Varmrätt på nyårsafton- Oxfile med pepparsås och hasselbackspotatis

Vet du inte vad du ska laga till nyår kommer det massa tips här under dagen.

Nyår och oxfile hör ihop på något sätt och man kan göra så många olika såser och potatis till. Eller så byter du bara ut oxfilen mot fläskfile eller kyckling. Funkar ju jättebra det med!

Den här rätten är riktigt god och vacker att lägga upp på tallriken. Magisk pepparsås som knockar gästen, den måste ni bara göra! Servera med hasselbackspotatis eller gratäng, eller varför inte min kund Kristinas goda potatistårta som du hittar HÄR. 

Grilla tomat och grönsaker i ugn så har du en grym varmrätt att bjuda på. Mycket går att förbereda.

Grillad oxfile med pepparsås, hassebackspotatis och grillade grönsaker. 

(Välj annat kött eller kyckling om du vill. Går lika bra)

Hasselbackspotatis
8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
lite ströbröd
Parmesanost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd, sist den rivna osten. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Grillad Oxfile i bit eller köp en hel som du ugnsteker, finns recept HÄR.   (Gör köttet allra sist)

Jag låter köttet ligga framme en timma före. Steker det sedan i smör i en grillpanna på hög värme några minuter på varje sida och peppar och salt. Lindar sedan in det i smörgåspapper en stund så blir det ännu saftigare. (Vi kör alltid rare/medium, får gärna vara rött men inte blodigt)

Pepparsås: 4 port (Såsen kan du förbereda)

1 msk mald pepparkorn- Svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar rosépeppar. (Finns färdig på burk på kryddhyllan, sån man skruvar och maler)
3 dl grädde
1/2 dl creme Fraiche
1 msk oxfond
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 tsk honung
3 msk rödvin
1 msk smör
skvätt soja
Smaka av med salt

Gör så här: 

Fräs malda pepparkorn  i smör, tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen, låt småkoka ca 10-15 min så det kokar ihop och smakerna sätter sig. Bästa såsen ever!

Grillad tomat: Lägg halvor i en form, ringla olivilja, salt och peppar, lite riven ost. Gratinera sist 15 minuterna från när potatisen är klar.
Grillade harricortvert, babymorötter och salladslök. Fräs grönsakerna i en panna eller lägg i en form och grilla i ugnen med lite olja, salt och svartpeppar.

 

  1. Så gott ! Men jag och säkert några till som läser din blogg har inte råd med oxfile och havskräftor så tipsa gärna om billig bra mat som ändå känns lite festlig.

    1. Jättegott! Men jag skrev nog i inlägget att man kan absolut byta ut oxfile mot fläskfile eller kyckling. Blir ju lika gott! 🙂

      Havskräftor kan man byta ut till hummer, finns frysta billiga.

      Mycket festligt!

  2. Tack Johanna! Syrran och jag pratade om att göra Hasselbackspotatis till Nyår så jag skickade henne länken till ditt recept. Då svarade hon att där är ju receptet på pepparsåsen hon tänkt göra men inte hittat! Vilket sammanträffande:) Vi kör nog helstekt fläskfilé till. Gott Nytt år!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..