• 2019-02-11, 10:59
  • 18

Idag ska jag laga kålpudding, är så sugen på det och den här gör man i en långpanna, så enkelt och gott. Idag har vi potatis till, men den funkar lika bra att äta med sallad som lchf rätt.

Känner mig bättre och vill ha mat! Gott tecken, eller hur? Tacksam för alla som hör av sig, att läsa om andra som har jobbigt med extraslag gör att det känns lättare.

Idag har jag ännu inte känt ett enda extraslag, vilken skön känsla. Kanske det kan höra ihop med infektion och virus? Inte bara hormoner? För ibland har jag haft perioder med extraslag men inte alls varit sjuk och tvärtom.

 

Så god! Tjejerna älskar den och det blir mycket över på en stor plåt så har de lunchlådor i veckan.

 

Kålpudding med gräddsås

Skriv ut recept
Tid:
60 minuter (45 min i ugn)
Antal portioner:
10 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader Strimla kålen tunt, stek vitkålen i smör i stekpanna tills det mjuknat. Ta en stor bunke och blanda nötfärs, äggen, grädde, hacka löken fint i småbitar och blanda i färsen, rör ner keso, salt och peppar. Rör ihop så allt blandas, rör ner vitkålen i bunken. Allt ska blandas utom vatten och fond. Lägg färsblandningen på en plåt med kanter, platta till den och skär portionsbitar. Blanda vatten och fond och häll över hela plåten. Kommer vara mycket vätska men det kokar in i kålpuddingen när den gratineras och det är därför du skär portionsbitar. Gratinera i mitten av ugnen 45 minuter. Efter ca 30 minuter ta ut formen, häll av det mesta av spadet ner i en gryta. Sätt sedan in formen igen de sista 15 minuterna. Spadet har du till gräddsåsen.

Gräddsåsen

Ta fram en gryta. Spadet från kålpuddingen som du hällt av från gratängen är basen. Rör ner grädde, oxfond, lingonsylt och soja. Låt koka ihop, sänk plattan och låt det småputtra. Red med lite maizena så det blir lite tjockare, jag tar även några droppar kulörsoja för att få mer färg. Smaka av med salt och peppar.

Kålpudding

1kg

Nötfärs

1

Gul lök

900 gram

Vitkål

3 dl

Grädde

2

Ägg

250 gram

Keso

3 msk

Oxfond

4 dl

Vatten

2 krm

Svartpeppar

2 tsk

Salt

Gräddsås 5 portioner

3 dl

Spad från kålpuddingen

3 dl

Grädde

2 msk

Soja

2 msk

Oxfond

1 msk

Lingonsylt

Nypa

Salt och peppar

1 msk

Smör

2019-02-11 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Mia 7 dagar sen

Tack för receptet! Så gott & så enkelt att laga!!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 dagar sen

Tack, ja det är supergott och enkelt.

Millan 7 dagar sen

Kan bara rekommendera kålpuddingen, gjorde den idag och det blev så gott! Åt den endast med gräddsåsen men lite rårivna morötter får hänga med nästa gång😊 Tack Johanna för receptet och ditt engagemang för dina medmänniskor Kram!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 dagar sen

Åh vad gott!

Vad roligt att du tycker det, stor kram till dig!

Maria 1 vecka sen

Så härligt att du mår bättre nu! Jag brukar alltid få extraslagen vid virus numera, olika hur mycket och tätt men det är ingen fara. Man får ta det lugnt och vila ordentligt när man är sjuk. Mår också bättre efter att dr kollat upp hjärtat med ekg de ggr jag upplevt extra oro.. man får då andas ut och inse att allt är ok även om det är jobbigt periodvis. Är så tacksam över sjukvården i Sverige.

Önskar dig en fin kommande vår!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Tack Maria, har du? Blir galen på vad som är vad snart..
i somras och höstas var jag inte alls sjuk, inte ens förkylning. Hade ändå massor, massor med extraslag konstant i två veckor. Höll på bli galen.

De sista två omgångarna har jag varit riktigt sjuk. Virus och den här gången kraftig infektion/bakteriellt.
Igår klingade extraslagen av, och jag är dessutom mycket bättre. Ätit antibiotika en vecka i morgon.

Så det logiska är ju att extraslagen kommer när kroppen är nedsatt, hormonellt och virus.

Otroligt att jag inte hittat en sida om detta, det är en gåta. Måste skriva mer om det, ska ta prover på hormonerna så ser vi hur de ligger till.

Tack för pepp, så är det, man måste vila och ta det lugnt när kroppen är sjuk. Har verkligen inte kunnat göra något den här veckan, legat i soffan en vecka. Och märker extraslagen går ner något när jag bara ligger ner.

Är också tacksam, så bra vård vi har i Sverige.

Ha en fin vår, nu ska vi må bra och njuta av våren snart.
Kram

Lena 1 vecka sen

Gott med kålpudding det måste jag göra skönt att du mår bättre nu stor kram från Lena ❤️

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Tack! Ja det är så gott!

Kramar

Jessica 1 vecka sen

Älskar kålpudding. Har dock aldrig ätit den så här med kålen inbakad i färsen. Jag älskar när det är kål i botten på formen och massa över. Men din kålpudding ser väldig god ut och ska verkligen pröva. Kul med nya recept och metoder på gamla klassiker.
Skönt att du mår bättre
Kram Jessica

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

All kål är gott. Har du testat parmesanstuvad vitkål? Sök i registret ovan, alltså det är så gott. Brukar ha till kycklingfile eller kött, det är himmelskt.
Kramar och tack för krya.

Eva 1 vecka sen

Ja såå gott med kålpudding!
Jag har också haft mycket extraslag i perioder och kollat men inget farligt säger läkare. Men väldigt otrevligt.

Svar på kommentaren:
Eva 1 vecka sen

Längtar till din bok kommer ut med massa goda recept😋

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Tack Eva :-)

Johanna Toftby 1 vecka sen

Ja visst är det gott!

Usch det är så påfrestande, man mår riktigt dåligt men skönt ändå veta fler har detta, har förstått nu att det hör ihop med både hormoner och virus/infektion.

Annika 1 vecka sen

Så jädra gott! Nu blev jag hungrig av din bild.

Vi gör en enklare variant till vardags där vi steker köttfärs och mjukar upp kålen lite. Ner i en form, bara en skvätt grädde över och in i ugnen. Lite ”smalare” än vanligt men jättegott ändå. Slår självklart inte en riktig en med gräddsås men till vardags funkar det bra.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Ja så gott! Gräddsås har jag när jag inte har potatis till om det är vardag.
Veckorna – mindre fett och mindre kolhydrater, men nu har jag varit så sjuk så behöver energi.

Älskar kål i alla dess former.

Ulrika Hultberg 1 vecka sen

Jag tycker också om kålpudding. Det är riktigt gott. Ha det så bra . Skönt att du mår bättre.
Ulrika

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 1 vecka sen

Tack Ulrika! Ha en fin vinterdag, här skiner solen idag.

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar Herregud vad många som hör av sig efter Trolljägarna igår. Tack alla! Linda är inte så tuff i verkligheten och vi får se vem som är tuffast efter detta. Jag…

Innehåller annonslänkar Herregud vad många som hör av sig efter Trolljägarna igår. Tack alla! Linda är inte så tuff i verkligheten och vi får se vem som är tuffast efter detta. Jag…