Våga vägra åldersnoja!

För korta kjolar. Botox i ansiktet. Låtsasnaglar. Opererade bröst. Och 40 år fyllda! Hur kan jag? Hur vågar jag? Hur mår jag egentligen? Jotack, jag mår bra för att jag kan och för att jag vågar. Kalla mig ytlig om ni vill, men jag tänker inte känna mig äldre än vad jag verkligen är. Det bästa sättet att slippa åldersnoja är att inte känna sig gammal.

Känner du dig gammal? Eller är du evigt ung precis som jag? Berätta gärna!

Ålder är bara en siffra, brukar det heta. Det är väldigt sant. Visst, vi blir alla äldre, en dag om dagen och ett år om året. Det är så det fungerar och att deppa eller sura över det gör ingenting bättre. Det är lika meningslöst som att bli arg för att det regnar. Visst är det tråkigt, men vädret tänker inte bry sig om att jag blir arg så lika bra att leta upp paraplyet och gummistövlarna och hoppa i vattenpölar i stället.

Vi hanterar alla åldrandet på olika sätt. Så länge vi har turen att hålla oss friska så kan vi ha ett ganska avslappnat förhållande till åldrande. Det finns ingenting att bli sur över, men det finns många sätt att hantera de effekter som kanske inte alltid är så roliga. Inte helt oväntat så tränar jag för att hålla mig i form och då känns kroppen yngre med en gång.

Visst kan jag göra mig illa ibland, men känner jag mig stark i kroppen så känner jag mig stark i huvudet. Dessutom slipper jag med lite tur de första krämporna. Eller kan åtminstone skjuta upp dem ett tag till, jag har inte bråttom. 

Och jodå, jag bryr mig om hur jag ser ut också. Jag vet att det finns en och annan som retar sig väldigt mycket på att jag lägger tid och pengar på mitt utseende, men det är något som jag mår bra av. Det skadar inte i jobbet heller, vem vill gå och få en ny frisyr inför festen från en frisör som själv ser ut som ett skogstroll? Inte jag i alla fall.

Skönheten kommer inifrån, brukar det också heta. Men det betyder inte att man måste strunta i att vara nöjd med det man ser i spegeln. Kan man känna sig fin utifrån och in så är det bäst av allt. Det finns inget rimligt skäl till att avstå från att känna sig fin för att det kan reta upp någon annan. Då kan man lika gärna sluta må bra över huvud taget eftersom det alltid finns någon som blir avundsjuk och tycker att alla andra minsann ska vara lika bittra som de själva är.

Den dag man ser sitt personnummer på körkortet och bara rycker på axlarna lite roat, det är en bra dag.

 1. Så snygg vill jag också vara när jag är över 40 🙂
  Fattar inte en del kommentarer, läste en del som skrev att du inte ska ha så korta kjolar?
  Haha skrattretande!

 2. Talesättet att skönhet kommer inifrån är ju bara skitsnack!! Visst, en vacker person som är elak o dum blir ju genast ful men i övrigt så tittar man ju o lägger mer märke till människor som sticker ut lite extra av t.e.x. klädmode, frisyr o hår, vackert ansikte o fin vältränad kropp. Nej, nu menar jag inte att folk som inte tränar o har lite extrakilon upp eller ner är fula.

  Jag säger bara att människan har en tendens att ” se” de vackra på ytan. Det tilltalar oss. Jag själv är 45 år o väldigt fåfäng. Har alltid varit o jag gillar det. Jag vill vara fin för mig själv OCH andra. Får ofta komplimanger o är bortskämd med det. Jag tränar inte pga att jag helt enkelt tycker de är tråkigt, men jag går mycket o äter bra. Gör lite yoga övningar o tycker jag är nöjd med det. Jag har haft en liten ålderskris när jag hela tiden gick o sa att jag är ju gammal nu så jag kan nog inte ta på mig de och de o en massa skitsnack helt enkelt tills mina vänner sa att -nu får du ju skärpa dig med ditt ålderdsnack!!

