• 2018-04-27, 12:00
  • 7

Äntligen fredag! Visst är det en skön känsla! Vad passar bättre än tacos till fredagsmyset. Men här är en annan variant som jag tycker är kul och väldigt enkelt att göra.

Tonfisktacos! Det åt vi i Florida och ville göra det när vi kom hem för det var magiskt gott.

Rå tonfisk, Sashimi ska vara färsk tonfisk som varit fryst och vill man halstra (steka snabbt) den kan man förstås göra det. Bara steka på snabbt i pannan, tänk på att tonfisk inte ska vara för stekt för då blir den torr.

Jag skär tonfisken i små bitar, sedan lägger den i marinad en stund, lägg den sedan på en bädd med sallad och tacos, guacamole till blir magiskt! Vattnas redan i munnen när jag skriver om det.

Jag gjorde faktiskt egna små minitacos för jag ville prova att göra själv, de blev knapriga och kul att göra dem själv.

Inte så fina dock, men det gör väl ingenting.

Tonfisktacos med hemmagjorda taco och guacamole 4 port

Tonfiskfilé 4 fina bitar  (Färsk tonfisk ska frysas, fråga i fiskcharken)

Marinad: 
1 dl neutral olja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 pressad lime
1/2 tsk chilikrydda
salt och peppar

Skär tonfisken i mindre bitar och lägg i marinaden en timma i kyl. Ska du steka den gör du samma sak.

Egna mini taco:
2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl vatten

Rör ihop mjöl och salt, blanda i olja och vatten så degen blir mjuk, jag tillsatte några droppar vatten, den ska inte vara torr. Låt vila 15 minuter.

Rulla små bollar, mindre än pingisboll ungefär. Jag ville ha små minitacos för det ser så läckert ut och man kan ha som snittar eller snacks.

Klipp ut små runda pappersark på smörpapper.

Pensla med olja på båda sidor på runda smörpappret. Lägg bollen, pressa sedan något hårt på eller kavla ut så det blir en liten plätt.

Stek den snabbt en panna, eller pannkaksjärn med degen ner mot pannan. Då kommer pappret släppa direkt, ta bort pappret och vänd plätten några gånger så den får en fin färg. Går snabbt på ett par minuter max.

Ta upp den, bränn dig inte och lägg den på en slev eller tex handtaget på en gryta, ta en ren handduk och forma den försiktigt. Den kommer inte gå sönder, men lägg den så du kan forma den som en taco när den är varm. Sedan stelnar den och blir knaprig och god.

Lägg lite sallad och hackad gurka i små minibitar, gott med lite crisp, lägg i tonfisken, lite guacamole och njut!

Sallad: 
Böngroddar
Ärtskott
Gurka
Koriander om man gillar, jag har persilja som garnering

Guacamole:
1 avocado
1/2 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Mosa avocadon med en gaffel och rör ihop alla ingredienser.

Ha en underbar fredag! Bilder från gårdagen kommer. Vilken underbar kväll vi fick! Nu ska jag på ett spännande möte i Göteborg, kram så länge!

 

 

 

  • 2018-02-22, 18:30
  • 12

Vad ska ni äta till fredagsmys? Redan snart helg! Jag ser fram emot en mysig after work i morgon! Vill tipsa er om en grym pasta vi gör ibland. Krämig pasta med kyckling, soltorkade tomater och saffran. Ta den bredare bandpastan, blir så gott och festligt. Ta bort kycklingen och lägg i mer grönsaker för vegetariskt.

Idag har jag kört träning före frukost och det blev löpning på bandet och 30 min på crosstrainern. Den ska man inte glömma, men det gör man gärna för den är så galet jobbig.

Men ta den på morgonen och variera er träning, jag kan vara så trög och seg och känner inte för att gå ner, men redan efter 15 minuter så kickar endorfinerna in och jag blir så glad!

Älskar laga mat och älskar unna mig lite lyxig pasta när det blir helg.

Här kommer recepet.

