• 2017-05-04, 09:46
  • 121
Fetma, diabetes och psykbryt

Ojojoj, nog för att jag visste att det är känsligt att påpeka att det finns överviktiga, men jag hade inte väntat mig explosionen i kommentarfältet. Egentligen blir jag glad över att se en rejält och till största delar konstruktiv diskussion. Sticker jag ut hakan så kan jag ta en smäll på den, men vissa går till överdrift. Som damen som ville att jag skulle få cancer eller hon som mailat alla som en klickat gilla på mitt inlägg på Facebook.

Vad tycker du? Varför får man säga att någon är mager men inte att någon är tjock?

Förlåt att jag bara svarade lite granna i kommentarfältet när diskussionen satte fart. Det fanns helt enkelt inte en chans att hinna svara alla som hade synpunkter. Så jag försöker redan ut vad jag tycker och varför såhär i stället.

Jag förstår verkligen inte hur det kan vara så känsligt att påpeka att någon har övervikt när det samtidigt är helt okej att säga att någon är för mager. Ska man skylla ifrån sig och säga att det kan bero på någon sjukdom så gissa vad? Många sjukdomar gör att man blir mager också. Antingen borde båda delarna vara okej eller ingen av dem.

Fetma är ett vanligt och allvarligt hälsoproblem för många och det är inte bara så att sjukdomar orsakar fetma, fetma orsakar sjukdomar också. Hela kroppen tar stryk när den måste släpa på onödiga kilon, från knän till hjärta.

Visst kan man tycka att det är ett val som var och en gör med sitt eget liv, men det ursäktar inte att förgifta sina barn med en massa socker som gör att de börjar livet med problem med övervikt helt i onödan. De har inte valt det och föds inte med kunskaper om hur man sätter ihop en bra diet. Det är inte bara generna som gör att fetma går i arv, det är beteendet också. Vi som föräldrar har ett jätteansvar att ge våra barn en bra start i livet på alla sätt.

För er som tycker att jag minsann varit överviktig: javisst har jag det. Och gjort något åt det. Jag kan berätta precis hur illa jag mådde av extrakilona, hur jag hade svårt att sova och hjärtat betedde sig otäckt. Däremot för er som tycker att mina tjejer är eller varit överviktiga så känns det dels rätt fult att använda dem som slagträn, dels är det helt enkelt fel.

Det finns andra svar som jag bara inte förstår. Som att jag skulle ha sagt att alla måste vara trådsmala. Det har jag bara inte gjort. Eller alla utläggningar om typ ett och typ två-diabetes. Det enda jag skrivit är att jag själv nästan får diabetes av att se sockerhögarna. Jag är inget barn så jag kan absolut inte få barndiabetes. Eller diabetes alls av att se socker, det kallas en överdrift. Och visst är dålig kost en vanlig orsak till typ två-diabetes. Inte den enda, men en vanlig orsak.

Just diabetes är tydligen väldigt känsligt att ens nämna, betydligt värre än cancer eller hjärtsvikt verkar det som. En läsare gick på rena korståget på Internet och började skicka meddelanden till alla som gjort tummen upp för mitt inlägg.

Tyvärr ville hon inte prata med folk så ingen kunde svara ens, hon tyckte att hon fick för dåliga svar. Men ni kan gärna svara här! 

Till sist: nej jag är ingen expert. Jag har ingen utbildning i kosthållning eller diet. Men vilken tråkig värld vi skulle leva i om vi bara fick ha åsikter om saker vi är experter på. Snart skulle vi behöva doktorsexamen i statsvetenskap för att få rösta också. Jag föredrar nog att jag och alla andra får öppna käften om vad vi vill. Och leva med att andra vill täppa igen den åt mig.

 


2017-05-04 Johanna Toftby

Kommentarer

E 8 månader sen

Här kommer ett sent inlägg men jag anser ämnet fortfarande vara aktuellt.
Vad angår det någon hur en annan människa ser ut?
Jag anser inte att någon har rättighet/skyldighet att lägga sig i okända människors utseende.
För det är vad jag anser att du gör, du kritiserar människor baserat på deras utseende.

Du ser feta människor, synar dem och eventuellt deras matkorgar, minns dina egna osunda vanor och drar sedan dina slutsatser som du väljer att dela med dig av medan normalviktiga människor kan ströva fritt utan att du bekymrar dig eller vill rädda deras stackars barn.

Vad vet du, kanske misshandlar de sina barn psykiskt, missköter sitt tandkött (riktigt dåligt för hjärtat) eller missbrukar något som inte omedelbart syns utanpå?

Om du är så brydd om ohälsa att du är beredd att sticka ut hakan och eventuellt ta en smäll skulle du kunna göra mer nytta i ”kampen” genom att kritisera livsmedelstillverkare som öser socker, glutamat, dåligt fett och annat jox i maten. Eller läsa på lite om miljögifter hur de påverkar våra kroppar, och försöka bidra till att utsläppen minskar.

Det är förstås inte lika enkelt för då krävs kunskap innan du sticker ut hakan men om du verkligen är genuint oroad för dina medmänniskor skulle det vara till större hjälp.
Framförallt tror jag du skulle få färre smällar på hakan för folk tycker generellt inte om att bli kritiserade för sitt utseende av andra, det sköter de så bra själva så.
Det vet du, eller hur?

Kicki 1 år sen

Ingen jag känner (inkl. min man) som har diabetes 2 har en sund kosthållning och rör på sig. Min mamma hade också det, var överviktig och dog vid 51. Så jag fick mig en tankeställare när vågen stod på 135 kg. Nu väger jag 66 kg efter några års kämpande.
Men nu får jag inte gå ner mer, säger folk…så nu får jag höra en massa åsikter. Som extrem övervikig hade jag imunitet för att få kommentarer/åsikter.
Nu får jag kommentarer om att jag inte äter så mycket till lunch, näe…för jag äter 6ggr/dag. Men alla mina värden är på topp.
Du kan även i vissa fall också bli av med din diabetes vid viktnedgång.

Helena 1 år sen

Bra och viktiga saker att ta upp. Angående att få diabetes utav allt godis/socker så kan jag som typ 1 diabetiker (insjuknade som 8 åring & har idag haft sjukdomen i 24 år) bli ledsen över en sådan kommentar då de flesta människor tyvärr bär på den okunskapen att socker ger diabetes, vilket inte är sant. Dock måste jag säga att även vuxna kan få typ 1 diabetes (även kallat barndiabetes), t.ex så är Peter Jihde och Molly Sandén två exempel som har insjuknat i vuxen ålder. Så visst kan du få typ 1 diabetes Johanna, om du bär på anlagen.

