• 2017-08-07, 11:32
  • 62
Farväl, fina farmor!

Nu har farmor somnat in, lugnt och stilla. Vi var uppe på sjukhuset inatt för ett sista avsked, det såg ut som att hon sov. Som att allt det jobbiga var borta, det var så fridfullt och lugnt.

Farmor väntade in min syster Linnea som har varit i Barcelona, hon var så ledsen för att inte vara hemma när farmor blev sämre. Man kan aldrig veta sånt och hon var glad att hon hälsade på precis innan hon åkte. Men helgen gick och i går eftermiddag landade Linnea i Göteborg. Hon tog första tåget mot Skövde och pappa hämtade henne på stationen och åkte direkt upp till farmor så även Linnea fick ta ett sista avsked och sitta med farmor.

Linnea var det enda barnbarnet som inte fått ta farväl och var så ledsen för det. Vi kommer alla att vara så tacksamma mot farmor för att hon orkade hänga kvar tills även Linnea var på plats. 

Tre timmar senare somnade farmor in lugnt och stilla med sina nära vid sin sida som också berättade för henne att hon får gå nu. Jag tror på att man känner av när det är dags att gå, att man får lämna oss nu. Så fint att Linnea hann dit!

Älskade farmor, tack för allt! Jag vet hur mycket dina barn och din familj betyder mycket för dig, i torsdags när vi satt och pratade berättade du om farfar, vad stolt han var över alla när vi tittade på kort. Du sa att du älskar oss allihop och där kände jag att det är nog inte långt kvar nu. Vi hade en fin stund och mycket skratt. Jag ska bära med mig alla minnen från vår barndom, om alla fina kalas och högtider. Varje jul firade vi med fantastiskt julbord och varje familj fick med sig ett pampigt pepparkakshus du hade gjort själv.

På mina barns dop gjorde farmor vackra tårtor och nu ska jag göra den i fortsättningen, farmor berättade i torsdags exakt hur jag ska göra.

Bilden är från när Lisa-Marie döptes i januari -98. Det är min pappa, jag, min farfar och farmor som håller i Lisa-Marie.

Efter jag gått i torsdags hade hon sagt till en sköterska: ”Den tösen har jag haft mycket roligt med ska du veta.” Jag blev väldigt berörd när sköterskan berättade det.

Farmor har fina barn och en familj som suttit vid hennes sida och vakat varje minut sista dagarna, det kändes fint att hon fick sina älskade vid sin sida när hon det tog sista andetaget.

Döden har varit väldigt skrämmande för mig, men jag har ändrat mig nu. Den är inte farlig även om det är oerhört sorgligt och jag vet att pappa tycker det är väldigt tomt nu. Jag är tacksam för att kunna trösta honom, men innerst inne vet han precis som jag att farmor har det bra nu, hon får vara med farfar igen och behöver inte vara ensam.

Nu ska vi minnas alla fina stunder och vara tacksamma för alla roliga minnen vi haft.

Vila i frid farmor, vi ses igen!

2017-08-07 Johanna Toftby

Kommentarer

Jeanette 11 månader sen

Sänder varma tankar till dig Johanna, fint att ni var där allihop<3
Kram Jeanette

Ullica 11 månader sen

Styrkekramar ❤️❤️ Jag tror som dig att många väntar in så alla får säga hejdå innan man lämnar. Kände så med min syster som somnade in förr året

Helen 11 månader sen

?

Carina L 11 månader sen

Du skriver så fint om din farmor❤️Beklagar din sorg o saknad❤️

Elisabeth 11 månader sen

Många kramar till dig och din familj. Jag förstår er saknad och sorg. Vårda era fina minnen av din farmor för på så sätt finns hon kvar hos er.

Susanna 11 månader sen

Jag satt själv och vakade vid min mammas sida i dygn, vek inte från hennes sida ens en minut. Jag, min bror och pappa satt där alla 3 i flera dygn, sen kom min brors fru upp sista dygnet från jobb i Malmö… Mamma väntade in henne, min bror satte sig på sängkanten och la handen på mammas bröstkorg och sa” nu har Jenny kommit också” det tog 2 minuter så tog mamma sitt sista andetag… Så jag håller helt med dig i att de känner på sig/kämpar tills det är dax…Min mamma dog 60 år gammal,10 år sedan idag men jag var bara 28 år. Min tuffaste resa hittills…kram

Susanna 11 månader sen

❤️❤️❤️❤️❤️❤️ Din farmor fick det bästa avslutet, med alla sina kära runt sig. Cirkeln är liksom sluten på något sätt. Massa kramar till dig!

