Sluta vara bittra!

Ordet bitter verkar vara på modet. Jag ser det jätteofta i tidningarna och för den delen i kommentarsfältet här, ofta tillsammans med ordet kränkt. Ibland används nog ordet lite för ofta, att vara bitter är egentligen något väldigt hemskt. Tro mig, jag har verkligen varit det och vet hur det kan förstöra livet för både sig själv och andra.

Vad är bitterhet för er? Hur kan man ta sig ur det eller hjälpa någon annan att göra det? Berätta gärna här!

Efter att jag och barnens pappa gick isär fastande jag i en ond cirkel. Jag var ledsen, mådde väldigt dåligt psykiskt och kände att jag hade allt ansvar för barnen ensam.

Då blev jag bitter. Jag fastnade i mina hjulspår och kunde inte fokusera framåt utan ältade mina destruktiva tankemönster i stället. Varje morgon vaknade jag med samma gamla tankar och blev arg på en gång igen. Jag tjatade och gnällde och ville inte acceptera saker som de var. Det enda jag gjorde var att ständigt fokusera på det dåliga och få mig själv att må ännu sämre.

Jag var inte deprimerad. Det var ingen sjukdom utan jag var bitter.

Bitterhet är ingen sjukdom, men den kan förstöra oerhört mycket för dig själv. Och för dem du är bitter på. Den som är bitter kommer aldrig framåt utan sitter och är missunnsam. Alla andra har det bättre och jag har det sämre. Det blir en ursäkt för att tycka synd om sig själv, klaga på andras framgång och inte själv leva fullt ut.

Varje morgon när jag vaknade tänkte jag på hur synd det var om mig som hade det så här. Fy för alla andra som hade det bättre och inte behövde kämpa som jag!

Till slut tog jag tag i mitt destruktiva beteende och började fokusera på det positiva, att jag hade det ganska bra och tänkte göra det bästa för oss. Men det hann gå lång tid som ingen annan än jag förstörde, helt själv. Det är fruktansvärt jobbigt att må så. Jag ville inte fortsätta att vara en bitter kärring som klagade på allt.

Jag ser ganska ofta i sociala medier hur dåligt allt kan vara, att andra har minsann bättre, att man klagar på allt som går att klaga på. Man hittar till och med på saker hos andra för att kunna klaga och börja hata den personen. Bitterhet är fruktansvärt.

Snälla ni som känner igen er, försök jobba med er själva!

Mitt tips om ni är modiga och ärliga nog att känna igen er är att prata med någon, träna mycket, äta bra mat och umgås med nära och kära som ni trivs med. Släpp bekanta som tar energi, åtminstone för ett tag. De tar bara energi som man behöver själv i det läget.

Vissa av dina vänner kanske inte finns kvar när du mår bra och är framgångsrik utan vill bara umgås med dig när du mår dåligt. De är ändå inga riktiga vänner, så de är inte värda att ha kvar, hur hemskt det än låter. Riktiga vänner finns där för dig i både med- och motgång.

Det bästa är att fokusera på hur man själv vill må och vill leva sitt liv. Tänk framåt, intressera dig för hur dina nära och kära har det och släpp bara allt klagande. Gläds i stället när dina vänner är framgångsrika – eller när andra människor som du inte ens känner lyckas.

Det kommer att ge mer glädje än du kan ana, även för dig själv.

 1. Så klok du är Johanna! Det kan vara tufft att komma till sådana insikter. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

 2. Exakt! Har gått igenom två skilsmässor, den första där exmannen fortfarande är bitter efter 8 år, den andra där jag själv blev den bittra. Det stämmer det du säger med ”vännerna”. Man dög när dom fick sitta och älta detta, men när livet vände och blev ljusare.. då var det inte lika kul för dom längre. Jag tackade nej till antidepressiv medicin och det känns bra att jag gjorde det och tog tag i det själv.

 3. Så sant Johanna! Du är så klok.
  Lever själv med en näraståend som är bitter, jag ta mer och mer avstånd. Personen klaga på mig, allt jag gör är fel. Kan aldrig glädjas med mig. Näää såna personer håller jag på avstånd tills de jobbat med sig själva.