Svar på kommentaren:
Anna 1 år sen

Ja bra och viktigt. Ledsamt att du är sjuk och blev ledsen. MEN Johanna skulle väl ändå inte få typ 1 bara av att se på onyttigheter och socker, inte heller skulle man väl säga att hon fått barndiabetes om hon skulle få typ 1 utan då att hon fått typ 1 diabetes? Att Jihde och Molly har insjuknat i vuxen ålder vet säkert både Johanna och de flesta av oss. DOCK är det så att risken för att få diabetes (typ 2) ökar av övervikt/bukfetma vilket i sin tur ofta beror på för mycket socker, onyttig mat och brist på motion ! Även rökning och stress (sorg/oro) ökar risken. Även ungdomar kan få diabetes typ 2 tyvärr även om det är vanligare att drabbas i högre ålder.

anonym 1 år sen

Om du blir kallad fula ord här anmäl. Psykisk misshandel. Även om man tycker olika tar man inte till fula ord. Då visar du vad du är för någon. Vuxna människor kan ha olika samtal och prata med respekt!!! Fattar ni!!

Tiina Wikstrnd 1 år sen

Snygga snygga ben Johanna men 40 +are ser lite ”look at me” ut i korta kjolar…det är en liten bit mellan 25 å 40. Men vi gör alla hur vi vill fast ser lite ledsamt ut?

Svar på kommentaren:
anonym 1 år sen

Tycker också klänningarna är för korta. Passar bättre med lite längre ser mer Classy ut då.

Jenny 1 år sen

Du tror inte att det finns andra sätt att få människor att äta nyttigare och motionera mer än att skamma dem och påstå att de förgiftar sina barn?
När du tittar i folks kundkorgar och dömer dem, hur tänker du att det skall hjälpa någon?
Du vet ju ingenting om de här människornas livssituation.
Testa lite mer empati och förståelse och lite mindre dömande.

Svar på kommentaren:
Eva 1 år sen

Men Johanna brukar ju peppa och tipsa om bra mat och motion här på bloggen. Och inlägget handlade ju om hur man kan få barn att äta bättre/nyttigare/undvika för mycker skräpmat och socker. Inägget hade nog ett gott syfte, att få folk att tänka till. Det var nog av välmening, sen är det ju tråkigt att en del tar åt sig och tar illa upp och tycker det är dömande, men alla mår bättre av mindre socker och bra kost oavsett livssituation.

anonym 1 år sen

Håller med dej. Och vara ödmjuk är det finaste. Inte hela tiden tro att det är jag som har rätt. Behövs jobba på det.

K L M 1 år sen

Fetma visst vi vet. Diabetes inte kul alls . Psykbryt vem du el jag? Psykisk ohälsa du har och haft tråkigt ja men kan vinna över det. Du väljer jag väljer . Ha en fortsatt trevlig dag ??

Svar på kommentaren:
Stella 1 år sen

Prata som Yoda i Star Wars jag gör. Förståelig jag tror jag är. Låter som tokig indianhövding i tecknad serie jag gör.

K L M 1 år sen

Stella hahahaha va kul du e !!!!!!! Hahahahahaha

Terese 1 år sen

Dom flesta vet väl vad som är bra/dåligt, rätt/fel men alla har inte förmågan att leva efter det av olika anledningar.
Jag är en rätt vanlig mamma som tränar & försöker tänka på en okej kost i familjen men orkar/klarar inte leva efter det som jag hade önskat.
Man ser & hör mkt i media om hur man ska vara vilket är oerhört stressande.
Mina barn äter ljust bröd & söta flingor, det har jag inte lyckats bryta efter jag försökt tänka om.
Risken är ju att såna här inlägg bara får folk att känna sig sämre & stressade & då når du ju inte dit du vill med inlägget.
Tror inte det är många där ”klockan ringer” & man ändrar kostvanor pga detta, då finns det nog bättre sätt att jobba på det budskapet.

Svar på kommentaren:
Marika 1 år sen

Håller inte med alls.
Vi behöver ta upp detta ännu mer, dags att vi vaknar upp.
Stressade? Ja då kanske man ska göra något åt sin situation om man tar åt sig.

Terese 1 år sen

Skönt att det är till hjälp för dig & kanske fler. Ville bara tala om att det oxå kan upplevas på andra sätt.
Är inte så att jag förespråkar godis & skräpmat utan tycker kosten är väldigt viktig. Vi äter vanlig husmanskost, godis på lördagar osv, det enda är att frukosten kunde varit bättre för barnen men är inte för tvång, så tar inte åt mig.
Ville mest säga att det är mkt om kost & dieter i media & det kan upplevas stressande.

Sara 1 år sen

Fast man behöver inte vara expert, men däremot kanske man ska vara medveten vad man pratar om och ha kött på benen innan man yttrar sig om något. Samma sak är det väl när man ska rösta också, då ska man väl ha kunskap om det man röstar på. Haha!

Folk som kallar Emma för troll.. herregud! Hon står upp för alla typ 1 diabetiker som varje dag får kämpa och folk tycker hon inte har annat och göra? Att stå upp för en allvarlig sjukdom borde fan fler göra och är väl något som är värt att lägga sin tid på…. Men folk har allvarliga problem med att se diabetes som en allvarlig sjukdom och tycker det hon gör är tydligen helt värdelöst. Hon har rätt i varenda ord hon skriver! Klart det är fel att skämta om diabetes. Och förresten typ 1 diabetes alltså barndiabetes drabbar även vuxna! Prova själv att behandla en sjukdom 24/7 med känningar, ketoacidos.. Sen kan ni yttra er!

Svar på kommentaren:
Camilla 1 år sen

Prova att läsa texten innan du yttrar dig själv. Den handlar inte ens om olika typer av diabetes oavsett vad troll-Emma lurat i dig.

Linnie 1 år sen

Men snälla snälla alla som tjatar om diabetes.
Vad fan håller ni på med? Säger som camilla, läs hela texten innan du tjatar.

Fia 1 år sen

Säger också men snälla snälla Sara, för det första; Johanna skrev inget inägg om diabetes, läs igen! Och sen är det ingen som skämtat om diabetes och ingen som inte ser diabetes som en allvarlig sjukdom! Ingen heller som sagt att det Emma gör är värdelöst, ingen som sagt något illa om att hon står upp för och kämpar för typ 1 diabetes MEN det sättet och den överreaktionen och missförståndet DET var ju lite udda, att maila runt till massa folk som gillar Johannas inlägg om socker som gift, för att Johanna yttrat ordet diabetes herregud! Men nu fick ju Emma ut sin kunskap och budskap om typ 1 diabetes och annan diabetes eftersom Johanna lade upp hennes inlägg så det är väl bra, då borde ni väl vara nöjda, Emmas information når ju nu ut till stora massan, även fast en del hon skrev var korkat och pinsamt så är det ju bra information också. Tråkigt att Emmas nära drabbats och att många lider av sjukdomen men nu har ju iaf budskapet och information om diabetes nått ut, så sluta gnäll nu, släpp det!

anonym 1 år sen

Kallar vuxna människor andra för troll. Vad fult! Helt omoget. Alla ska kallas vid sitt förnamn. Ibland vill en del ändra sitt yttre så mycket att dom glömmer bort att insidan är viktigast och den också behövs motionerar. ??