  Haha Jo jag slutade upp med det o klär mig precis hur jag vill o får fortfarande komplimanger trots min ålder;-)

 3. Hej Johanna, och alla andra. Jag lever efter mottot : jag bestämmer, mitt liv. Jag är 50, ser ut som 35. Tränar, klär mig i jeans och träningsskor. Färgar håret. Sminkar mig. Har en mycket yngre man på 24. Vi är förlovade och han älskar mig för min personlighet. Härligt. Och visst, jämnåriga gillar mig inte. Avundsjuka eller vad, vet inte. Men aldrig att jag faller in i normen, hellre utanför. Och tjej det tänker jag vara Hela livet! Så heja heja Johanna och mig och Alla ni andra som vågar leva utan att placeras in i något fack. Vi behövs!!

 4. Jag är 50 år o älskar korta kjolar o klänningar! Har sen ett halvår tillbaka börjat ut o springa/powerwalk och har bestämt mig att må bra,gå ner i vikt o känna mig stark o pigg! Livet känns underbart!

 5. För mej handlar det mer om insidan. Att bemöta människor vänligt och med värme. Ytan är bara ett skal. Mer humor och värme och omtanke är bättre änn allt botox i hela världen.

 6. Så länge du mår bra så är det kanon. Själv är jag 50, ser ut som det också med lite rynkor. Känner mig däremot inte som 50 år men tänker inte göra något åt mitt utseende förutom det jag alltid har gjort gällande smink och dylikt. Älskar oxå att klä mig i korta klänningar och kjolar och kommer fortsätta att göra det. Tycker att idag nästan det är åt andra hållet att man nästa ska skämmas för man har blivit rynkig och inte gör några ingrepp. Men som sagt det är upp till var och en.. Jag kan väl tycka att när man är 50 och ska försöka se ut som en 30-åring att det blir lite patetisk, men det är vad jag tycker.. Ha en bra dag!

 7. Har vi inte kommit längre än att vi fortfarande pratar o hänger upp oss på plastikkirurgi? Det är väl som allting annat i livet att göra saker med motta. En operation kan ju bli riktigt ful och oxå riktigt snygg.

  Läppar så stora så de roligt ut är väl aldrig lyckas kan JAG tycka men har man läppar som små streck o inte mår bra av det så varför inte fylla ut dem en smula. Du gör ju det för att DU själv ska må bra. Ja, vi lever i ett skönhetssamhälle och även om alla kan tycka att alla ” duger” som man är så blir vi påverkade av de samhället sänder ut.

  Själv har jag gjort en bröstoperation. Inte större, utan mindre. Jag mådde så jävla dåligt rent ut sagt. Ingen har påpekat det negativt men om de vore tvärtom att jag förstorat dem hade nog en o annan sur kommentar ramlat in.

  Har du pengar o mår piss av nån anledning i ditt utseende så gör nåt åt det. Vi borde glädjas åt att folk blir glada. Alla har inte pengar att göra nåt o de är ju trist men så är ju livet, det blir aldrig helt rättvist. Hej svejs o kul med sådana här frågor Johanna!

 8. Men hur kommer d sig att män får åldras men inte kvinnor. .? Vi ska hela tiden sträva efter ungdomlighet i det yttre. Klart det finns män som också gör botox men inte i samma utsträckning. Bara en tanke.

 9. Jag är inte sen att hålla med dig , jag blir 48 år i augusti , jag är mån om mig själv , tränar jättemycket , vi har en golden som behöver mycket motion , så kan gå ibland 28.000 steg per dag med annan motion inräknad , har inte gjort något med mitt utseende , ingen fillers, Botox , opererat mig , fettsugit vad du vill , men ser väldigt ung ut , ingen tror att jag närmar mig 50 , jag är väldigt liten och nätt , så det gör säkert sitt till , men det jag vill komma fram till är att jag tycker alla gör vad sjutton de vill med sin kropp , vem har med det att göra , alla har ju sitt sätt att se på skönhet , och vad som är attraktivt ! Go for it , Johanna , vill du fylla ut med filler , botox vad det nu är , så skall du verkligen göra det , vi har olika förutsättningar , en del är födda gamla , andra ser unga ut i 60 års åldern , så ålder som du skriver är en siffra ! Kram på dig

 10. Håller helt med dig Johannaman är inte äldre än man känner sig o att träna så man mår bra samt fortsätta bry sig om sitt utseende gör ju bara att man mår så mycket bättre på alla sättålder är bara en siffra eller hur

 11. Håller med Anna nedan. Kvinnor ska alltid dömas hårdare i precis allt. Män kan både vara tjocka, rynkiga och gråhåriga utan att någon tänker på det. Det räcker att slå på nyheterna eller annat TV-artat så ser man det.

