• 2019-03-04, 12:09
  • 18

Ny vecka är igång! Här snöade det i morse, snacka om väderväxlingar.

Igår gjorde jag en kycklingrätt med jornötssås, gissa vem som önskade den middagen? Janne sa till tjejerna att han vill ha min jordnötssås som soppa nästa gång. Vet dock inte om det skulle bli gott, haha men bra betyg att de gillar maten så mycket.

Har ni tagit fram grillen kanske när våren hälsade på? Detta går att göra både i ugn och på grill. Pensla på kycklingen med massa soja och sweet chili, servera en god jornötssås. Det är så otroligt gott.

Inga mjölkprodukter i såsen så passar även den som inte tål mjölk. Gör pepparsåsen om ni inte tål jordnötter.

Kycklingen blir saftig och så goda smaker när man penslar med marinaden, godaste middagen på länge! Lägg alla spetten på ett stor fart, blir vackert att duka med. Dryck, ljus öl, fruktigt vitt vin passar bra. Såsen har lite hetta men inte starkt. Då passar ett fruktigare vin än ett torrt. Sjävklart något gott alkoholfritt.

Går lätt att förbereda om du ska ha gäster, då skulle jag gjort klart allting som går att förbereda, men stek i ugnen 30 minuter före man ska äta. Såsen kan man göra helt färdig innan, bara att värma på i grytan när ni ska äta.

Det gröna på riset är hackad gräslök som jag alltid har i frysen.

Kycklingspett med jordnötssås

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Dela kycklingfilén i två bitar på längden, trä grillspettet rakt igenom. Blanda ihop soja, sweet chili, olja, salt och peppar. Pensla på fileerna ordentligt. Lägg dem i en form och gratinera i mitten av ugnen på 220 grader i ca 20 minuter. Ta ut formen då och då och pensla på mer så det inte blir torrt. De sista fem minutrarna, dela två limefrukter på hälften, lägg i formen, pensla med marinaden över limen. Lägg även på sesamfrön när du lägger på limen. De bränns annars om de är med hela stektiden. Lägg upp spetten på fat, lägg med limen, det är supergott att pressa den över maten sen. Servera med ris, blomkålsris eller varför inte klyftpotatis eller sötpotatis? Passar också till! Helt underbar middag. En fräsch sallad är ett måste till också förstås.

Jordnötssås

Fräs hackad vitlök i lite olja så det får färg. Sänk plattan och häll i kokosmjölken. Rör om, lägg i alla ingredienser och låt det koka ca 10 minuter så det tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

4

Kycklingfileer

1 dl

Soja

1/2 dl

Sweet chilisås, den står på asiatiska hyllan

1/2 dl

Olja

1 msk

Sesamfrön

Nypa

Salt och peppar

8

Träspett (finns i matvaruaffären)

2

Lime

Jordnötssås

1 dl

Jordnötssmör, gärna ekologisk med crunch

400 ml

Kokosmjölk

2 små

Vitlöksklyftor

1 msk

Soja

1 tsk

Sambal oelek

1

Pressad lime

1 msk

Kycklingfond

1/2 msk

Riven färsk ingefära

1 msk

Sweet chili

Nypa

Salt och peppar

  • 2018-09-02, 12:28
  • 4

Marinerad kycklingfile med jordnötssås kan Janne önska sig varje dag. Nu var det väldigt längesedan jag lagade detta så det blev middagen igår.

Herregud så gott det blev. Såsen har jag gjort om något sedan förra receptet, denna blev ännu godare!

Idag är det jättefint väder här i Göteborg, vi har gått en långrunda men måste ut igen. Hoppas ni njuter också idag och kanske lagar middagstipset ikväll. Lucys underbara uppfödare har kommit in med färska plommon från deras trädgård, måste göra något gott med dem.

Svårfotad rätt men lova att ni testar, otroligt gott.

Marinerad till kycklingfile

1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver eller färsk hackad chili
1/2 pressad lime
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg. Jag höjer upp graderna de sista 5 minuterna.

