• 2018-11-28, 10:33
  • 9

Vilket vinterväder! -10 och strålande sol i Skövde, ska ut på en runda snart och njuta av ljuset. Körde Janne och hans bror Mats till Landvetter igår, de är på Teneriffa i veckan, det var Jannes 50-årspresent från sin bror Mats som har en lägenhet på Teneriffa, de kommer nog få en härlig grabbvecka med fiske och sol!

Måste tipsa er om en ny kycklinggryta vi gjorde igår, Marilyn tyckte den var supergod, smakerna är chili, tomat och doftar magiskt. Lova testa den! Recept längre ner.

Har börjat ta fram julstjärnor, det var många som frågade på instastories var denna kom från. Märkte är Watt&Veke, googla så hittar ni, tror den är slut på många ställen men såg den fanns på något ställe. Snöblomman heter den. Älskar den, så vackert ljus och man kan inte sluta titta på den när den lyser.

Kycklinggryta med tomat och chili 6 port
4 fina, stora kycklingfileér
1 gul paprika
1 röd paprika
10 soltorkade tomater
1 chalottenlök
2 vitlöksklyftor
4 dl grädde eller valfri vätska
3 msk creme fraiche paprika chili
3 msk chilisås
2 tsk dijonsenap
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1/2 tsk paprikapulver
Salt, peppar

Gör så här: 

Skär kycklingen i bitar, jag har lite större. Stek kycklingen så de får färg och krydda med salt, peppar och paprikapulver.  Skär paprikan, gärna större bitar och fräs ihop med hackade vitlöken, chalottenlök så det blir mjukt. Häll i resten av ingredienserna och kycklingen, låt allt koka ihop, sänk plattan och låt det småkoka. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs.

Vi hade klyftpotatis med havssalt och timjan och massa sallad med olivolja, vitvinäger på. Så gott!

Gott även med ris eller blomkålsris till.

 

 

 

2018-11-28 Recept

  • 2018-11-22, 16:09
  • 3

Nu sitter vi  bilen mot Sälen, Marilyn kör så en stund och jag sitter och jobbar lite. Blev så sugen på asiatiskt häromdagen, det är så gott med en stark kycklinggryta som doftar basilika och kokosmjölk. Behöver inte bli stark om ni inte gillar, ta mindre sambal oelek bara. Jag har väldigt mycket recept här inne just med kyckling, både billigt och nyttigt.

Den här går snabbt att svänga ihop, skönt om man ska ha gäster att kunna förbereda och värma på snabbt.

Lucy sitter med. Syns knappt, haha.

Kycklinggryta med basilika och röd curry i kokosmjölk 4 port
4 fina kycklingfiléer
1 1/2 burk kokosmjölk ca 600 ml.
1 röd paprika
1 gul paprika
2 stora vitlöksklyftor
1 msk röd curry
2 stora tsk sambal oleak
1 pressad lime
1 msk kycklingfond (flaska, står vid buljong)
10 färska basilikablad
1 msk riven färsk ingefära
Salt och peppar

Gör så här: 

Dela varje kycklingfile i två eller tre bitar. Fräs i olja, ta upp dem när de fått yta. Skär paprika i bitar, jag gillar när de är lite större bitar. Fräs dem i olja snabbt. Hacka vitlöken och stek så det får lite färg. Lägg i kycklingen, kokosmjölk och resten av ingredienserna utom basilikabladen.

Rör ihop, sänk värmen så det får koka ihop och tjockna lite. Efter ca 10-15 minuter är det klart, dra pannan åt sidan och lägg i basilikabladen.

Servera med ris eller blomkålsris och en fräsch sallad till.
Riktigt gott!

2018-11-22 Johanna Toftby, Recept
  • 2018-01-05, 11:32
  • 10

Fredag igen, allt är upp och ner på dagarna men nu laddar vi för helg! Vad ska ni göra idag? Det är ju trettondagsafton, kanske bjuda på en god middag? Här är ett enkelt recept om ni vill göra en god gryta.

Märker att många gillar filmerna på instastories, kul! Jag älskar att babbla framför kameran så det blir det mer av. Roligt när man kan tipsa er om saker utan att skriva ner maten eller bara fota tallriken. Instagram heter jag Johanna Toftby och finns HÄR. 

Kyckling som kokar i grädde, curry, lök och apelsin. Smakerna är så goda och den tar alltid slut! Vi ställer alltid lite skålar med tillbehör, nötter och ananas passar till och igår gjorde jag även blomkål i ugn. Blir så gott.