  Sedan tycker jag att personer som känner att dom inte duger som dom är utan måste operera sig, spruta in massa saker i ansiktet, klistra på hår och naglar ETC är dom som har mest åldersnoja. Det är ju befängt att alla måste se ut som 20 ändå upp i 60-årsåldern.

  För mig är det onaturligt, just nu i alla fall. OM mitt ansikte faller eller jag får för mycket rynkor senare i livet kanske jag skulle kunna tänka mig lite botox men aldrig att jag skulle lägga mig på ett operationsbord och stoppa in saker i bröst, suga ut saker ur magen eller allt vad man nu kan göra. Förutom att det är galet fult så innebär en operation under narkos alltid en viss risk plus att vi behöver våra läkare till annat än att hålla tantkroppar i schack.

  Så tycker jag i alla fall. Hoppas att jag får göra det utan att behöva få för mycket skit för det.

  1. Varför åldersnoja? Kvinnor gör väl allt detta i alla åldrar?? 18 år som 60…. Hoppas verkligen inte 18-åringarna gör det för åldersnoja 😉 Jag tror nog Johanna känner att hon duger fullt som hon är, men herregud, lite snygga naglar och läckert hår – vad är problemet? Det handlar väl om att trivas med sig själv?? Vilken ålder tycker du är rimligt att man sluta ”piffa sig” för att känna sig fin? Nu pratar jag alltså om så enkla och oskyldiga saker som smink, kläder, naglar och hår…. Neeee, det är nog några som är runt samma ålder som Johanna härinne som tyvärr missade tåget för 10 år sedan.. bittert.

 12. Jag närmar mig också 40 har opererat brösten, älskar botox & naglar, köpa fina kläder & sminka mig!
  Heja dig Johanna!

 13. Känns som du älskar att få uppmärksamhet angående utseende fixering och att du mår bra av att trigga igång människor som läser din blogg. Tråkigt…

  1. Håller inte med, tycker Johanna lyfter fram viktiga ämnen mot många andra bloggare som enbart skriver recept, mode eller reklam. Men alla ska ha något att klaga på..

 14. Johanna DU ÄR GRYM
  DU VÅGAR STÅ FÖR VAD DU GÖR DU VISAR ATT DET GÅR ATT FÖRÄNDRA DÅLIGA VANOR och ATT MAN KAN BÖRJA ÄLSKA SIG SJÄLV. DU ÄR TUFF @ MODIG OCH INSPIRERAR OSS ANDRA!
  TACK

 15. Johanna du är grym
  Tränar gärna på gym
  Åker med tjejer på tripper
  Då du busväder slipper
  Om det ändå regnar en skvätt
  Ger du aldrig upp så lätt
  Sätter dig inte inne och bölar
  Nej ut och hoppar i vattenpölar
  Du har en fantastisk energi och gnista
  De som tycker annat är bara trista

  Kram (Kul att du sprang på tjejerna på Mallis)

 16. Ciao Bella!!

  Jag tycker var och en gör som den vill. Med Botox…utan Botox…opererad…inte opererad…
  Jag har själv den fördelen att jag ser yngre ut än min ålder. Exakt nu när jag skrev detta tänker jag ”Vad är det för syn”? Vem är det som ska ha rätten att bestämma vad som är accepterat? Om du nu ser ut att vara den ålder du är eller kanske ser äldre ut. So what!! Inget är bättre än det andra. Det som är viktigast är att inte döma andra för hur de väljer att leva sitt liv..

