• 2018-11-07, 09:36
  • 8

Kladdkakans dag idag! Ska ni baka en kladdkaka är mitt tips den här vi gjorde igår. Kladdkaka med saffran, vit choklad och massa rostad mandel. Alltså gillar ni saffran kommer ni älska den. För inte tala om doften!

Ett enkelt recept som går snabbt att svänga ihop, jag hittade det på apoteket.se tycker deras saffran är riktigt bra. Häll på flagad mandel så blir den ännu godare.

Kladdkaka med vit choklad och saffran 

200 gram vit bakchoklad
150 gram smör
1 påse saffran
2 dl socker
2 dl mjöl
2 ägg

Rostad flagad mandel, florsocker

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en springform på ca 25 cm diameter.

Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och lägg ner vita chokladen. Rör tills den smält.

Häll i smeten i en bunke, häll i ägg, mjöl och socker. Rör om till en slät smet.

Häll smeten i formen och häll på mandeln. Ställ kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti.

Låt den svalna, pudra florsocker och servera med lättvispad grädde och ev rårörda lingon.

Galet gott, luktar ljuvligt!

 

 

  • 2017-11-01, 15:00
  • 6

Hej från London! Stort tack från hjärtat till alla som hälsar till Annica. Hon får skriva igen sen hur det gick, det är tufft för henne men hon är den starkaste jag känner.

Jag lovar skriva så fort hon hör av sig till er.

Vill ni se vad vi gör följ mig på instagram johannatoftby så kan ni se alla stories! Filmar massor.

Vad gör ni på höstlovet?

Baka något gott med barnen i veckan! Kladdig kladdkaka med kärleksmumsglasyr går inte misslyckas med. Två i ett liksom. Den här gjorde jag kvällen före Marilyn fyllde år, vi bakar alltid något som de tycker extra mycket om till födelsedagsmorgon. Många frågade efter receptet och här kommer det:

Rör försiktigt i kladdkakan och inte för länge i ugnen så blir den perfekt.

Snart kladdkakans dag den 7e november! HÄR  har ni mina fem bästa om ni vill testa andra varianter!

Kärleksmumskladdkaka:

150 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl siktad kakao

Glasyr:

50 gram smör
3,5 dl florsocker
3 msk kaffe
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
Kokosflingor

Smält smöret i en kastrull. Tag kastrullen åt sidan och ha i sockret. Rör och tillsätt äggen, ett i taget. Lägg i mjöl, vanilj och kakao. Vänd försiktigt runt allt till en jämn smet. Inte röra mycket, då blir den torr.

Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 15 minuter. Ställ den för att svalna.

Smält smöret till glasyren. Blanda i florsocker, kaffe och kakao. Rör till en jämn och glansig glasyr. Häll glasyren över kakan så det rinner ner på kanterna. Häll rikligt med kokos på, låt stelna.

Så god!

 

  • 2016-11-06, 17:36
  • 26

Älskade kladdkakan har en egen dag den 7e November och klart den ska firas i morgon. Svensk klassiker som är galet god och lättlagad.  Ska ni baka?

Barnen älskade baka den när dom var små. Här kommer mina fem favoriter!

dsc_0316

dsc_0325-980x601

Förr om åren bakade vi mycket mer. Åt inte barnen upp det gjorde jag det själv och med det ökade även kilon på vågen. Men det var då. Nu försöker jag bromsa mig själv och tränar jag känns det inte lika självklart att moffa i mig. Men ska jag välja äta något onyttigt faller valet direkt på en hemmagjord kladdkaka. Träna mer så kan man njuta mer. Win win gillar jag.

Ska ni baka någon?

dsc_03991-670x445

Här kommer mina favoriter vi alltid bakade förr. 

1. Kladdkaka med Tryffel och Noblesse Farligt god

dsc_0266-980x707

2. Kladdkaka med nougat och kokos  Johannas nummer ett

img_2616

3. Kladdkaka med mint och hallon  God kombo

img_9025-670x670

4. Kladdkaka med Polly  Är du galen polly är denna given.

dsc_0539-670x445

5. Kladdkaka med kokostäcke Gillar du kokos? Gör den!

cimg1140-670x465

Hur tänker ni? Gör ni dessert eller fika som är ”nyttigt” eller gör ni något ”vanligt” och struntar i att det är vitt socker och kalorier?