Jordnötssås 4 port 

4 dl kokosmjölk
1/2 dl jordnötssmör
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oleak
1 tsk röd currypasta
1 pressad lime
2 tsk sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 msk soja
salt och peppar

Gör så här: 

Hacka vitlöken och fräs i en gryta med lite olja. Riv ingefära på rivjärn, gärna skalet från lime, även pressad lime. Häll i kokosmjölken och resten av ingredienserna utom jordnötssmöret. Sänk värmen, låt det småkoka och smaka av med salt och peppar.

Lägg ner smöret, blir det för tjockt späd med lite vatten. Ta mer jordnötssmör om du vill ha ännu mer smak. Koka ihop och rör, ta av plattan.

Servera med kyckling och ris eller goda grönsaker till. Helt underbart gott!

 

 

  • 2017-03-15, 09:33
  • 16

Innehåller adlinks till MMsports 

Oj vad kul att ni gillar film! Ni var många som ville göra kycklinggrytan jag lagade på instagram igår. Den är så god med jordnötssmör, ingefära och vitlök. Det tar ca 20 min sedan klart. Här kommer inspiration till kvällens middag eller helgmiddagen, servera med ris eller goda grönsaker. Jag har alltid jordnötssmöret från MMsports med bitar i, det är så gott! Enkelt att beställa hem några burkar HÄR. (fritt från färgämnen och konserveringsmedel)

Kycklinggryta med jordnötssås 4 port 

3 kycklingfileér

2 hackade vitlöksklyftor

1 tsk riven ingefära

1 tsk sambal oelek

1 tsk röd currypasta

1 msk sweet chili

1/2 dl jordnötssmör

1 burk kokosmjölk

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1-2 dl Sockerärtor

1/2 purjolök

skvätt lime

Kokosolja som du steker i.

(Ta grönsaker du har hemma, man kan lägga i morot, broccoli, sockerärtor mm)

Gör så här: 

Strimla kycklingfilleérna och stek med salt och peppar, strimla paprikorna och purjolöken och fräs snabbt i pannan med kycklingen. Lägg i alla grönsaker.

Lägg i resten av ingredienserna, allra sist jordnötssmöret. Låt koka ihop på medelsvag värme ca 10 min. Servera med en god sallad, eller ris. Gratinerad blomkål och broccoli är också gott.

Enklare kan det inte bli, men smakar gudomligt. Klicka på filmen så ser du hur jag gjorde, videon är inte filmad med videokameran utan direkt till instagram med telefonen, därför det är sämre kvalite.

 

 

 

  • 2015-02-02, 21:37
  • 9

Har ni haft en fin måndag? Visst är man allt lite småtrött och jag känner nästan en slags vemodig känsla även fast jag har världens roligaste jobb. Men när måndagen är igång och som i morse när jag varit på gymmet kommer kicken och energin. Boom!

En timma rask pw med lutning i intervaller och sedan utmaningen samt avslutade med några fler magövningar. Sidoplankan är super för obliquerna, sidomusklerna.

Piggare, starkare och redo för en ny vecka.

För ett tag sedan gjorde jag kycklingsspett med jordnötssås och här kommer äntligen mitt recept. Janne tyckte jag skulle göra soppa på samma recept nästa gång, haha. Han gillade den med andra ord.

DSC_0093

Vi hade grönsaksris och sist jag gjorde den hade vi sötpotatis med rotgrönsaker. Kycklingen lägger jag i marinad, olja, sweet chili, soja, lime och salt och peppar.

Galet gott om man inte är allergisk mot nötter.

Jordnötsssås 

1 burk  kokosmjölk

0,5 dl jordnötssmör  (smaka av, kanske behövs mer)

1 tsk sambal oelek

1-2 vitlöksklyftor

1 scharlottenlök

1 tsk sweet chili

Salt, peppar

Skvätt soja

Smaka av med lime

Fräs lök och vitlök i kokosolja, tillsätt resten av ingredienserna och rör om. Sjud minst 5 minuter.

Så gott!