Nina 1 år sen

Hållet med Johanna. Fullt ut. Jag har själv en dotter som är smal. Hon får höra dumma saker om sin kropp. Min dotter kan inte gå upp i vikt. Hon äter som för 2 men inget fastnar. Min dotter är mån om sitt utseende och skäms inte för att visa det och prata om det. Jag är stolt. När hon flyttade hemifrån så sa hon en dag: Mamma! Nu förstår jag varför du unnade mig lördagsgodis, varför du aldrig fyllde kylen med socker… Ta ansvar föräldrar för vi påverkar våra barn. Jag har tränat överviktiga barn och haft kostlära med föräldrar. Hjälp dem hemma genom att inte ha skit hemma. De blir slöa och mår dåligt.

Svar på kommentaren:
Nina 1 år sen

❤Håller med ska det stå! Stavade lite fel? Kram till dig Johanna. Vacker och sund!

Martina 1 år sen

Förstår inte diabetes debatten? Hon skrev att hon får ”diabetes av att titta i korgen” vilket tydligen var provocerande för en del? Varför gör det henne okunnig fetma KAN (de flesta vet att det inte måste vara det) vara en orsak till diabetes. Det är ingen som förminskar hur fruktansvärt jobbigt det är att ha diabetes! Kan vi släppa det och fokusera på vad hon faktiskt skriver?? Om ett stort samhällsproblem, där socker är den stora boven! Jag förstod precis vad Johanna menar det handlar inte om att köpa en liten påse godis på lördag eller äta en glass i solen utan det handlar om att köpa 2 påsa chips, 3 liter läsk, 2 kg godis och dessutom nån fika och toppa detta med att dessutom köpa sötad youghurt, sötad müsli, hönökaka, juice, oboy och en pizza till middag… Ni fårstår allt detta ihop innehåller sjuka mängder socker och leder inte till något bra alls! Vuxna gör ett val men barn gör inte det valet och det är riktigt illa att man från början matas konstant med denna typ av produkter!! Det handlar inte om förbud utan balans och kunskap om det dolda sockret!

Carina L 1 år sen

Jag beundrar dig Johanna för att du orkar ta all skit som en del skriver här?Har aldrig förstått varför man lägger sin tid på att följa en blogg o sen leta fel.
Johanna är bäst❤❤❤

Svar på kommentaren:
Linnie 1 år sen

Jag håller med, tanterna jobbar nog på att sänka Johanna hahaha det är skrattretande.

Eva 1 år sen

Håller med dig om socker och fetma!! Men det finns väldigt många barn som far illa av föräldrar som dricker för mycket alkohol, vet inte någon annan bloggare som lägger ut så mycket bilder med just det som du…

Svar på kommentaren:
Fia 1 år sen

Ja det finns barn som hemskt nog far illa av föräldrar som dricker för mycket, men nu handlade ju inte inlägggen om just det men hon får ta och skriva inlägg om det också då, tror dock att hon redan har skrivit om alkohol och ungomar, föräldrar och barn förut. Du läser inte bloggen så ofta va? Menar du att föräldrar som dricker för mycket gör det pga att Johanna visar öl och vin på bilder? Skulle inte tro det va.

Eva 1 år sen

Det var min reflektion om barn och ohälsa Fia…

Lissie 1 år sen

Söta Eva, det finns betydligt fler bloggare som lägger ut bilder på alkohol. Matplatsen, 56 kilo toppar listan med just alkohol.

Men nu handlade ju inte Johannas inlägg om just alkohol så varför babbla om det när det handlar om så mycket viktigare ämnen.
Varför i hela friden ska ni tjafsa om alkohol när vi pratar om fetma?
Blir bara pinsamt..

Therese 1 år sen

Bra Eva ! Hon kan tjata om fetma , men alkohol är det inget fel på., ha en bra dag ! Ska vräka i mig ostbågar nu?

Camilla 1 år sen

Va bra Therese, sen kan du skälla på Johanna när du blir ännu fetare. Det är ju hennes fel o inte ditt.

Fia 1 år sen

Therese; Har fetma och alkohol ett samband menar du? Är säker på att Johanna tycker det är fel med alkohol i för stora mängder och i barns närvaro, och verkligen fel om barn dricker alkohol. Just för din hälsa och vikt så är det faktiskt bättre att du tar ett glas rödvin än en påse ostbågar. Men man äter det man vill såklart, ostbågar är gott :)

anonym 1 år sen

Bra skrivet klokt och runt. Alkohol förstör verkligen kroppen.

Sara 1 år sen

Bra Johanna att du visade Emmas meddelande på bloggen så att alla här inne fick lära sig lite om diabetes.?

Svar på kommentaren:
Fia 1 år sen

Håller med! Bra information.

Sofia 1 år sen

Ja det är ju vad alla vill ha i mailen, ett besatt psykfall som babblar om sjukdomar som inte har ett dugg med något att göra. Ni verkar vara en sekt.

Sara 1 år sen

Sekt? Vet du hur det är att kämpa 24/7 och stå emot alla fördomar och myter? Inte med något att göra? Johanna nämnde själv diabetes, barn och socker.. Som att barndiabetes är självförvållat. LCHF-dieten är en sekt däremot. Jag har typ 1 diabetes och tar också illa upp när folk tycker jag får skylla mig själv som fått typ 1 diabetes. Är jag ett psykfall för jag tar åt mig? Kom tillbaka när du blir allvarligt sjuk och sen får massa påhopp för det……

Camilla 1 år sen

Sara, det där har hon ju inte alls skrivit. Vill du att nån ska ta dig på allvar så sluta ljuga. Sekt tycker jag stämmer bra på ert beteende för att någon ens nämner ordet diabetes.

Anna. H 1 år sen

Ja snacka om psykfall. Människan mailar ner alla som gillar Johannas inlägg men Emma vågar sedan inte ha på funktionen så de kan svara. Hon har även blockat dem.
Vad säger det om henne då?

Skämskudden.

Fia 1 år sen

Du undrar varför det är så känsligt att påpeka till någon att hen har övervikt?!?
Varför ska vi påpeka och kommentera våra medmänniskors kroppar och utseende undrar jag?
Meningslös diskussion i en annars trevlig blogg.