Tränar ni- hur tänker ni då med onyttigt? Alltid roligt att läsa era åsikter i kommentarsfältet.

 

 

  • 2016-09-18, 16:59
  • 18

Dessa ljuvliga kondisbitar gjorde vi igår som vi fikat på idag. Seg kladdkaka med chokladkräm som fyllning. Alltså, dom var sååå goda! Jag har alltid älskat att baka, det roligaste är små lyxiga kondisbitar med mycket choklad. Sedan några år tillbaka lade jag om kosten och allt bakadet, men sedan kan jag smyga in det ibland på helgerna. Att förbjuda tror jag skapar mer ångest, man tar en bit och njuter sedan är det bra. Men det handlar om balans, man måste pröva sig fram. Alla fungerar olika. Träna, ät nyttigt och ta något gott ibland. Mår man bra, håller vikten så funkar det ju. Eller hur? :)

img_5026

Recept:

Kladdkaka: (Hel plåt) Alltså mer än dubbel sats. ca 40 bitar
200 g smör
4 ägg
5 dl socker
3 dl mjöl
8 msk kakao
3 tsk vaniljsocker (vaniljpulver men mindre mängd)
4 tsk bakpulver

Chokladkräm: 
400 gram valfri choklad, jag tog Marabou digistive för crisp
2 dl grädde
1,5 tsk honung
50 g smör
nypa havssalt

Sätt ugnen på 150-165 grader ca 25 minuter

Gör så här: 
Koka först chokladkrämen. Grovhacka chokladen. Koka upp grädden snabbt, ta bort kastrullen från plattan, rör i den hackade chokladen och rör tills den smälter. Vänd i smöret och resten av ingredienserna. Låt stå kallt i kylen minst en timma.

Kladdkakan: Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Blanda i en annan skål mjölet, bakpulver, vaniljpulver och kakao. Vänd ner det i äggsmeten. Bred ut allt på en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda i mitten av ugnen. Känn med en sticka, kakan ska vara kladdig.

Låt kakan svalna, dela den sedan i två stora bitar. Bred den kalla chokladkrämen på ena delen. Vänd sedan över den andra delen ovanpå så det blir rätt sida uppåt.

Lägg kakan i frys eller kyl 30 min innan ni skär upp den i små kondisbitar. Kakan är mäktig, men så god så jag svimmar. En riktig läcker kondisbit att bjuda på. Pudra på liteflorsocker.

Njut! 

img_5016-2

img_5029

Hur gör ni med godis och sånt där onyttigt. Bakar ni? Jag älskar ju det så måste nog göra mer, men får nog ge bort eller lägga i frysen, hehe. Jag kan ju gå bananans helt om jag sätter fart och det vill jag inte. Idag tog jag en bit sedan bra. För när jag provsmakade igår när jag bakade räknas väl inte…?

Nu ska jag åka upp till morfar som ligger på sjukhus. Mycket sjukhusbesök i helgen…. Ska visa bilder från när jag hälsade på Annica igår. <3 Hon är något bättre idag än igår. Puh..Nu hoppas vi det går åt rätt håll så hon kan börja sin behandling mot det andra i kroppen.

img_4435

Ska ni kolla hockey i kväll? Janne är på plats i Toronto! Heja Sverige!

Puss och kram

 

 

 

 

2016-09-18 Recept , ,
  • 2015-12-03, 21:27
  • 10

Älskar man choklad kan det inte blir för mycket i en tårta. Jag gjorde två stycken kladdiga kladdkakor till Lisa-Marie idag och lade ihop dom som en tårta. Gjorde en tryffelkräm som jag bredde på ovanpå och dekorerade med snöflingor. Gör kladdkakorna kladdiga så blir det som en ”kräm i mitten” när du lägger ihop dom.