Festlig saffranspasta med kyckling och soltorkade tomater 4 port

3 kycklingfileér
1-2 paket saffran
2 vitlöksklyftor
1 burk soltorkade tomater
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1 dl vatten
Olivolja
Salt,peppar
Färsk basilika

1 paket pappardelle

Gör så här: 

Stek kycklingen i olja, salta och peppra. Lägg på tallrik och strimla den i mindre bitar. Koka upp vattnet till pastan med salt och lite olivolja.

Skala och hacka vitlöken och fräs den i oljan i en panna. Lägg i den strimlade kycklingen och fräs ihop med vitlöken. Lägg i saffran och hackade soltorkade tomater. Häll i vattnet och creme fraiche grädde, låt koka ihop och puttra i några minuter medan pastan kokar.

Lägg i pastan i krämiga såsen och vänd runt allt. Servera i en gryta eller stor fat mitt på bordet.

 

 

 

 

 

 

  • 2018-01-19, 10:30
  • 21

Den här enkla men goda tacopajen gjorde jag och tjejerna i fredags. Paj med mandelbotten är godare än vanlig med mjöl tycker vi, det blir inte så mättsamt. För man äter mycket av pajen för den är så galet god, haha!

Fredagsmys och tacopaj. Den här måste ni testa!

Tacopaj 6-8 port 

Pajdeg: Glutenfri

3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
1/2 dl riven ost

Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Rör ihop mandelmjöl, fiberhusk, sesamfrön, (gärna mixa) rör ner resten av ingredienserna. Låt vila i kylskåp en stund. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (finns osockrad)
250 g körsbärstomater
1/2 dl green jalapeño
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika chili
2 dl crème fraiche
150 g riven stark ost
1 tsk paprikapulver

Gör så här: 

Bryn köttfärsen i lite olja. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt puttra ihop ca 5 min. Blanda crème fraîche paprika & chili med crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen.

Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

Höj upp ugnen till 200 grader och gratinera i ca 25 minuter tills den fått färg.

Guacamole:
1 avocado
1 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
Skvätt Tabasco
1/2 pressad lime
salt

Mosa avocadon och rör ihop alla ingredienser. Denna blir så god!

 

 

2018-01-19 Recept ,
  • 2017-09-24, 15:30
  • 25

Nacho med tacofärs, jalapenos, salsasås och riven ost. In i ugnen 10 minuter så är söndagsmyset klart. Vi älskar det! Snabbt och enkelt men väldigt gott.

Åh vad sugen jag är på detta nu, ska åka och handla så blir detta kvällsmyset. Janne åker till Köpenhamn på jobb och jag åker till Skövde om en timma.

Tack snälla för alla hälsningar till Annica, ni är så många som mailar och frågar hur allt går, varför hon inte skriver någon uppdatering eller vad som händer. 

Hon är fortfarande medtagen och väldigt trött som hennes mamma skrev men hon kämpar framåt och igår fick de äntligen besök av sina tre killar. Jag är säker på att de gav henne energi. Hon orkar fortfarande inga besök men snart hoppas jag det börjar vända, det måste det göra. 

Nacos på en plåt 

-Lägg nacochips på en plåt med bakplåtspapper

-Stek nötfärs med osockrad tacokrydda

-Häll på tacosås/salsasås

-Lägg på jalapenos och den stekta tacofärsen

-Stö rikligt med stark riven ost

Gratinera i ugnen 10 minuter ca 200 grader tills osten smält

Gör en kall sås på 2 dl creme fraiche, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk chilikrydda, salt, peppar och smaka av med italiensk salladskrydda. Låt stå i kylen en stund.

Gott att ringla över tacoplåten.

Vilken rolig grej vi var på igår må ni tro, MrP bjöd in på Bouletävling för att ”avsluta” deras uteservering. Kul event och så god mat och champagne. Ska visa er mer bilder! För gissa vilket lag som gick till final??? Jag är galen tävlingsmänniska, ger mig aldrig. Haha!

