Sluta förgifta dina barn!

Jag kan bli så arg när jag står i kön på matbutiken och ser vad familjer tänker låta sina barn äta. Särskilt när någon inte hunnit fylla tio år än och redan visar tydliga tecken på vilken skada den usla dieten gör på deras kroppar. Trots att de redan hunnit få ett antal onödiga kilon som belastar kropparna fortsätter maten att bestå av socker, socker och mera socker.

Det räcker att slänga en blick ned i deras kundvagn för att inse att det här kommer bara att bli värre. Gräddbullar, Skogaholmslimpa, segt godis, kakor med pärlsocker… jag får diabetes bara av att titta på vad de ska vräka i sig.

Har du några tips om hur man kan få barnen att äta nyttigare? Eller tycker du att de ska få bestämma själva vad de äter? Berätta här på bloggen.

Jag vet, några läsare har redan surnat till på mig för att jag påpekar att det finns barn – och vuxna – med rejäl övervikt. Av någon anledning är det helt okej att berätta för någon att hon är smal eller rent av mager, men det är fullständigt tabubelagt att säga att någon är överviktig. Oftast följs det förbudet av ett påpekande att det minsann kan vara någon sjukdom som ligger bakom fetman, trots att snart halva Sveriges befolkning är överviktig och trots att det finns gott om sjukdomar som kan göra någon mager i stället.

Visst är det så att det finns människor som inte rår för sin övervikt för att kroppen redan kämpar med något hemskt. Men det är att göra det väldigt lätt för sig att använda det som bortförklaring till alla. Det är minst lika ofta tvärt om, att man blir sjuk för att man är överviktig. Att börja livet med dåliga förutsättningar för att föräldrarna inte orkar titta på innehållsförteckningar är rena mordförsöket.

Jag blir vansinnigt arg över människor som inte bara gör sig själva illa med sin dåliga kost utan förgiftar sina barn samtidigt.

Socker är en jättestor bov i dramat, Det finns dolt socker nästan överallt och godiset ligger förrädiskt på lur precis vid kassan. När barnen börjar tjata att de minsann vill ha något sött är det väldigt lätt att ge vika. Men det är lika dumt som att låta dem tjata till sig cigaretter. Ingen kan ha missat att det är farligt med för mycket socker eller att det finns innehållsförteckningar på nästan alla livsmedel.

När det inte finns någon att kolla så funkar sunt förnuft bra. Segt godis i lösvikt innehåller förmodligen nästan bara socker. En färsk gurka har lika troligt inget tillsatt socker alls. Mycket svårare är det inte. Det är egentligen bara brödet man måste ta en extra titt på.

Barnen äter det vi äter och gör som vi gör. Sitter du i soffan hela långhelgen och vräker i dig godis så är det svårt att hindra barnen från att göra likadant. Äter du själv en frukt som lördagsgodis i stället för nåt mystiskt segt med självlysande färger och sedan tar en lång skogspromenad så blir det ett naturligt beteende för barnen också.

Visst ska vi reagera om barn ser undernärda ut. Men vi måste bli bättre på att reagera när barn håller på att bli sjuka av för dålig kost och brist på motion också. En bra början är att sluta förgifta dem själva.

  1. Jo jag var faktiskt det. Min mamma tvingade mig 😉 fanns inte på världskartan att jag skulle göda barnen med socker till frukost, middag och kväll.

   Allt handlar om balans.
   De har aldrig varit överviktiga. De har fått äta godis, glass fika men vi har alltid ätit bra mat.
   Mycket aktiviteter och träning.
   Det är skrämmande att vi har så mycket farlig fetma i Sverige, trots att vi är väl upplysta och har både bra och fri mat i skolan och förskolan.

 1. Veckohandla är bra och helst utan barn. Är man två kan ena vara hemma. Ser ingen poäng med att hela familjen ska med eller att handla varje dag när det hämtats från dagis. Tror jag det att det hamnar skräpmat i korgen. Ungarna är skittrötta och det blir mutor. Planerar man inköp så kan man samtidigt se till att bra mat hamnar i korgen. Får man som vuxen dessutom handla i lugn o ro blir det ännu bättre. Som ensamstående tonårsmamma har jag matkasse och fruktkasse hem varannan vecka, topp! Nu för tiden finns det ju så mycket info och möjligheter på nätet så det svämmar över.

 2. Håller helt med dig Johanna! kan vara oerhört provocerande för många, men låt de då äta sitt lösgodis och snabbmat och för oss andra som vill leva hälsosamt och förhoppningsvis ett långt och friskt liv så läser vi med tacksamhet dina inspirerande inlägg!

 3. Nä,verkligen inte bra med så mycket onyttigt. Men diabetes1 får man inte av att äta för mycket socker.

 4. Orkar inte riktigt kommentera med långa inlägg Men jag håller med dig till 110 % jag har själv varit överviktig så jag vet vad det innebär , tyvärr fick jag diabetes 2 🙁 men med rätt kost och massor med träning så är jag medicinfri sedan tre år tillbaka

 5. Applåder! Det är verkligen skrämmande hur barn och tonåringar äter idag. Trötthet, irritation och depression tror jag i många fall beror sockret, det är ett rent elände för våra kroppar. Ge barnen goda smoothies och lite popcorn på fredagkvällen eller varför inte ett smarrigt fruktfat och lite goda nötter? Det blir en win win situation, glada pigga barn och glada föräldrar.
  En sak till… Läsken!! Bort med den, dricka socker är ännu värre och helt onödigt!

 6. Håller fullständigt med dig. Jobbar på en rehab klinik och vi har sjukgymnaster och dietister som jobbar med överviktiga barn. Dom är inte få måste jag säga. Nu beror det inte bara på mat, det ligger sjukdom bakom också. Det får man inte glömma.

  1. Fast hon har ju inte skrivit något om just typ 1 diabetes, hon har inte skrivit att det inte är en autoimmun sjukdom! Finns fler, olika sjukdomar som stor övervikt kan orsaka.

 7. Detta är riktigt illa!!

  Om jag har en överviktig hund så kommer en veterinär att ordinera bantning, men har jag ett överviktigt/kraftigt överviktigt barn så sägs inte lika mycket.

  Något av det mest tydliga tecken på vanvård är överviktiga barn – men de sociala myndigheterna gör i stort sett aldrig något!

 8. Jag äter väldigt sällan godis eller andra sötsaker. Jag äter regelbundet och äter bra mat. Jag går omkring en mil om dagen, ändå så är jag överviktig. Så att skylla på att alla överviktiga äter ”dålig” mat och motionerar för lite är bara bullshit. Jag kämpar med ca 30 kg övervikt.

  1. Ursäkta om jag trampar på en öm tå nu eller gör dig ledsen, men man har inte 30 kg extra fett om man lever sunt och rör på sig.
   Sorry. Vart tror du de 30 kg extra fettet kommer från då? Inte luft och vatten direkt.
   Jag tror tyvärr man skriva ner varje bit man äter för att se vad som är fel.

  2. Men fy Mia, vilken hemsk kommentar. Klart som f*n man kan leva med övervikt FAST man rör sig regelbundet och lever hälsosam livsstil. För vissa människor ser det ut så, vissa KAN inte gå ner. Det är så vissa personer är utformad av många olika skäl, såsom ärftlighet etc. Så otroligt dålig kommentar men iofs är det ju okunskap som är bakomliggande.

   Hoppas du Snabel-a inte tog illa upp av Mias klumpiga ord. Men jag skulle tro du säkert fått höra skit tidigare? Är en hård värld vi lever i…

   Hälsningar
   Caroline

  3. Caroline, okunskap ja.. Klart man kan leva med övervikt även om man rör sig och äter relativt bra men Alla KAN gå ner i vikt, även att en del har svårare för att gå ner och en del har lättare för att gå upp men Alla KAN gå ner, inte lika lätt dock. Många Tror att de äter bra mat men det finns många sockerfällor som en del inte tänker på, eller att de äter för sällan. Alla KAN dock gå ner om de ökar motion (om man nu kan motionera) eller ändrar sin kost, oavsett ev ärflighet el sjukdom men visst kan det vara svårt för en del. Nu handlade ju iofs inte Johannas inlägg om just det.

 9. Tro på gud och ärligt vandra, sköt dig själv och skit i andra! Är så utomordentligt trött på alla dessa moraltanter som gnäller över hur andra lever sina liv.

  1. Samtidigt är det samhället som får betala följdsjukdomar som diabetes och annat så nä jag tycker att vi behöver hjälpa och stötta varandra i detta!

 10. Håller med dig i allt du skriver jag var själv sockerberoende i många, många år nu får jag sota för det med tandhälsan, inte kul!! Urk för socker

 11. Ja jag håller med, men å andra sidan föräldrar som dricker alkohol då? så blir ungdomarna sugna, o ser att mamma eller pappa dricker…ja det finns massor av big no

  Bra inlägg o tänkvärt för många kanske ha det gott kramis

  1. De flesta dricker nog lite vin eller öl till maten, handlar förstås om sunt levende. Felet de flesta gör är att göda våra barn med socker. För lite motion. För mycket snabbmat.
   Inte om mamma eller pappa tar lite vin till middagen.

