• 2018-05-10, 14:32
  • 6

Härlig vecka vi har, sommaren är här! Jag sitter konstant med boken även om vi tar pauser ofta, men nu är det inte mycket kvar. Just nu sitter jag med efterord, det känns nästan overkligt alltihop. Men spännande!

Vi har varit i slottsskogen på en runda och i kväll ska vi ha picknick. Kanske vi får fira om jag hinner klart med allt idag. Hurra! Då blir det skaldjur.

Måste tipsa er om en god räkgryta som vi ofta lagar. Het räkgryta med kokosmjölk, vitlök och lime! En läsare frågade efter tips på räkgrytor och här är en av mina favoriter. Den är riktigt god och enkel att svänga ihop.

DSC_1558

DSC_1565

Recept 4 port

Räkor i Thaicurrysås 

1 kg räkor stora med skal
2 paprikor
100 gram sockerärtor
2 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 dl kokosmjölk
1 dl creme friache
1 tsk Sambal oelek
1 pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna, jag använde röd och gul. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt currypastan, fond, kokosmjölk. Låt koka ihop en stund. Vänd sedan ner räkorna hastigt. Garnera med persilja, pressa lite lime över. Det blir jättegott.

DSC_1578

Lucy älskar springa i Slottsskogen, det är så fint där nu.

 

 

 

  • 2018-02-18, 10:45
  • 8

Vaknade halv tio idag, helt sjukt. Lucy går upp när vi går upp så hon väcker oss sällan. Men det är skönt att sova ut ibland. Så nu blir det kaffe och ut på en runda! Är ni ute och går varje dag?

Jag går varje morgon och ofta före frukost. Visst är det skönt att komma ut! Sover bättre och kilon försvinner om man förbränner före frukost. Jag har blivit av med 3 kilo nu, 3 är kvar. Men man märker mycket på kroppen när man tränar att det händer grejer. Jag gick upp en del i höstas när jag var sjuk, nu ska det bort. Men jag måste träna mycket för kosten och träningen går hand i hand.

Pratade mycket med Amanda, Jannes dotter om det igår för hon ville ha tips. Hon hade ingen energi och vi pratade om hur viktigt det är när man tränar att kroppen behöver bränsle. Kött klarar vi oss utan men energi är A och O. Ät vanlig mat även ris och potatis. Vitt kött och fisk och skaldjur.

Godis och kakor behöver man inte alls på veckorna, det kan man ta ibland men kroppen behöver energi om man tränar mer, sedan är alla olika, det ska ni tänka på om ni vill gå ner i vikt eller ökar på träningen. Jag skulle inte må bra av att äta allt utan kolhydrater och mer fett, jag har testat mig fram och vet vad som funkar.

Här kommer ett tips på en av mina godaste räkgrytor! Servera med ris, nudlar eller sallad. Det är räkor med grönsaker och kokosmjölk, den godaste som finns!

Är det för starkt för de små, skippa sambal oelek och chili. Det är jättegott ändå.

Räkgryta med kokosmjölk 4 port 

1 kg räkor stora med skal (ta gärna mer)
2 paprikor gul, röd
100 gram sockerärtor
1 liten purjolök
2-3 vitlöksklyftor
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 tsk mango chutney
1/2 hackad chili
1 burk kokosmjölk
1 burk créme  fraiche
1 tsk sambal oelek
1 msk pressad lime

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna gärna i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka.

Garnera med persilja, pressa lite lime över.

Servera med ris, nudlar eller sallad till.

Njut av en god och fräsch räkgryta!

 

 

  • 2017-04-10, 07:55
  • 3

God morgon! Vill tipsa er om en god räkgryta som är snabb att svänga ihop en stressig vardag. Den har mycket smaker som vitlök och cayenne som passar gott ihop med räkor.

Räkor går att göra så mycket med!

Het räkgryta 4 port

ca 1 kg räkor med skal

kokosolja eller smör att steka i

3 tsk curry

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

1/2 purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

1 msk soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

2 dl grädde

1/2 dl vitt matlagnings vin

2 dl créme fraiche

1-2 krm cayennepeppar

1 paket lättstuvad bladspenat (Inte nödvändigt om du inte har hemma)

Gör så här: 

1. Skala räkorna

2. Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar alla grönsaker.

3. Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

4. Låt det småkoka ca 10 minuter, lägg i räkorna allra sist som bara ska i hastigt i, dra av grytan direkt.

5. Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

6. Servera med valfritt tillbehör, ris, glasnudlar, blomkålsris eller em matig sallad.

Jag tycker detta är jättegott och kommer ha en matig sallad till idag.

I början på veckan drar jag alltid ner på kolhydraterna, jag äter ofta lite mer det jag känner för på helgen men så fort veckan är igång blir det nyttigare mat, inget fika eller godis.
Det var faktiskt så jag kom i form för många år sedan.

Jag började med en ”ätardag” och skrev ner goda recept jag planerade in under veckan. Planera din mat, ha mycket hemma så slipper du stoppa i dig något onödigt bara för du har blodsockerfall.

Jag valde en enda dag i veckan där jag åt lite vad jag kände för. För mig funkade det bra, det blev en dag att se fram emot, men sedan blev det mindre och mindre onyttigt den dagen. Suget försvann.

Det passar inte alla, har du ett stort sötbehov tror jag det är bättre man stryper socker helt, ersätt med annat som du tycker är gott. Det får inte bli för mycket krav, eller jobbigt för då kommer du trilla dit när du tycker din tråkiga diet är pesten. Jag är emot alla dieter där du tappar livslusten helt på grund av att du alltid räknar, väger, eller tänker på det får jag inte äta, eller det får jag inte äta.

Jag tror mer att vi ska försöka tänka på allt gott du får äta istället, positiv belöning istället för negativt. Alla är olika så pröva er fram.

 

 

  • 2015-04-10, 16:44
  • 6

Välkommen fredag och efterlängtad helg!

Gillar ni skaldjur? Jag älskar det. Färska är allra bäst men jag gillar även mat med räkor och andra skaldjur som tex den här heta räkgrytan, speciellt med lite ”hetta”.

Jag har en del gamla, fina kokböcker som är min mammas och där kan man hitta mycket gott. Det här är en variant av Räkor Indienne som var poppis på menyn för många år sedan.

Jag kör färska räkor och skalar även fast det är lite pill. Blir mycket godare, lita större räkor och inte lika mycket vattensmak. Behöver inte vara dyrt, ofta kör butikerna bättre pris beroende på tillgång och efterfrågan.

Het räkgryta 4 pers 

ca 1 kg räkor med skal

Kokosfett/olja att steka i

2-3 tsk curry

Cayennepeppar efter tycke och smak

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

Lite purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

Skvätt soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

3 dl grädde

1/2 dl vitt vin

1 burk créme fraiche

1 Paket lättstuvad bladspenat

Gör så här:

*Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar allt.

*Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

*Jag lät det småkoka lite och sist i med räkorna som bara ska i hastigt i.

*Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

*Man kan servera vad man vill, god sallad, ris eller glasnudlar.

SÅ gott!

DSC_0676

Väldigt svårt att fota den här rätten, ser ur som falukorv, haha! Och det är det inte…. 

DSC_0687

Bon aptit och hoppas ni gillar det!

Här har vi tränat, storstädat och jag har suttit och jobbat vid datorn en stund. Ska ner till stan med Marilyn en sväng och sedan kommer nästa inlägg om lite träningspepp. Intressant på instagram idag! =)

Kram så länge

 

2015-04-10 Recept