Ha en riktigt mysig söndag, lite senare kommer ett riktigt bra erbjudande till er.

 

 

 

2017-09-24 Johanna Toftby , , ,
  • 2017-04-28, 16:25
  • 7

Här kommer tips på en riktigt god helgmiddag. En lyxigare middag som gör succé på middagsbordet eller varför inte göra fredagsmyset lite extra lyxigt och annorlunda. Detta var riktigt gott, visst är det kul med mat!

Vad vill du att jag ska skriva för recept?

Örtgratinerade havskräftor brukar jag göra som en god förrätt som jag tipsat om tidigare, receptet är från min mammas gamla kokbok ”Festmat”. Men den boken kan jag lova har de allra bästa recepten jag inte sett någon annanstans.

Kräftor eller hummer med örtsmör är ju gott att bara ha en som en rätt och en god champagne till, men nu kör vi även pasta!

Pastarätten fick jag inspiration från Leila Lindholm i hennes bok Fresh foodie.

Recept: Pasta Pomodoro och gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 3 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask goda babytomater
5 mogna tomater
1 msk smör
1 msk honung
1 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
1 kruka färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Ställ in i kylen så det får ta smak.



Gör så här:

1. Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.
2. Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Lägg i hackade tomater och värm på medelvärme.
3. Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop minst 5 minuter till det blir som krossade tomater.
4. Smaka av med salt och peppar
5. Koka pastan al dente i saltat vatten
6. Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Bland det godaste jag ätit.

Häll över lite av smöret från formen där kräftorna gratinerats i pastan. Svårtoftad rätt för det var mörkt igår, men jag lovar er att detta är en riktig pangrätt om man gillar skaldjur.

Nu ska jag ner till gymet och sedan uträtta några ärenden, det blir en skön hemmakväll i soffan sedan Göteborg i helgen, längtar nu. Puss och kram

 

  • 2017-03-31, 12:32
  • 20

Äntligen fredag! Veckans bästa dag tycker jag. Igår gjorde jag en god tacogratäng ni måste testa. Alltså vi åt så det sprutade ur öronen på oss. Stark, smakrik och enkel att svänga ihop. Dessutom utan botten med mjöl.

Tacogratäng passar de flesta, ni skulle sett mina tonåringar. Alla hade tränat och var vrålhungriga, detta passar perfekt till fredagsmyset eller om ni är många i familjen, dubbla satsen och gör en stor plåt. Smidigt med rester i helgen.

Tacogratäng 4-6 port 

500 g nötfärs

1-2 vitlöksklyftor

50 gram tacokrydda. Finns ekologisk utan socker

1 dl vatten

1 burk majs

8-10 små babytomater

2 dl creme fraiche

2-3 dl cheddarost

1 ”näve” nacochips chili

1 tsk paprikapulver

Jalapenos (ta det du önskar, ju mer desto starkare. Jag hade minst 15 stycken)

Gör så här: 

Stek köttfärsen ihop med vitlöken i olja, tillsätt tacokryddorna och häll på vattnet. Lägg i majsen och låt det småputtra ca 5 minuter.

Lägg färsen i en form och smula nacochips över färsen. Detta blir galet gott!

Lägg på tomaterna och jalapenos över tacofärsen och nacochipsen.

Rör ihop creme fraiche, ost och paprikapulver i en skål.

Bred på oströran över färsen så det täcker allt.

Jag lade även på några tomater och lite mer ost på toppen. Gratinera i ugnen på 225 grader tills allt fått färg och osten smält.

Lägg på nacochips om du önskar. Åh så gott det blev.

Strö lite nacokross över om du vill ha det mer krispigt och en god sallad till. Även gott med guacemole till.

Nu ska jag sätta fart här, min kompis Hanna kommer hit snart, vi ska ut och äta lunch sedan blir det plåtning här hemma. Tror vi hinner med ett tabatapass i eftermiddag också när Marilyn kommer hem. Jag körde spinning igår, visst är det är underbart med den energin man får efter. Kroppen blir helt slut men hjärnan pigg.