Michaela 11 månader sen

Beklagar ❤️❤️❤️

Så fint skrivet av dig Johanna

Pernilla 11 månader sen

Varm kram ?

jenny 11 månader sen

Åh så mycket känslor… vad skönt att ni fick säga adjö. Min farmor dog i sömnen för 12 år sedan och jag fylls fortfarande av tung sorg när jag tänker på att jag och min övriga familj ,däribland min älskade farfar, inte fick ta farväl. Det är viktigt att få säga adjö, att få sagt det man vill och behöver. När min farfar dog ett par år senare och sedan min mormor ytterligare ett par år efter det också dog hann vi alla ta farväl och vilken skillnad i sorgearbetet det är….
Ta hand om dig och dina nära <3

Annika 11 månader sen

❤Kram

Christina 11 månader sen

Du är så Fin?
Stor Varm KRAM

MAlin 11 månader sen

Så fint du skriver ?Blir tårögd! Så viktigt att få ta farväl och ha möjlighet att vara med. Så sorgligt även om de är gamla ?Minns att min älskade mormor sa till mig att ”nu är jag färdig som människa” Värsta stunden i mitt liv! Hon sa även till min sambo ”ta hand om tösen” Så jobbigt men ändå fint! Kram till dig och familjen ?

MAlin 11 månader sen

Va fint skrivet ?Blir tårögd! Vet känslan av att ta farväl och hur bra det känns när man hunnit vara med på slutet ? Det kan gå så fort och usch vad man lider även om de är gamla. Minns att min m

Marica 11 månader sen

❤️

Lotta larsson 11 månader sen

Beklagar Johanna- tyvärr är denna smärta att förlora någon ingen människa blir skonad ifrån. Fint att ni fick ta detta fina farväl och Presic som du skriver vårda alla fina minnen! Då är den personen aldrig borta❤

Katarina 11 månader sen

Beklagar sorgen ❤
Vet hur det känns…förra året gick min farmor bort , och sen dagen efter hennes dog min pappa helt oväntat i en hjärtinfarkt?
Kram ?

Ann Bengtson 11 månader sen

Beklagar verkligen eran sorg ???!!

Annelie 11 månader sen

Beklagar sorgen.
Det var fint det du skrivit om din farmor. Jag förstår saknaden.

Åsa öberg 11 månader sen

Beklagar er sorg så mycket kram o var rädd om varandra

Ingrid 11 månader sen

Du skriver så fint om din lilla farmor. Hon kommer alltid finnas i ditt hjärta.
Kram

Cissi 11 månader sen

Beklagar er förlust ❤️
Minns alla de fina stunderna ni haft med din farmor.
Kram

Karin 11 månader sen

Beklagar sorgen ! Kram

Camilla 11 månader sen

Beklagar sorgen <3
Fint du skriver om dina nära och kära.
Kram <3

Susanne 11 månader sen

Fint du skrivet om din kära farmor❤️ Varma kramar till dig och alla berörda❤️

anonym 11 månader sen

Min pappa dog för en månad sen. Vilken svår sorg. Jag var pappas flicka. Att inte kunna ringa eller gå upp till honom är svårt. Detta kommer ta tid. För söker tänka positivt men ibland svårt. Jag tror själen går vidare men jag vill ju ha pappa hos mej nu. Beklagar din sorg. kvällarna är värst. Lilla pappa du finns i mitt hjärta. Kram.

Agneta? 11 månader sen

Beklagar sorgen❤️

Lotta 11 månader sen

❤️?❤️

Sara 11 månader sen

Beklagar sorgen. Ta hand om varandra. Många kramar från Sara. ❤❤❤

Gunilla Johansson 11 månader sen

Börjar nästan gråta. Tror döden är en helt naturlig sak. Vilket tillfälle är bilden ifrån? Vilket år? Är det din pappa till vänster om dig?
När kommer inlägget om Gbg:s takterrasser? Snart höst! Ha! Ha!
Kramar Gunilla

Sussie 11 månader sen

Beklagar verkligen!
Styrkekram Sussie❤

Maud Nilsson 11 månader sen

Beklagar sorgen. Det du skrev om din farmor var så fint.

