• 2018-12-11, 20:00
  • 4

Hallo på er! Sitter och lägger in alla recept i nya mallen, har ni gjort den här goda fudgen med jordnötssmak och citron? Den är så god, just denna var poppis på mitt gottebord förra julen.

Längtar att träna med blev förkyld i helgen, måsta köra mina pass på gymmet varje vecka för att trivas, älskar alla pass! Men väntar någon dag till, tog en promenad nu och det kändes bra.

Här kommer jordnötsfudgen! Salt och surt, herregud så goda de blev.

dsc_1169pleasejeans_

dsc_1138pleasejeans_

dsc_1148pleasejeans_

dsc_1153pleasejeans_

dsc_1156pleasejeans_

dsc_1321pleasejeans_

dsc_1335pleasejeans_

dsc_1311pleasejeans_

 

 

Jordnötsfudge med citron

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
30 st

Gör så här

En god fudge som smakar både salt och sött, lite citron. Underbar på gottebordet.

Hacka vit choklad och jordnötter. Rör ihop sirap, socker, jordnötssmör och grädde i en kastrull. Sjud tills smeten klarar ett kulprov i kallt vatten. Ta av från värmen och rör ner choklad och nöthacket i smeten samt citronskal. Rör om tills chokladen smält och häll genast upp i en bakplåtspappers klädd form ca 16X22 cm. Låt svalna och skär i bitar. Jag pudrade lite florsocker och lade salta jordnötter på.

100g

Vit choklad

2 1/2 dl

Strösocker

1/2 dl

Jordnötssmör

1 1/2 dl

Grädde

1 st

Finrivet skal av en citron

1/2 dl

Ljus sirap

1/2 dl

jordnötter

2018-12-11 Johanna Toftby, Recept , ,

  • 2018-12-07, 16:21
  • 1

Ska ni baka julgodis i helgen? Då har jag ett nytt tips på fantastiskt goda små krispiga chokladtryfflar. Det är enkelt, men smakar lyxigt och knappt man förstår de är hemmagjorda. Jag gjorde dessa i morse innan jag åkte ner till Göteborg i en fullpackad bil, knappt Lucy fick plats. Men om en stund ska vi in på Post för att börja hänga upp allt.

Skönt att ha min bästis Hanna som kommer ner redan idag, Marilyn och min syster Linnea är med i morgon och Janne förstås.

Dessa var så goda! Krispiga tryfflar med choklad.

Hemmagjort och lite kladd, men det är så härligt med ett gottebord när man gjort godiset själv.

Krispiga mjölkchokladtryffel ca 25 st

1/2 dl strösocker
1 1/2 dl rispuffar, rice krispies
1 dl grädde
200g mjölkchoklad
1 msk honung
50 g smör

ca 200 gram mörk choklad

Gör så här: 

Smörj en plåt.

Smält sockret i en kastrull. När allt socker har smält och fått karamellfärg tillsätt rispuffarna och rör om. Det går snabbt så ha koll. Bred ut smeten på plåten, jag fick ingen smet, det blev mest klumpar men man ska ändå hacka sönder det sen.

Koka upp grädde, mjölkchoklad och honung under omrörning. När all choklad har smält ta kastrullen från värmen och rör i smöret i små bitar. Blanda till en slät kräm. Låt svalna i rumstemperatur.

Hacka den stelnade smeten med rispuffar och rör ner i tryffelkrämen. Ställ i kylskåp och låt stelna.

Rulla sedan små kulor, lägg dem i frysen ca 30 minuter.
Smält mörk choklad i vattenbad och doppa kulorna medan de är iskalla. Jag häller alltid någon droppe olja i chokladen så blir det inte så tjock.

Lägg dem på en plåt, smält lite ljus choklad i vattenbad och ringa över, dra med en gaffel eller ta en liten sked och droppa på. Gör inget om de blir lite kladdigt och inte perfekt. Det är hemmagodis!

Så goda!

 

  • 2018-12-04, 21:00
  • 7

Nu satte jag mig i soffan hemma hos Janne. Hur kan en dag bara rusa iväg så här fort. Fattar inte ibland vad som händer med tiden. Jag har haft mycket vid datorn idag, sedan ringde telefonen konstant, det är mycket som händer nu. Väldigt roliga saker och mycket i huvudet inför lördagens event på Clarion Post. Så kul att det är så många som vill komma på vår bloppis! Jag körde ner med 14 ikeakassar i bilen, resten tar jag och Hanna på lördag.

Pratade med Casper idag, Arvingarna är laddade inför att komma och spela för er! Kom i tid, vi blir många. Klockan 13-16 är bloppiseventet och det är fri entre. All info kommer i morgon!