Suddig bild från mörk spinningsal.

En som har mindre energi just nu, plutten är stuptrött efter morgonrundan och ligger och sover som en groda bredvid mig. Mysigt.

Hoppas ni gillar fredagstipset, dela gärna!

Kram på er så länge

2017-03-31 Johanna Toftby ,
  • 2017-03-17, 10:44
  • 7

Marinerade kycklingspett med grillade grönsaker och vitlökskräm är mitt fredagstips till er! Jag älskar mat som man enkelt kan servera vid soffan, det är mysigt att sitta med sina barn eller tonåringar och plocka till fredagsmyset. Detta är enkelt att svänga ihop och det känns härligt att smygstarta med lite sommarmat. Även om det ser mycket ut med flera moment gick det snabbt!

Vi gjorde det till vårt onsdagsmys i förrgår och tjejerna älskade det.

Yoghurtmarinerade kycklingspett med rotgrönsaker och vitlökskräm 4 port 

4 kycklingfileér

potatis (gärna ekologisk delikatess)

1 gul paprika

1 röd paprika

1 majskolv

1 knippe salladslök

1 zucchini

vilöksklyftor

tomater på kvist

Marinad: (Libanesiskt)

2 dl turkisk yoghurt

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk ajvar

1 tsk paprikapulver

0,5 tsk kummin

1 tsk salt

0,5 tsk kanel

0,5 dl olivolja

Blanda ihop alla ingredienser i en skål och lägg i kycklingen.

Gör så här: 

1. Dela kycklingfilén i två delar och gör marinaden. Lägg i fileérna i marinaden och låt stå minst 1 timma. (ju mer det få stå desto mer smak)

2. Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen till halvor och lägg på plåt. Häll lite olivolja, salt och rosmarin över potatisen.

3. Rosta potatisen i ca 15 minuter, ta ut plåten och lägg på grönsakerna och vitlök. Blanda ihop allt på plåten (även potatisen) och rosta i ca 15 minuter, rör om då och då.

4. Efter kycklingen legat i marinaden trä dem på spett och lägg på en plåt.

5. Stek kycklingspetten i ugnen under grönsakerna. Flytta upp kycklingen det sista för att få mer färg. Strö lite sesamfrön på om du har det hemma. Kycklingen tar ca 20 min i ugnen.

Vitlökskräm: 

2 dl creme fraiche

2 pressade vilöksklyftor

lite pressad citron

1 krm  cayenpeppar

2 msk hackad persilja

2 msk olivolja

Rör ihop och låt stå i kyl en stund före servering

Hoppas ni får en riktigt mysig kväll i TVsoffan och att ni gillar maten. Visst är det underbart med fredag!

 

 

 

 

 

 

 

2017-03-17 Johanna Toftby
  • 2017-03-10, 09:18
  • 12

Hemmagjord pizza med parmaskinka, gorgonzola och pinjenötter blir veckans fredagsmys! Vi gjorde den igår och det är mysigt att sitta vid TV-soffan och äta tillsammans. Skär upp i bitar och ät som den är.

Botten utan vitt mjöl blir ännu godare, jag brukar göra denna botten som är tunnare men igår gjorde vi ett nytt recept som blev lite högre som tjejerna gillade.

Åh, det är så gott så nu blir jag sugen igen, haha. Det doftar underbart.

Pizza med parmaskinka och gorgonzola 4-6 port 

Pizzabotten:
3 ägg
2 dl Creme fraiche
1 msk vatten
2,5 dl mandelmjöl
0.5 dl sesamfrön
1,5 tsk bakpulver
1 msk fiberhusk
1/2 tsk oregano
1/2 tsk rosmarin
1/2 salt

Gör så här: 

Vispa ihop ägg, vatten och creme fraiche. Tillsätt resten av ingredienserna, häll sedan ner smeten på plåten och sätt in i ugnen på 180 grader i 10 min. Akta så den inte bränns. Ta ut botten och lägg på vad du önskar, lägg sedan in den i ugnen igen och höj upp till 225-250 grader beroende på ugn. Osten ska smälta.

