• 2017-08-13, 19:29
  • 41

I dag hörde jag av en ny släkting på Instagram. Så ny att det inte ens är min släkting alls så vitt jag vet. Jag tänkte att det var en stolle och raderade. Sånt händer då och då. Men nu under dagen har det börjat rulla in från lite var på nätet hur hemsk jag är för att jag ska ha varit jättefull och otrevlig mot funktionshindrade. Plötsligt känner jag mig som en kvinnlig version av Anders Borg.

Snälla ni, hjälp mig att dela detta! Jag tycker det är jättejobbigt att människor sitter och tycker illa om mig utan att ens ha hört min sida.

I torsdags var jag och Janne på Way Out West i Göteborg. Vi åt pizza på Bellparc och innan vi gick för att kolla artisterna ville jag gå på toa. Då var klockan exakt 21.34, jag smsade Janne om att kön var jättelång då så att han skulle veta vart jag tog vägen. Jag stod säkert i kön i en kvart och kände att jag höll på att kissa på mig, men alla köer var lika megalånga så det var bara att hålla sig.

När jag till sist fått lätta på trycket och kom ut så satt en tjej i rullstol utanför. Hon tittade på mig och jag tänkte att hon kanske kände igen mig någonstans ifrån eller att hon var lika lättad som jag över att det äntligen var hennes tur. Jag log mot henne och gick tillbaka till Janne.

Idag, tre dagar senare, kom en märklig utskällning från min påstådda släkting om vilken hemsk människa jag är. Sedan kom det bara fler och fler från samma avsändare med länkar till en blogg. Det är tyvärr inte helt ovanligt att sånt händer mig, det är baksidan med att leva som en lite granna offentlig person. Skulle jag undersöka alla länkar som jag får skickade till mig skulle jag nog behöva extra timmar på dygnet bara för att läsa allting jag påstås ha gjort.

Till sist var jag ändå tvungen att se vad det handlade om. Länken gick till en blogg som verkar tillhöra tjejen i rullstol. Enligt henne har jag trängt mig före, slängt upp dörren och grimaserat mot henne. Dessutom ska jag ha varit jättefull enligt henne. Hon vill veta vad jag har för funktionshinder eftersom jag gick på en handikapptoa.

Först och främst måste jag be jättemycket om ursäkt om jag gick på en handikapptoa. Det insåg jag inte ens i så fall. Alla köer var lika långa så jag bara ställde mig i en och gick in när det var min tur. Eller som jag upplevde att det var min tur, toaköer är lite besvärliga när de är långa så det händer ju att mer än en tycker att det är hennes tur samtidigt. Sedan som jag skrev fick jag ögonkontakt med tjejen och log tillbaka. Full var jag inte, vi gick från Way Out West redan vid halv elva så det var ingen festkväll direkt.

Döm av min förvåning när jag får läsa detta flera dagar senare. Snälla du som tycker jag betett mig illa, varför kontaktar du mig inte? Jag kan gärna ha kontakt med dig på mail, telefon, Instagram, ta en fika eller vad som helst som passar dig så vi kan prata om det. Du kunde förstås ha sagt något till mig på en gång också om du tyckte att jag gjorde fel, men jag förstår att det kan gå fort ibland.

För mig känns det olustigt att det finns ett blogginlägg om mig som innehåller saker som bitvis stämmer, som att jag var där och att jag säkert haft ögonkontakt med dig, men mycket annat stämmer inte. Ditt inlägg skrevs kvart i tre på natten, då sov jag gott och sedan har jag inte hört något alls förrän idag.

Tyvärr verkar den här historien ha fått fart framför allt på Instagram tack vare min icke-släkting. Så hjälp mig nu att sprida det här, jag tycker verkligen det känns obehagligt att ha människor som hatar mig för något som jag inte har gjort och inte fått en chans att förklara på över tre dagar.