  Kram Ann-sofie

  1. Tror Johanna är som mig 43, är man närmare 50 då? Är man inte över 40 om man fyllt 40?
   Ybertöntig kommentar

 17. Du har så snygg stil, klänningen överst is to die for.
  Skönt slippa se de gamla fula LF kläderna, verkar inte vara en enda bloggare som visar dem längre.

 18. Helt rätt. Var och en gör som de vill. Själv är jag 53. Sprungit 3 marathon. (Började när jag var 49.) ska springa mitt 4e i sommar.
  Känner mig frisk och så tacksam för det. Tränar yoga och lärt mig stå på händer och provat på vågsurf. Underbart och spännande att utmana sig själv.
  Hälsa för mig att få vara vig och smidig. Kram

  1. Och lilla nättrollet som ibland kallar sig Eva (Linda irl) kan inte låta bli denna blogg såklart haha.. Ska Du kalla någon nättroll!? haha.. Det är väl tur att Du lilla nätroll ”Eva” FÅR skriva här och leka av dig, men kanske skulle du må bättre av att inte läsa bloggar som hela tiden retar upp dig.

 19. Läste några av de sjuka kommentarer att du inte ska ha korta kjolar, läste även att din vän Michaela såg ut som om hon skulle vara med i en skräckfilm.
  Jag skäms! En människa kan inte alls må bra om man skriver så mycket skit.
  Tycker du är cool som inte bemöter defensivt till alla kommentarer.
  Du skriver riktigt bra!

  1. Hej Inger!
   Jag kopierade ett svar från Håkan Löfving som svarade på en läsare här inne för några veckor sedan som rör samma fråga.

   Håkan är neurolog och äger Löfvingkliniken.
   Johanna
   //

   Jag ska inte framföra några åsikter utan bara klargöra en del i Anettes inlägg. Jag har varit s.k. medical advisor åt Allergan som tillverkar Botox i många år. Det innebär att jag fått alla de knepiga frågor som uppstår ibland och kan svara baserat på det faktiska vetenskapliga underlag som finns – inte rykten och ”vad man har hört”.
   Musklerna förslappas inte mer och mer. En avslappning sker under tiden Botox verkar – det är ju själva vitsen med behandlingen – men släpper sedan helt. Skulle en fortlöpande förslappning ske skulle du ju snarast slippa behandla dig efter ett tag?
   Du behöver inte lita på mig – du kan själv kontakta företaget och få det vetenskapliga underlaget.
   Jag har behandlat estetiska patienter i över 20 år nu och det fungerar lika bra då som nu. De som slutar behandla sig efter t ex 10-15 år börjar rynkas i huden från när de slutar behandla. Huden har ju inget minne och tänker följaktligen inte att ”javisst ja, där hade jag ju en rynka för 10 år den.. Den måste jag återbilda”. Huden bildar inga ”retroaktiva straffrynkor”. Det behövs bara bondförnuft för att inse det.
   Hamsterkinder får man pga att fettkuddarna i kinden med åldern vandrar ”söderut”. Om det vore kindens muskulatur som trillade ner så skulle du gå och bita dig i kinden och lida av att det samlas mat mellan undre tandraden och kinden när du äter. Det är nämligen vad som händer de stackars patienter med neurologiska muskelsjukdomar som gör att muskler faktiskt gradvis förslappas.
   Du har en åsikt som jag tycker är fantastiskt klok även om du formulerade en aning fel, men jag förstår exakt vad du menar och håller med 100% – Både Botox och fillers får gärna SYNAS men det får aldrig MÄRKAS. Så fort det märks så är det en usel behandling och i mina, precis som i dina ögon en misslyckad behandling.
   Unga tjejer som gör Botoxbehandling söker sällan eller aldrig för rynkor utan för att konturera ögonbryn, lyfta mungipor, rätta till olikheter i ögonens form eller göra näsan smalare. Det är, som du också skriver, upp till dem. Det kan för dem vara ytterst störande och det är i mitt tycke inte tragiskt att hjälpa till med sådant.