Cecilia 11 månader sen

Vad fint du skriver om din älskade farmor! Stor styrkekram! <3

Barbro 11 månader sen

Varma kramar till dej och dina nära o kära.
Tänker på er.

Brittis 11 månader sen

Beklagar sorgen. <3 Kram <3

Jessica 11 månader sen

Beklagar sorgen Johanna
? kram J

[email protected] 11 månader sen

Känner med Dig, goa Johanna.

Ann-Sofie Ask 11 månader sen

Beklagar kram från mig och CHRISTER

katja 11 månader sen

Beklagar, kram.
( Så himla sött det där trollet! )

Jessica 11 månader sen

Beklagar sorgen ???

Jessica Strandberg 11 månader sen

Varm kram till dig Johanna❤

Ekenäsliv 11 månader sen

Beklagar verkligen sorgen…<3
Varm kram Anna

Cathrine Lauri 11 månader sen

Erica 11 månader sen

Vet hur det känns, min mormor somnade för gott igår.

Svar på kommentaren:
anonym 11 månader sen

Beklagar sorgen kram.

marfo8 11 månader sen

Beklagar sorgen.
Kram ❤️

Eva 11 månader sen

Beklagar sorgen. Kram

Marie 11 månader sen

En varm styrkekram till dig o familjen ❤️

Anne 11 månader sen

Beklagar verkligen. Kram. <3

Malin 11 månader sen

Så rörande att läsa Johanna. Beklagar sorgen och vill krama om er alla ❤️

Marie 11 månader sen

Fint skrivet <3

Sandra 11 månader sen

Beklagar sorgen Johanna ❤️?
Hon finns i ditt hjärta.
Fint att din lillasyster hann komna hem med. Tro säkert att er farmor väntade in henne. Trots att döden knackar på dörren är de säkert så pass medvetna om omgivningen att när alla är samlade och stunden är inne så släpper de taget i lugn och ro. Och det är ju det vi anhöriga vill, att de ska få somna in i lugn och ro med nära och kära vid sidan.

Tänker på dig och din familj nu
Varma kramar Sandra ❤️

Anna Persson 11 månader sen

Varmaste kramen.

Jeanette 11 månader sen

Beklagar sorgen. Kram!

AnnaE 11 månader sen

Beklagar sorgen ❤

pernilla holmen 11 månader sen

så fint skrivet om din lilla farmor, tänker på min egen farmor som gick bort för några år sedan, jag älskade henne så oerhört mycket, skönt för er att hon fick ett värdigt o fint avslut, med nära o kära runt sig, beklagar sorgen styrkekramar till dig

Jeanette 11 månader sen

Beklagar sorgen ❤️

Anne 11 månader sen

Beklagar verkligen.
Du skriver otroligt fint Johanna, tror dina texter här inne även hjälper andra.
Ta hand om er.
Varm kram

Marita 11 månader sen

Beklagar sorgen Johanna ❤️

Lotte 11 månader sen

Beklagar sorgen❤ Kramar
http://www.lotte4.blogspot.se

Therese Lundholm 11 månader sen

Beklagar sorgen ❤

K L M 11 månader sen

Beklagar sorgen.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg

Tack för alla hälsningar om boken, jag blir jätteglad! Vi är just nu i Desenzano och har haft en jättefin dag, vi tog en utflykt med båten till Gardone Riviera där vi…

Innehåller reklam för min bok  Tack alla ni som redan förbeställt min bok! Många har frågat när ni får den och preliminärt kommer den vecka 35, den håller på att tryckas nu.…

Vilka dagar vi har här i Gardasjön, vi kom hit i lördags och jag har knappt koll på vilken dag det är. Detta är fjärde året vi är i Gardasjön och vi…

Tack för alla hälsningar om boken, jag blir jätteglad! Vi är just nu i Desenzano och har haft en jättefin dag, vi tog en utflykt med båten till Gardone Riviera där vi…

Innehåller reklam för min bok  Tack alla ni som redan förbeställt min bok! Många har frågat när ni får den och preliminärt kommer den vecka 35, den håller på att tryckas nu.…