 

 

2017-08-13 Johanna Toftby

Kommentarer

Niclas 1 år sen

Du gjorde inget fel… Handikapptoaletter är till för alla precis som alla andra allmänna toaletter… Och kö gäller även för handikappade… (Dom är handikappanpassade, men för det betyder det inte att man får gå på en sådan toalett om man inte är handikappad.)…

alexandra 1 år sen

Jag bor i en knökafull stad (Barcelona). Är det millånga köer på tjejtoan, brukar jag slinka in hos killarna. Aldrig någon som har sagt något;-) Ibland får jag ett flin från en man och då brukar jag svara ”my surgeon did a great job, you want his number?” haha

Astrid 1 år sen

Det finns ganska många toaletter som normfungerande kan använda som inte personer i rullstol/permobil kan använda pga otillgänglighet. Så då blir det mycket färre toaletter som personer i rullstol/permobil kan använda. Man kan ibland få leta jättelänge efter en toa som fungerar och då blir det på något sätt orättvist o problematiskt ifall folk som kan gå på mindre toaletter använder den enda anpassade toaletten som finns.

Dessutom så är det vanligt att många som bara kan använda de stora toaletterna har behov av att snabbt komma till en toalett när det väl gäller.

Önskade givetvis att alla toaletter kunde användas av alla, men tyvärr så ser inte verkligheten ut så idag.

Nu var jag inte med så har ingen koll på situationen och vet inte om det du skriver är sant eller om det är mer sant som tjejen i rullstol skrev, så tänker inte döma ut dig, tar bara upp problematiken med att gå på en stor anpassad toalett när man faktiskt kan använda de andra för att ge lite perspektiv.

Det finns säkert fler grupper av människor än personer i rullstol/permobil som behöver dessa toaletter som kanske har osynliga funktionsnedsättningar och då skall man självklart använda den toan om man behöver, men tyvärr så är det alldeles för många som använder de anpassade toaletterna av ren lathet eller nonchalans.

Anna-Lena 1 år sen

Löjligt av tjejen men har inte läst bloggen och vet inte ens vem det är. Garanterat liten blogg som vill hänga ut dig i rubrik för att skapa drama. Det är så fruktansvärt lågt men en del bloggare jobbar tydligen så.

Tror inte man får en stor blogg på det sättet, hon får ta tips från dig Johanna ;-)

MiaPet59 1 år sen

Du har bett om ursäkt, det räcker. Sen blir det nog så att det kommer bli mycket skitsnack och obefogade beskyllningar, din baksida av det du jobbar med…tyvärr.
Tyvärr många bloggare som får ta emot mycket skit…avigsidan som sagt…och ni är inte ensamma om det. Fler yrkesgrupper som får ta skit…tråkigt men sant. Svenska avundsjukan visar upp sitt fula ansikte…

Nöjd gäst 1 år sen

En kompis till mig läste detta, hon frågade om jag såg vad som hände.
Vi var nämligen i samma kö.
Kön var väldigt lång, tjejen som skriver detta om Johanna stämmer inte.

Ursäkta mig men du i rullstol stod inte i kön o Handikaptoaletter är för alla.
Johanna gjorde inget fel, inte vi andra som stod där heller

Madeleine 1 år sen

Gick in på hennes blogg och läste. Ni har verkligen två vitt skilda versioner av hur det gick till…

Sara S 1 år sen

Vad bra att du skriver din version. Ska väl inte behövas egentligen, men det känns ärligt. Ha en bra dag! Kram

Eva 1 år sen

Du har inte gjort fel! nöden har INGEN lag!! du bad om ursäkt that`s it Johanna du får inte lägga ner så mkt energi på sånt för det kommer alltid finnas folk till allt …jag hade gjort samma som du …stor kram

Svar på kommentaren:
Eva 1 år sen

Glömde oxå säga alla handikapp syns inte heller på utsidan…<3

Eva 1 år sen

Först o främst tror jag dem flesta hade gjort samma sak, för nöden har INGEN lag nu blev det otursamt att hon var där precis, men du har inte gjort fel o inte heller något att be om ursäkt för ….så gör det inte till nån big deal …du sa förlåt det räcker ….Johanna lägg ner det & gå vidare …tyvärr kommer det nog alltid finnas folk till allt när man bloggar ..

