• 2018-12-12, 13:06
  • 17

Oj vad många som skrev på instastories igår när jag gjorde grönkålspizzan. Här är den! Passar perfekt den här tiden, både vacker och juligt god med frasig grönkål, granatäpple och ädelost. Byt ut mot getost om du inte vill ha ädelost. Botten är glutenfri, gör vanlig om du hellre vill eller på smördeg om du vill ha snittar. Vegetariskt och fräscht.

Den var magisk! Kanske till lillelördag eller till Lucia i morgon.

Tips när ni gör pizzan. Jag gjorde på en lite tjockare botten. Jag tror den även blir grymt god med smördeg som botten om du ska göra små mumsbitar till fördrink eller förrätt. Det ska jag testa! Rulla ut en färdig smördeg sedan lägg på toppingen. Skär i småbitar. Frasigt och festligt.

Grönkålspizza med ädelost och valnötter

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Pizzabotten: Vispa ihop ägg och creme fraiche i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna, häll ner smeten på oljad plåt eller på bakplåtspapper och sätt in pizzabotten i ugnen på 180 grader i 10 min. Akta så den inte bränns. Ta ut botten. Låt den svalna något. Bred färskost över hela botten. Lägg på ädelosten som du skär i småbitar eller smular över hela pizzan. Höj ugnen till 220 grader, sätt in pizzan ca 5 minuter. Ta ut den igen. Riv grönkålen i bitar, inga stjälkar. Lägg massor med grönkål över hela pizzan och valnötterna som du grovhackat. Gratinera pizzan igen så grönkålen blir frasig, ca 8 minuter. Den ska inte brännas men gärna få färg. Ta ut pizzan och peta ur kärnorna ur granatäpplet. Lägg de vackra kärnorna över hela pizzan, ringla lite olivolja över och lite havssalt. Njut!

Pizzabotten

3 st

Ägg

2 dl

Creme Fraiche

2,5 dl

Mandelmjöl

0,5 dl

Sesamfrön

1 msk

Fiberhusk

1,5 tsk

Bakpulver

1/2 tsk

Oregano

1/2 tsk

Rosmarin

Topping

200 g

Färskost

150 g

Ädelost

150 g

Färsk grönkål

1/2

Granatäpple

1 msk

Olivolja

Nypa

Flingsalt

1,5 dl

Valnötter

  • 2018-11-16, 12:43
  • 16

Innehåller annonslänkar för Ellos 

Har ni en fin fredag? Här i Göteborg skiner solen, om ett par timmar ska jag över till hotell Post för att fota inför ett stort event framöver! Så taggad för detta.

Måste tipsa er om den här nya pajen jag gjorde som onsdagsmys till mig och Marilyn. Salami, brieost, spenat, soltorkade tomater… vilka smaker! Älskar enkla pajer som smakar mycket. Jag gör alltid på mandelbotten så slipper man det vita mjölet och det blir inte så mastigt. Snarare godare.

Fällarna har många frågat efter,  jag har beställt 6 stycken till så jag kan ha på alla stolar kring bordet. De är underbara! Blir ombonat. HÄR. Stora lyktor HÄR 

Här dog min blixt så ni får hålla till godo med mörkare matbilder. Hopplöst att fota när det varit så mörkt dagtid. Men lovar göra pajen, ni blir inte besvikna.

Fantastiskt gott, hoppas ni gillar den! Ta bort salami för vegetariskt och lägg i mer grönsaker. Tex Squash, purjolök.

Salami och brieostpaj 6 port

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
40 gram smör
1 ägg
2 tsk olivolja

Fyllning
100 gram salami
150 gram brieost
200 gram tinad spenat
10 soltorkade tomater
2 tomater
1 tsk basilikakrydda
1/2 italiensk salladskrydda
Färsk basilika
3 dl grädde
3 ägg
Salt och peppar
1 dl riven stark ost

Vitlökssås:
3 dl creme fraiche
1 tsk honung
2 pressade vitlöksklyftor
Några stänk tabasco
Nypa cayenpeppar
Salt och peppar

Rör ihop och ställ kallt en stund före servering. 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop pajdegen, lägg ut den i en pajform och upp på kanterna. Sätt in pajskalet i mitten av ugnen ca 5 minuter. Akta så det inte bränns.

Lägg i brieostskivor, skär soltorkade tomater i mindre bitar och lägg i pajskalet. Fräs spenaten med salt och lite peppar, krama ut vätskan i ett durkslag. Lägg spenaten utspritt i pajskalet. Krydda med baslikakryddan.

Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en bunke. Salta och peppra. Häll blandningen över pajskalet. Skär stora tomater tunt, lägg över hela fyllningen. Krydda med lite färsk basilika.

Höj ugnen till 200 grader och gratinera pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg.

Servera med krispig sallad och vitlökssås! Riktigt god, doftar ljuvligt.

