• 2018-11-16, 12:43
  • 16

Innehåller annonslänkar för Ellos 

Har ni en fin fredag? Här i Göteborg skiner solen, om ett par timmar ska jag över till hotell Post för att fota inför ett stort event framöver! Så taggad för detta.

Måste tipsa er om den här nya pajen jag gjorde som onsdagsmys till mig och Marilyn. Salami, brieost, spenat, soltorkade tomater… vilka smaker! Älskar enkla pajer som smakar mycket. Jag gör alltid på mandelbotten så slipper man det vita mjölet och det blir inte så mastigt. Snarare godare.

Fällarna har många frågat efter,  jag har beställt 6 stycken till så jag kan ha på alla stolar kring bordet. De är underbara! Blir ombonat. HÄR. Stora lyktor HÄR 

Här dog min blixt så ni får hålla till godo med mörkare matbilder. Hopplöst att fota när det varit så mörkt dagtid. Men lovar göra pajen, ni blir inte besvikna.

Fantastiskt gott, hoppas ni gillar den! Ta bort salami för vegetariskt och lägg i mer grönsaker. Tex Squash, purjolök.

Salami och brieostpaj 6 port

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
40 gram smör
1 ägg
2 tsk olivolja

Fyllning
100 gram salami
150 gram brieost
200 gram tinad spenat
10 soltorkade tomater
2 tomater
1 tsk basilikakrydda
1/2 italiensk salladskrydda
Färsk basilika
3 dl grädde
3 ägg
Salt och peppar
1 dl riven stark ost

Vitlökssås:
3 dl creme fraiche
1 tsk honung
2 pressade vitlöksklyftor
Några stänk tabasco
Nypa cayenpeppar
Salt och peppar

Rör ihop och ställ kallt en stund före servering. 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop pajdegen, lägg ut den i en pajform och upp på kanterna. Sätt in pajskalet i mitten av ugnen ca 5 minuter. Akta så det inte bränns.

Lägg i brieostskivor, skär soltorkade tomater i mindre bitar och lägg i pajskalet. Fräs spenaten med salt och lite peppar, krama ut vätskan i ett durkslag. Lägg spenaten utspritt i pajskalet. Krydda med baslikakryddan.

Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en bunke. Salta och peppra. Häll blandningen över pajskalet. Skär stora tomater tunt, lägg över hela fyllningen. Krydda med lite färsk basilika.

Höj ugnen till 200 grader och gratinera pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg.

Servera med krispig sallad och vitlökssås! Riktigt god, doftar ljuvligt.

 

 

 

 

  • 2018-11-10, 12:00
  • 24

Igår gjorde jag den här pastan med musslor och räkor som jag ska tipsa er om, vet ni inte vad ni ska laga ikväll så gör pastan! Herregud så gott det blev.

Jag älskar skaldjur, har ni kräftor kan ni även ta det.

Vi ska snart gå ut på en långrunda med Lucy, i eftermiddag ska jag och min bästa vän Hanna ner till Göteborg, vi ska på Arvingarnas krogshow! Vi missade ju den när jag tog fel på datum sist när hon var nere, men nu är det dags. Så kul det ska bli.

Har rejäl träningsvärk efter hårt bodypump igår, kommer knappt kunna gå uppför berget.

Fick så mycket champagne på min bokrelease, igår testade vi den här jag fick av Malin och Micke. Så god! Gott med lite bubbel till skaldjurspasta.

Den med mandel valnöt var riktigt god. Kanel för söt men en liten bit var gott.

Krämig skaldjurspasta med räkor och musslor 4 port 

1 kg blåmusslor
500 gram räkor
2 dl vitt vin
1 dl vatten
10 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 krm cayenpeppar
1 krm chilipulver eller chiliflakes
1 tsk fisksås
Salt och peppar

Färsk persilja
Parmesan

Linguinepasta

Gör så här: 

Jag köper alltid musslor i nät i fiskcharken, skölj dem i kallt vatten, släng alla musslor som inte stänger sig eller är trasiga. Alla ska vara slutna.

Fräs 2 hackade vitlöksklyftor i olja i en gryta, bränn inte vitlöken. Häll i 2 dl vitt vin och 1 dl vatten. Lägg i musslorna, sätt på locket och låt koka i 5 minuter. Sänk plattan men det ska koka.