DSC_0266

Festligt med ett band runt om.

DSC_0237

Hög kladdkaka med Tryffel och Noblesse

Dubbla alla ingredienser så du får 2 kladdkakor!

  • 2015-11-06, 20:01
  • 3

Kladdkakans dag firas i morgon! Det finns oändligt många kladdkakor och tro mig, jag har testat dom flesta. ;-) Förr bakade vi ofta men nu blir det mer sällan. Ska jag välja något att bjuda på tex på kalas brukar vi baka denna med nougat och kokos.

Eftersom jag sällan äter godis eller kakor är det ovant med den smaken, men om jag ska smaka på något tar jag alltid en liten bit. Det räcker, det är som om kroppen vant sig och det blir konstigt med för sockrigt. Visst är det lustigt?

Här kommer en utav favoriterna vi ofta gjorde och som är trevlig att bjuda på.

IMG_1139-670x502

Recept: 

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 100g smör
  • 50g mörk, fin choklad
  • Smör och kokos till formen
  • 100g nougat

Gör så här:
Smält smör och låt svalna. Vispa samman socker och ägg med handvisp och rör sedan ner mjöl, vaniljpulver, kakao. Tillsätt smöret och vispa ihop väl. Blanda slutligen ner krossad mörk choklad i smeten.

Häll smeten i en smörad form som bröats med kokos. Grädda i 18-22 minuter i 175 grader. Känn efter med sticka, när smeten inte längre fastnar är kladdkakan klar. Ju kladdigare desto bättre ;)
Låt kladdkakan svalna en stund och hyvla sedan på ett tjockt lager nougat som sedan får smälta på kladdkakan. När nougaten stelnat är kakan färdig att servera med vaniljglass eller vispgrädde.

HRLIGA1

Middagen hos Linnie med vännerna var jättetrevlig igår. Vilken mat! Ska ge er tips och bilder kommer i helgen.

Hoppas ni har en mysig fredag! Vi ska tillbringa helgen i en utav mina favoritstäder- Köpenhamn! Älskar den mysiga staden och Janne har bokat bord på Sticks´n ´Sushi i kväll. Han har ätit där innan och tyckte det var riktigt bra. Har ni ätit där? Nu är jag hungrig! Ska bli mysigt att testa den restaurangen på taket på hotell Tivoli.

Kram!

 

  • 2011-10-02, 23:53
  • 0

Mysigaste lördagen på länge. Jag reser ofta och är tacksam över allt jag får gå på, men även fast en glittrig Lena PH show är helt fantastisk så är det stor lycka att också bara få vara. Hemma. Så igår grejade vi och fixade,  vi tog en sväng på stan. Köpte fina servetter på Edvins corner och nytt doftljus. Har ni testat Yankee Candle? Vilken kvalité… jag har alltid ” clean cotton” som jag en gång fick i present av Mats och Magnus… sen dess är jag beroende men det räcker länge.

Marilyn ville även upp till nya Partaj som ligger på Commerce. Där finns allt. Jag blir glad i den butiken, det är mycket glitter och paljtetter, kanske därför haha! Eller alla fula masker…

Marilyn...!

Dagens outfit...! :-D

En fika i solen hann vi också med. ♥

Vilket fantastisk väder. Jag sög in allt ljus...det behövs inför november... Brr.

Vi käkade en god Tacopaj ( het) och en fräsch sallad. Recept HÄR. 

Nu ska jag berätta om en ganska rolig grej som hände igår. Min fina vän Hanna och hennes son Melvin kom hit och skulle äta lite mat och sen skulle vi bara sitta i soffan och prata om allt och ingenting. Det var ett tag sen vi sågs och barnen tycker så mycket om att ses. ♥

Det blev två när jag ändå var igång... rester ;-) GAH för mobilbilder säger jag.... men men. GOD var den!

Marilyns egengjorda kladdkaka. Hon är en hejjare på det, här är det en glasyr, Enkelt- smält ner Marabou schweziernöt... den stora. Bred på och in i kylen. Jag föredrar faktisk kladdkaka som stått i kylen minst en timme. Testa! Himmelskt... Vi tog en kula kaffekonjak glass till. Mmmm....