  Kram på dig

 4. Så sant.
  Spyr på när vänner sitter och klagar, ryck upp er eller gör något åt er situation.
  Har en vän som tjatar sönder sin examan.
  Hon borde läsa detta.

 5. Väldigt bra skrivet! Så sant. Har en bitter vän som är avundsjuk på mig och söker bara fel. Tyvärr har dom bittra sällan självinsikt.. Därför jag gillar din blogg, fokus på det positiva och glädjen i stort o smått. Kram!

 6. Oerhört bra uttryckt! Så sant och mycket tänkvärda ord Du är chauffören i ditt liv även om det i perioder är svårt att inse det. Det är i motvind en drake lyfter❤️ Kram

 7. Näe inte är jag bitter, spelar ingen roll i dagsläget hur livet har vart. men det är bara att köra vidare och leva och njuta till fullo. det gör jag i alla fall.

 8. Har också varit fast i ”bitter-fällan”- efter att jag gick igenom (lite för många tyckte jag) svårigheter …det är hemskt att vara bitter! Men jag lyckades på olika sätt kravla mig upp igen, och när man själv har förstått att man KAN göra något åt det…trots att det kanske kräver lite jobb så är det frustrerande när man ser folk i samma situation som vägrar göra något åt saken …Nu är jag väldigt känslig mot gnäll och bitterhet, försöker hålla mig borta från energitjuvar.
  (Men att ha en annan åsikt är inte att vara bitter, vissa verkar missförstå det där)

 9. Du har så himla fina kläder! Gillar dina inlägg där du länkat till ellos bla. Är kläder alla kan köpa både prismässigt o tillgängligt:-) kan du inte göra ett inlägg på semesterklänningar/strandoutfits? Sett att du haft mkt fint nu på rhodos. Ska på en charter jag med o behöver mkt inspiration..garderoben ekar tom känns det som. 🙂

 10. Hej. Jag har slutade för några år sen att umgås med människor som stjäl energi. Livet är för värdefullt och kort . Och det var ett bra beslut. Ni skulle åka till Lindos imorgon, då har jag ett tips. Åk vidare sen, längst ner till udden på Rhodos, till Prasonisi!! Där möts ”2 hav” ena sidan av stranden är stormig och den andra sidan lugn. Det är mkt vindsurfare där. Ett jätte vackert ställe att se. Ha en trevlig dag imon! Kram

 11. Vänd det negativa saker / tankar till positiva saker / tankar så gör det oftast till det lättare i livet. Varför sitta ångra saker och bli bitter för att man inte gjort det eller det….. Ingen mår bättre och blir mindre bitter för att man ångrar saker, passa på gör saker, se saker, tänk saker /tankar och ångra inget.
  Umgås med folk som ger dig energi INTE dom som tar energi, byt jobb eller tjänst eller se vad som kan göras bättre på jobbet så det blir en bättre arbetsmiljö, ut och njut av naturen, titta på VAD som ärvackert och INTE det som är ”skräpigt”
  Gör en god gärning och utvärdera det och se vad just DU gjorde. …

  BITTER BEHÖVER MAN INTE BLI ELLER VARA, sedan trof jag just ordet i sig missbrukas, som tex , typ, du vet, det finns massor, vill inte skriva dessa fula ord här.
  Ett hett ord är det!
  Ha en härlig fredag, föf det SKA jag ha och jag är INTE bitter!

 12. Mycket bra! Och absolut igenkänning till max. Allt ligger hos dig själv. Hur bra vill du ha ditt liv?
  Jag gjorde ett litet medvetet semester steg och valde bort att läsa ALLA bloggar nu under sommaren. För jag blir så påverkad av alla negativa kommentarer som förekommer under inläggen hos många bloggare. De får fäste på mig och det känns som man blir passiv rökare fast av negativitet. O det har jag INTE TID och lust till! Jag vill må bra och vara glad i största möjliga mån och då var det valet ett om än litet, men ändå stort för mig!

  Nu är semestern slut men jag kommer inte läsa bloggar lika mycket utan fokusera mer på det som ger MIG glädje. Träning o kärlek

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..