Susanna 1 år sen

Ja lite kluven blir man när någon förespråkar hälsan och hur viktigt det är, går på lååånga bergspromenader och sen är belöningen bärs i poolen..haha,verkligen jätteseriöst..
Kan liksom inte ta det seriöst..
Samma med resan med döttrarna,där skålas det högt och lågt,även döttrarna sitter med drinkar? Känns som att du på något sätt vill stryka över ditt förra levende? Du skriver om 12 kilos övervikt efter förlossning men hur gamla är tjejerna? Typ 18 och 20.. Du menar att dessa kilo hängt med tills du träffade Janne för typ 5 år sen..säg inte graviditetskilon då snälla,det fattar ju alla att det inte tar 15 år att bli av med..

Svar på kommentaren:
Eva 1 år sen

Men för fan blir så trött… Du tar inte vad forskare och en del läkare säger seriöst om viss alkohol i måttliga mängder heller förstår jag, och du har inte hört forskarön om en kall öl om dagen, ett glas champagne om dagen, att vin innehåller antioxidanter och reservatrol?? Varför skulle inte döttrarna eller Johanna få dricka drinkar (alkoholfria el ej) på semestern? Eller J och J kall öl i värmen på resan?? De är varken sjuka eller överviktiga! Skulle hon vara fanatisk och helt förbjuda allt så skulle ni klaga och gnälla över det. Johanna har väl inte påstått att normalviktiga eller barn inte får äta något som helst innehållandes socker, hon förespråkar inte förbud mot allt. För fan läs var hon skriver! Men jag vet att du och några till letar fel i allt som ni sen kan klaga på och rasa mot, om ni lyckas förlöjliga, sänka o kränka Johanna då blir ni så nöjda så det går i byxan för er ojoj… Sen kan hon väl ha 12 kilo kvar i många år om hon inte gjort något åt det och försökt bli av med dem genom bättre kost och mer träning. Haha Idiot går inte att ta dej seriöst.

Lissie 1 år sen

Men helvete Susanna din bittra kommentar suger.
Varför i helvete ska inte Johanna kunna skåla?

Snälla svara på det??????
NI är många idioter som skriver just den dyngan här inne enbart för Johanna har öppet kommentarsfält-
Hade ni vågat skriva er skit hos andra bloggare som sitter och granskar? Nej.

Det är jävligt stor skillnad på att supa varje dag, dricka mängder med vin och öl hela tiden och bli redlös.
VARFÖR tjatar ni på Johanna om att hon lägger ut bilder på alkohol?? Hur vet ni feta moraltanter hur mycket Johanna dricker???

VAD FAN har det med socker, överviktiga barn att göra??????

Monika 1 år sen

Orka orka orka klaga och bry sig som du gör.
Snark susanna…….

Tror Johana njuter av livet med sin snygga kärlek, är övertygad ni är många damer som är avundsjuka på Johanna och Janne annars hade du inte skrivit din skit.

Susanna 1 år sen

Ähhhhhhh,ha ha så fort man inte håller med då är man plötsligt bitter? Får det inte alls att gå ihop. Jag gillar Johannas blogg,läst den i flera år men jag delar inte ALLTID hennes åsikter? Jag tycker INTE att HÄLSA går ihop med alkohol eller idrott,so what? Det här med avundsjuka också.snark till dig Monika…
Vad finns det att vara avundsjuk på? Jag själv är mitt i livet,tränar,träffat mannen i mitt liv,har 3 friska fina barn,ett fantastiskt jobb och lever i mitt drömhus,snälla förklara gärna min avundsjuka??Brukar klaga här? Detta är typ mitt 3:e inlägg som jag inte håller med i.. Men bitter är nog det sista jag är..
Snark till er som fortfarande inte har ngt annat och komma med än just bitter!
Nu ska jag till gymmet,sen får det nog bli några kalla bärs i solen??

Susanna 1 år sen

Förresten Eva, jag håller med om att ett glas vin/ skumpa osv kan i måttliga mängder vara nyttigt, men de som inte kan hålla sig till dessa mängder? För många kan detta trigga ett drickande och vara inkörsporten till ett beroende? Då blir alkohol skadligt! Om du dricker ett glas varje dag blir summan 7 glas vin,är det lika ok att dricka 2 flaskor på samma gång? Bara en tanke,snälla snälla sluta säga att man är bitter bara! Det KRÄKS jag på.. tjingeling:)

Gabriella 1 år sen

Men det finns ju Light öl. Och att dricka alkohol betyder inte ohälsosamt leverne. Vin e bra för hälsan i normal mängd så även öl. Absolut kan man va hälsosam å dricka alkohol. Annars tror ja de flesta pt är ohälsosamma. Stay strong Johanna.

Therese 1 år sen

??? håller med dig !

Stina 1 år sen

Hahaha lättkränktas förbund samlas för att gnälla på Johanna för att deras barn blir feta av socker!

Svar på kommentaren:
Anna. H 1 år sen

Hahahah ja det kan man säga. Jag har läst alla kommentarer, vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Charlotte 1 år sen

Säger som du Anna, ska jag skratta eller gråta? Vilka kommentarer !! Blir rädd för människan:/

Sofia 1 år sen

Jag fick också ett långt otrevligt meddelande från nån Emma på fb. Skällde ut mej för att jag gillat Johannas inlägg. Gick inte att svara på. Så kommer jag in här och det är fullt med dårar som skriver EXAKT samma saker. Heja Johanna!

Svar på kommentaren:
Anna. H 1 år sen

Man tror inte det är sant!!!

Anonym 1 år sen

???
Johanna, Johanna!! Du är bäst!!

Agneta? 1 år sen

Bra skrivet Johanna!?

Camilla 1 år sen

Men kan alla Emmas troll som babblar om olika sorters diabetes lägga av å orka läsa texten? Ingen har skrivit ett smack om typ 1, typ 2 eller 58. Det är kass att göra sina barn överviktiga av för mycket socker. Eller ska ni försvara det oxå?

Svar på kommentaren:
Fia 1 år sen

WORD!!!

anna 1 år sen

Diabetes e en mkt allvarlig sjukdom, finns ej ngn sjukdom man jämför ngn annan med . Det är ej ok .Fram för allmänna positiva inlägg.

Svar på kommentaren:
Camilla 1 år sen

Ingen skriver om diabetes vad du än läst från sin psykkompis Emma på fejan.

Fia 1 år sen

Ingen har påstått något annat anna, och ingen har jämfört sjukdomar! Läs igen !!

Ann 1 år sen

Alla vet mer eller mindre 2017 vad som är bra och dåligt för våra kroppar. Lite låg nivå på den här diskussionen överhuvudtaget då det inte handlar om det utan att få till beteendeförändringar som ofta har med både arv, miljö och uppväxt att göra. Det här att kommentera om man är tjock eller smal är också helt onödig men varför man har mer rätt att kommentera om någon är smal är väl inte heller så konstigt då det i västvärlden varit ett ideal länge vilket gör att människor inte tycker man gör det utifrån negativt perspektiv därmed inte sagt att det är OK.