När vi hade ätit ville de gå ner och hyra en film, de hade bestömt sig för Scarymovie! När de väl var där nere ringde dem och frågade om de fick hyra den, jag var tvungen att ” godkänna”. Jag och Hanna satt och babblade i soffan och jag svarade lite okoncentrerat, jag men självklart det klart dem får! Tänkte lite snabbt efteråt, varför ringa om den filmen…

De började titta på filmen och Lisa-Marie satt lite vid datorn och ville inte se den. Jag och Hanna gick över en sväng till Hennes tvillingsystar som köpt en lägenhet tre minuter från oss så vi gick dit för att se hur dem hade fått det.

När vi kommer hem är filmen slut och alla sitter i köket, upptänt, dricker mjölk och äter kladdkaka. Vi frågade om filmen var bra, och båda två skruvade på sig lite grann, ingen säger något.

Jag frågade igen- var filmen bra?

Då började de mummla lite – Nja alltså.. öh.. den var så där.

-Ok men vad handlade den om då? frågade jag.

– De mördade sina kompisar med en stor kniv som typ skar upp hela ansiktet och ryggen, alla blev mördade.

Jaha, sa vi men det var ju en skämtfilm? Den var väl jätterolig!

Melvin- När filmen var slut såg vi att det var ju visst SCREAM 4. Det var läskigt och jag tittade inte på texten på TVn nån gång för jag ville ha koll på vilket håll ”han” kom ifrån när han mördade alla. Sen tänkte jag- När kommer det roliga egentligen? 

Vi bröt ihop där. Jag och Hanna låg i varsin soffa och skrattade så vi kunde inte andas. Vi tjöt av skratt. Ni förstår inte hur sjukt kul detta lät, fattar ni? Dem hade alltså trott det vara scarymovie. Det var inte den, det var SCREAM. Monsterfilmens top of the line. Vidrig. De vågade heller inte ens säga nåt till varann eftersom det skulle ju vara SÅÅÅ PINSAMT… ;) Ingen sa något. De satt i 1.50 h tysta.  Melvin sa- jag åt bara 20 % av popcornen för jag glömde av att äta.

Hahahaha….!

Jag skulle kunnat betala för att få bara en endaste glimt av deras miner.

Men, det roliga är. Båda två sa att det var inte så läskigt egentligen,  -Vi trodde ju hela tiden att det var  skömtfilmen så därför kändes det liksom inte alls farligt. Vi trodde bara att vi inte riktigt fattade skömten.

HAHA! Underbart. Snacka om tankens kraft. Är vi tillräckligt fokuserade på vad vi tror på, så blir det så. De VAR ju inställda på att de verkligen hade hyrt en helt annan film.

Sjukt kul och jag skrattar forfarande åt deras kommentar. – När kommer det roliga egentligen?

Undra vad hon i filmbutiken tänkte… vilken jökla satmorsa som låter de där små skitarna få hyra den hemska filmen.

Haha!

 

Ibland blir det tokigt helt enkelt och ett gott skratt förlönger livet… TACK Hanna och Melvin för en superkvöll.

Hoppas ni haft en lika skön helg som vi, nu kör vi igång med en ny vecka. I morgon bitti ska jag bort till tidningen SLAoch ta några studibilder vi ska ha till en ny grej. Nu är det nedräkning, ska berätta i morgon.

Kraaam

J

 

 

 

 

  • 2011-01-28, 09:09
  • 0

God morgon vänner!

Vi var uppe tidigt i morse och jag fick ett riktigt fredagsryck! Det var längesen jag bakade och var bara tvungen… det behöver inte vara krångligt och ta så lång tid… Ska bjuda mina kollegor på en bit kaka och fira helg!

Har ni receptet? Jag har gjort den ganska många ggr, men den är ju helt fantastiskt god! Mörk kladdkaka med nougattäcke, kokos i botten. Tror den fick pris för många år sedan som årets kladdkaka.