   Hälsar,

   // Håkan Löfving

 20. Jag är 42, ett år yngre än dig Johanna. Håller absolut med dig. Tänker inte låta min ålder diktera mitt liv, hur jag ska klä mig, se ut mm. Jag är noga med hur jag ser ut och har alltid gjort det. Ska man sluta med det vid en viss ålder eller? Kommer jag aldrig göra. Jag tränar, äter hälsosamt, klär mig snyggt i både tajt och korta kjolar mm. Har aldrig hört något så dumt. Min mamma är över 60 och har samma syn på det som jag. Hon är jättefräsch och ser ung ut och det är hon som har lärt mig att ta hand om både kroppen och utseendet. Det är väl upp till var och en om hur eller vad man gör. Har inte testat fillers eller botox, men det är inget jag är främmande för.

 21. Ingen aning om hur gammal du är Johanna men jag umgås med unga människor och klär mig därefter. Och jag tycker var och en får göra som hon vill och passar i. Livet är så kort varför ska vi alla bestämma och ha åsikter jämt. Lev ditt liv fortsätt var glad och njuut!! Ps! Dina kläder ovan är ”to die for” /Carro

 22. ”Alla tycker olika” har vi lärt våra barn som är 5 och 6 år, detta säger de ofta när de märker att deras kompisar och de själva inte kan enas om en åsikt, sen är det bra så.

  Jag känner igen mig mycket i dig Johanna, jag är också 43 år, gillar att hålla mig ung, lite botox och fillers för ”arga rynkan” har gjort att jag mår bättre och blir gladare av spegeln och foton på mig själv. Brösten försvann efter att ha ammat två barn, då fyllde jag upp dem med plastikoperation. Jag mår bra av att göra detta för mig själv, då blir jag en gladare mamma och fru. Livet är ju till för att levas! Precis som vi vill! Tack för din blogg Johanna! Den enda blogg jag läser! Varje dag! Blir glad av den! Hoppas du fortsätter! Kram

 23. Så bra skrivet Johanna! Michela hade också skrivit ett väldigt bra inlägg såg jag. Bättre att bry sig om sitt yttre, vara nöjd, lycklig, må bra och leva livet än att vara bitter mara som klankar ner på andras utseende. Ingen förtjänar att hånas för sitt yttre oavsett om man har rynkor eller väljer att släta ut dem, oavsett om man har lång kjol eller väljer att ha kort. Alla är olika, smaken är olika. Var och en gör som de vill.

 24. När jag var liten la jag mina nya skor eller kläder under kudden
  Och längtade efter att det skulle bli morgon så att jag fick använda dem.
  Jag föddes till en feminin varelse och har aldrig längtat efter att åldras
  Jag drömde om att det skulle finnas en kapsel som motverkade åldrande
  Redan när jag var fem år.
  Prata om tidig åldersnoja.
  Jag skulle säga att det handlar om personlighet den finns där redan från början.
  Att vi i dag har möjlighet att göra relativt enkla saker för att behålla det utseende vi föddes med och känner igen och trivts med är en ynnest som tidigare generationer bara kunde drömma om.
  Varför i hela friden är det så provocerande.
  Åldersnojan är något som omgivningen skapar.
  Redan När människor fyllt26år kan dom börja prata om sig själva som gamla och förbi,
  Det är ju jätte sorgligt.
  Varför får inte de kvinnor som vill och har en medfödd stark drift att få vara kvinnliga vara det utan att omgivningen kommer med moraliska pekpinnar.
  Vi är ju olika redan från start både till utsida och insida oavsett vilka val vi gör.
  Ha det fint och tack för en jätte härlig blogg Johanna❤️

 25. Åldersnoja av stora mått var det här inne. Tyvärr kan man inte stoppa allt åldrande antingen man vill det eller inte. Efter 40 börjar förklimakteriet med 33 olika symtom som inte är så lätta att göra något åt, eftersom det beror på hormoner. träning är dock inte fel

