Fantastisk brieosttårta med fikon och nötter

Inbakad brieost med nötter och fikon är en riktigt god dessert men passar även till glöggen på Lucia! Dofterna är underbara ihop och den är vacker att ställa fram på bordet. Gör den till dessertbordet till jul, brukar vara en uppskattat.

Himmelskt gott!

Krämig brieost som är inbakad i smördeg, rosta nötterna på svag värme så kommer smakerna fram mer, strössla de runt om tårtan och ställ en skål bredvid. Fikon är ju så gott och passar perfekt nu i jul.

Inbakad brieosttårta (ca 10-12 bitar men kan räcka till ännu fler)

1 Brieosttårta
1 rullad smördeg
1 äggula
hasselnötter
valnötter
(jordgubbar) Lägg fikon runt om till jul eller annan frukt.
färska fikon
Färsk rosmarin eller timjan

Gör så här:
Ta ut osten minst en halvtimma före. Sätt ugnen på 200 grader och lägg brieosten på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på smördegen så hela osten blir täckt och slät. Nyp ihop den under osten.

Pensla med uppvispad äggula och gratinera i ugnen tills den fått färg. Ca. 10 minuter beroende ugn.

Rosta nötterna på svag värme i en stekpanna, då kommer smaken fram mer. Gnugga bort skalen på hasselnötterna efteråt med en handduk, det mesta brukar lossna av sig själv i pannan.

Lägg tårtan på ett fat, dekorera med nötter och färska fikon eller mer frukter. Jag lägger även rosmarinkvistrar över.

Hoppas ni gillar, den är en favorit när vi har den hemma.

I dag lämnade vi Sälen för den här gången och haft så mysig helg. Vilken julstämning man får med all snö överallt.

Vi har åkt mycket bil idag för vi skulle på ett möte i Rättvik men får ju se så små fina ställen på vägen så tiden flyger fram.

Ser ni vart detta är? Magiskt, så vacker kyrka som låg precis bredvid. Jag älskar kyrkor.

Hamnade även på Iittalas outlet i Insjön, så mycket fynd jag gjorde! Tur jag inte hade mycket tid. Dit måste åka om ni åker in i Rättvik. Så mycket billigare.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Hihi, du har tipsat om den förr. Den brieosttårtan såg så god ut att jag gjorde den till efterrätt på en middag i somras.
    Jag följde ditt recept.
    Allt, allt, allt gick fel med den. Till och med garneringen sket sig. Skrattande och tveksamt smakade våra gäster på den och frågade sedan hur det var tänkt att den skulle vara. Visade din bild och skämdes lite
    Lika duktig i köket som du är blir jag aldrig!!!
    Men det är kul med insperation!

    1. Jajamen, många recept är återkommande för det är många läsare som inte vet att den finns.
      Men vad gjorde du för fel?
      Haha, det är kul att du har humor iaf och roligt att du försöker.
      Man måste våga testa och prova sig fram!

      Gör exakt som det står, lägg nötter och frukt runt om, det är inte svårt. Bara kopiera rakt av 🙂

      Kram på dig!

  2. Brieosten smälte och fes ihop, degen var ogräddad och kladdig. Och jag hade glömt köpa garnering så jag krossade valnötter på den och strödde över frysta hallon och granatäpplekärnor. Som grönt tog jag en kvist citronmeliss som jag hade i en kruka i köket. Helt enligt som du skrivit – NOT!!
    Får se om jag vågar testa någon fler gång… (gör om och gör rätt)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..