• 2018-11-05, 17:00
  • 4

Har ätit en riktigt god räkgryta precis, har gjort den flera gånger och tipsat er här inne, idag gjorde jag ett nytt recept, grytan är med mycket vitlök, röd curry, helt mjölkfritt och glutenfritt, vi åt blomkålsris till. Kändes fräscht efter träningspasset. Middagstipset till er idag!

Jag och Marilyn körde inne på gymmet idag, löpning och ett styrkepass efter, jag körde armar och bröst.

Energin jag får efteråt är obeskrivbar. Måste svettas rejält, då kommer endorfinerna och man känner den sköna trötta men behagliga känslan som är belöning efteråt.

Och här kommer räkgrytan, har ni inte gjort den måste ni testa. Hade inte purjolök hemma men det kan man också ha i.

DSC_1565

Räkor i röd curry och kokosmjölk 4 port max 20 min tillagningstid

1 kg räkor stora med skal
1 gul paprika
1 röd paprika
100 gram sockerärtor
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök (jag hade ingen hemma)
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
3 dl kokosmjölk
1 tsk Sambal oelek
1 msk soja
1/2 pressad lime

Salt och peppar

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och sockerärtorna. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt currypastan, sambal oelek, fond, kokosmjölk. (Skär purjolöken och fräs med grönsakerna om ni vill ha purjolök) Låt koka ihop ca 10 minuter. Stäng av plattan, vänd ner räkorna hastigt, de ska inte koka för då krymper de.

Servera med rivet blomkålsris som du kokar upp snabbt i vatten och lite salt. Eller ris.

Njut av en fräsch och god gryta!

 

 

 

 

 

 

  • 2018-05-27, 10:48
  • 2

Grattis alla mammor på morsdag! Tänk vilken gåva att få vara mamma, inte en enkel roll, ett heltidsjobb i sig. Men den bästa gåvan man kan få, att få känna kärleken, banden man har mellan sina barn. Det är fantastiskt.

Här kommer tips på en tre-rätters middag om ni inte vet vad ni ska laga för middag idag. Heta räkor till förrätt, kyckling med pesto till varmrätt, en god kladdkaka med hallon till dessert.

Vill ni bara göra en god kladdkaka till fikat har du mina fem bästa kladdkakor HÄR! 

Förrätt: Heta räkor med chili och vitlök, HÄR Den här rätten är egentligen en huvudrätt men funkar jättebra som en förrätt.

Varmrätt: Pestofylld kycklingfile med rostad potatis, HÄR

Dessert : Kladdkaka med mint och hallon, HÄR på länken finns det även fyra recept till på goda kladdkakor som passar till morsdagfikat.

Hoppas ni får en jättefin söndag och njuter i soliga vädret. Vi ska ut och cykla om en stund så vi får röra på oss, i eftermiddag ska vi till Skövde och äter middag hemma med tjejerna ikväll.

 

  • 2018-01-04, 15:10
  • 11

Igår var vi sugna på allt annat än kött eller mastig mat, älskar asiatiskt så det fick det bli. Kul att äta ute men ännu godare hemma, dessutom spar du mycket pengar. Älskar gå ut och äta men ni förstår vad jag menar. När tjejerna var yngre så hade jag inte många kronor över så vi gjorde ofta god mat hemma och dukade fint, ibland bjöd vi hem vänner och det är väl vardagslyx om nåt.

Ljummen nudelsallad med heta räkor är så fräscht och gott så ni anar inte. Smakerna….!

Jag hade den på min asiatiska buffé i våras när tjejerna var här men den är ju god att äta som lunch eller huvudrätt också. Ibland kan jag tycka frysta stora räkor är ännu bättre,  när man inte ska sitta och plockäta. Nudlar är också billigt så här får du en lyxig men nyttig middag för 4 personer under 200kr.

Ljummen glasnudelsallad med heta chiliräkor:
300 gram räkor
250 gram glasnudlar
3/4 dl fisksås
1 lime, rivet skal och pressad saft
1 -2 msk strösocker eller valfri sötning
2 pressade vitlöksklyftor
3 tsk sambal oelek
2 tsk riven ingefära
1 liten rödlök, skär tunna klyftor
1 litet broccolihuvud, skär av buketterna
1 rejäl klyfta vitkål, riven
1 stor näve böngroddar
Bladpersilja
Rapsolja till stekning

Gör så här:

-Koka upp vatten och dra från plattan. Lägg i nudlarna snabbt tills de börjat mjukna. Häll dem i ett durkslag och spola kallt vatten så blir de perfekta.

-Blanda räkorna med sambal oelek, ställ åt sidan

-Blanda fisksås, limeskal, pressad lime, socker, vitlök och ingefära till en dressing. Ställ åt sidan.

-Hetta upp en wokpanna. Häll på olja och fräs rödlök, vitkål och broccoli på hög värme i ca 2 minuter. Tillsätt nudlarna och stek ca 1 minut.

Häll sedan på dressing, lägg på räkorna, och böngroddar. Vänd runt så allt täcks av dressingen.

Smaka av med lite salt och dekorera med persiljebladen.

Amazing!

(Hade tyvärr inte systemkameran, ber om ursäkt för bildkvaliten.)

Från när jag hade asiatiska middagen.

 

  • 2010-09-21, 23:15
  • 0

Här kommer receptet jag lovade. Räkor i en gryta med smak av curry, cayenne och vitlök. Mycket gott. :)

4 pers

1kg räkor med skal

50 g smör

2-3 tsk curry

2 krm cayenne

1/2-1 tsk paprikapulver

3 pressade vilöksklyftor

En bit purjolök

1 röd och grön paprika

3 msk tomatpure

1 msk soja

3 dl grädde

1 burk creme fraiche

Örtsalt

ca 1/2 dl torrt vitt vin (matlagnvin)

1 paket lättstuvad spenat

Fräs smöret och blanda i curry, cayenne, vitlök, tunnstrimlad purjo och paprika att knappt mjukna. Tillsätt tomatpure, soja och grädde och koka ihop något. Rör i vin och creme fraiche. Tillsätt saltet, smaka av. Lägg i de rensade räkorna att värmas hastigt. Värm spenaten för sig och lägg i botten på serveringsfatet med de heta räkorna över.

Barnen fick ris till och jag åt det som de var. Hur gott som helst. Lyxig vardagsrätt som går väldigt snabbt bara man har allt förberett.

Lycka till! Berätta vad ni tyckte :)

2010-09-21 Hälsa ,