Dagens träningspass blev styrka armar och bröst, körde även mage och rygg det sista. Så skönt att få lyfta och känna musklerna jobba. I morgon ska jag och Janne förnya våra kort på Nordic Wellness, blir skönt köra på gymet här nere i Göteborg också.

Och så lite julgotte! Älskar baka julgodis, gjorde det mycket när barnen var små och de stod på stolar och rörde.

Fudge med ingefära och kokos, det blev så gott. Jag tog en bit sedan direkt in i frysen. Haha. Gillar ni ingefära som jag kommer ni älskar detta.

Roligt ni är många som gjorde saffranstryffel, den som ligger bredvid fudgen. HÄR finns recept.

Fudge med ingefära och kokos ca 30 bitar (Inspo från vinterns söta)

4 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
3 tsk riven färsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokosflingor
Gör så här:
Lägg bakplåtspapper eller olja en form. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kokos i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka till ca 113 grader till det klarar kulprovet. Ställ sedan grytan åt sidan så fudgen får svalna till ca 49 grader.

Tillsätt vaniljsocker och kokosflingor och rör ordentligt tills fudgen förlorat sin glans och blir matt. Ca 10 minuter. Bra träning för armarna.

Häll den sedan i formen, platta till den och ställ i kyl tills den stelnat. Skär den i bitar.

 

 

 

 

 

 

2018-12-04 Recept , ,
  • 2018-11-29, 11:10
  • 4

Är ni igång med adventspyssel och julgodis? Jag gjorde dessa små saffransbollar igår och ni var många som frågade efter recept på instastories. Jag älskar saffran och dessa godbitar är perfekt till en glöggen eller på gottebordet till jul.

På med julmusik, tänd ljus och njut. Baka julgodis eller pynta ska inte vara stressigt som det gärna blir, tänker inte stå dagarna före jul det här året. Mysigare att börja redan nu. Tips, lyssna på Spotifys ”ny julmusik”, Miss Li Den vintertid nu kommer. Är kär i den, magiskt vacker.

Men så älskar jag alla våra traditioner, är så glad att jag fört över det till tjejerna som älskar den här tiden lika mycket som jag. Även om vi haft det tufft en jobbig period när de var yngre ville jag de skulle få fina minnen, mysiga Luciatåg, julpynt. Det går att få det mysigt, varmt och stämningsfullt även med små medel.

Här kommer saffranstryffel, hoppas ni gillar!

 

Inspiration ur Vinterns söta 

Saffranstryffel ca 20 stycken
200 gram vit choklad
3/4 dl vispgrädde
1/2 kuvert saffran
1 msk honung
25 gram smör
1/2 tsk cognac (Jag körde utan)

Gör så här: 
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädde, saffran, honung och smör. Häll gräddblandningen över chokladen. Låt stå någon minut. Tillsätt cognac och vispa till en slät smet. Låt stå kallt i kylen tills det stelnat.

Lägg upp florsocker på ett fat eller bakplåtspapper, rulla små kulor, det blir kladdigt av värmen i händerna, tvätta i mellan och fortsätt rulla. Doppa kulan snabbt i florsocker och ta en gaffel och rulla lite, sen kan du rulla med händerna. Jag tycker det är fint när de gula lyser igenom lite så man ser att det är saffran.

Ställ kallt, njut av en riktigt liten godbit.

Jag gör sällan dubbel sats, gör hellre många sorter. Man tar ändå bara en av varje, roligare har massor att välja på gottebordet.

 

  • 2017-11-22, 08:20
  • 9

God morgon! Sitter på tåget ner mot Göteborg för ett möte men även ett återbesök hos hudkliniken SKIN, ska berätta mer om det.

Har ni börjat smyga in julmyset än?

Blev sugen på raw chokladbollar igår så nu har jag gjort första julgodiset! Dessa är utan vitt socker med dadlar istället, lägg i pepparkakskrydda så får du ljuvliga chokladbollar som smakar jul. Hur goda som helst!

Chokladbollar med pepparkakssmak 

12 st stora dadlar, färska urkärnade
1 dl mandelmjöl
1/2 dl hackade nötter (jag brukar ha hasselnötter men funkar med alla slags nötter)
1/2 dl havregryn
1 msk kokosfett
2 msk kakao
nypa vaniljpulver
1-2 msk starkt kaffe
1/2 tsk pepparkakskrydda

Kärna ur dadlarna och mixa dem till en smet, Rör ihop alla ingredienser och forma till små bollar. Rulla i kokos och ställ i kylen.

Lucy sover gott på sätet bredvid.

Annica har skrivit till er, kommer i nästa inlägg.

Kram från oss

 

 

  • 2015-12-12, 08:32
  • 8

God morgon! Choklad, nötter, fikon och digestivekex. Ljuvlig kombo för det blir som crunch. Något ”nyttigare” än om man har i massa vitt socker men både chokladen och kex innehåller lite socker förstås. Men jag tycker dom blev vansinnigt goda eftersom det även är lite fikon i. Recept nedan.