 12. Håller med Johanna 100%.
  Varför är det jävligt känsligt att säga till någon som har 40 kg övervikt men man kan vräka ur sig elaka kommentarer till den som är smal?
  Jag har alltid varit smal, men får också höra det varje dag.
  Ta en kaka nu, varför ska du inte ha något godis, du kan ju äta allt som är så smal.

  Suck. Tack för bra blogg Johanna med blandade, viktiga ämnen.

 13. Operera brösten, fyll ansiktet med botox och blek tänderna som Johanna så blir du lycklig och en bra förebild för dina barn. Hyckleri och dubbelmoral från Johannas sida

  1. Så bra skrivit!
   Du har vad jag hittills läst, varken kunskap eller utbildning i något annat än som frisör! Sedan skriver du jämt att det är din personliga åsikt på din privata blogg, och det får det ju naturligtvis vara. Men att kommentera och anklaga andra som inte gör eller är lika som man själv, är alltid lågt, och säger oftast mer om den än om andra. Du har ju flera gånger själv skrivit att du mådde dåligt efter att du förlorat din son, vilket jag verkligen beklagar. Men alla kanske inte kan eller orkar ta tag i sin oro eller nedstämdhet, och då hjälper det inte att du tittar i deras kundkorgar och skriver om barnfetma. Har du själv bearbetat all din sorg, oro och besvikelse, eftersom du tar till ytliga korrigeringar?

  2. Exakt men eller hur.. hon vore en bättre förebild om hon var olycklig och hade snusbruna tänder, grav övervikt, var rökare eller knarkade.. eller skrev fram för mera socker, ät och drick vad ni vill ungar! Begränsa er aldrig! Om hon vore storrökare och samtidigt ville framstå som hälsoinspiratör kunde vi kalla henne hycklare, men att hon bryr sig om sitt yttre har knappast med inlägget och ämnet att göra va.

  3. Ja vem är du Johanna att döma andra, och komma med pekpinnar….
   Du klarar ju inte av att leva i din egen kropp,utan injektioner med nervgift,
   operation av bröst, låtsasnaglar,låtsasögonfransar ja listan blir lång….
   Kanske är detta ett uttryck för dina egna tillkortakommanden….

 14. Fast du Johanna blev ju överviktig själv fast din mamma vad du sa nedan är noga med vad man stoppar i barnen. Tycker faktiskt lite synd om tonåringar som måste leva upp till något slags perfekt ideal. Det kan också vara skadligt.

  Nej normalt sund förnuft och inte för mycket prat om vare sig mat eller skönhet tror jag är bäst för barn/tonåringar. Sedan när man är vuxen gör man ju precis som man vill men kanske ska tänka sig för så att man inte skadar sina barn – på det ena ELLER andra sättet.

  1. Jag skulle få riktigt mycket skit om jag sa jag var farligt överviktig. Lovar 😉
   Så nej, farlig fetma hade jag inte. Hade 12 extra hemska kilon efter graviditet och det var hemskt.
   Högt blodtryck, dålig sömn.

   Bär man på 30 kilo fett, eller ännu värre när våra barn blir kraftigt överviktiga måste vi göra något åt det.

   Jag gjorde något åt mina 12 kilo fett.

   Har aldrig mått så bra som efteråt.

   Sund förnuft är inte att göda barnen dagligen med socker.
   Balans och motion är viktigt.

 15. Tänk om folk kunde veta nånting om det dom skriver. Du vet uppenbarligen ingenting om typ 1 diabetes (eller om diabetes i överlag) och skillnaden på det gentemot typ 2. Vi är många som dagligen kämpar ihjäl oss för och sprida kunskap om typ 1 diabetes och slå hål på myter och så kommer en inkompetent bloggerska som inte har någon kunskap i det hon skriver om och hon har en stor publik som tycker det hon skriver är bra. Fyfan så sorgligt. Ni som tycker detta är bra skrivet, vet ni ens själva vad det är ni tycker är bra? För ni tycker alltså en myt är bra skrivet. Herregud vad Johanna och ni är korkade. Finns ingen pålitlig källa som påstår att typ 1 diabetes är självförvållat eller orsakat av vad man har ätit. Ingen forskare eller diabetesteam i sjukvården påstår det heller. Men att en amatör som påstår det är tydligen bra skrivet!!

  1. Men snälla du, hon har ju inte skrivit nåt om typ 1 diabetes! Hon har inte skrivt att typ 1 diabetes är självförvållat! Det finns flera sjukdomar som kan orsakas av stor övervikt och av socker! Jag tycker det var bra skrivet och jag vet vad det är jag tycker är bra, inte alls korkat!

  2. Jag håller fullständigt med dig. Är så trött på folk som tror att diabetes beror på för mycket socker. Vi kämpar med näbbar och klor för att slå hål på fördomar som detta Johanna skriver. Om det vore sant så kanske hon själv hade haft det med tanke på alla bakverk och kakor mm som hon själv stoppade i sig förr….. Jag gillar Johannas blogg men det här gjorde mig mest ledsen, att skriva ngt så korkat. // Ulrika

  3. Fast Eva, skriver man endast diabetes, då menar man alla diabetessjukdomar. Därför viktigt att nämna vilken typ man menar! Då dessa är inte samma sjukdomar. Och dessutom kom ordet diabetes in här i ett inlägg om för mycket socker till barn och vad vilken diabetes brukar man få, jo barndiabetes. Alltså tror hon att barndiabetes är av för mycket socker.

  4. Fast Emma Elisabeth missförstår du inte lite..det hade väl iallafall varit bra o klokt det hon skrev om hon uteslutit ordet diabetes? Det var korkat av henne att skriva att hon får diabetes av att titta..men Johanna skulle väl inte få barndiabetes? Fetma, i synnerhet bukfetma kan öka risken för diabetes (typ 2), och hon skriver om att övervikt och socker kan orsaka sjukdomar och dålig hälsa för både barn och vuxna. Övervikt och socker kan öka risken för sjukdomar som exempelvis cancer, precis som rökning och för stora mängder alkohol kan göra, mindre mängd alkohol några ggr i veckan kan däremot vara hälsosamt sägs det, mer hälsosamt än att aldrig dricka något alls! Hon skrev alltså inte att typ 1 diabetes är självförvållat, inte om någon myt alltså och inte heller om yta som några verkar ha missufattat, det handlade om hälsa! Bra att ni sprider kunskap om typ 1 diabetes.

 16. Du har helt rätt i att svenska befolkningen äter för mycket socker , men hur ofta står inte du med ett glas bubbel el , ett glas vin i handen , hur mycket socker och kolhydrater är det inte i det . De som du ifrågasätter kanske gör som du , väljer sin godis el bubbel / vindag! Varför måste det vara lördagsgodis , el vin/ bubbel på helgen , det är väl supermysigt att man kan ta ett glas en vardag , el den som vill äta lite godis för den delen en vanlig vardag, du blir lite präktig , men skall samtidigt inte vara det , så du ger ett väldigt dubbelt budskap ! Jag gillar dig , så ta inte illa upp , läser din blogg varje dag ! Kram

  1. Fast det handlar ju inte om vad man prioriterar? Det handlar ju om kraftigt överviktiga.
   Farlig fetma.
   Inte om jag väljer bubbel eller godis.
   Halva svenska befolkningen är överviktiga och det är skrämmande.

   Att man äter godis en vardag kan man väl göra? Men inte om man väger 40 kilo för mycket, då kanske man ska tänka sig för.
   Speciellt om man har barn. Barn ska inte behöva släpa på övervikt, det är vårt ansvar.

   Kram!

 17. Jag skulle försöka så lång tid som möjligt att inte introducera barnen för socker! Det är så beroendeframkallande! Det är lata föräldrar som inte orkar säga nej som låter barn äta massa godis, de som är mer måna om att barnen ska tycka om dom och vara bästa vänner med sina barn. Föräldrar med uppfostran och regler kan säga nej till godis mitt i veckan! Börja jobba mindre eller prioritera annorlunda (träna) så du orkar med att vara förälder!
  Carpe Diem Every Day

 18. Slutar inte att förvånas här.
  Så fort Johanna tycker till om fetma ska ni komma med era pinsamma bortförklaringar.
  ”Johanna dricker minsann bubbel, Johanna var minsann tjock”
  Vart fan var Johanna tjock undrar jag.

  Tjocka kärringar ska alltid klaga på botox, tandblekning eller champagne. Men om ett litet barn är överviktig och äta lite godis och läsk dagarna i ända går bra?

  Hjälp….

  1. Johanna skriver i rubriken om gift men stoppar sin kropp full med skiten själv för att hon mår bra av det. Då kan hon låta andra deala med sitt gift ifred också

 19. Helt klart för mycket socker till barn idag. Både i form av godis och läsk men också i färdig mat då många inte orkar laga mat från grunden. Det handlar ju mer om att hacka och skära lite mer och vips har man till och med vitaminer i maten. Hoppas någon människa som legat i soffan hela föregående helgen skulle ta och åka ut i skogen/promenad nästa helg med barnen.

