångligt, många av dem har blivit riktiga favoriter hos oss. Detta måste jag testa, tack! Gärna fler tips!!! Önskar dig en fin helg.

  2. Älskar dina recept! Gärna mer festmat, det verkar vara din starka sida. Har gjort massor och det blir succe som du säger varje gång vi har middag.
    Tack!

  3. Jag tycker du ska göra en kokbok med alla dina goda recept! Många rätter har blivit favoriter hos oss. De är enkla och smakar supergott!

  4. Hej, skriver ut detta recept. Har samlat på mig några av dina fantastisk recept, som jag märker med johanna om du har några goda tapas recept tas de tacksamt emot då vi åker till Barcelona om några veckor/ fin kväll! / Kristina

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..