Här är vi uppe tidigt, la oss före elva igår. Så skönt att komma isäng tidigt en fredag så är man laddad för en fullspäckad helg. Knappt återhämtat mig från allt kalasande för L-M förra helgen :)

Vi ska iväg på en del grejer idag, strax ska jag upp till Sukran och göra naglarna sedan fransar direkt efter. Eftersom jag gör allt sånt i Gbg tar jag ofta allt på en gång. Sparar mycket tid på vardagen att ha fransar sedan tycker jag det blir väldigt snyggt.

Vi var hemma igår och blev sugna på lite julmat, älskar skaldjur så Janne gick iväg och köpte några kräftor och räkor.

DSC_0760

Har ni också börjat med julmaten? Sååååå gott!

Här kommer enkelt recept till gott Julgodis.

Chokladtoppar ca 25 stycken 

1,5 dl mandel

1 dl hasselnötter

4 digestivkex

3 torkade fikon

200 g mörk, fin choklad

Gör så här: 

1. Hacka nötterna och fikon fint, jag ville ha något större bitar så jag körde inte i mixern.

2. Krossa kexen, smält chokladen.

3. Rör ihop allt och klicka ut antingen i formar eller på ett bakplåtspapper.

Ställ kallt.

Busenkelt, en läsare som tipsade mig och detta var hur gott som helst. Blanda i ljus choklad om ni hellre vill ha det.

DSC_0770

Nu ska jag gå iväg, ska vara hos Sukran 9!

Ha en fin lördag, bilderna från vår halv åtta hos mig middag kommer.

Kram!

 

 

 

 

2015-12-12 Recept , ,
  • 2011-12-20, 00:43
  • 0

Det som inte får hända hände. Jag skulle lämna min krönika idag som jag alltid gör måndagar vid lunch och upptäcker att datorskärmen är helt blå och konstig. Hinner inte fixa med datorn utan hoppas på att den är ok när jag öppnar den på jobbet. Men nej. Den är lika blå och jag får inte fram någonting. Skriver man texter som ska in till en tidning har man självklart en plan B men inte Johanna. Numera har jag det dock.

Jag har fått skriva om hela krönikan men det mesta satt faktiskt kvar i minnet och det gick ändå ganska bra. Datorn har en bekant tagit hand om och ikväll har vi gått igenom via telefonen vad som är fel. Förhoppningsvis får jag ut det på drulleförsäkrningen då det var en brytning i skärmen och det verkar inte vara jättekatastrof. Men nu är den knallblå och ingenting syns.

Jag och barnen har fått mycket gjort ikväll. Det känns mer och mer avstressande trots det bara är några dagar kvar till jul. Med snön kom också julstömningen. Underbart! Jag har fått upp tavellistor ovanför soffan, stora väggar sväljer mycket och jag gillar inte småsaker som blir som krimskrams… därför tror jag detta blir bra. Mina underbara foton på barnen sitter fint där!

 

Kuddarna är från bland annat MIO, Design by E och Edvins Corner. Mio har tre betala för två, (200kr styck) supersnygga vit-svarta med liten aning nyans syren. Jag älskar ansikten och stora motiv. Dom är fina i kvaliten och mjuka och gossiga.

Marilyn gjorde Mozartkulor och Lisa-Marie knäck ikväll. På Julafton ska vi ha hela familjen här på eftermiddagen när vi har varit på julmiddag hos mamma så då måste vi baka mer julgodis, i morgon blir det ett par sorter till tror jag. Har ni bra tips? Vore kul med något nytt.

 

Barnen har gjort godiset alldeles själva och jag fick äran att provsmaka.

2011-12-20 Mitt liv ,
  • 2010-12-19, 09:51
  • 0

God morgon fjärde advent! Jag har hittat några trevliga recept från min gamla blogg på mama.nu och tänkte dela med mig dom till er. Alla recept ligger sedan i kategorin ”recept bakning”.

Mammas snickers

ca 30 bitar

I burk Jordnötssmör

1dl kokosflingor

2dl ljus sirap

1dl socker

1 liter puffade riskorn

500g ljus mjölkchoklad

Rör ihop jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull under upphettning. Vänd ner de puffade riskornen. Bred ut massan i en form som är ca 20x30cm. Ställ kallt ett tag. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Bred över chokladen. Gör gärna mönster med hjälp av en gaffel. ställ kallt en stund, skär i lagom stora bitar.

Supergott. :)

Lycka till!