 20. Övervikt och osund livsstil är utan tvekan det som orsakar flest sjukdomar och då framför allt hjärt- och kärlsjukdomar. Typ 2 diabetes beror helt och hållet på felaktig kost och ofta i kombination med övervikt. Dessa sjukdomar kostar samhället otroliga summor och ytters få människor har en övervikt som inte är orsakad av livsstilen.
  Finns inga ursäkter för att göda varken barn eller sig själv. Om man inte har kunskap om kosthållning se till att skaffa det. Hur svårt kan det vara?

  1. Finns dock många som fått typ 2 diabetes trots hälsosam kost och livsstil eftersom typ 2 diabetes är ärftligt och det som är avgörande. Man kan inte få typ 2 diabetes om man inte har det i släkten.

  2. Tyvärr kan man det, finns viss ärftlighet, men du är absolut inte förskonad även om ingen släkting har haft det.
   Det är livsstils relaterat.

 21. Övervikt är ett stort hälsoproblem förutom i de världsdelar där människor svälter ihjäl.
  Sockret är en allvarlig bov. WHO har gått ut med en rekommendation att bara 5% av matintaget bör innehålla socker. Barn styr inte sin kost själva och de blir både undernärda, trötta, slöa, löper större risk för depressioner m.m samt fetma under sitt vuxna liv. Självklart har vuxna ett ansvar. Man är inte snäll som stoppar i barn en massa socker. Det måste ske med måtta. Barn gör som föräldrar gör, inte vad föräldrar säger.
  Det är en öm tå för många men man kan alltid förändras och det är inget fel med att erkänna att man tidigare gjort fel när man är beredd att förändras. Socker är ett missbruk som många försvarar på samma sätt som de med alkoholmissbruk döljer och försvarar sitt missbruk (där slutar likheterna) Eller en ännu bättre jämförelse är väl snus och cigarettmissbruk.
  Det är oerhört mycket dolt socker i maten vilket är minst lika viktigt att se över som godiskonsumtionen. Matindustrin lurar i folket mängder med socker, därför är det viktigt att läsa innehållsförteckningen.

 22. Tror inte man behöver påpeka för varken smala eller överviktiga hur de ser ut, de är med alldeles säkert väl medvetna om detta. Dessutom är det inte särskilt trevligt att hela tiden bli uppmärksammad på detta.

  Tycker heller inte att hela ansvaret ska läggas på konsumenten. Vi måste påverka producenterna att skippa socker och annat onödigt i vår mat och istället använda mer naturlig produkter. Det samma gäller förpackningar där vi måste försöka hitta ett mer hållbart alternativ.

 23. Hej Johanna! Jag har läst din blogg då och då, och blir väldigt provocerad av detta inlägg. Har själv en systerson som är lite större, tycker absolut inte man ska sätta barnen på någon speciell diet eller liknade. Så länge mina barn mår bra, kan röra på sig, och lever så är jag okej med det. I dagens samhälle så ska alla ha den perfekta kroppen, platt mage, snygga ben och bra form på rumpan. Jag tycker det är fel, man ska få se ut exakt som man vill och äta precis vad man vill. Tycker det är så himla nedvärderande att läsa sådana här inlägg, min systerson älskar skogsholmslimpan och gräddbullar och jag älskar honom. Han är fin precis som han är, även ifall han skulle vara överviktig, underviktig eller då så att säga som ni lite finare människor säger. ”perfekt”.

  1. Det handlar inte om hur han ser ut, det handlar om hur han mår idag och resten av livet. Övervikt ger följdsjukdomar. Då kan man fråga sig om det var värt att få hjärtsvikt pga skogaholmslimpan.
   Att man tror det handlar om utseendet visar på stor okunskap om övervikt och dess konsekvenser.

  2. Håller med dig Johanna och håller med dig Pernilla som skrivit ovan.

   VART skriver Johanna om utseendet att kroppen ska se UT på ett visst sätt.
   Att vara överviktigt är inte bra punkt slut. Vakna upp.

   Skogaholmslimpan kan ge din systerson stora problem om han fortsätter öka i vikt. Klart man älskar dem ändå, men det handlar ju om sjukdomar, följdsjukdomar. Okunskap.

   Är det värt att ett barn får högt blodtryck pga onyttig mat. Jag fattar inte att detta ska provocera när det handlar om att man som förälder vill att sitt barn ska leva sunt och må bra.

 24. Tycker Johanna beskriver en alarmerande verklighet precis som den är! Våra barn håller på att bli för tjocka! Så krass är verkligheten! Detta beror på för lite rörelse men framför allt på dåliga kostvanor! Livsmedelsproducenternas är de största bovarna att skylla men de tycks kunna lura största delen av befolkningenen utan ansvar därför är det ju upp till oss individer och förälder att syna det vi köper! Vad vill jag ge mitt barn? Raffinerat socker och spannmål?? Borde ligga på alla föräldrars ansvar och intresse att syna inehållsförteckningen på det som köps! Sluta vara så lata och ta lite ansvar!
  Det handlar ju inte om att ”smal” är normen, det handlar om hälsa och ohälsa! 50% av befolkningen är ohälsosam och nåde om vi kritiserar det, men kritisera gärna någon som tränar/rör på sig!
  Det som innan var normalt (att äta med måtta och vardagsmotionera) har blivit onormalt och idag är det helt normalt att äta skräp, fredagsmysa och ta bilen överallt men onormalt att röra på sig mer än 3 ggr/vecka!

 25. Min fina lilla dotter på snart 6 år insjuknade i diabetes för 5 dagar sedan & det gör ont i hjärtat på mig när man hela tiden skriver om diabetes & socker i generella ordalag! Min dotter har ALDRIG druckit eller smakat en läsk i hela sitt liv. Hon & vi i övriga familjen lever ett sunt & aktivt liv! Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom och forskarna vet inte varför vissa individer får det! Det kan vara ärftligt men när det gäller typ 1 så är risken inte mer än ca 3-5 procent! Fick veta detta idag på vår diabetesskola som sjukhuset håller i!!! Jag håller helt med om att vi måste tänka på vad vi stoppar i våra barn! De är ju det bästa vi har men snälla hjälp inte till att ge våra barn med typ 1 diabetes mer dåligt samvete med ”tanklösa” citat som ”jag får diabetes bara jag tittar på vad de vräker i sig”!!!! Ta gärna upp detta ämnet till diskussion men se till att vara mer påläst innan & skriv inte i generella ordalag för det behöver inte barn/ungdoms som drabbats av denna otroligt allvarliga & livslånga sjukdom!

  1. Visst är det tröttsamt att höra .. Okunskap tyvärr. ❤️
   ” Att säga att man får diabetes av att äta socker är som att säga att man blir grön av att äta grönsaker”

  2. Tack Jossan & Lillemor❤Ja jag hade gärna tagit de där sprutorna i hennes lilla mage/ben/fingrar i hennes ställe!!! Men hon har hittills varit sååå otroligt tapper & stark att jag nästan spricker av stolthet! Hon kommer att få en insulinpump men det kommer dröja ngn månad & tills dess så får hon stå ut med att vi sticker henne ca 15-20 ggr om dagen i hennes tunna & späda kropp!!!

  3. Har en dotter som fick diabetes typ 1 när hon var 5 år (är 19 år idag). När vi var inlagda kommer jag ihåg att jag pratade med vår läkare om godis och socker. Hon hade fått lite lördagsgodis o kakor vid kalas, annars så var det inget som vi åt dagligen o inga mängder. Läkaren sa att diabetesen hade kommit ändå, även om vi hade levt helt sockerfritt. Min mamma har diabetes typ 2 o har aldrig varit överviktig o inte vräkt i sig godis, men ändå fick hon diabetes, så summa av allt är att du får INTE diabetes av godis. Sen att det inte är bra för att äta mängder är en helt annan sak, tycker jag.
   Haha – Jossan, den va bra ”att man blir grön av att äta grönsaker”

  4. Trist att många inte har den kunskapen. Trodde det var allmän kunskap. Kämpa på, det är tufft att se sitt barn ha det jobbigt.

  5. Jag håller med. Du måste svara på det här Johanna. Tänk om du själv eller dina barn får diabetes, kommer du uttrycka dig på samma sätt då? Skulle inte tro det. Kämpa på alla ni med diabetes.

 26. Jag håller med, socker är fruktansvärt och de flesta i Sverige äter alldeles för mycket. (bör klassas som en drog)

  Svenskarna är ju också ganska glada i alkohol, vilket tyvärr inte diskuteras heller… Förbjud alkohol så kommer nog fetman minska en hel del med .

  Tycker dock ditt inlägg om detta är provocerande , stör mig på att du faktiskt tittar i vagnen vad andra köper och äcklas av det? Känns inte riktigt sunt det heller…

 27. Men dom har inte varit smala heller dina tjejer. Det visar att trots att man äter bra och tränar så behöver man inte vara pinnsmal.

  1. Här är en som haft barn på samma skola som Johannas tjejer fast i övre spåret.
   Hon har aldrig varit tjock, inte heller hennes barn. Sett de båda spela fotboll på flera matcher, de är däremot vältränade fina tjejer som hon ska vara stolt över. Min yngsta lekte en del med dem när de gick på Norrmalmskolan.