Fortsätt vara du kram

Sussie 1 år sen

Wikipedia: Handikappstoalett är till för alla, inklusive folk med olika funktionshinder, framför allt rörelsehinder, ska kunna använda sig av den. Den har ingen tröskel och en vidare dörr……
Så, helt klart är den till för ALLA, men framför allt till funktionshinder?
Själv går jag oxå på den om den är ledig, ska det stå tomt om man INTE har någon funktionshinder när man ska på toa, LÖJLIGT!!!!

Svar på kommentaren:
katja 1 år sen

Men nog lämnar man företräde till nån med funktionshinder. Dom ska ju inte behöva köa efter dom som inte har funktionshinder?

Monika 1 år sen

Katja hon stod tydligen ingen i kön
Handikapptoaletter är för alla.

Susanna 1 år sen

Eftersom vi inte var där blir det svårt att hjälpa?Kram

Eva 1 år sen

Jag hade ju också gått in på handikapptoan om jag köat länge, det var min tur och akut läge, oavsett om jag såg någon bakom i rullstol eller ej. Många handikappade vill inte bli särbehandlade. Men visst kanske ska rullstolsbundra ha förtur på handikapptoaletter kanske, men du skriver ju att du inte visste om att det var handikapptoa och inte såg tjejen i rullstol förrän du kom ut. Olika personer kan uppfatta situationer på olika sätt och kanske uppfattade tjejen i rullstol det så som hon skriver men det låter lite märkligt en del som hon skriver hmm och ja varför gå ut med det i en blogg, känns som hon verkligen ville smutskasta dig.. och folk är snabba med att spy galla och sprida skit, utan att faktiskt veta hur det verkligen var, tar sina chanser suck… Jag tror inte du är vare sig otrevlig mot handikappade eller tränger dig före i köer iaf. Ha en trevlig semester!

Marie 1 år sen

En handikapptoalett är ANPASSAD för handikappade. Den är INTE till endast till för handikappade! Du gjorde INGET fel alls Johanna. Så trist när folk inte vågar använda den, utan ställer sig snällt i kö, fast den är ledig. Som sagt, den är till för oss alla, skillnaden är storleken. Så du kan lugnt fortsätta gå på den, utan att skämmas!

Jessica 1 år sen

Jag går oxå på handikappstoa om den är ledig.
Fjantigt att reta sig på detta och hugga en i ryggen och hänga ut personer i bloggar.
Retar man sig på något tar man det där och då.Inte dagar senare.
Ha en härlig semester.
Kram

Svar på kommentaren:
Mia 1 år sen

Håller med dej.
Jag mår illa av sånt här. Hur i he..vete kan man hänga ut någon i en blogg och inte höra av sig till henne personligen om nu hon vill tala om vad hon tyckte.
Så fruktansvärt illa.

Du tjejen i rullstol, tänk efter nästa gång. Du ska skämmas. Inte Johanna

AnnaE 1 år sen

Håller med ! Ärligare och ta det mellan fyra ögon direkt!

Sara 1 år sen

Det där med handikapptoaletter är jätte knivigt. Jag har inget fysiskt hinder men jag lever med posttraumatisk stress och klaustrofobi. Detta gör att jag får panik i de små bå som vanliga toaletter ofta är. Hemma där jag bor helt själv har jag dörren öppen, men det funkar inte riktigt ute i det offentliga. Flera har kollat ogillande på mig när jag använt handikapptoaletter. De ser inte att jag har ett behov av det. Och jag känner inte att jag ska behöva göra det osynliga synligt för dem.

Svar på kommentaren:
Madeleine 1 år sen

Många som befinner sig i din situation. Det som inte syns, finns inte -attityden. Sträck på dig i vetskapen om att du gjort rätt. Förstår precis hur du känner dig när du kommer ut men det är inte bara rullstolsburna som ska tas hänsyn till i vårt samhälle. Styrkekram!

Marie.H 1 år sen

Här har vi en som också var där men orkade inte stå kvar och vänta.
Tyckte du såg go och glad ut Johanna.
Vi var många som stod i den kön.
Blir ju löjligt detta….?