Svar på kommentaren:
Ullis 1 år sen

Bra sagt!

Anita 1 år sen

Vill bara säga att du har fel när du säger att du inte kan få barndiabetes eller typ 1 diabetes som det heter eftersom du inte är ett barn. Jag har nämligen en vän som fick typ 1 diabetes när hon var 42 år.

Svar på kommentaren:
Fia 1 år sen

Men hon får det inte av att titta på socker och skräp va? Och typ 1 får man ju inte av socker? Synd om din vän, trist.

Nettan 1 år sen

Men orka skriva om Johanna dricker bubbel på helgen eller inte, finns två matbloggar som nog dricker betydligt mer. Tipsar om fredagsdrinkar och dricker jämt…

Lägg ner era pinsamma anklagelser mot Johanna om hon dricker vin eller inte, vem bryr sig. Är hon fet? Nej, verkar hon må dåligt? Nej, hur vet ni om hon häver i sig 10 glas bubbel eller 2?

Däremot vill jag hylla att hon vågar säga ifrån allt om fetma och socker som vi vräker i oss.

Sorgligt beteende en del har här inne, men sanninen gör väl ont…
Starkt Johanna att ha öppet kommentarsfält, du är grym!

Svar på kommentaren:
sara nilsson 1 år sen

och ?

Maria 1 år sen

Hej!
Jag måste faktiskt hålla med Johanna här. Övervikt, osund kosthållning och fysisk inaktivitet kan leda till många sjukdomar. Även om du är normal- eller underviktig kan du få följdsjukdomar av dålig kost. Det är så det ser ut och ja, det är ett stort problem. Dock ett tabubelagt sådant.
Maria (innehar en medicinsk kandidat i folkhälsovetenskap, Karolinska Institutet, om nu utbildning är så förbaskat viktigt…)

Maria Olofsson 1 år sen

För oss med barn som har typ 1 diabetes är det känsligt.. Och ja vi går igång när det jämförs med cancer, två helt olika saker. Ibland är faktiskt diabetes barnen mer drabbade än cancer barnen. Obs nu menar jag inte alla, för vi har så många olika varianter av cancer. Tyvärr många tuffa obotliga. Men diabetes typ 1 barnen är aldrig lediga från sin sjukdom, inte vi föräldrar heller. Otaliga låga vs höga värden. Ambulans resor, sjukhus och faktiskt en förväntad kortare livslängd. Detta pratas det sällan om, vi får dock ofta höra att det är ju skönt att det bara är diabetes och inte cancer och Ja det får många av oss diabetes föräldrar att bli upprörda, vi som kämpar och kämpar för att våra barn ska må så bra som möjlig. Så att dom får leva ett långt liv och förhoppningsvis slippa svåra komplikationer som hör diabetes sjukdomen till. Så när man skriver om och har åsikter om diabetes, var påläst och skriv vilken typ.

Ida 1 år sen

Hej,

Bra att ta upp debatten! Tror att en normal kosthållning och rörelse i vardagen är nyckeln. Balans och att inte bli manisk åt något håll.

Du har ju pratat om socker och hälsa många gånger tidigare. Att man inte ska äta socker varje vecka, eller kanske aldrig. Att man inte ska använda socker som belöning för att det är helg. Och jag håller med dig, socker är ju en drog.

Men jag har som många andra här tanken på hur du ser på alkohol? Känns som om denna fråga undviks av dig många gånger. Jag har följt dig sporadiskt väldigt länge och det är ju sällan det är helg utan att du dricker alkohol. Skulle vilja säga att det nästan aldrig händer. (Rätta mig om jag har fel). Jag säger inte att du inte ska dricka alkohol, men hur ser du på det i förhållande till hur du ser på socker? Att alltid fira in helgen med en flaska vin, och fortsätta dricka bubbel på lördagen, kanske unna sig ett glas i veckan eller när något ska firas, är inte det också varningsklocka? Inte bara för att du har massa socker i det, utan också för att det kan klassas som en form av beroende likväl som en påse godis. Säger inte att du blir aprak heller när du dricker, men att du dricker alkohol ofta har inte undgått någon av dina läsare. Ofta har du också kört ”sockerstopp” i någon månad eller två, men ”alkoholstopp” verkar aldrig varit aktuellt. Ge oss gärna din syn på detta, vi är nog många som undrar.

Svar på kommentaren:
Inger Olander 1 år sen

Mycket bra Ida. Man ska sopa framför sin egen dörr först. Vem har tid att gå och titta i andras kudvagnar/korgar?

Sandra 1 år sen

Ett beroende är ett beroende ;)

Therese 1 år sen

Bra där, alkoholmissbruk kan se ut på många olika sätt…

Trogen läsare 1 år sen

Så kommer tanterna i en klan här,,, ”bra där, heja heja,
heja på alla som är emot Johanna, heja heja heja”

Ni är så pinsamma!

en fråga, varför läser ni Johannas blogg?

Mattan 1 år sen

Att Johanna gillar att dricka är ju ingen hemlighet. Frågar du en läkare så är jag 100 på att hen säger att man hellre ska välja godis än sprit för att belöna sig. MEN då J är en stor flicka så gör hon som hon vill precis som alla andra.

J gillar ju godsaker också men har nog inte förstått riktigt att det finns socker även i t.ex. dadlar som hon så varmt förespråkar. Det är bland annat denna kluvenhet som gör denna blogg intressant och rätt komplicerat. Jag tycker också synd om hennes barn som måste stå upp för denna hets med skönhet, smalhet och en allmänt helt överdriven perfekthet. Hoppas att dom klarar sig fint i livet och inte tar för mycket skada av att deras mamma lite väl sent valde skönhetsdrottningsvägen och att förverkliga den till varje pris.

För övrigt: Vad är det för fel på vanliga ögonfransar i stället för ”mattor” som säkert måste skugga synen?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 år sen

Mattan snälla söta rara, skriv inte så olika namn varje gång du vill klaga här inne, måste vara jobbigt att hitta på olika namn varje gång.
Tjejerna hälsar att de mår toppen, hur mår du?

Mattan 1 år sen

Svar till Johanna:

NEJ du har fel så ofta skriver jag inte här så du kan inte göra gällande att det är typ en eller ett par personer endast som skriver negativa inlägg. Jag vet ju vilka jag skriver och dom kan jag säga är väldigt få. I denna tråd finns jag bara 1 gång och har legat lågt med din blogg länge nu. Så var snäll och babbla inte sån dynga. Vi är alla olika och vi ska tillåtas att vara det – du jagar rampljus men vi är många som inte vill glänsa på det sättet då vi har andra saker som drar in vår lön och gör oss lyckliga. Jag har inget som helst intresse av att varken berätta för allmänheten om mitt privatliv eller lägga ut mig själv för allmän betittning och förundring.