 28. Jag har en 9 årig dotter som är rund, en mage som dragit iväg. Hon tränar 2 ggr per vecka, aktiv ute och cyklar, hoppar studsmatta osv. På veckorna äter hon ett mål per dag hemma, middagen, oftast hemlagad, resten av måltiderna äter hon i skolan. Lördagsgodis på lördag, dricka fredag och lördag kväll. Vi rannsakar oss, vad går hon upp i vikt av? Det hon får i skolan eller fredagssnackset? Jag är själv överviktig så jag är extremt noggrann med vad hon stoppar i sig och att hon rör på sig, vill inte att hon ska hamna i samma sits som jag. Ändå blev hon kallad tjockis i skolan idag….det är inte alltid lätt att förklara varför kompisen får ta mer pasta eller äta godis på veckan men inte hon

 29. Du säge att du tittar i andras matkorgar och blir rädd!!
  Ja,, absolut i dagens samhälle är fetma ett problem och ökar..
  Men du tittar i nåns varukorg och sen kollar du hur de ser ut och sen har du en uppfattning hur de lever??
  Tänk om ifall även de är överviktiga,, att just den dagen kanske dom sin mysdag och de övriga dagarna försöker leva hälsosamt?
  Frågade du dom?
  Tog du reda på deras historia?
  Nä, tror inte det…
  Så var försiktig med dina ord,, , MEN jag håller med dig i en sak,, vi föräldrar har ansvaret för våra barn, jag är överviktig och trivs med mig själv,, mådde faktiskt skit när jag försökte leva upp till omvärldens krav, både psykiskt och fysiskt, har bättre värden nu faktiskt..
  Men vi föräldrar har ansvaret och ska ge barnen bra start i livet,, men tänk om det var min varukorg du kikade i,, så ja som idag, då slank det ner dricka och godis,, vet du varför,, , jo,, arbetar som personlig assistent med obekväma tider,, så idag blev det lite fredagsmys,, , för när den riktiga fredagen kommer,, då jobbar jag..
  Så ibland får man tänka sig för..

  1. Glömde skriva att jag som överviktig har ett ansvar gentemot mina barn och de är fullt friska och ingen övervikt alls men idag som sagt då åkte det ner både godis och dricka men för den sakens skull betyder inte att det är så varje dag..
   Så var inte så snabb att döma utan är du verkligen bekymrad över det du ser,, fråga,, vem vet ,,, du kanske blir förvånad,, , ta reda på vilka de är och visst vissa är idioter men prata och fråga, ibland så kan vi alla bli förvånde och behöver en en puff och som nån skrev,, , tjock som smal,, vi vet nog om hur det ör,, men fråga nästa gång,, , vi alla hatar att bli bedömda,, utan de känner oss.. Kram alla ❤,,, och Johanna ,, vill inte att du känner att jag är dum och kritiserar dig som person, bara din åsikt

 30. Så tröttsamt med allt dömande från vuxna människor… På riktigt, stå å kolla i varandras varukorgar liksom.. så ledsamt att läsa om deras dömande blickar mot barn som är lite större.. mycket ledsamt.

  1. Mycket ledsamt att vi skattebetalare ska betala de som är kraftigt överviktiga.
   är det inte ännu värre?
   Läste i en tidning att Sverige har minst idrott i hela Europa.
   Det säger ganska mycket. Tycket det är dags att vi lyfter blicken, varför ska det vara så hysh hysh att prata om den farliga fetman?
   Jag hejar på dig Johanna! Helt rätt skrivet.
   Kram Anna

  2. De flesta föräldrar vet nog. Vill man förändra folks attityder, påverka så är att vara dömande inte rätt väg att gå. De flesta föräldrar är idag medvetna om att socker inte är bra. Att få kritik och påpekanden och kalla det för barnmisshandel ifrån andra gör knappast någon förändring. Jag dras själv med övervikt och det är ju inte som att man inte vet. Men livet är inte svart eller vitt. Barn äter inte bara det som serveras hemma. Större barn köper själv läsk efter skolan. Sover hos kompisar och bjuds på chips och pizza. Man köper chokladbollar och jucie skolan mm.
   Är så otroligt less på andra vuxna som ska påpeka. Johanna hade kunna skriva ett inlägg istället om ”såhär peppar du din tonåring attt röra på sig” eller ge tips på hur man lurar i sina barn grönsaker.

   Pekpinnar, moraltanter osv behövet vi föräldrar inte fler av! Vi kanske hellre ska tipsa varandra om hur man står emot tjat om godis i affären, hur man får barn att röra sig mer på fritiden eller hur man gör snabba enkla vardagsrätter så man inte hamnar i korv och makaronerträsket. Mer pepp och mindre pekpinnar och dömande vuxna är vad vi föräldrar behöver.

  3. Anna Haag
   Jag tycker det är värre att betala för alla rökare som kostar sjukvården dvs oss mycket pengar varje år. Tobak är något du kan förbjuda och ta bort men mat? Har själv lyckats bli av med min övervikt genom annan kost och träning. Det är skitsvårt då mat finns precis överallt. Gnäll inte över oss med övervikt när det gäller vård och pengar gör något konstruktivt för något barn eller vuxen istället.

 31. Lite intressant ändå då vi i vår familj alltid ätit normalt,alltså ohälsosamt som du kallar det, inga sjukdomar.( peppar peppar) Har en väldigt frisk släkt. Minex pojkvän däremot där det levs slaviskt hälsosamt och de fick varken godis eller dricka innan 7 års ålder lider de alla av allergier , högt blodtryck och har ” fettknölar” över kropparna . Däremot dricks det alkohol där. Gärna varje sammankomst. Det har aldrig varit så i vår släkt däremot. Så hälsosam mat är nog inte hela svaret 😉

 32. Ja den här debatten kan nog vara i det oändliga, visst ska man tänka på vad man stoppar i sig och sina barn men det vill verkligen till att göra det på rätt sätt. Anorexia lurar lätt runt hörnet och det är en sjukdom som är ett helvete! Jag har en dotter som har det så jag vet vilket helvete hon går igenom. Vi har alltid ätit bra mat och varit en aktiv familj men givetvis unnat oss massa gott också, men samhället och sociala medier är galet i dag. Det är stor press på våra ungdomar så jag säger bara det.. Tänk på vad ni säger.. det kan lätt gå överstyr.

 33. Jag håller med Johanna fullt ut. Jag häpnar ibland när jag ser bergen av Billy pan pizzor, chipspåsarna, läsk, bullarna och all halvfabrikat som plockas upp från kundvagnar.. det är okunskap, kanske tidsbrist att själv laga bra mat- det är då lätthänt att välja den enkla vägen – MEN – tyvärr leder den till den svåraste vägen på sikt. Jag är förvånad över att stor del av all snabbmat helt utan näring och sk bukfylla” är lagligt att sälja!!! Inte minst allt smågodis som är rent slaktavfall preppat med färgämnen och socker!! Ni som är skeptiska ” läs läkande kost” av Nilla Gunnarsson eller pröva själv kosten i 21 dagar, gluten,mjölkfritt samt sockerfritt. Det händer grejer kan jag lova. Detta är i nte en fråga om vikt och utseende! Det är en fråga om ditt välmående.

  1. Jag blir också chockad, ser stora chipspåsar ihop med färdigköpta lådor, godis, big pack.
   Sedan är det stora personer med fetma bakom kundvagnen.
   Hemskt.

 34. Jag tycker faktiskt också att det är lite dömmande att ha så starka åsikter om hur någon väljer att leva sitt liv. Du har ju också varit överviktig. Och jag minns ett reportage där du skulle ha fredagsmys med dina tjejer.det var gods, chips, ostbågar mm i mängder! Med rubrik i stil med ”fredagsmys hos Toftbyn”. Också när du bakade mkt, fick inte dina tjejer det då? så valde du att leva då, och även om du idag tycker att det är fel så kanske du hade känt dig lite kränkt om ngn skrivit hur arg det gjorde dem att du bidrog till att dina tjejer då ev tog skada av vad du serverade dem.
  Att vara präktig och dömmande inspirerar inte. Att vara ödmjuk och peppande inspirerar. Och någonstans vill jag tro att det är dit du vill, inspirera till ett bättre mående och inte provocera genom att klappa ditt nuvarande liv på axeln och ha hårda åsikter om andras.

  1. Men vart har du sett att Johanna bannlyser FREDAGSMYS, snälla nån vilka känsliga damer som inte tål sanningen. Jag har läst Johannas blogg sedan EMS.
   Varken hon eller hennes idrottstjejer har varit tjocka.
   Jag har alltid helgmys med mina killar, alltid lördagsgodis. Men vi rör på oss varje dag och äter inte socker på vardagar. Johanna upplyser om hur skadligt socker är i förstora mängder, det tycker jag är riktigt bra.

   Tack Johanna för din inspirerande blogg. Jag har vågat mig på Spinning och mer löpning tack vare dig.