Lycka är choklad :-)

Vad roligt förresten att ni delar med er av vad ni använder för ansiktkrämer. Blir ju helt snurrig nu när alla skriver om alla grejer..haha! Vad mycket det finns! Strax ska jag ner till jobbet, men vid lunch ska jag med tåget till Sthlm. Det är ett späckat schema från början till slut. Så det blir skönt med en soft tågresa. (man kan hoppas hehe)

Ikväll blir det enbart nöjen…. gissa vad!! :-)

Vi hörs lite senare- happy friday!!

2011-01-28 Hälsa, Mitt liv
  • 2010-09-20, 12:40
  • 0

 

Måndag, ny vecka pust o stön verkar många tycka. Men jag tycker faktiskt inte det..det blir ju vad man gör det till. Varför gnälla och tjata om tråkiga måndagar och heeeela veckan framför sig. Visst att det är ett stort projekt för de flesta familjerna, hämta, lämna, jobba,matlagning, aktiviteter, möten, handla, tvätta, läxor, plocka, röja, puh. Förstås.

Men jag försöker ändå få vardagen att INTE bli tråkig. Jag skulle nog inte orka om jag bara hade en enda transportsträcka med  enbart ”måsten” fram till fredag kväll. Då ligger jag förmodligen i en liten hög som ett vrak nånstans.

En nya vecka behöver ju inte vara ”ångest”- tvärtom. Det är ju alltid en ny utmaning, barnen ger mig energi och inspiration. Mitt jobb och mina kollegor ger mig också mycket energi och glädje- vi tillbringar oerhört många timmar på arbetet, viktigt att man trivs.

Se till att göra något litet extra på vardagarna istället, piffa till middagen med små medel kan räcka långt… att tända upp massa ljus och bjuda hem någon vän på lite fika. Ha något att se fram emot! Inte bara massa måsten hela veckan. Jag håller med om att fredagar är härliga, vi varvar ner med barnen och fredagsmys har studier visat att barnen mår mycket bättre av. SÅ, fredagar är heliga men glöm inte bort att förgylla vardagen då och då. Berätta gärna om ni har massa tips! Är övertygad om att vi är många stressade  föräldrar där ute.

 Slappna av lite- Nu ser vi till att vi får en fantastisk härlig vecka! :-)

Puss

Varför inte baka en kladdkaka och bjuda hem någon kär vän. Det ska nog jag göra!;)

ps. Såg att amelia.se hade detta på sin första sida och de som skriver sina ”bästa tips” i kommentarsfältet kommer att publiceras på startsidan i morgon. Jag kanske även då fås nys på någon trevlig blogg…. om det finns intresse att gästblogga här hos mig framöver! :)

2010-09-20 Mitt liv ,
  • 2010-07-26, 19:46
  • 1

Jag fick massa trevliga recept från en utav mina kunder för ett tag sedan. TACK fina Jenny!

Underbar kladdkaka med kokostäcke, galet god. Den är söt, man tar bara en liten bit. Försöka går ju ;-)

Kladdkaka:

150 g smör

4 ägg

3 dl socker

2 dl vetemjöl

3 msk kakao

1 tsk vaniljsocker

1 krm salt

Kokosfyllning:

75 g smör

1 påse kokosflingor

2 dl grädde

1 dl vit sirap

1 apelsin( rivet skal)

Sätt ugnen på 175 grader, smält smöret till kakan och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker. Tillsätt sedan mjölet, kakao, vaniljsocker salt och det avsvalnade smälta smöret. Häll upp smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Grädda i 10 minuter.

Smält smöret till kokosfyllningen i en kastrull och blanda ner kokosflingorna med kastrullen kvar på plattan. Tillsätt grädde, sirap och rivet apelsinskal.

Ta ut kakan (efter de 10 min) och klicka på kokosfyllningen. Grädda ytterligare i 20 minuter. Låt kakan svalna innan den serveras.

Mumsigt gott även med lösvispad grädde eller vaniljglass!