Ibland skriver jag också positivt när jag känner för det. Bra att tjejerna mår bra enligt din bedömning. Fint! Själv mår jag prima och äter inte godis alls kan jag upplysa om ha ha.

Men snälla – det där med fransarna – skymmer dom verkligen inte synfältet:-)

Stella 1 år sen

Alla som tror att gnällkärringar som Mattan/Sandra/Mia är smällfeta och avundsjuka räcker upp en hand!

Ida 1 år sen

Vill bara påpeka här att nej, det var inget påhopp. Tror att meningen är att det ska vara en öppen diskussion och då var bara min fråga på hur Johanna ser på just alkoholen och att belöna sig med detta kontra godis. Jag själv försöker hålla mig undan socker eftersom jag där har svårt att bara ta en bit utan skulle kunna äta ett halvkilo. Men däremot ett glas bubbel kan jag ta både fredag och lördag för att jag kan just stanna vid ett glas. Så jag är själv inte perfekt, men ville som sagt bara ha synen på det här!

Ullis 1 år sen

Men jisses. Tänk om alla troll istället för att skriva långa romaner här inne ägnade sig att laga näringsriktig mat till sina barn. Då kan de inte klaga på ont om tid osv. Sen vad vet ni om Johannas sk alkoholvanor? Vet ni ens om hon drack ett enda glas framför barnen när de var små? Nu är hennes barn i princip är vuxna har de nog koll på hur/var/när man dricker med Johannas uppfostran. Om Johanna då tar ett glas el 2 tar de nog ingen direkt skada av. Sen är det Johannas väl att dricka el ej.

Cecilia 1 år sen

Är du på riktigt Mattan?! ? En till som är så bitter och missunnsam..Heja Johanna ??

Gun 1 år sen

Jag tycker alla duger som dom är men att motionera och äta hälsosamt är ju bara bra sen väljer var och en vad dom vill göra men vi har bara ett liv och en kropp livet går inte i repris! ?

Ullis 1 år sen

Jag bli helt mållös…det lättkränktas Sverige. Inte sjutton har Johanna kommenterar någons vikt. Hon talar om våra BARN det bästa vi har! Att vi inte skall stoppa i dem socker osv att de skall få mindre skärmtid och röra på sig( nästa diskussionsinlägg Johanna ) och att vi vuxna måste föregå med gott exempel.
Sverige är ett av världens mest upplysta länder vad gäller bl a kost, närodlat, ekologiskt och bra råvaror mm. Vi har hemkörning av matkassar, alla har datorer för att kolla efter recept mm. Vi är också ett av de länder där barnfetman ökar lavinartat. Men det är faktiskt en prioriteringsfråga! Skall vi inte prioritera barnen så undrar jag varför skaffar man några då? Johanna fattar väl också att det finns undantag med sjukdomar, sorg och andra saker som hindrar, men hon tar ju upp detta för att vi skall tänka ett steg längre.

Svar på kommentaren:
FD tjockis 1 år sen

Bästa jag läst. Håller med dig till 100%

VAR har Johanna skrivit om någons vikt? Jag blir helt matt. Johanna är grym som lyfter upp detta, det är fakta och vi behöver ta hand om våra barn.

Vakna!!

Ulrika 1 år sen

Hej, jag kommenterade igår men mest för att jag blev ledsen av meningen: jag tror jag får diabetes!!! Vi är många som lever med denna skit sjukdom som också skördar många liv varje år och du får det att låta som om det vore ett val?? Jag och min man har varit elit idrottare och sonen går på fotbollsgymnasium och tränar upp mot 10 pass/ vecka, påstår att jag är kunnig och vet vad och hur man ska äta och träna trots det fick sonen diabetes.Det har ju inte ett skit med socker att göra. Och du spä bara på myten om detta, tråkigt sagt! Annars håller jag med om mycket vad gäller att få barnen att röra på sig och få föräldrarna att förstå innebörden i all socker konsumtion. Bra val av ämne då det får igång diskussioner! Ha en fortsatt bra dag//Ulrika

Svar på kommentaren:
Christina 1 år sen

Mycket bra skrivet Ulrika! Diabetes är verkligen en ”skit sjukdom” har jobbat som undersköterska och vet hur jobbigt det är för personer som lever med den här sjukdomen varje dag.
Precis som du säger är det verkligen ingenting man väljer, lika lite som man väljer att drabbas av cancer.
Diabetes ( typ 1) kan drabba vem som helst , inte nagot du far pga. livsstil eller att du har ätit för mycket socker.

Lina 1 år sen

Jag tycker inte att man har rätt att kommentera någons vikt, tjock eller smal, om de inte bett om en åsikt.
Jag tänker att om man vill förstå inlägget så gör man det, vill man misstolka så gör man det, vissa tycker tydligen att det sistnämnda är underhållande. Om man nu skall ta allt bokstavligt som personen som skrev meddelandet gjorde, att Johanna på riktigt menar att hon får diabetes av att titta på sötsakerna, så har jag svårt att förstå att personen i fråga kan sitta och skriva meddelanden när hon ”dagligen kämpar ihjäl sig”.
Ni som blir så arga över detta inlägg, ta den energin och lägg den på att läsa på barnfetma.se
Puss och kram på er <3

Heléne Roos 1 år sen

Mycket okunskap här. Orsakerna till Diabetes typ 1 är inte klarlagda. Men man misstänker bla. att snabb viktuppgång och även snabb viktuppgång hos det lilla barnet bidrar. Många forskare är eniga om att de flesta symtom vi får idag beror på miljögifter och näringsmässiga obalanser i kroppen. Socker och näringsfattig besprutad mat tär på kroppens resurser och gör oss sjuka.

Svar på kommentaren:
Stella 1 år sen

Men alla tjattanter, vem i helvete har skrivit om diabetes typ 1 över huvud taget?! Står inte ett ord om det i texten! Mesta okunskapen verkar vara att ni inte kan läsa utan bara hittar på saker!

Heléne Roos 1 år sen

Det var Johanna som uppmuntrade till att svara på meddelandet som någon skickat till hennes läsare. Fruktansvärt otrevlig ton. Om du blir så upprörd att du beter dig så illa föreslår jag att du slutar läsa hennes blogg.

Erika 1 år sen

Varför ska man kommentera hur folk ser ut över huvud taget?