 35. Jag tittar ibland i kundkorgar vad barnfamiljerna köper, och rätt skrämmande är det. om man nu tittar på många barn redan i 4-5 års ålder så har rätt många barnfetma, man ser ju att det inte är sjukligt tillstånd utan nåt föräldrarna har bidragit till, ännu värre är just ton års tjejer som har valkar som hänger och helst då också joggingbyxor som är minst 3 nummer för stora, Nej detta kommer inte att sluta lyckligt för många unga människor. och med tanke på att barn diabetes har ökat och samhället är rätt upplyst, så borde många föräldrar tänka på vad ungarna proppar i sig, visst lördagsgodis ok ,men då i lagom mängder.

 36. Mycket okunskap här och helt klart ett väääldigt känsligt ämne. Sanningen gör ont ibland. Det är aldrig försent att ändra sin kost, lite åt gången. Mer kunskap om det ökar motivationen till att fortsätta.

 37. Extremt mycket okunskap här. Jag arbetar på barnmedicin, det jag ser ibland vill jag ingen ska uppleva.

  Tack Johanna för att du lyfter upp hur farligt socker och skräpmat är för våra barn och ungdomar.

 38. Känns som du drar detta liiite långt och verkligen sticker ut hakan. För detta ämne engagerar…Tycker du tar i lite väl, du får det att låta som de flesta föräldrar matar sina ungar med socker dagligen.
  Vem sitter och äter godis i soffan en hel långhelg?
  Men visst håller med om att det inte alltid är helt lätt att handla nyttigt. Men du gör samtidigt reklam för Moet, visar bilder på alkohol ganska ofta och lottar ut chokladägg i bloggen.

 39. Tycker så otroligt illa om ”såna”som dömer andra och ska utge sig själva för att vara ”typ” världens nyttigaste, och perfektaste,fy! Har du aldrig köpt godis eller gett dina barn något med socker i? Har för mig att det bakades väldigt mycket innan i din blogg tills du träffade din pojkvän? Rätta mig om jag har fel. Naturligtvis är det farligt med socker och fetma, men detta dömande, nedvärderande blickar och blickar med avsky mot överviktiga människor!!!?? Detta beteendet och mobbandet kan göra att någon kanske tar livet av sig. Tycker vi ska acceptera varandra mera som vi är. Eller är det fritt fram att döma ut människor om andra ”livsfarliga” saker också? T ex. att det alltid ska vara alkohol med i bilden på alla tillställningar och på alla ”fina”, och ”världens”häftigaste” fester. Väldigt bra föredöme att stå med champangeglas i handen. Det tycker jag är vedervärdigt!!

  1. Hej Ulli,

   jag är en riktig gottegris själv som tillåter nog lite för mycket onyttigheter också till sitt barn. Trots detta tar jag inte illa vid mig av inlägget för jag är väldigt medveten om att orden grundar sig på fakta som vi alla känner till. Socker är gift, all forskning pekar på just detta.
   Att Johanna har själv delat med sig av recept på goda bakverk och tidigare levt ett litet mer ohälsosamt liv tycker jag bara är inspirerande för detta visar kanske mig och några andra att det går faktiskt att ändra sin kostcirkel och livsstil. Acceptansen till andras val förstår jag men barn har inte samma fakta som vi vuxna har så själv läser jag detta inlägg och konstaterar bara att jag skall skärpa mig när det gäller både mig själv och min dotter.
   Det vore märkligt i livet om vi inte kan få tycka att något är fel utan att få tillbaka att något vi själva gör är också det, eller vad tycker du? Hoppas du förstår vad jag menar och önskar dig en trevlig solig dag.

 40. Johanna gör det igen: jag vägde 52/54 kg när jag hamnade i kris, barnens pappa dog (du vet vem jag är). Jag sökte hjälp i vården och fick medicin som ökade min vikt med 20-30 kg på 4 månader. Kan du inte lyfta psykisk ohälsa Johanna? Jag har massor å hjälpa dig i dessa frågor … det är inte bara socker utan faktiskt läkemedel också. För min del är jag på väg tillbaka men gör dig vän med mig så kan vi ta den här biten tillsammans. Jag förstår dock ditt inlägg och håller med dig, för jag resonerar likadant min mail har. Tack!

 41. Smala barn kan vara tjocka på insidan av kroppen. Känns som om det är mer okej att de får äta skräp än de barn som är grovt byggda.
  Har ett barn som är normalviktig och ett barn som är grovt byggd och ser genast vilka blickar mitt barn får om han får en glass vid något tillfälle…..
  Hans pappa och farmor är grovt byggda så här pratar vi gener.

 42. Här hemma är ständigt debatt om just socker, speciellt mellan oss och våra söner på 8,11 år.
  Deras kompisar får åka och köpa godis och glass varje dag om de vill och de får inte våra, du hör jag är sämsta mamman just när de får ett nej men jag vet att jag gör rätt, samma som på lördagen då får barnen välja 10 godisar att plocka, och ofta får jag påtala varför 10 räcker när de ser barn och andra föräldrar hälla skopvis med godis.

  Allt handlar inte om att förbjuda utan ha ramar för de, nån gång är okej att unna sig och har man barn som rör sig ja då kan man mysa på en dag i veckan och i land busa till de med en glass mitt i veckan ,så tacksam att du lyfter detta ämnet om detta skit socker .

  1. 10 bitar? Är inte risken då att barnen ” tar igen detta ” senare i livet? Vet inte, men jag vet när jag var liten,så fanns det barn vars föräldrar var åt andra hållet. Tyvärr var det också dessa barn som var först med att tömma alla godisskålar på tex barnkalas, hemma hos kompisar osv. Själv har jag inte direkt varit så sträng med detta, utan låtit godisskålar osv stå framme,till slut har det inte blivit intressant längre och godiset finns kvar tills man får slänga det. Jag har 3 barn,ingen av dessa är i närheten av överviktiga. Ju mer förbud desto mer intressant. Bara en tanke!

 43. Jag håller med dig! Oroväckande tränd och tror vi måste tänka efter extra noga för det är inte bara vad vi stoppar i oss utan också vad vi INTE gör för att ”bli av med det”. När jag var liten satt jag aldrig still. Man var ute och lekte, sprang och rörde på sig hela tiden. Jag är uppvuxen med filosofin att lever man sunt och rör på sig är det ok att dricka ett glas saft och äta en bulle ibland. Det jag tror många idag inte tänker på är att barn idag verkar röra mindre på sig i o m alla datorer, paddor, mobiler och TV-spel. Det är läskigt tycker jag personligen. Vi har däremot inga ”lördagar = godisdag” här hemma. Enda sen barnen var riktigt små har vi avdramatiserat godis och sötsaker. Vi har inte lördagsgodis för barnen är inte sååå sugna att vi måste begränsa intaget och därmed känns det totalt meningslöst med att ”tvinga” fram en godisdag. Är vi sugna på godis en tisdag köper vi godis en tisdag. Sen går det oftast månader tills nästa gång. Tycker jag funkat hur bra som helst förrutom när man går till tandläkaren som frågar barnen vilka dagar man får äta godis och de svarar ”Alla dagar” (då menar de förstås vilken dag som helst i veckan medans tandläkare tolkar det som att vi äter godis varje dag ). Jag är varken för eller emot dieter som LCHF mfl men vi lever efter mottot att äter man normalt med sunt förnuft kan man få unna sig ibland. Och för oss kan det vara en skål popcorn eller fruktsallad lika gärna som snorgröna godisar. Och jag har ALDRIG haft det där tjatet i affären om godis. Avdramatisera ”skiten” så blir det ingen stor grej för kidsen heller har jag märkt (Fast det kanske självklart inte funkar för alla)

 44. Jag får många kritiska kommentarer om att mina barn på 5 o 7 år idrottar 4 dgr/v men de mår toppen! Det och att vi enbart har fredagsmys o lördagsgodis får vi kritik för.

 45. Bra skrivet Johanna! Läste alltid dina krönikor i Expressen, ser att du lyfter upp det här inne istället.
  Kul med debatt och diskussioner och inte bara recept och mode.
  Du lyckades med att få igång alla att tycka iaf 😉
  Undra vad de hade sagt om du hade skrivit : Ät mer socker!

 46. Håller med dig helt! Och jag förstår åtminstone att du inte ser ner på överviktiga barn utan att du som jag inte förstår hur föräldrarna låter de äta en massa godis och får en dålig start på livet. De som tar illa upp gissar jag försöker ursäkta sitt beteende. Bra inlägg!

