• 2018-07-10, 14:00
  • 0

Här kommer ett riktigt gott middagstips om ni ska grilla kyckling. Flera läsare har frågat efter detta recept, chilimajonäsen ihop med nybakad focaccia är så gott!

Vi har precis tagit på oss vandringskläder här  (skrev detta vid 9.30) och ska upp på alperna nu, foten ville inte ner i kängan men till slut gick det. Hoppas det går bra att gå nu bara. Ser så fram emot komma upp på höga höjder och vandra. Kika gärna på min instastory för att följa med!

DSC_0688-2

Marinaden till kycklingen:

1 dl olja
1 dl soja
1/2 dl sweetchili
1 hackad vitlök
1 färsk chili
Salt och peppar.

Lägg kycklingen i marinaden en timma i kyl. Gratinera sedan kycklingen i en form i mitten av ugnen i 220 grader ca 20 min.

Focaccia (Detta kan du göra innan)

Italienskt bröd man smaksätter med färska örter, olivolja och tomat. Men man kan ta precis vad man vill. Det doftar medelhav i hela köket när man gör det.

Focaccia på mandelmjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
2,5 dl riven ost, jag tog 1 dl riven parmesan och 1 dl vanlig men stark
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Nypa salt
1-2 msk olivolja

Timjan och basilika

Gör så här: 

Rör i hop de torra ingredienserna för sig. Vispa ägg pösiga och tillsätt ost och de torra ingredienserna och låt stå någon minut. Smörj en form, bred ut den så att den täcker hela formen.

Jag gjorde små hål och sedan lade jag i tomater, ringlade olivolja samt strödde på basilika och lite timjan. Sist lite havssalt.

Ställ in i mitten i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.

DSC_0692

DSC_0701

Chilimajonäs 

1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 hel hackad färsk chili
Nypa cayenpeppar
1 pressad vitlök
1 tsk honung
Salt, peppar

Jag kryddade även med lite extra chilikrydda. Rör ihop, låt stå kallt ett tag så kommer smakerna fram mer.

DSC_0703

 

 

 

 

  • 2018-05-11, 12:00
  • 2

Fredag och klämdag! Konstigt med dagarna nu, vet knappt om det är helg eller vardag, är ni lediga eller vad gör ni? Jag sitter med boken och om en stund ska vi ta en paus och ge oss ut på cyklarna en sväng.

Vill tipsa er om en god grillrätt om ni plockat fram grillen. Marinaden till kycklingen är så god, massa chili och lime med vitlök blir goda smaker som passar kyckling. Grilla i ugn eller på grillen utomhus.

Jag rostar gärna rotfrukter, man måste inte ha vanlig potatis, jag har gärna goda grönsaker, älskar massa grönt på tallriken!

DSC_0761

Chili och limemarinerad kyckling med rotgrönsaker 4 portioner

4 fina kycklingfileér

Marinad till kycklingen 

* 1 dl neutral olja, 1 dl soja, 1/2 dl sweet chili

* Pressa i två vitlöksklyftor, skär ner en halv färsk chili

* 1 pressad lime, salt och peppar, timjan

Lägg i kycklingfiléerna så det får dra en timma. Stek de i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.

Tillbehör: 

Vi hade rotgrönsaker och broccoli, aubergine, strimla grönsakerna (hade även sötpotatis) salta och strö på lite timjan. Gratinera i ugnen ca 30 min. Ta ut plåten, ringla på olivolja och höj värmen. Då blir dom frasiga och knaprig yta och inte mjuka.

Broccoli och aubergine stekte jag o kokosolja i pannan.

Krämig, kall sås: 

2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk hackade soltorkade tomater
1 tsk honung

Salt och peppar, ställ in i kylen så smakerna sätter sig.

Njut av en god och fräsch grillmiddag.

DSC_0765

 

 

  • 2018-03-03, 08:30
  • 5

God morgon från Österrike! Är överväldigad över alla grattishälsningar, stort tack! Kommer ett inlägg om detta efter receptet. Ville kika in snabbt för att tipsa om en riktigt god lördagsrätt om ni kanske funderar på vad ni ska laga för mat ikväll.

Grillad kycklingfile med världens godaste pepparsås och potatisgratäng, eller varför inte den goda potatistårtan.

Vaknade tidigt och blev vrålhungrig när jag kikade runt på recept. Den här middagen är alltid lika god.

Vill du hellre göra den goda potatistårtan jag tipsat om finns recept HÄR.

Grillad sojamarinerad kyckling med pepparsås och potatisgratäng 4 portioner

4 fina kycklingfiler
1 bunt färsk sparris
2 stora tomater

Gratäng
potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
skvätt mjölk
Riven ost

Marinaden till kycklingen 
1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1 pressad vitlök
lite chilipulver
satl
peppar

Pepparsås: Se nedan

Jag brukar göra i den här ordningen: 

Lägg kycklingen i marinad, gör gratängen och gratinera den. Gör såsen. Stek kycklingen efter halva tiden av gratängen i ugnen. Lägg tomater i en form och gratinera sista 10 minuterna. Fräs sparris med olja, svartpeppar och salt i en stekpanna det allra sista.

Servera och njut!

Marinad till kycklingen: 1 dl soja, 1 dl olja, 1/2 dl sweet chili, pressad vitlök, lite chilipulver, salt och peppar. Låt kycklingen ligga i marinaden en timma i kyl.

Potatisgratäng:
Skala potatisen och skär löken i tunna skivor. Pressa vitlöken och varva med potatisen i en form. Häll på grädden och även lite mjölk. Salta och peppra mellan potatisen och löken.

Gratinera i ugnen i 225 grader ca 45 minuter. Lägg på riven ost efter halva tiden. Akta så det inte bränns, lägg på folie. Låt gärna gratängen stå en stund före servering så blir den ännu godare.

Lägg kycklingen i en form och ungstek den i 225 grader ca 20 minuter. Kör du varmluftsugn sänk graderna och perfekt att köra kycklingen samtidigt som gratängen. Eller stek den i panna men den blir så mycket godare i ugnen när du har marinerat den.

Världens godaste pepparsås  4 portioner  (Gör den i tid så kan du värma på den)

5 dl grädde
1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose, finns färdig blandning )
1 msk smör
2 msk oxfond
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk soja
2 msk rödvin
1 tsk honung
Salt och peppar

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något, fyll på med grädde under tiden.

Smaklig spis!

Eller med potatistårtan.