Anonym 1 år sen

Jag som tjock säger falt

Johanna 1 år sen

Ja du Johanna. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Självklart vill alla människor leva länge och vet om riskerna som vi kablats ut med. Men som någon skrev så ser verkligheten inte riktigt ut så. Utbrändhet, stress, depression, andra psykiska sjukdomar, karriär, barn, man/kvinna, familj, hus/lgh, fritidsintressen you name it tar TID. Tid som vi får deala med hela tiden. Självklart blir då just dom där genvägarna enklare. Instämmer med dom som tycker du är dömande. Utan att veta all bakgrund. Frågan är varför du reagerar på hur andra människor lever? Låt dom vara ifred. Dom är nog vuxna nog att ta sina egna beslut. Sen tror jag absolut på att man ska tänka på hur mkt man äter och vad. Och försöka få in motion. Men jag tolkar dig som något slags socker, mjöl och transfettförbud till allt och inget. Moraltanter har tyvärr ingen framtid i dagens unga föräldrar. Det handlar mer om att trycka på dom bakomliggande faktorerna som GÖR att föräldern inte hinner planera sin matlagning och gå den där långpromenaden. T ex rikta din kritik mot dom som tycker att vi ska jobba mer än 8 timmar per dag. Dom som höjer priserna på kläder, sportutrustning, föreningsverksamhet och dylikt. Det är saker som gör att vi tvingas arbeta arbeta arbeta tills vi dör snart. Om vi istället kunde få arbeta 6 timmar och få betalt för att faktiskt träna en timma per dag så kanske läget vore annorlunda?
Det finns massor att säga om detta ämne men jag tycker inte du visar någon som helst människokännedom och/eller empati för dom stackarna om antingen handlar snabbmat och godis och har lite övervikt för att det finns orsaker till det.

Svar på kommentaren:
Hanna 1 år sen

Så bra skrivet Johanna. Du formulerar precis det jag tänker angående denna debatt.

Susanna 1 år sen

Word!!!!

En som är smal 1 år sen

Varför får man inte säga till någon är smal då?
Svara på vad Johanna skriver istället ni som ska tjata här.

Varför undrar jag? Det är precis samma sak!

Malin 1 år sen

Jag brukar aldrig kommentera. Brukar inte störa mig på saker. Låter var o en tycka som dom vill. Men ibland kan du vara väldigt hård med det du skriver. Som sagt…du säger att du själv varit överviktig och att du inte trivdes med det. Du har kämpat. Kanske andra kämpar oxå men inte lyckat lika bra som dig. Man kan ha blivit överviktig av andra orsaker oxå. En olycka el skada som gör att man inte kan röra på sig som innan. Depression , sorg, sjukdom. Medicin som gör att man går upp.
Någon kanske faktiskt trivs med att vara överviktig? Alla är olika. Och man är bra oavsett.
Jag tycker inte man ska döma andra människor innan man vet bakgrund och dennes historia.
Du har absolut rätt i att man kanske borde vara mer hälsosam. Men tyvärr är samhället lite uppbyggt så idag. Stress, snabbmat, socker…tyvärr. Ett samhällsproblem helt enkelt. Och kanske inte det lättaste för en enskild individ att klara av ensam. Även om viljan finns där.

Och kanske finns det någon där ute som verkligen kämpar häcken av sig med både kost och träning men inget händer?!
Sen finns det såna som jag som knappt kan unna sig ett glas bubbel/vin eller en chokladbit utan att byxorna sitter tight.
Man kanske inte har all tiden som du har att träna heller?

Alla får tycka som man vill. Och tycler man offentligt får man oxå räkna med att andra tycker olika.
Sen tycker jag inte om nättroll och hat. Nä mer kärlek TILL folket. Och AV folket.

Johanna 1 år sen

Jag har diabetes typ 1 sen 22 år tillbaka. Typ 1 har inget med kost att göra. Vet barn under 1 år som fått sjukdomen. Skulle inte önska min värsta fiende denna sjukdom.

Anna 1 år sen

Ja herregud det var känsligt för många, att det kan uppröra så.. verkar som att en del blivit så arga så de faktiskt inte läst inlägget ordentligt, verkar som många missuppfattat innehållet och innebörden MEN det var ett ord/uttryck som ställde till det..många har svårt att förstå typ ironi/metaforer, och många verkar ha svårt med läsförståelse och gör sina egna tolkningar och påstår att du sagt det o det som du inte alls har, märkligt, och folk drar in massa annat som var helt orelevant i sammanhanget. Du skrev att övervikt och socker kan orsaka sjukdomar och att barn inte ska behöva släpa på övervikt ! Det handlade inte om utseende (inte heller om diabetes 1 el 2) utan om hälsa/ohälsa/mående ! Galet att någon önskar att du ska bli sjuk för att du skriver ett inlägg om socker/gift och att en del såg sin chans att spy galla över dig och skriva skit och elakheter till och om dig, sjukt. Blir mörkrädd.

Sabina 1 år sen

Tyvärr tycker jag att du är för präktig och dömande har en dotter med bulimi så dina inlägg kan trigga igång saker hos folk med ätstörningar ingen människa är felfri inte ens du

Svar på kommentaren:
Liselotte 1 år sen

Sabina, Johanna är en av få stora bloggare som vågar säga vad hon tycker, hon skriver även sina brister, att hon själv varit övervikt och tjock. Vad betyder det då menar du?
Hon är krönikör, åsikter får alla ha.
Tycker vi ska lyfta fram fetma, sockermissbruk i Sverige, det är sorgligt egentligen hur många som är sjuka på grund av allt socker.

Anna 1 år sen

Men Sabina, inlägget har väl inget med bulimi och anorexia att göra, det handlar ju om att undvika för mycket skräp och socker till små barn med övervikt. Johanna förespråkar ju inte att barn eller vuxna inte ska äta utan mer tänka på vad man äter, unna sig lite ibland, motionera och ha en bra balans. Hon visar ju ofta upp mat, ja även godsaker ibland faktiskt, och uppmanar ofta till motion. Hon har väl inte påstått att hon är felfri?! Hoppas inte din dotter läser denna blogg då eller andra som skriver om socker om det nu kan trigga igång ätstörningar.

Malin 1 år sen

Herregud :-) Läser en del kommentarer, du får inte ens skoja och säga- Jag får diabetes av att se allt socker.

Snacka om att de tar åt sig, jag dör av skratt!

Svar på kommentaren:
Katja 1 år sen

Kul att skoja om allvarliga sjukdomar……fortsätt skratta du!

Maggan 1 år sen

Diabetes är en dödlig sjukdom om du inte sköter den. Skojar du om cancer. Suck ….