Gör pastasåsen och sätt på vattnet till pastan. Jag tar gärna Linguine som passar till skaldjurspasta. Skär purjolöken i mindre bitar, fräs 1 pressad vitlöksklyfta i olja i en panna,  stek ihop med purjolöken så det blir mjukt. Tillsätt 3 dl grädde, 1 dl vitt vin, fisksåsen, alla kryddor, sänk plattan och låta koka ihop.

Späd med mer vätska om det blir för tjockt.

Vänd ner pastan när den kokat klart, räkor som du skalat, spara några med skal, det är fint att blanda i pastan. Skrapa ur musslorna ur skalen, men spara några stycken att lägga i pastan.

Vänd runt allt, lägg upp på ett fat eller servera i grytan. Klipp lite persilja över och riv på lite färsk parmesan. Ställ gärna fram mer parmesan på bordet.

Njut av en riktigt god pasta, det är en festlig men enkel rätt att bjuda på.

 

 

 

 

  • 2018-10-30, 10:00
  • 1

Har ni höstlovsbarn hemma? Vill ni ha något mys till film ikväll har jag gott tips till er. Nacho på plåt! Stek tacofärs, jalapenos, salsasås och riven ost, lägg allt på en plåt. In i ugnen 10 minuter så är det klart. Vi älskar det! Snabbt och enkelt men väldigt gott.

När barnen var yngre hade vi inte råd att resa bort, jag var alltid hemma när många av deras kompisar reste på semester, men vi hade det bra ändå. Även om det kändes svårt ibland. Jag har skrivit mycket om det i min bok hur jag med små enkla medel gjorde det mysigt och barnen fick trygghet och kärlek vilket är lika viktigt.

Bjud hem vänner och laga något gott, baka med barnen, tänd ljus och hitta på saker med små medel funkar alldeles utmärkt. Bowla, bada, hälsa på kompisar, bjud hem kompisar på halloweenfika. Man kan ju göra massor med kul.

Nachos på en plåt 

-Lägg nachochips på en plåt med bakplåtspapper

-Stek nötfärs med tacokrydda

-Häll på tacosås/salsasås över chipsen

-Lägg på jalapenos och den stekta tacofärsen

-Strö rikligt med stark riven ost

-Gratinera i ugnen 10 minuter på 200 grader tills osten smält.

Gör en kall sås på 2 dl creme fraiche, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk chilikrydda, salt, peppar och smaka av med italiensk salladskrydda. Låt stå i kylen en stund.

Gott att ringla över tacoplåten eller dipp vid sidan.

 

.

 

 

 

  • 2018-10-24, 22:11
  • 10

Laga mat av rester behöver inte vara tråkigt utan middagen går ju snabbare istället. När jag var liten blev det ofta stekt potatis på kvällen av resterna från lunch. Känner doften fortfarande. Jag hade kyckling över här hemma igår och gjorde goda Enchiladas på. Fräs grönsaker med tomatsalsa och vira runt på tortilla och gratinera i ugnen.

Så gott det blev! Gör dubbel sats på en plåt så har du till hela familjen. Älskar mat på plåt för det sköter sig själv.

Vi drack julmust till, nästan så jag satte på jullåtar, längtar till jul!

Enchiladas med kyckling 4 port

3 stora kycklingfileer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1 röd paprika
1 msk rökt paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk sambal oelek
1 msk sweet chili
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
1 msk kycklingfond

salt och peppar
2-3 dl stark riven ost

Garnering
Persilja, gräddfil och creme fraiche

Tortilla majs eller fullkorn hade vi, mellanstorlek.

Gör så här: 

Skär kycklingen i små bitar, fräs i olja med salt och peppar så den blir genomstekt. Ta upp ur pannan. Skär paprika, hacka lök i små bitar och pressa vitlöken. Fräs allt med lite olja på ganska hög värme så det får färg. Sänk plattan och lägg i kycklingen, häll  krossade tomater, alla kryddor och fond, sambal oelek och späd med lite vatten. Låt koka ihop 5 minuter.

Lägg lite röra på varje tortilla och rulla ihop. Lägg ner dem på en plåt, spara lite av kycklingröran så du lägger resten över alla rullar. Strö ost över rullarna och gratinerad på 220 grader, gärna grill de sista minuterna.