 47. Jag tycker Johanna har rätt i att vi måste se det farliga med socker och skräpmat. Vi måste göra allt för att barnen ska slippa sjukdomar och övervikt.
  Överviktiga barn lider i det tysta, kanske verkar glada och lyckliga men inombords gör det så fruktansvärt ont. Man orkar inte springa lika fort eller hoppa lika högt som sina smalare klasskamrater. Det gör ont när låren gnider mot varann. De fina kläderna i butikerna ”alla andra” har passar inte på kroppen, man får kanske gå upp i vuxenstorlekar och sy upp på längden…kanske måste man som alltför ung tjej börja med BH då brösten utvecklats alldeles för tidigt. Mensen börjar ofta för tidigt då man är stor. Man vill inte ha shorts för sina kraftiga lår, man tar på sig oversize-kläder för att dölja sin kropp.
  Tänk att gymnastiklektionerna ofta är en mardröm att genomföra pga ”klumpighet” och svårighet att röra sig, kanske till klasskamraternas munterhet, irritation och förlöjligande. Efter ska man duscha och visa upp sig i omklädningsrummen som är en riktig mobbarmiljö, så lätt att ta bilder med mobilen och dela med sig av på snap mm kanske av ditt barn i underkläder eller utan.
  Ditt barn får kommentarer från andra, både barn o vuxna, både i skolan och på fritiden. Jag kan lova att ditt barn gråter inombords på dagarna och på kvällen när de lägger sig kommer tårarna på kudden. Då är det lätt att trösta sig med ännu mer godis och skräp…det känns lite gott en stund i alla fall.
  Här behöver föräldrarna hjälpa till förstås. Det bästa är att hela familjen äter samma hälsosamma mat och en dag på helgen kan man köpa något litet sött men sen får det vara bra. Då känner barnet att alla är med hemma! Att uppmuntra aktivitet är ju bra men naturlig motion för barn är ju det bästa, cykla, hoppa, springa o klättra… Inte behövde vi uppväxta på 70-80-talet en särskilt aktivitet för att hålla oss smala! Maten är otroligt viktig men att sitta inne med ipad, mobil o dator varje stund hemma har ju gjort barnen illa.
  Sen finns det faktiskt barn som lever sunt och ändå går upp i vikt…där är det klurigt…

  Om du ger ditt överviktiga barn allt detta socker, läsk, snacks o skräpmat…..tänk på vad ditt barn upplever i skolan varje dag! Är det värt detta lidande? Hoppas inte. Ger du ditt normalviktiga barn skräpet är det lika illa, barnet kan t om vara undernärt av alltför dålig kost trots normal vikt. Sjukdomar kommer senare i livet….osv.

  Barnen är vår framtid!

  1. Bara för att man är överviktig så ska man väl ändå inte bli mobbad och förlöjligad? Inte någon ska bli mobbad hur man än ser ut. Att INTE mobbas är något som barn och vuxna måste lära sig. Det kvittar hur man ser ut. Man får se ut precis som man vill, man ska inte bli mobbad. Man ska inte behöva vara rädd för att bli mobbad bara för att man är överviktig.

  2. Ja det vore ju härligt om alla fick vara sig själva… tyvärr är detta inte så det ser ut i verkligheten. Människor (och djur) har alltid fryst ut den som är annorlunda.
   Målet är ju att absolut ingen ska bli mobbad men det förstår väl alla att det inte kommer att bli så någonsin. Många vuxna vet inte hur det ser ut i skolan idag, klimatet är många gånger hårdare än när vi växte upp.

 48. Jag kan fullständigt hålla med dig men använd dig inte med sjukdomar du inte vet nåt om!! Diabetes 2 kan bero på kosten men inte Diabetes1 som min dotter och så många mer lider av!!! Tröttsamt att kämpa emot denna okunskap!

  1. Viktig kommentar! Vår son fick typ 1 diabetes som 3 åring och det finns ingen som vet hur detta skulle kunna förhindras, då det är en autoimun sjukdom! Så förtydliga gärna att det du pratar om är risken för typ 2 diabetes! Tack för ett annars bra inlägg!

  2. Jag håller med. Snälla Johanna, jag tycker att du ska läsa på om diabetes och skriva ett blogginlägg om det.

 49. Tycker det är väldigt bra däremot att Johanna lyfter fram detta med socker.
  Som många har skrivit, handlar ju inte om att hon dömer, ser ner på de som är överviktiga.
  Hur kan ni se det så? Tar ni åt er?
  Hon skriver ju hur farligt det är att vara för överviktig. Vi hade en stackars tjej i min dotters klass.
  Hon hade kraftig övervikt och sedan började även betygen rasa. Det går säkert hand i hand. Hon kunde inte gå gymnasiet för hon saknade betyg!!
  Hemskt!
  Alla barn vill ju vara som de andra, klart de vill gå gymnasiet. Men jag tror hon mådde psykiskt dåligt pga sin vikt.
  Bra Johanna, fler inlägg om hur kosten påverkar våra barn och många drabbas som du skriver av diabetes, högt blodtryck men ockås mycket psykiska sjukdomar.

 50. Men vad gör man? Hjälp, ni som vet! Mitt 9 åriga barnbarn är överviktig. Dom är jättenoga med maten, eftersom diabetes finns i familjen, flickan rör på sig hela tiden, godis, 10 bitar och 1 glas läsk förkommer på lördagen. Ändå går hon upp i vikt? Skolhälsovården har koll på henne, men mamman vill inte att dom ska ta över, hon vill inte riskera att barnet en vacker dag blir fixerad, och råkar ut för anorexi eller bulimi. Så snälla ni, det finns så många experter här. Vad gör man? Hjälp mig!

  1. Har dom kollat så att hon inte har fel på ämnesomsättningen typ sköldkörtelfel. Min kusin hade detta problem som liten och som vuxen gick hon på alla möjliga sorters dieter men gick ändå upp i vikt. Men sedan upptäcktes felet för några år sedan och gick då att kontrollera med hjälp av medicinering.

  2. Har tyvärr hört många med överviktiga barn som säger att dom är noga med maten men verkligen inte är det. Glömmer den där bullen/kakan alla onyttiga mellanmål, alldeles för stora portioner till ett barn. Be föräldrarna skriva upp ALLT som barnet äter/dricker under 1-2 veckor. Då kan man se ganska lätt om det är matvanor eller dags att kontakta sjukvården för koll om det finns någon sjukdom.

 51. Jag kan säga att jag var en av dom barnen som åt godis varje dag som liten. Men blev och är inte överviktig idag.

  Blev istället mycket dyra besök hos tandläkaren med att laga hål. Idag är jag 30 år och långt ifrån övervikt. Tränar hårt för att kunna njuta av livet.
  Ibland äter jag godis ofta men har nu dragit bort det helt, då mina tänder reagera. Men drar mig inte för att äta godis en lördag:),
  En dietist sa en gång till mig, ”du kan äta allt men med måtta”.

 52. Så himla rätt, jag var alltid supersmal som barn och i 20-års åldern så vägde jag runt 50 kg till mina 167 cm och det spelade liksom ingen roll vad jag tryckte i mig. Sen runt 24-års åldern hände något, helt plötsligt gick jag upp 20 kg på 18 mån jag fattade ingenting jag hade ju liksom inte förändrat något i mitt liv, sen kom en graviditet på det och sedan vägde jag helt plötsligt 80 kg efter det. Varför var det ingen som sa ”du kanske ska börja tänka på vad du stoppar i dig” för av någon anledning så fattade inte jag att jag blivit överviktig förrän det var för sent. Eller till trots att jag var smal som liten så kanske mina föräldrar hade kunnat lära mig om bättre matvanor och hur viktigt det är att röra på sig. För nu får jag kämpa för att nå målet på 60 kg(13 kg to go) istället för att det kunde undvikits från början. Och trots att mina barn är ”tunnisar” så ser jag det som min skyldighet att lära dom om bra matvanor nu istället för att dom ska behöva ta smällen senare i livet.

 53. Var har det sunda förnuftet tagit vägen? Måste man bli fanatisk oavsett vad det än gäller? Kan man bara inte göra allt med måtta? Varför riskera att någon hamnar i anorexi/bulimihelvetet?
  Mitt ena barnbarn, nu 7,5 år har krånglat med maten hela sitt liv. Har knappt ätit. Började förskolan och där blev det: ”ta inte så mycket ketchup, inte bra med socker”…”ät inte för mycket frukt, är fruktsocker”…osv osv osv…droppen var när dom säger: ”inte nyttigt att äta för mycket kött, ta mer grönsaker”. Detta ledde till att hon slutade äta ketchup, kött och frukt. Ett barn som redan åt jättedåligt. Pappan blev förbannad och sa ett och annat. Dom visste även om problemet med barnbarnet. Mina barnbarn behöver heller inte smaka maten, det kommer tids nog. Mina barn behövde heller aldrig smaka allt som serverades. Inte ens i skolan. Dom åt allt som ställdes fram vartefter dom blev äldre och nyfikna och gick aldrig hungriga från bordet.
  Barnbarnen får popcorn på fredagen och några godisbitar på lördagen, inget i veckorna.
  Så, med sunt förnuft kommer man långt…och föräldrarna till mitt barnbarn fick jobba med dottern för att få henne att äta igen…så tänk på vad och hur ni förmedlar saker. Även barn är läskunniga…

  1. Håller med dej helt och fullt. Vart har det sunda förnuftet tagit vägen? Så många drabbas idag av ätstörningar / ortorexi, mycket beroende på alla osunda krav som ställs på oss att vi ska vara så ”perfekta”. Visst är det bra att tänka på vad man äter och att man rör på sej, men det är inte nyttigt att bli så fanatisk i sitt beteende.