  1. Hej Ann!
   Det är intressant att du tar upp klimakteriet i den här diskussionen även om den inte
   Hör till det här ämnet riktigt.
   Klimakteriet kommer som en käftsmäll p.g.r av allt hyssande kring det.
   Jag är 53 snart 54 och när jag för1 1/2 år råkade ut för en vallning förtod jag inte riktigt
   Vad som hände.
   Jag tillhör de lyckligt lottade som hade det jobbigt ett halvår sedan försvann det.
   Jag är inte överviktig äter rätt och rör på mig men tror att även att här
   Ligger det genetiska förutsättningar som med allt annat.
   Jag började fråga mig om kring och förtod rätt snabbt att detta inte är något alla vill prata om och ville dom kraxade’s det om att det skulle stanna till’s jag blev 70
   Nästan skadade glatt, en del sa välkommen i klubben
   Som om åldrande skulle
   Vara något skamligt och fult som vi inte alls vill kännas vid.
   Jag fattar inte sånt här alls.
   Såklart vi blir gamla,sicken himla tur för vad är motsatsen?
   Att vilja hålla sig fräsch under tiden är något helt annat och det är upp till var och en
   En fråga om tycke och smak anser jag.
   Sen är ju Johanna en kvinna som tar upp liknande ämnen som pms exempelvis,
   Så den dagen klimakteriet drabbar henne kommer hon nog inte dra sig för att lufta det ämnet om det fortfarande behövs då.
   Det är ju det som är så härligt med henne tycker jag .
   Här dryftas allt mellan himmel och jord, det är det jag gillar med hennes blogg

  2. Haha!! 33?!! Det menar du Inte?..inte 34 alltså? …oh my god! Undrar om du har någon partner? Inte lätt den här det i livet med dig. PÖSS på dig!!

  3. Ja enligt min gynläkare är de 33, men vi får ju hoppas att ni slipper alla. Har haft samma partner i 25 år och vi är lika kära fortfarande. Livet leker

  4. Ann
   Jag har aldrig hört om 33 symtom och ha oturen att få alla dessa är väl inte vanligt i så fall. Sen har inte klimakteriebesvär med saken att göra i detta sammanhang. Du kan vilja vara mån om ditt utseende trots att du har besvär. Är så jäkla trött på kvinnor som nedvärderar sig själv så fort de kommer upp i åren!! ”I vår ålder ja då hänger det o är slappt överallt” ”nej…gud inte ska man väl färga håret. Lika bra det går va grått nu när man är ”gammal”. Osv osv…
   Var stolta över er ålder istället o ta fram det bästa och fäll inte såna tråkiga kommentarer.

  5. Tror de flesta försöker ta fram det bästa hos sig. Det var inte det jag menade. Problemet ligger bara i att du kan inte stoppa åldrandet som kommer inifrån din kropp. Min kompis tex kan inte sminka sig längre för svetten rinner pga av vallningar. Hon får ta med sig extrakläder till jobbet så hon kan byta om. Färga håret kan hon inte göra eftersom hon tappar så mycket hår nu pga östrogenbrist. Hennes största önskan hade nog varit att kunna göra detta men klimakteriet sätter stopp.

  6. Ja åldrandet kommer också innefrån såklart men det betyder inte att du kan vilja vara fin…eller rättare sagt känna sig fin. Jättetråkigt för henne med sådana svettningar men jag är övertygad om att hon kan få hjälp mot detta. Sedan tar du exempel som inte är övervägande vanligt. Svettningar..vallningar är vanligt men inte att man inte kan sminka sig eller att man tappar håret. Sedan behöver du varken sminka dig eller färga håret. Det hänger egentligen på din inställning. Finns många oerhört vackra kvinnor som varken sminkar sig eller färgar håret men de blir vackra av att se positivt på livet och inte nedvärdera sig själva.

 26. Hej Johanna!
  Som vanligt, ett fantastiskt inlägg.
  Jag har precis fyllt 30, två barn och börjar nu inse ännu mer att jag måste ta hand om kroppen. Här ska det börja tränas och fixa, såå peppad!
  Kan inte du skriva lite om din bröstoperation? Vad har du gjort? Jag har länge velat göra en och speciellt nu efter två barn, mina bröst är helt försvunna! Älskar att läsa inlägg om skönhet, hälsa och allt som hör därtill! Stor kram till dig fina nu!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..