Vispa 1 dl gräddfil och 1 dl creme fraiche i en skål, annars går det inte ringla över rullarna sen.

Strö klippt persilja, ska vara koriander men ingen i vår familj gillar det. Ringla gräddfil/cremfraich över tunt.

Njut!

 

 

 

 

 

 

  • 2018-07-06, 09:12
  • 13

Innehåller annonslänkar 

God morgon fredag! Hur många går på semester idag? Strålande väder och kvartsfinal i morgon!

Nu sitter jag på tåget ner mot Göteborg och ska lämna Lucy hos våra uppfödare som ska ha hand om henne när vi är borta. Så roligt för henne att leka med sina kompisar, nu var det längesen. I kväll går färjan mot Tyskland och där börjar vår roadtrip ner genom Europa.

Men först ett riktigt gott middagstips! Krämig pastagratäng med fläskfilé och ädelost, den var så galet god! Fredagsmiddag kanske?

Jag gillar gratänger, perfekt bjudrätt, bara att ställa fram och allt går att förbereda.

Fina gratängformar HÄR. 

Krämig pastagratäng med fläskfile och ädelost 4 port

Penne pasta ca 400 gram (Jag tog ett paket)
500 gram fläskfile
150 gram ädelost
10 soltorkade tomater i olja
3 dl grädde
200 gram färska champinjoner
1o babytomater
1 tsk basilika (kryddan)
100 gram riven ost
Ruccola
Parmesan

Salt och peppar

Gör så här: 

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Putsa fläskfilén och skär i knappt 1 cm tjocka skivor, stek i smör, salta och peppra. Ta upp köttet och putsa svampen och skär i bitar, jag gillar hellre små champinjoner som man inte skär. Fräs svampen i pannan på högre värme utan olja eller smör. När de fått färg och krympt, lägg i lite smör och salt för smakens skull.

Skär soltorkade tomater i mindre bitar, dela babytomaterna och vänd ner pastan, köttet, svampen, tomaterna i en stor form. Blanda ihop allt, häll grädden över och smula ädelosten över allt, blanda om. Salta och peppra, lägg riven ost över hela gratängen. (Jag tar inte mycket ost över)

Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 minuter.

Lägg lite ruccola över och servera med en god parmesan man kan riva själv. Detta är supergott, för vegetariskt ta bort köttet, gorgonzola funkar också istället för ädelost, blir lite starkare smak bara.

Njut av en underbar rätt!

Tillägg, fick en fråga direkt om klänningen. Den har jag visat förut men kan finnas någon kvar HÄR. Är ni 38 kan ni ta en storlek större för den är stretch och band man knyter. Fin på!

 

 

 

 

  • 2018-04-27, 12:00
  • 7

Äntligen fredag! Visst är det en skön känsla! Vad passar bättre än tacos till fredagsmyset. Men här är en annan variant som jag tycker är kul och väldigt enkelt att göra.

Tonfisktacos! Det åt vi i Florida och ville göra det när vi kom hem för det var magiskt gott.

Rå tonfisk, Sashimi ska vara färsk tonfisk som varit fryst och vill man halstra (steka snabbt) den kan man förstås göra det. Bara steka på snabbt i pannan, tänk på att tonfisk inte ska vara för stekt för då blir den torr.

Jag skär tonfisken i små bitar, sedan lägger den i marinad en stund, lägg den sedan på en bädd med sallad och tacos, guacamole till blir magiskt! Vattnas redan i munnen när jag skriver om det.

Jag gjorde faktiskt egna små minitacos för jag ville prova att göra själv, de blev knapriga och kul att göra dem själv.

Inte så fina dock, men det gör väl ingenting.

Tonfisktacos med hemmagjorda taco och guacamole 4 port

Tonfiskfilé 4 fina bitar  (Färsk tonfisk ska frysas, fråga i fiskcharken)

Marinad: 
1 dl neutral olja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 pressad lime
1/2 tsk chilikrydda
salt och peppar

Skär tonfisken i mindre bitar och lägg i marinaden en timma i kyl. Ska du steka den gör du samma sak.

Egna mini taco:
2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl vatten

Rör ihop mjöl och salt, blanda i olja och vatten så degen blir mjuk, jag tillsatte några droppar vatten, den ska inte vara torr. Låt vila 15 minuter.