 54. Alltså du/ni tittar alltså i folks kundvagnar/korgar och sedan prånglar ut massa dömande kommentarer. Att ni inte skäms?! När fan ska ni ta in att folk faktiskt måste leva som de själva behagar? Ni har ingen aning om kvinnan med gräddbullar i vagnen tränar flera gånger i veckan eller tänkte ha bullarna till kalas. Fyfan för dig Johanna som skriver sån här dömmande dynga. Skäms!

  1. Ska man gå med bindel och låtsas inte se?
   Skäms på dig själv.
   Är man 30 kg övervikt kanske man inte ska vräka i sig billys panpizza om man vill må bra.
   Jag blir märkrädd över hur vissa vräker i sig.
   Bra Johanna att du lyfter upp detta som ingen vågar prata om.

  2. Håller med dig Annika , om jag någon gång tittar i andras kundvagnar och bara ser en massa GI – skit då tänker jag vilket tråkigt liv de måste leva, fördomar goes both ways….

 55. Bra att du lyfter detta ämne.
  Håller med dig.
  Men snälla,skriv diabetes 2 nästa gång du nämner diabetes i detta sammanhang.

  1. Dock kan man inte få någon form av diabetes pga socker. Det är bara klar okunskap som hänger med från när man kallade diabetes sockersjukan. Diabetes typ 2 kan man få pga övervikt, ohälsosam kost osv, men inte för att man ätit just, för mycket socker.

  2. Men Angelica, vad får man oftast övervikt ifrån om inte av socker, och vad innehåller ohälsosam kost om inte socker ?!

  3. Anna, kolesterol min vän. Fetter, läs på innan du yttrar dig. Socker är inte en ensam bov, och du får inte diabetes typ två av att vräka i dig ett kilo rent socker om dagen. Men däremot att äta annan skräpmat där ditt kolesterol blir skyhögt. Och ja de är klart att skräpmat innehåller socker, det gör ALLT. Kroppen behöver socker för att fungera, men i måttliga mängder. Förespråkar inte alls att man ska överkonsumera socker och onyttigheter, håller med Johanna i den här frågan. Men okunskapen kring diabetes spyr jag på. / utbildad med medicinsk kunskap.

  1. Passa då på att kolla upp källorna till filmen så ser du/ni omgående att man bara valt att visa de som har negativ kritik mot socker. Passa samtidigt på att gå i fällan med sötningsmedel så har du/ni lyckats till 100% attt gå upp i vikt! Tro mig jag har gjort just det och gått UPP nästan 15 kilo innan jag strök sötningsmedel och började med socker igen. Nu är jag på väg tillbaka och mår bättre.

 56. Jag förstår hur du tänker och det är bra att lyfta och göra folk uppmärksamma på hur mycket socker det finns i våra ”vanligaste” livsmedel. Men blir ändå nyfiken, har du alltid tänkt såhär eller är det något som växt fram? Du har ju förut själv berättat om hur dina vanor kunde se ut tidigare i ditt liv, innan du började ändra din livstil. Som jag förstått det hade du en period i livet då det blev mycket socker, kakor, smågodis m.m. Hur tänkte du då kring dina barn, åt du men inte dom? Tycker det skulle vara intressant att höra hur dina tankar kanske ändrats från då till nu, kan säkert inspirera någon att höra att man kan ändra sina vanor och tankesätt kring godis och socker då så många har svårt att tänka sig att vara utan det. Försöker själv ändra mina vanor men det är svårt, FAST man vet var skadligt det är med för mycket socker.

 57. Tack Johanna för att du inspirerar mig att tänka om, vakna upp och faktiskt fundera på vad konsekvenserna kan bli för barnen. Du är fantastisk, keep up the good work !

  1. Till Annika… Men hur kan du önska någon nåt sådant?? Inte sunt nånstans med sådana tankar!!
   Låt bli att läsa bloggen bara om du störs av det, men snälla tänk dej för lite innan du skriver nästa gång.
   Låt världen bli lite bättre i all skit som händer….

 58. Jag hoppas johanna att du åker på någon ruskig sjukdom så ska du få se att det du äter inte bara påverkar hur du mår utan även livskvalitén. Min son har haft cancer, jag har cancer, och vi har sedan alltid levt otroligt hälsosamt då både jag och hans pappa tränat på elitnivå. Att vi sedan unnar honom godis på lördagar är knappast varför vårt liv vänts upp och ner. Du borde sluta med dina pekpinnar som själv proppar i dig bars, flytande socker (öl m.m.) och kakor du bakar. Jag önskar sånna som du råkar ut för något för att kunna få en käftsmäll och se livet för vad det är. Och ja, jag låter bitter för sånna som du, som vet bäst om allas hälsa, får mig bitter!

  1. Skäms på dig din jävla nolla som önskar andra bli sjuka. Sorgligt med son som är sjuk, men önska Johanna drabbas av en svår sjukdom är fan det värsta jag läst.
   Johanna önskar INGEN bli sjuk. Läs vad hon skriver.

   Blir förbannad av att läsa det du skriver. Hoppas Johanna tar bort din vidriga kommentar.

  2. Ingen tanke på, att, kanske just därför, Johanna tar upp detta så viktiga ämne?! Hon är så väl medveten om, vart detta KAN, barka av. Vissas reaktioner härinne vet man inte om man ska skratta eller gråta åt, men ditt tar ju priset. Jag själv har haft cancer och kämpar för tillfället med andra sjukdomar som gör att jag inte har någon vidare livskvalitet för tillfället, men inte går jag och önskar att alla andra, som är friska, ska bli allvarligt sjuka! Jäkla lågvattenmärke på dig alltså, fyyy f**n!!! Ta och tänk efter en extra gång, nästa, du svarar…

  3. HUR kommer du på att ens skriva som du gör,,????!!
   Det är väl INGEN som tycker det är hälsosamt att bära på massa övervikt.
   Sen kan det absolut vara så att man har vissa problem/sjukdom osv som gör att man inte kan gå ner i vikt.
   Men det Johanna skriver är ju bara sunt,bra tänk.

  4. Blir riktigt ledsen över din hemska kommentar Annika. Hur kan du önska att någon ska bli sjuk, du till och med önskar att Johanna ska drabbas av en svår sjukdom?
   Skäms skäms skäms på dig.

  5. Bitterhet tär på en.. Jag tror du behöver bearbeta dina känslor med profissionel hjälp. Cancer är en jäkla sjukdom och jag lider med dej och din son. Men… Att ge sig på någon annan gör inte saken bättre.
   Jag har också en sjukdom jag vet att jag kommer att dö av, men det gör faktiskt att jag är så mycket mer förlåtande till mina medmänniskor. Hoppas du kan komma till den punkten också… Kramar

  6. Här är en till som tycker din kommentar Annika är fruktansvärd.
   Du kan inte mena allvar.

   Du önskar att Johanna får cancer alltså?
   Du behöver nog hjälp med din ilska och sorg inom dig.

  7. Det var det värsta jag har läst på länge! Hur understår du dig att önska att Johanna ska drabbas av en fruktansvärd sjukdom som t ex cancer eller något annat elände. Sunda människor önskar inte ens sin värsta fiende det. Johanna har helt rätt i det hon skriver, socker är ett gift, punkt! Beklagar att du och din son har drabbats av denna brinnjävliga sjukdom men att önska någon annan människa det här då har du gått för långt!!

  8. Måste hålla med om att önska någon annan en sjukdom är riktigt förjävligt tycker de va mycket omoget man kan ha olika åsikter utan att önska någon något sådant, de är helt okej! Tycker däremot också som du att man ska ej lägga sig i för mycket och tro att man har rätt och kan allt om man ska vara rädd för allt som t.e.x lingongrova så kan man redan gå lägga sig i sin säng och dö. Folk är så överdrivna men låt Johanna låta sina barn äta frön och selleri, jätteroligt för dom. Godis har varit tillgängligt hela mitt liv för mig äter de väldigt sällan däremot läsk älskar jag, dricker varje dag. Har fin normal kropp och fina friska tänder är för övrigt mycket frisk allmänt också trots att jag druckit läsk varje dag i minst 20 år om inte mer. Peace out!

 59. Håller med dig!
  Varit på badhuset och sett väldigt många överviktiga barn.De handlar ofta godis,chips och läsk.
  Okunskap hos föräldrarna verkar det som eller så överför de sina dåliga vanor.
  Svårt att bli av med övervikten när barnen är i mellan-högstadiet.

 60. Visst är det viktigt att äta nyttigt för att må bra men vi måste vara lite försiktiga med vad vi förmedlar till våra barn och ungdomar. Att må bra handlar inte bara om kost och träning. Vi pumpas med träning och bantning och att vi måste vara smala och vältränade för att duga! MEN det finns en baksida; ätstörningar. Vi vet inte vem som kan fastna i detta helvete! Min dotter drabbades av Anorexia och det har varit en lång mardröm som kanske aldrig tar slut helt. Det är en grym sjukdom som det pratas alldeles för lite om.