Eva 1 år sen

Men herregud Johanna har ju inte skojat om någon sjukdom!! Ingen har skrattat åt vare sig diabetes eller cancer!! Men jag förstår lite vad du menar Malin – att folk är så känsliga, lättkränkta och lätt missförstår vad de läser – att bloggare måste verkligen tänka på vilka ord de använder och hur de uttrycker sig för att folk inte ska bli trampade på tårna och rasa och hata. Kommer alltid finnas folk som missförstår och förvränger vad de läser och kommer alltid finnas gnällerister som ständigt letar fel som de kan klaga på och rasa över, som blir nöjda om de hittar något som går att klaga på och hata. Får man inte säga jag måste sluta röka så jag inte får cancer heller? INGEN har skojat och skrattat om allvarliga sjukdomar alltså PUNKT !!

Lena 1 år sen

Man kan få typ 1 diabetes som vuxen oxå. Dock är det inte så vanligt. Diabetes är en tuff sjukdom o det är kanske det som många reagerar på när du skriver – tror jag får diabetes av allt socker. Annars så håller jag med om sockerkonsumtionerna. Det osynliga sockret i mycket mat är något som många inte tänker på.

Ullis 1 år sen

Kanske för att ditt inlägg Johanna var otroligt dömande av att bara kika ner i någons korg på mataffären. Vill du förändra, skapa debatt javisst. Men varför inte ge tips på hur man får sina barn att motionera mer. Pekpinnar och folk som dömer andra föräldrar leder knappst till någon förändring. Pepp, råd och stöd kanske är va dessa föräldrar behöver bäst. De flesta föräldrar vet att socker inte är bra. Att moralisera hjälper föga. Kanske man istället måste ta reda på varför man ändå köper det där godiset i affären trots att man egentligen inte borde.

Svar på kommentaren:
Carita 1 år sen

Håller med dig, väldigt dömande att kolla på andras matkorgar och bilda sig en uppfattning och yttrar dig om det,, , jättebra med debatt om ökande fetma, håller med där men fråga och ta reda på varför de köper isåfall men i dagens samhälle så är vi så snabba att döma och ska man behöva vara rädd ? för att gå ? till affären och bli dömd nu för vad man har i matkorgen för det kan ju hamna på nåns blogg??
Nä,, finns bättre sätt att formulera sig,, , alltså du har missförstått ,, de flesta håller med om att dålig mat och socker är INTE bra men sättet du skriver och kollar på andra upprör nog mest…
Sluta döm och ta reda på fakta om personen bakom matkorgen innan du skriver om det här… .
Sen kan du absolut skriva om socker, dålig mat är skit ? och att motion är jättebra, , behövs tas upp. .

Maria. L 1 år sen

Jag ser också vad andra handlar, blir mörkrädd.
Samhället har ett problem med all fetma, socker, överviktiga barn är bland det värsta vi kan utsatta våra barn för.

Heja dig Johanna!

Annika 1 år sen

Riktigt bra du fotat de äckliga köpemuffisen,
kolla utgångsdatum!! vem äter det undrar jag?

Anneli 1 år sen

Det är knappast ett påhitt av Johanna att överviktiga barn har ökat i samhället. Det är ett känt samhällsproblem. Det beror inte enbart på att barn sitter mer utan också kosten. Vi svenskar generellt sett är riktiga gottegrisar och våra smågodishyllor blir allt större, chips påsarna större..Det är fredagsmys och lördagsgodis..Det är blir ett samhällsproblem när det kommer till framtida sjukdomar..I stället för att kasta skit så kan vi alla behöva ta oss en tankeställare både för oss själva och våra barn för en mera hälsosam framtid.

L 1 år sen

Här är en som EMMA mailade på facebook.

Till dig EMMA: Ska du spy ut dina åsikter till främmande människor som gillar Johannas inlägg får du stå upp för vad du skickar.
Varför stänga av kommentarer, vågar du inte låta alla svara dig ??

Lina 1 år sen

Oj! Kan tycka att lagom är bäst av det mesta…oavsett gener!

katja 1 år sen

Öka skatten på godis och alkohol, sänk den på frukt, grönsaker, närodlat, ekologiskt och bättre skolmat!

Svar på kommentaren:
Anna 1 år sen

Klokt skrivet Katja.

Carina 1 år sen

Bra där Katja :)

Malin 1 år sen

Fast varför behöver man kommentera någons vikt överhuvudtaget oavsett överviktig eller underviktig. inget av det är ok. Alla är vi olika.
Hur man ser ut kan bero på många olika saker.
Sen bör alla motionera och tänka på vad man äter. för visst är träning den bästa medicinen :)

Alexandra 1 år sen

Alltså du verkar ju ha ett oerhört stort behov av att höra hur duktig du är!

Men du som kommer med pekpinnar till andra; jag tycker att DU ska sluta supa så myclet hela tiden. Vet du inte vad du gör mot din kropp! Dessutom så åt du hamburgare häromdagen. Du vet väl att brödet innehåller konserveringsmedel?

Du får det att låta som att varenda förälder åker till mataffären och fyller upp vagnen med godis och vittsocker och sen åker hem till ungarna och trycker i dom det. Du har ju inte barn så vad vet du? Tror du att du vet ALLT för att du stöter på människor som är föräldrar i mataffären? Barns övervikt kanske beror på all skärmtid idag så skriv etg öångt jävla inlägg om hur elaka föräldrar är när
dom köper ipads och mobiler till barnen. samtidigt kan du smutskasta företagwn som tillverkar dessa

Svar på kommentaren:
Madde 1 år sen

Såg att Johanna lämnade sitt bröd på tallriken, satt nämligen på bordet bredvid :)
Farellis har bra mat!

Anna 1 år sen

Men ”Alexandra” tycker du verkligen att Johanna verkar supa mycket hela tiden ??? Eeeh.. Hon verkar inte supa särskilt mycket, tror jag inte hon gör, alkohol i mindre mängder är inte ohälsosamt tvärtom det innehåller antioxidanter, alkohol i stora mängder vid samma tillfälle är väldigt skadligt däremot. Johanna är ju inte överviktig eller allvarligt sjuk vad jag vet (men tyvärr kan hon bli det som alla andra tyvärr) så varför kan hon inte äta hamburgare el annat då och då (visst rött kött bör man inte äta för ofta). Tycker inte hon får det att låta som att ALLA föräldrar åker och fyller vagnen med godis och trycker i sina ungar det, tänk så olika man kan tolka och se på saker och vad som skrivs. Ja all skärmtid är definitivt en orsak till övervikt men varför får hon komma med pekpinnar om det då? Hon skulle ju inte komma med pekpinnar, eller ???

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar för Lindex  Hej på er!  Just nu är vi på Stena Danica för ett roligt event med Stena Line och är väg mot Fredrikshamn. Janne är med och vi får…

Innehåller annonslänkar för Lindex  Hej på er!  Just nu är vi på Stena Danica för ett roligt event med Stena Line och är väg mot Fredrikshamn. Janne är med och vi får…