Rulla små bollar, mindre än pingisboll ungefär. Jag ville ha små minitacos för det ser så läckert ut och man kan ha som snittar eller snacks.

Klipp ut små runda pappersark på smörpapper.

Pensla med olja på båda sidor på runda smörpappret. Lägg bollen, pressa sedan något hårt på eller kavla ut så det blir en liten plätt.

Stek den snabbt en panna, eller pannkaksjärn med degen ner mot pannan. Då kommer pappret släppa direkt, ta bort pappret och vänd plätten några gånger så den får en fin färg. Går snabbt på ett par minuter max.

Ta upp den, bränn dig inte och lägg den på en slev eller tex handtaget på en gryta, ta en ren handduk och forma den försiktigt. Den kommer inte gå sönder, men lägg den så du kan forma den som en taco när den är varm. Sedan stelnar den och blir knaprig och god.

Lägg lite sallad och hackad gurka i små minibitar, gott med lite crisp, lägg i tonfisken, lite guacamole och njut!

Sallad: 
Böngroddar
Ärtskott
Gurka
Koriander om man gillar, jag har persilja som garnering

Guacamole:
1 avocado
1/2 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Mosa avocadon med en gaffel och rör ihop alla ingredienser.

Ha en underbar fredag! Bilder från gårdagen kommer. Vilken underbar kväll vi fick! Nu ska jag på ett spännande möte i Göteborg, kram så länge!

 

 

 

  • 2018-02-22, 18:30
  • 12

Vad ska ni äta till fredagsmys? Redan snart helg! Jag ser fram emot en mysig after work i morgon! Vill tipsa er om en grym pasta vi gör ibland. Krämig pasta med kyckling, soltorkade tomater och saffran. Ta den bredare bandpastan, blir så gott och festligt. Ta bort kycklingen och lägg i mer grönsaker för vegetariskt.

Idag har jag kört träning före frukost och det blev löpning på bandet och 30 min på crosstrainern. Den ska man inte glömma, men det gör man gärna för den är så galet jobbig.

Men ta den på morgonen och variera er träning, jag kan vara så trög och seg och känner inte för att gå ner, men redan efter 15 minuter så kickar endorfinerna in och jag blir så glad!

Älskar laga mat och älskar unna mig lite lyxig pasta när det blir helg.

Här kommer recepet.

Festlig saffranspasta med kyckling och soltorkade tomater 4 port

3 kycklingfileér
1-2 paket saffran
2 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl vatten
Olivolja
Salt,peppar
Färsk basilika

1 paket pappardelle

Gör så här: 

Stek kycklingen i olja, salta och peppra. Lägg på tallrik och strimla den i mindre bitar. Koka upp vattnet till pastan med salt och lite olivolja.

Skala och hacka vitlöken och fräs den i oljan i en panna. Lägg i den strimlade kycklingen och fräs ihop med vitlöken. Lägg i saffran och hackade soltorkade tomater. Häll i vattnet och creme fraiche grädde, låt koka ihop och puttra i några minuter medan pastan kokar.

Lägg i pastan i krämiga såsen och vänd runt allt. Servera i en gryta eller stor fat mitt på bordet.

 

 

 

 

 

 

  • 2018-01-19, 10:30
  • 21

Den här enkla men goda tacopajen gjorde jag och tjejerna i fredags. Paj med mandelbotten är godare än vanlig med mjöl tycker vi, det blir inte så mättsamt. För man äter mycket av pajen för den är så galet god, haha!

Fredagsmys och tacopaj. Den här måste ni testa!

Tacopaj 6-8 port 

Pajdeg: Glutenfri

3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
1/2 dl riven ost

Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Rör ihop mandelmjöl, fiberhusk, sesamfrön, (gärna mixa) rör ner resten av ingredienserna. Låt vila i kylskåp en stund. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (finns osockrad)
250 g körsbärstomater
1/2 dl green jalapeño
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika chili
2 dl crème fraiche
150 g riven stark ost
1 tsk paprikapulver

Gör så här: 

Bryn köttfärsen i lite olja. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt puttra ihop ca 5 min. Blanda crème fraîche paprika & chili med crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen.

Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

Höj upp ugnen till 200 grader och gratinera i ca 25 minuter tills den fått färg.