 

 

 

 

  • 2018-03-07, 08:00
  • 9

God morgon onsdag! Idag är det två veckor till vi åker till Florida, så häftigt! Vi ska strax ut och gå men vill tipsa er om ett gott fröknäcke vi ofta gör hemma.

Finns det något godare än nybakat, frasigt fröknäcke med en god skiva ost på? Har ni testat det någon gång? Gott istället för mackor och det var just fröknäcke och nötbröd som gjorde att jag fick bort alla onödiga mackor jag ofta stoppade i mig för några år sedan.

Ju mer stressad jag var ju fler mackor åt jag. Allt skulle gå fort. Midjan blev större, ju mer vitt mjöl jag åt ju mer sugen på sött blev jag.

Fröknäcke är gott att ha till charkbrickan, doftar ljuvligt när du bakat dem. Köpeknäcke innehåller ofta onödiga ingredienser så baka hellre själv, detta recept brukar mamma göra och jag har även i lite ingefära.

Gott med lite sting!

DSC_0092

Här kommer mammas recept på jättegott fröknäcke, enkelt och bara röra ihop allt. Så gott med ingefära i, bra i förkylningstider och god smak.

Man kan även ta i lite dill, lök om man vill ha tex till middag eller charkbrickan. Eller som små snacks.

Recept 2 plåtar fröknäcke med ingefära  

2 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
2 dl pumpakärnor
1 dl hela linfrön  (håller ihop degen)
2msk chiafrön
2 msk mandelmjöl
2 msk fiberhusk
4 dl kokande vatten
1,5 tsk riven färsk ingefära
Nypa salt

Man kan skippa fiberhusk och mandelmjöl och ta ett ägg om man hellre vill. Det håller ihop bra!

Vallmofrön och havssalt, strö över innan ugnen.

Varmluft ca 60 min 160 grader

Gör så här: 

Sätt ugnen på 160 grader. Varmluft. Något högre vid vanligt.

Rör ihop allt, tillsatt vattnet och rör till en smet så ingefäran rörs om med allt. Lägg bakplåtspapper på en plåt, kavla ut degen med ett bakpåtspapper eller plastfilm över så går det lättare.

Platta ihop den så den håller ihop. Jag gillar när knäcket blir riktigt tunt och frasigt. Akta bara så det inte blir för tunt för då går det sönder.

DSC_0060

Strö sist på lite havssalt och vallmo över innan du kör in det i ugnen.

DSC_0086

Efter ca 60 min klart. Känn om den går att bryta eller om det blir böjt, låt den stå ett tag till.

DSC_0102

DSC_0096

De är riktigt goda när de är lite varma fortfarande… smaken av ingefära…

DSC_0104

Nu ska jag och Janne ge oss ut på en runda före frukost. Röra på mig varje dag är livsviktigt. 30 om dagen är min bok jag håller på och skriver och min ledstjärna sedan läkaren skrev ut recept på 30 minuter motion om dagen. Nu går jag över en en timma och mår så bra av det. Det är som ett gift, ju mer du går desto mer belöning får din hjärna. Bra mot ångest och nedstämdhet.

Dela upp det om ni inte klarar mer. Jag kunde inte ens gå 10 minuter när jag var som sämst. Jag lovar det kommer hjälpa er både psykiskt och fysiskt.

Ha en riktigt fin start på onsdag!

  • 2015-09-27, 12:45
  • 6

Spröda pannkakor gjorda av kokosmjölk med blåbär och vaniljgrädde. Galet gott som man kan göra på många olika sätt, variera med säsongens bär eller frukt. Vi har varit ute på en runda, vilket underbart väder idag! Istället för frukost äter vi brunch efteråt och idag blev det pannkakor med kokos. Sist gjorde jag på grädde men nu tog jag kokosmjölk istället om man vill ha mindre mejeriprodukter. Utan gluten och du får i dig energi.

DSC_1493

Enkelt recept 2 pers, 4 pannkakor 

4 ägg

3,5 dl kokosmjölk, Jag har kungmarkattas

Nypa vaniljpulver, har den i kvarn. Vaniljstång man maler ner.

2 tsk fiberhusk

Vispa ihop ordentligt eller med stavmixer

Stek som ”vanliga pannkakor i smör eller kokosfett,  var försiktig när du vänder dom.

DSC_1495

Servera med grädde, bär och kokos. Eller varför inte krossade nötter, man kan ha precis vad man vill.

Jag har ingen sötning, men det är gott att ringla lite honung över. Nu var den slut här tyvärr.

DSC_1500

Mums!

Vad gör ni idag? Hoppas ni har en riktigt skön söndag! Igår var jag på bokmässan, träffade flera jag känner och köpte med mig trevliga böcker jag ska tipsa er om. Flera undrar även hur Annica mår. I morgon ska hon in för cellgifter en vecka, hon har även skickat ett blogginlägg jag ska lägga ut under dagen.

IMG_0458.JPG

Kram på er så länge!