Ungsbakad lax med mandel och sweet chili

Färsk laxsida i ugn med sweet chili, mandelspån och sparris. Det är min fina kund Kristina som tipsade mig om den här laxen och det är så gott ska ni veta. Gott till julbordet eller en god middag i helgen, ska ni ha den till varmrätt,  då måste ni även göra limesåsen nedan och pressad potatis till. Himmelskt gott och väldigt vackert.

Hel laxsida (räcker till minst 10 port, ta en halv om ni inte är så många)

Hel färsk laxsida
4 msk mandelspån
2 msk sweet chili
1 tsk salt
3 paprikor, röd, grön och gul
1 Paket fryst sparris
Ruccola

Lägg laxen i en form som du oljat eller smörat. Salta, peppra och pensla på sweet chilin. Strö över mandeln. Skär paprikorna i små bitar och strö över. Salta, peppra. Ugnsbaka laxen i 225 grader ca 20 minuter.

Koka sparris med lite salt. Efter du tagit ut den lägg på sparris och ruccola.

Koka potatis och pressa den, blir gott till laxen.

Limesås 

2 1/2 dl vatten
1 fiskbuljong
2 dl creme fraiche
2 msk mjöl
Rivet skal av 1 lime
1/2 msk pressad lime
1 tsk sweet chili
2 msk fryst dill

Vispa ihop allt utom dill. Koka under omkörning och låt sjuda 10  minuter. Rör ner dill och salt.

God middag eller om ni serverar laxen på julbordet. Smaken av chili, gott med mandelspån och fisken smälter i munnen.

 

Vill ni ha mer tips på dukningar lägger jag gärna upp mer, har massor! Älskar duka och det finns en hel del här inne på bloggen.

Har flängt runt som en skållad råtta idag, vet inte hur många gånger jag tagit ut bilen. Vill ha allt klart i morgon, har köpt massor med julblommor, amaryllisen måste stå några dagar så slår de ut fint till jul. Ska binda kransar, knyta rosetter, göra julgodis, slå in alla paket, köra till tippen i morgon så allt skräp slängs och inte fyller soptunnan redan innan jul… ja ni känner säkert igen allt.

Puh. Men snart är det julafton!

 

 1. Såå mysigt det låter med din Jul Johanna , jag är inte mycket för just Jul men fira hemma hos dig det hade nog varit en upplevelse, allt fint pynt och all god mat som du gör / God Jul till dig och familjen ❤️

  1. Haha, fullt ös 😉
   Men jag är uppvuxen med fantastiska traditioner och för gärna över det till mina barn. De älskar julen nu lika mycket som jag.
   Viktigaste är gemenskap och trygghet och är glad de gillar högtider och alla kalas vi har 🙂
   Stor kram på dig

 2. Provade receptet, så gott det blev! Tack för att du delar med dig. Har testat några andra av din recept innan och det brukar alltid smaka himla bra 🙂 god jul till dig 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..