Linda 1 år sen

Så oförskämt av tjejen i rullstol!!
Alla får gå på handikapptoalett. Det var det mesta töntigaste jag läst.

Alla får stå i kö!

Sara 1 år sen

Jag har aldrig hört nåt tramsigare att reta upp sig på. Så folk blev alltså förbannade för att du gick på ”fel” toalett (!) Vilket du inte ens visste om. Ja herregud säger jag. Jag måste erkänna att jag i princip alltid går på handikapptoaletterna eftersom dom alltid är så mycket större. Dom är ju alltid tomma så jag tänker det stör ju ändå ingen. Men så otroligt tramsigt när du inte ens visste om att det var en för handikappade. Skulle en handikappad gå på ”min” toalett en ”vanlig” toalett skulle jag inte bry mig för fem öre om det. Vad spelar det för roll vilken toalett man går på. Och att du skulle varit jättefull och grimaserat?? Utan att det stämde. Nu börjar man ju undra hur mycket av den där Anders Borg-historien som egentligen var sann när man ser hur folk överdriver och drar sina egna slutsatser och fantiserar ihop och går i taket över saker som inte är farligt alls. Man hörde ju bara 1 version i Borg-historien. Det finns alltid två sidor av myntet.

BJ 1 år sen

Så fräckt av den rullstolsbundna tjejen att ifrågasätta vad du har för handikapp!! En stomipåse på magen kräver en sådan toa lika mycket och om du skulle haft en sådan är det din ensak. Du ska inte behöva redogöra för dina ev problem. Bara för att man är känd ska man inte behöva stå ut med sådant trams, avundssjuka kallar jag det, tack än en gång för jättebra blogg.

Helena 1 år sen

Jag had gått på handikapptoa många gånger fastän jag inte har funktionshinder. Ibland har nöden ingen lag och jag vill inte kissa på mig. Har även varit på handikapptoalett med barnen. Så länge du vet vad du gjorde och inte gjorde spelar det ingen roll vad någon annan säger. Bry dig inte om dumma ord!

Ulrika 1 år sen

Tänk att det har aldrig slagit in att man inte får gå på den toaletten? Det finns ingen skylt som säger ej för icke handikappade bara att det finns mera plats i min värd för den som behöver! Synd att hon tänkte så fel i min värd som kunde hända även mig.

Carina H 1 år sen

Detta är skrämmande.men samtidigt löjligt beteende från folk. vem har inte hamnat i en handikapp toa nån gång. är väl inte hela världen. tycker att Ni har en härlig semester nu och njut till fullo.

Anna 1 år sen

Läste också alla kommentarer på instagram.
Tänkte samma sak, den människan kan inte vara klok.

Du är grym Johanna!
Ha en trevlig semester.

Svar på kommentaren:
Anonym 1 år sen

Håller helt med låter som en riktigt sjuk person..

Elisabeth 1 år sen

Nöden har ingen lag. Kämpa på❤️ Du behöver inte försvara dig. Ska man kissa på sig då? Stor bakom datorn -liten på jorden. Moralkärringar finns det massor i cybern. Vart är klänningen ifrån? Kram

Marie 1 år sen

Vet du…. Jag har tänkt på det där med handikapptoalett. Jag går aldrig på en sån, varför..? För att jag är inte handikappad.
MEN varför? Det är väl inte så att handikappade har patent på en sån toa? Utan en handikapptoalett är väl utformad (större) så att b.l.a rullstolsburna lätt kan använda dessa toaletter. Därmed inte sagt att vi utan handikapp får använda dessa?
Jag har tänkt mycket på detta på sistone. Och det är inte samma som en P-plats för handikappade för dom bör väl alltid vara lediga för dom handikappade… Men en toalett?
Vad är det som säger att handikappade inte kan stå i kö som alla andra?
Jag har t.e.x problem med urinblåsan o kissar därför oftare än andra.. Men jag får stå i kö till toaletten, medans kanske en rullstolsburen som har mist ett ben (?) alltid har en toalett till förfogande utan att behöva köa… rätt eller fel?