  1. Håller med dig i detta. Har anorexia och bulimi och varit sjuk nu snart 10 år. Ett helvete att ta sig ur trots flertal försök med olika behandlingar

 61. Men herregud varför sådan negativ reaktion det är ju bra när man är offentlig och nå ut till människor med sund livsstil varför lägga ner så stor vikt i det och när samhället ser ut som det gör kan man behöva en påminnelse i bland men det är ju inte någon som tvingar en att förändra valet ligger ju hos var och en

 62. Helt rätt!! Vi måste få upp ögonen och även staten måste hjälpa till. Vi måste få bra och närproducerade råvaror. Sluta med allt socker!

 63. Att stå och titta i andra människors kundkorgar och döma dem efter det tycker jag är riktigt osympatisk.

 64. Bra skrivet. Jag har varit överviktig sedan jag var liten. Fick nån specialgympa 1 kväll i veckan vid 10års ålder och min far fick utbildning i god kosthållning. Tyvärr höll det inte så bra. Jo pappa skötte det, men runtom var det värre.

  Min son har varit näst intill underviktig många år, nu är han påväg att bli åt andra hållet och jag är noga med honom då jag inte vill ge hans mamma helvete med kroppen Som jag haft. Jag har tex begränsat dricka och godis, sötsaker till helgerna och ändå inte i mängder. Dock svårt att få den äldre generationen att förstå det. Visst han får faktiskt muffins och dricka varje onsdag av mig innan musikskolan. Men det är en rutin jag valt att behålla då vi alltid fikat före han spelat trummor och det är begränsat utbud där i caféet.
  Men det är enda undantaget på veckan. Och då han har autism är vissa rutiner svårare att bryta.

  Men vissa i vår omgivning tycker att han kan få äta, en glass varje dag eller har chokladbitar framme hela tiden.

  Men vi kämpar att han ska äta nyttigt, mycket grönsaker. Och för att piffa till vattnet lite till maten kör vi citron eller apelsin i.

  Jag själv går på Viktväktarna och faktiskt tänker jag till även till sonens och gubbens mat mycket.

  Men som Johanna skriver, det finns socker i mycket. Och det kan vara svårt att undvika fällorna.

  Men man behöver inte ge Oboy varje dag eller saft till maten. Köp bra bröd med låg kolhydrathalt. Gärna grövre bröd. Knäckebröd är bra.

  Tänkte till! Det behöver heller inte bli dyrare än den dåliga kosten. Dessutom om man tänker rätt och undviker socker så håller man sig mättare längre.

 65. Mina barn får lördagsgodis men de äter också mycket frukt och grönsaker. Om man ska förbjuda sånt som är ohälsosamt så kan du ju fundera på att sluta dricka alkohol! Sådant dricker inte vi i våran familj!

 66. Godis har varit tillgängligt för mig sedan jag var liten alla dagar i veckan. Jag åt bara då och då för de var så vanligt för mig att de alltid fanns därför hade jag inte stort intresse för det, åt de bara ibland någon enstaka gång trots att vi hade stort godisskåp med allt möjligt. Idag äter jag det också väldigt sällan och jag tror också att de är p.g.a. att det alltid funnits tillgängligt för mig som jag aldrig såg det som en stor grej och därför inte åt det mer än någon annan däremot drack jag mycket läsk, var alltid väldigt smal och idag är jag normalviktig och de har inte påverkat mig alls haft 2 hål i tänderna hela mitt liv. Sen däremot min bästa vän fick godis väldigt sällan, och när hon väl fick då vräkte hon i sig för henne var det som julafton när det var lördag. Och hon var väldigt väldigt för mycket över viktig när hon var barn och även idag väldigt över viktig. Jag kommer uppfostra mina barn som jag blivit, de kommer vara tillgängligt. Sluta överdriva de är så många som överdriver vill inte ge sina barn saft tills de fyllt 5 o.s.v stop it just stop it sjukt alltså, de va allt för mig, peace out !✌

 67. Du har dubbelmoral i mångt och mycket Johanna. T.ex. vet man att socker inte är bra om man har cancer – cellerna livnär sig på bl.a. socker, men ändå har du alltid med en massa godis till Annica. Hemskt tycker jag.

  1. Annica ska du inte blanda in här.
   Hon har tre små pojkar och jag har haft med lördagsgodis till killarna. Blommor till Annica.
   Jag äter godis. Men jag vräker inte i mig. Jag bär inte på 40 kilo fett.
   Balans i allting, balans. Även för Annica som har obotlig cancer.
   //

 68. Jag har följt dig, Johanna, sen ensam mamma söker. Älskade dig! Din dialekt o härliga sätt! Hur du såg ut ska jag ärligt säga att jag inte ens noterade förrän långt senare när du började visa ”före/efter” bilder. Att du skulle varit mullig eller tjock, slog mig aldrig. En sjukt skön tjej med härlig energi, det var det jag såg! Att du sedan blev lite mer ”känd” och granskad och kommenterad på ett helt annat sätt det förstår jag. Men det är ju där problemet ligger. Väldigt väldigt ofta är det när vi börjar se oss själva genom andras KRITISKA och NORMSTYRDA ögon som vi börjar slå på oss själva och självhat och självförakt tar över oss. Detta är jag väldigt säker på att det är könsöverskridande men främst drabbar det oss kvinnor och det är jag 100% säker på! Själv följer jag diverse modeller, kändisar, matbloggare, kroppspositivismförespråkare, inredningsbloggare osv på instagram tex. Matbloggare med kakor o tårtor varje dag men smala som streck, modeller är självskrivet smala o vältränade och även kändisar som arbetar inom media är ofta extremt trinda, även i 8e månaden. Jag tycker absolut att man får se ut hur som helst! Inget är fel! Men det är hemskt när ohälsan blir som en spelmarker, folk får anorexi och sjukdomar pga fetma för att duga eller bevisa något. Det är hemskt! Anorexin tar allt yngre offer och ”tjocka” ska bevisa deras lycka! Va fan säger jag! det är jävla skit att så mycket människor mår dåligt. Ohälsa kommer i så otroligt många former och instagram speglar inte alltid verkligheten. Jag anser att alla får ha åsikter, och när folk tar åt sig så kanske att det leder nånstans. Men Johanna som skriver på denna blogg är Ju lika berättigad att ha åsikter som vem som helst. Tyvärr i dagens samhälle så är det sååå många som mår dåligt och ibland måste man få till sig själv, ”är det jag eller slår alla på mig nu”. Det är lätt att ta offerkoftan på sig. Jag arbetar varje dag med mig själv för att acceptera mig själv och min kropp men FAN vad samhället och media gör det svårt! Min dotter säger typ dagligen att jag har en bebis i magen, jag får höra att jag är tjock. Jag tror inte jag är det. Men jag vet inte. Men egentligen. Vad spelar det för roll?! Jag har andra epitet! Kvinna, mamma, dotter, syster, vän, arbetande, älskande, människa! Jag är så jävla mycket mer än mitt yttre! Och det behöver jag arbeta med! Nästan alltid är jag positivt inställd till människor innan de bevisar motsatsen, jag tror Vi alla behöver tänka att folk är det om oss också då behöver vi inte få runt och tro att folk tycker att man är dum, äcklig, ful osv. Du är underbar, smart, rolig, härlig och så jävla bra som du är ❤️

 69. Sååå bra ämne av dig att ta upp! Blir så jävla mörkrädd av alla som försvarar socker! Socker ligger till grund till så mycket folkhälsosjukdomar som vi idag har…

 70. Det är lätt att döma o tro att vi som har extra kilon är lata och bara vräker i oss godis och varför ska man säga till någon att du är smal eller att du är tjock , jag tror människor är fullt medvetna över hur de ser ut , jag vet att jag måste gå ner minst 13 kg till för att må bra , men har gått ner 5 kg under 3 månader och tappat 8 cm från midjan jag har valt bort vissa saker , men unnar mig såklart ibland , , jag har hört fika dömande ord om mig jag var rund redan när jag var liten och min mamma stoppade inte i mig massa godis , men att vuxna har så elaka kommentarer är så förundrans värt , var på loppis en gång och en kvinna sa att det finns inga kläder som
  Passsar dig , samhällets ideal på den sunda kvinnan är helt sjuk och du kan ha bra kondition även om du bär på extra kilon , jag promenerar varje dag 6-7 gånger då jag har ett sådant arbete , simmar , styrketränar hemma men gör det när jag har tid , men att säga att man är lat för man är överviktig är så nedvärderande , vissa av oss kämpar med våran vikt varje dag

 71. Det värsta effekterna av socker är inte hur man ser ut tycker jag utan vad det gör med insidan. Och då tänker jag inte bara på risken för diabetes med mera –
  utan även på vad som händer med HJÄRNAN! Det gör att jag mår illa över allt hälsovådligt som folk lockas att köpa och stoppa i sig. Och gör tillgängligt för sina barn, alla dagar i veckan. De flesta idag borde ju vara upplysta. Ett bra och enkelt sätt att skona sina barn (och sig själva) är att inte köpa hem ”skiten”. Dock förstår jag att det är lättare sagt än gjort om föräldrarna själva har gjort sig gravt sockerberoende men samtidigt borde det vara ett ”tillräckligt argument” att barnen inte ska dras med i samma fördärv.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..