• 2018-03-30, 15:00
  • 5

Glad Påsk alla fina vänner!

Just nu är vi mitt ute i karibiska havet efter en skön dag på Haiti igår. Ska visa bilder, det var så vackert och härligt. Här är klockan precis nio och vi ska snart äta frukost.

Men det är ju påsk också. Ska ni laga något gott? Vi brukar alltid ses hela familjen på påsk och äta en god påskbuffé. Jag har mycket recept här inne som passar till påsk och vill tipsa er om den mest populära laxrätten jag har skrivit om innan.

Färsk lax i ugn med sweet chili och mandel, servera med limesås och pressad potatis eller ris. Min fina kund Kristina gav mig detta recept för flera år sedan och sedan är det många som lagat den.

Den är så god och alltid uppskattad av gästerna.

Lax med limesås och pressad potatis  8 port

Hel färsk laxsida (eller bitar om du vill ha mindre)
4 msk mandelspån
3 msk sweet chili
1 tsk salt
3 paprikor, röd, grön och gul
1 paket fryst sparris
Ruccola

Gör så här: 

Lägg laxen i en form som du oljat eller smörat. Salta, peppra och pensla på sweet chilin. Strö över mandeln. Skär paprikorna i små bitar och strö över. Salta, peppra.

Ugnsbaka laxen i 225 grader ca 20 minuter.

Koka sparris med lite salt. Efter du tagit ut den lägg på sparris och ruccola på laxen.

Limesås 

2 1/2 dl vatten
1 fiskbuljong
2 dl creme fraiche
2 msk mjöl
Rivet skal av 1 lime
1/2 msk pressad lime
1 tsk sweet chili
2 msk fryst dill

Gör så här:

Vispa ihop allt utom dill. Koka under omkörning och låt sjuda 10  minuter. Rör ner dill och salt. Såsen kan du ställa åt sidan och värma på när du ska servera.

Koka potatis eller ris, just pressad potatis tycker jag är festligare och passar till detta. Eller en sallad.  Smaken av chili, gott med mandelspån och fisken smälter i munnen.

Tips. Vill du hellre ha en kall sås istället för limesås som är varm är den här såsen god till.

Kall sås till chililax  4 port

3 dl creme fraiche
2 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
Nypa chilikrydda
Nypa cayennepeppar
1/2 msk sweet chili
salt och peppar

Rör ihop och låt stå kallt en stund.

 

2018-03-30 Johanna Toftby, Recept

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar Hej på er! Hoppas ni har en fin lördag, jag vaknade 9 i morse, alltså hur skönt är det att bara sova ut hur länge man vill, jag hade sån…

Innehåller annonslänkar Hej på er! Hoppas ni har en fin lördag, jag vaknade 9 i morse, alltså hur skönt är det att bara sova ut hur länge man vill, jag hade sån…

God morgon fredag! Är ni redo för en härlig helg? Det är jag! Vid 8.30 ska jag göra fransar men måste tipsa er om en jättegod omelett vi ätit till kvällsmat två…