• 2017-11-20, 16:47
  • 11
Så lever du på din blogg del 2: kommentarer

Tack för alla frågor och synpunkter om min lilla bloggskola! Jag blir glad över att ni är intresserade och försöker svara på alla frågor. Kanske det kanske hjälpa någon att våga ta steget att förändra eller göra något nytt! 

Detta inlägg handlar om kommentarer. Skriver du ofta på bloggar?

Att vara heltidsbloggare eller influencer som det ofta kallas är inte så enkelt som vissa verkar tro, det kräver åratals hårt arbete att komma så långt.

En bra blogg lever tillsammans med sina läsare. Den har tvåvägskommunikation där jag pratar med er och ni pratar med mig, inte bara att jag sitter och skriver rakt ut i tomma intet. Era kommentarer är vad som gör min blogg levande, inte minst för mig själv. Att ha ett bra kommentarsfält är ett sätt att visa att du bryr dig om dina läsare. Jag får ofta dåligt samvete om jag inte hinner svara. Men tro mig, det kan vara ett heltidsarbete i sig, men jag försöker svara så ofta jag kan. 

Många bloggare har en mellanvariant där de själva ska godkänna alla kommentarer innan de publiceras. Då står det: Din kommentar inväntar granskning. Jag tycker det är trist! Det är omöjligt att ha några diskussioner om inte den stackars bloggaren är online dygnet runt och klickar Godkänn i blixtens hastighet. Kommentarerna kommer i stora sjok på en gång så läsarna får väldigt svårt att prata med varandra.

Det värsta jag vet när jag läser andra bloggar är när bloggaren först har granskning på kommentarerna, sedan medvetet väljer ut kommentarer där någon näthatare vill kasta skit och hoppa på någon personligt. Sedan är kommentarsfältet stängt så de inte ens kan svara. Det är bara fegt. 

Bloggen är din och kommentarsfältet är ditt så nivån du har på bloggen måste spegla sig i fältet. Jag vill visserligen ha en glad och positiv blogg – vem vill väl inte det? – men jag vill aldrig ducka för att livet kan vara svårt heller. Lite konflikter och ilska måste vara tillåtna. Alltså vill jag ha väldigt högt i tak på mitt kommentarsfält också. 

Några saker som du måste bestämma dig för i ditt kommentarsfält:

Är det ok att svära?

Får läsarna kalla varandra för fula saker?

Får man kritisera dig eller vill du bara ha en massa beröm från dina läsare i kommentarerna?

Är det fritt fram att tycka precis vad man vill i ditt kommentarsfält?

Ska du ha offentliga regler? Eller är det ditt eget humör som avgör vad som är ok att skriva?

Har du tid att hålla koll på dina kommentarer?

Tänk efter, svaren är inte lika självklara som de verkar. Alla säger att de är för yttrandefrihet och mot rasism, till exempel. Men säger du att det är ok att tycka exakt vad som helst i ditt kommentarsfält så säger du att det är fritt fram att vara rasistiskt också.

Ge ditt kommentarsfält så mycket kärlek du bara kan, men kom ihåg att det behövs lite disciplin också. Hur du låter människor prata med varandra i ditt hem påverkar så mycket om folk vill komma och hälsa på dig igen eller inte.

 

 

 

2017-11-20 Johanna Toftby

Kommentarer

Haha 7 månader sen

Du som bussar Janne Stekare på en när man kritiserar din ytliga stil! Kul att du växt upp!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Du verkar inte ha något namn varje gång du vill skriva, trogen läsare. Janne skriver så gärna här inne. Utan någon som bussar på.
Snarare en del läsare som växt upp tror jag :)

Barbro 7 månader sen

Kul att du delar med dej i olika ämnen. Svåra som lätta, .
Brukar kommentera i olika bloggar och kul när man feedback tillbaks men skulle man vilja kommentera i fler men då måste man ha Facebook och det kanske inte man vill skaffa för det.
Det tror jag många missar många som vill skriva något.
Kram och en fortsatt bra dag !
Ps läser du alla mail du får ? Ds

Linda 7 månader sen

Grymma tips, vilket proffs!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Haha, tack Linda!

Malin klaar 7 månader sen

Tack för bra tips ännu en gång?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Tack snälla, vad kul att du tycker det. Kram!

Anna 7 månader sen

Skriver sällan men det är roligt att läsa!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Vad roligt!

Sussie 7 månader sen

Kul att du delar med dig!
Jag skriver gärna på bloggar, men blir förvånad när jag ser en del som bara låter vissa härja runt och skriva massa elakt om andra.
Fortsätt som du gör, älskar dina tips på kläder och god mat.
Kramis

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 månader sen

Tack!

kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg

Den här ska jag baka idag! Hallon och rabarberkaka med knäckig yta, sätt flaggor i så har du en supergod kaka i midsommar som är snabb och enkel att svänga ihop. Jag…