Guacamole:
1 avocado
1 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
Skvätt Tabasco
1/2 pressad lime
salt

Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser. Denna blir så god!

 

 

2018-01-19 Recept ,
  • 2017-04-28, 16:25
  • 7

Här kommer tips på en riktigt god helgmiddag. En lyxigare middag som gör succé på middagsbordet eller varför inte göra fredagsmyset lite extra lyxigt och annorlunda. Detta var riktigt gott, visst är det kul med mat!

Vad vill du att jag ska skriva för recept?

Örtgratinerade havskräftor brukar jag göra som en god förrätt som jag tipsat om tidigare, receptet är från min mammas gamla kokbok ”Festmat”. Men den boken kan jag lova har de allra bästa recepten jag inte sett någon annanstans.

Kräftor eller hummer med örtsmör är ju gott att bara ha en som en rätt och en god champagne till, men nu kör vi även pasta!

Pastarätten fick jag inspiration från Leila Lindholm i hennes bok Fresh foodie.

Recept: Pasta Pomodoro och gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 3 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask goda babytomater
5 mogna tomater
1 msk smör
1 msk honung
1 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Ställ in i kylen så det får ta smak.



Gör så här:

1. Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.
2. Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Lägg i hackade tomater och värm på medelvärme.
3. Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop minst 5 minuter till det blir som krossade tomater.
4. Smaka av med salt och peppar
5. Koka pastan al dente i saltat vatten
6. Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Bland det godaste jag ätit.

Häll över lite av smöret från formen där kräftorna gratinerats i pastan. Svårtoftad rätt för det var mörkt igår, men jag lovar er att detta är en riktig pangrätt om man gillar skaldjur.

Nu ska jag ner till gymet och sedan uträtta några ärenden, det blir en skön hemmakväll i soffan sedan Göteborg i helgen, längtar nu. Puss och kram

 

  • 2017-03-31, 12:32
  • 21

Äntligen fredag! Veckans bästa dag tycker jag. Igår gjorde jag en god tacogratäng ni måste testa. Alltså vi åt så det sprutade ur öronen på oss. Stark, smakrik och enkel att svänga ihop. Dessutom utan botten med mjöl.

Tacogratäng passar de flesta, ni skulle sett mina tonåringar. Alla hade tränat och var vrålhungriga, detta passar perfekt till fredagsmyset eller om ni är många i familjen, dubbla satsen och gör en stor plåt. Smidigt med rester i helgen.

Tacogratäng 4-6 port 

500 g nötfärs

1-2 vitlöksklyftor

50 gram tacokrydda. Finns ekologisk utan socker

1 dl vatten

1 burk majs

8-10 små babytomater

2 dl creme fraiche

2-3 dl cheddarost

1 ”näve” nacochips chili

1 tsk paprikapulver

Jalapenos (ta det du önskar, ju mer desto starkare. Jag hade minst 15 stycken)

Gör så här: 

Stek köttfärsen ihop med vitlöken i olja, tillsätt tacokryddorna och häll på vattnet. Lägg i majsen och låt det småputtra ca 5 minuter.

Lägg färsen i en form och smula nacochips över färsen. Detta blir galet gott!

Lägg på tomaterna och jalapenos över tacofärsen och nacochipsen.

Rör ihop creme fraiche, ost och paprikapulver i en skål.

Bred på oströran över färsen så det täcker allt.

Jag lade även på några tomater och lite mer ost på toppen. Gratinera i ugnen på 225 grader tills allt fått färg och osten smält.

Lägg på nacochips om du önskar. Åh så gott det blev.

Strö lite nacokross över om du vill ha det mer krispigt och en god sallad till. Även gott med guacemole till.

Nu ska jag sätta fart här, min kompis Hanna kommer hit snart, vi ska ut och äta lunch sedan blir det plåtning här hemma. Tror vi hinner med ett tabatapass i eftermiddag också när Marilyn kommer hem. Jag körde spinning igår, visst är det är underbart med den energin man får efter. Kroppen blir helt slut men hjärnan pigg.

Suddig bild från mörk spinningsal.

En som har mindre energi just nu, plutten är stuptrött efter morgonrundan och ligger och sover som en groda bredvid mig. Mysigt.

Hoppas ni gillar fredagstipset, dela gärna!

Kram på er så länge

2017-03-31 Johanna Toftby ,