Jag hade tomatås i botten, riven ost, skivade färsk champinjoner, färsk sparris, tomathalvor, gorgonzola i bitar. Jag lägger på rostade pinjenötter och parmaskinka efteråt. Strö på oregano och pizzakrydda.

Låt den stå en stund innan du skär upp bitarna så går det lättare.

Ett glas gott rödvin eller cola zero är godast till tycker jag.

Njut av en jättegod pizzakväll!

 

2017-03-10 Johanna Toftby , ,
  • 2016-10-14, 11:13
  • 8

Jag älskar tacopaj och jag älskar fredagsmys! Den här går snabbt att laga och ni kommer göra succé på fredagsmyset. Varför har det blivit så populärt med tacos på fredagar egentligen?

Kanske för att det både går snabbt och kan göras på så många olika sätt, det måste inte bli det traditionella. Eller för man sitter och plockar, det blir en gemenskap och mysigt. På fredagar får ju inte maten ta lång tid att göra, vi är trötta efter en lång arbetsvecka och allt måste vara klart till Idol. Men sedan får det gärna ta lite extra tid att äta den, så vi kan varva ned och ha det mysigt tillsammans medan vi hejar på Nicole.

Köttfärsen gör jag helst i förväg så allting går ännu snabbare när det äntligen är fredag, men man kan förstås göra den direkt efter jobbet också. Sedan går det fort att gratinera den i ugnen när det snart är dags att äta.

Receptet är lite annorlunda än det jag visat tidigare. Denna kommer vi göra i kväll!

dsc_4628-980x651
RECEPT
Tacopaj med Nachos och Guacamole 

Pajdeg: 

150 g  smör
3 dl vetemjöl
1 tsk paprikapulver
2 msk vatten

Pajdeg med mandelmjöl: HÄR

Fyllning:
500 g nötfärs
1 msk smör
1 påse tacokrydda (Köp gärna osockrad eller egengjord)
1 dl vatten
2 dl crème fraiche paprika chili
2 dl crème fraiche
250 g körsbärstomater
1 dl green jalapeño
150 g riven ost texmex
1 tsk paprikapulver

Guacamole: HÄR 

Till servering:
3 dl gräddfil
Nachochips

Gör så här:

Sätt ugnen på 225° grader. Hacka ihop smör, mjöl och paprikapulver till en grynig massa, för hand eller i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform eller ugnsfast form.  Gör några hål i degen med en gaffel. Ställ formen i kylen ca 30 min. Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen ca 12 min.
dsc_0921-980x651

Bryn köttfärsen i smör. Tillsätt tacokrydda och vatten, låt koka ca 5 min. Blanda crème fraîche paprika & chili med crème fraiche i en skål. Halvera tomaterna och låt bitarna med chili rinna av.
Fyll pajskalet med färs och bred på crème fraiche blandningen. Täck med tomathalvor och chili, strö över ost och pudra till sist över paprikapulver.

 

Smaklig spis!

nachos

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vad har ni för fredagsmys?

 

 

 

 

2016-10-14 Johanna Toftby , ,
  • 2011-09-02, 21:13
  • 0

Just nu. Vi äter jättegod fruktsallad, jag blir bortskämd när Marilyn vill göra allting. Kladdkakemuffins har hon också bakat i dag efter skolan. Brukar vara Lisa-Marie som är den som drar igång bakprojekt men nu har M tagit över.
Vi njuter av fredagsmyset och har fotboll på fast jag tittar inte, räcker med högtalaren i köket.
OJ!! Nu blev det mål- gött! Då får jag sätta mig vid TVn. :-)

20110902-090752.jpg

20110902-090808.jpg
Ser väl inte så tokigt ut va? Hoppas ni också har en fin fredag!
Hörs i morgon , kraam!