• 2018-11-06, 10:29
  • 7

Jag läser på Facebook och ser att någon delat en artikel om Glenn Hysén. Nyfiket kollar jag kommentarerna och det första jag ser är att en Linda Johnsson skriver: Han har alltid haft fula fruntimmer!

Folk som Linda borde inte ha Facebook – och det är Facebook som måste göra något åt det.

Som profilbild har Linda en katt. En stackars katt ska få vara Lindas fula tryne för hon eller han vågar inte visa sitt egna ansiktet, för då kan man ju inte vara lika elak, vidrig och framför allt anonym där bakom sin dator. Känd som ”KattLinda” på Facebook. 

Jag vet att alla människor är olika. Jag vet att vissa inte ens har en spärr vad man får säga eller inte säga. Men jag vet att vissa sitter där i skydd av sin dator och bara är jävligt elaka. Det är vidrigt att se dem spy ur sig sin skit enbart de själva har dålig självkänsla och hoppas kunna göra andra illa.

Allra värst verkar det vara när tidningarna själva delar artiklar. Handlar det om mig så vågar jag knappt kolla kommentarerna, jag vet att det kommer att finnas något hemskt. Samma tidningar som inte längre har kommentarsfält för att de fylldes av hat har bara flyttat hatet till Facebook, där det flödar. Mot muslimer, judar, hundägare, Glenn Hyséns sambo, mig, vem som helst som är olycklig nog att nämnas i en artikel. 

Tidningarna verkar inte ha lust att ta ansvar, de låter bara allting stå kvar. Även om de gör något så händer det inte så mycket. I bästa fall anmäls Linda med kattansiktet och kontot försvinner. Det tar dagar eller veckor, att skapa ett nytt konto med samma katt som profilbild tar tio sekunder. 

Låt det ta sin tid innan någon kan posta på sidor som inte tillhör vänner. Gör det mycket snabbare att få bort konton som bara är där för att vara elaka och när någon fått tre prickar, precis som på körkortet, så är det dags för en paus och att ta om det. Det går att spärra IP-adresser så inte den stackars katten bara är kopplad till en ny gmail-adress när Linda vill dela med sig av sina åsikter tio sekunder senare. 

Facebook tjänar pengar på användarna, även på användare som bara är där för att hata. Jag får väl skaffa ett konto med en viss hund som skäller på konton med katter.

 

 

2018-11-06 Johanna Toftby

Relaterade inlägg

  Vi sitter och tittar på Ensam mamma söker och som alltid snurrar mina minnen i huvudet. Tittar ni? Inte blir det bättre när Lisa-Marie plötsligt säger: – Mamma, kommer du ihåg…