 MARIANNETRYFFEL ca 40 st

2 dl grädde
200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
150 g (ca 30 st) Mariannekarameller eller 1 påse marianne crush om du får tag på det
Florsocker alt. kakao till dekoration

Gör så här:
Koka upp grädden.
Tillsätt chokladen i bitar. Låt dem smälta och blanda jämnt tills det blir en tjock blank smet.
Låt blandningen svalna lite.
Krossa Mariannekaramellerna i matberedaren och blanda ner mariannekrosset i grädd/chokladsmeten.

Låt blandningen stelna i kylen.
Rulla små kulor av smeten som du slutligen vänder runt i florsocker (eller kakao).

Förvara svalt.

Jag skulle försöka kopiera bilden men hur jag än gjorde gick det inte! Nu gav jag upp, klicka istället HÄR så får du se recept och bild. Du kommer då till min gamla blogg på mama. :)

Nougatrutor 

150 g smör
6 dl havregryn
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
2-3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
250 g nougat

Gör så här
Smält smöret. Blanda alla ingredienser utom nougaten i en bunke, platta ut i en liten plåt, gör dubbel sats om du har en större plåt.

Grädda kakan mitt i ugen i 200 grader i ca 5-10 minuter.

Hyvla nougaten och lägg den på den varma kakan.
Bred ut nougaten jämnt över hela kakan och skär i lika stora bitar.
Låt kakan svalna och bryt sedan bitarna när den är kall.
Servera och njut…Dessa små kondisbitar är så där krispigt goda.

  • 2010-12-13, 23:24
  • 0

 

Svenska hjältar! Såg ni galan? Jag har gråtit konstant. Blir så himla rörd och man får sig en riktig tankeställare, vilka hjältar och fantastiska människor det finns. Tjejen som blev så sjuk och låg nersövd i 4 månader…. hon fick amputera både armar och ben men kom tillbaka starkare än någonsin. Vilken kämpe och förebild! Sanna som räddade de små flickornas liv, som höll på att drunkna…Mamman som förlorade sina två tjejer i tsunamin och startade ett barnhem för att hjälpa andra barn och orka gå vidare.

Fantastiska insatser.

Innan vi tittade på programmet fick vi för oss att göra lite julgodis. Julen närmar sig med stormsteg :-) Eftersom vi ska fira delvis julen hos oss vill vi förbereda gottebordet! Idag blev det ljuvlig knäck och mozartkulor. Barnen gjorde även små konstverk av marsipan och doppade i choklad.

Söta små figurer :)

Mozartkulor gör vi av lika delar nougat/marsipan och rullar ihop. Smält ljus och  mörk, fin choklad i vattenbad. Doppa ner kulorna och låt stelna. Ljuvligt!

Knäck är det klassiska receptet, 2dl grädde, 2 dl socker och 2 dl sirap. Låt koka på svag värme, rör inte för ofta. Ta ett kulprov, häll lite knäck i ett glas kallt vatten. Går det att rulla en kula är den klar. Idag blev den ÄNTLIGEN perfekt. Annars brukar den ju alltid bli för lös, fastnar bara i tänderna. Eller också stenhård så tänderna går sönder. Hackad, skållad mandel ska det också vara så klart. ( om man inte är allergisk!)

Jag har lovat att skriva ner alla mina julrecept- kanske ska se till att lägga dom i en kategori till höger om bloggen så ni hittar dom lätt?

Nu är det läggdags och hoppas ni haft en mysig Lucia. PUSS

J:)

  • 2010-11-29, 23:09
  • 0

Väl hemma satte vi igång med läxor och matlagning. Inte så avancerat idag, oxpytt funkar perfekt. Eftråt kom jag på smarta idén att dra igång med lite julgodis mitt bland allt stök. Men vet ni, det är sånt jag kopplar av med. Jag älskar att tillbringa en stund i köket, på med lite julmusik och sen gjorde vi mozartkulor och saffranskola! Haha nu tror ni jag är galen… men man behöver ju inte krångla till det. Vipps så var det klart och doften är underbar. Smaken med för den delen men vi sparar det mesta. Ett tag iaf.

Mmmmmmmozartkulor!

2 dl grädde, 1 dl ljus sirap, 1 dl socker, 1 g saffran. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt koka tills smeten klarar kulprovet. Häll kolan i en klädd plåt med bakplåtspapper. Skär kolan innan den svalnat helt. Saffranskola! Ljuvligt.

Ikväll skulle jag egentligen lagt upp en tävling på jättefina armband, men nu får ni skälla på mig för minneskortet ligger kvar på jobbet. Med bilderna i…  :-(  Tävlingen får starta i morgon bitti istället.

Tjejerna är förväntansfulla inför helgen, L-M min stora tjej fyller 13 år på fredag- Gissa om hon är spänd och glad inför hennes stora dag, så det håller vi på att planera för fullt.

Nu ska jag krypa ner och sova gott, hoppas ni mår bra och haft en strålande helg.

2010-11-29 Hälsa , ,