Hoppas ni förstår vart jag vill komma.
JAG tänker iaf. ta den toalett som först blir ledig när det är min tur, varesig det är en handikapptoalett eller inte.

Svar på kommentaren:

Fast oftast finns det ju flera vanliga toaletter men en handikapp. Och har man rullstol så kommer man inte in någon annanstans. Så använder icke handikappade personer den så kan man få stå i kö väldigt mycket längre än alla andra.

Malin 1 år sen

Handikapptoaletter får användas av alla. Problemet är att handikappade har oftast färre toaletter att välja på.
Min man MS sjuk, som sitter i rullstol, har pga sin sjukdom väldigt svårt att hålla sig. Man blir då ganska irriterad när till synes friska personer tar handikapptoaletten när det finns andra att välja på. Därmed inte sagt att inte alla får använda dem. Men ser man en handikappad som troligtvis behöver nyttja den toaletten, då tycker jag att det tillhör vanligt hyfs att välja en annan toalett.
Därmed inte sagt att Johanna i detta fall inte gjorde det.
Mer ett svar på varför handikappade inte kan stå i kö som alla andra. Och ja det finns handikapp som inte syns, som gör att man måste nyttja handikapptoaletten.
Och jag kan lova dig att det finns inte alltid en handikapptoalett till förfogande, eftersom alla använder dessa, även de som inte behöver.
Svårt att förstå kanske, för oss som faktiskt kan gå in på vilken toalett som helst.

Madeleine 1 år sen

”Det är väl inte så att handikappade har patent på en sån toa?” Men va. Att handikappstoaletter ens finns är för att personer med funktionsnedsättningar och rullstol behöver större utrymme. På festivaler eller för all del i samhället överhuvudtaget finns waaaaay more ”vanliga” toaletter än handikappstoaletter. Folk utan funktionsvariationer har alltså fler möjligheter att gå på toaletten. Det finns fler toaletter och ni kan dessutom gå ut i naturen om det krisar. Se över era previlegier istället för att tro att personer med funktionsnedsättningar har någon slags förtur här i livet. Är ju vi ”normisar” som har det.

Jag tänker att det inte bara handlar om att ”en offentlig person” har gått på fel toa. Denna incident visar ju också i stort hur vi normfungerande fortfarande 2017 utnyttjar våra prevs bara för att vi kan -på andras bekostnad.

Men snälla, ta åt av kritik och välj normistoa nästa gång. Hur svårt ska det vara.

Carola 1 år sen

Alla ”handikapp” syns inte. Jag är ryggopererad och väljer därför alltid en handikappstoalett. Jag får ibland ”onda ögat” men som sagt allt syns inte utåt. Många ggr är dom stolarna lite högre eller så finns det handtag för mig som jag behöver när jag ska resa mig upp från toaletten.

Sanna 1 år sen

Läste inlägget på insta och tänkte att den här personen kan inte må bra. Jag skämdes faktiskt för det kändes så sorgligt och pinsamt. Trist Johanna att du ska behöva lägga tid på sånt här. Ha en skön semester!❤

Charlotte 1 år sen

Men herregud va löjligt allt. Låter ju inte klokt ju. Tror knappast att du behöver vara orolig pga att hela historien låter just löjlig. Och att du gick på andra handikapp toa!!! My god kvinna! Har jag aldrig gjort;) ha en fortsatt fin semester!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar till Ellos  Två veckor kvar till första advent! Idag är det kallare ute, tänk om det kommer snö snart. Mysigt att pynta och tända ljus hemma. Idag ska vi på…

Innehåller annonslänkar till Ellos  Två veckor kvar till första advent! Idag är det kallare ute, tänk om det kommer snö snart. Mysigt att pynta och tända ljus hemma. Idag ska vi på…

Innehåller annonslänkar till Ellos  Nu är julen invigd i Göteborg! Jag var på Clarion hotell Post hela dagen igår för plåtningar inför våra event vi kommer ha framöver och vid 17.30 tändes…