Umgås med maten brukar jag säga, lycka att få umgås med sina stora barn och de tackar ju aldrig ner till en god middag. Hehe.

Kycklinggryta med curry 4 port
3 stora kycklingfiléer
250 gram färska Champinjoner
1 msk curry
1 gul lök
5 dl grädde
1-2 msk tomatpure
Rivet skal från en apelsin och pressad apelsinsaft (hela apelsinen)
Salt och peppar
1 msk smör

Tillbehör: 

Jordnötter
Ananas i bitar
Ris, sallad och blomkål (eller blomkålsris)

Blomkål i ugn:
Sätt ugnen på 200 grader, hacka små hål med en gaffel, ringla ner olivoja och strö havssalt och peppar, man kan även lägga på riven parmesan i slutet. Brukar ha blomkålen i ugnen va 15 min tills den fått färg. Otroligt gott och nyttigt.

Grytan: Gör så här:

-Stek kycklingen i kokosolja eller olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.
-Skär den i mindre bitar.
-Fräs hackad lök med lite smör ihop med curryn.
-Stek champinjonerna i bitar och lägg i kycklingen. Hög värme så de inte kokar av all vätska.
-Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Smaklig måltid!

 

  • 2017-11-24, 10:55
  • 4

Fredagsmys och god mat, det är väl det bästa. Tända ljus och varva ner efter helgen. Kycklinggryta med ingefära och vitlök är den godaste grytan som finns. Enkelt och passar de flesta, asiatiskt är så gott, dofterna är underbara.

Här kommer mitt helgtips, het kycklinggryta måste ni testa.

Het kycklinggryta med ingefära och vitlök 4 portioner

3 stora kycklingfileér
1 burk kokosmjölk
1/2 dl creme fraiche
1 msk kycklingfond
1 msk röd currypasta
2 tsk sambal oeleak
1 stor pressad vitlök
2 tsk riven färsk ingefära
1 msk soja
1 msk sweet chili
1/2 tsk paprikapulver
1 pressad lime
1 gul paprika
1 röd paprika
1/1 purjolök
1 näve sockerärtor

1 msk kokos

Gör så här: 

Stek kycklingen i olja och låt den vila vid sidan om. Strimla grönsakerna några minuter i en stekpanna.  (ta vad ni har hemma, broccoli och morötter är också gott att ha i)

Jag älskar kokos och tycker det blir fantastiskt gott, men det är en smaksak om man gillar det i mat. Prova får ni se!

Strimla kycklingen i tunna bitar och lägg i med grönsakerna, häll på kokosmjölken och resten av ingredienserna. Sänk värmen och låt det puttra ca 10 minuter. Häll på mer vätska (vatten) om det blir för tjock.

Servera med ris, nudlar eller en god grönsallad.

Hur gott som helst!

 

 

 

  • 2017-09-22, 12:16
  • 29

Innehåller adlinks och reklam för Ellos, Clarks och Cervera 

Vi gör ofta grytor här hemma, speciellt nu på hösten. Kyckling funkar till det mesta och det är bara fantasin som sätter stopp. Vår favoritgryta är med kokosmjölk, ingefära och lime och den gjorde jag igår. Hur god som helst! Låt den stå och puttra ett tag så sätter sig smakerna bättre. Gillar ni jordnötssmak, tillsätter ni det också. Himmelskt.

Blusen HÄR Snyggt att även dra ner den på axlarna, det var faktiskt den som låg med i alla goodiebag tjejerna fick på Palmaresan. Generöst och fint av Susanne på Clarks.

Jag håller på att göra om här hemma i matsalsrummet, jag letar efter ett större bord, nu blir det vitt. Är så otroligt trött på mörkt men kommer inte göra mig av med bordet, det är vackert och väldigt speciellt, svårt att få tag i så jag måste förvara det någonstans. Inte lätt, haha.

Letar en annan form på bordet, älskar fyrkantiga eller runda, ovalt blir svårt att kunna prata med alla men samtidigt mest praktiskt och tar mindre plats. Tips på snygga matssalsbord som inte alla har? Ska byta ut tyget som är vitt mot en dovare färg, ska ha in en stor lampa över bordet och letar som en galning efter den rätta. Tror jag bestämt mig nu.

Här är några bilder från vår middag med syster Linnea som var här en sväng, mysigt med middagar när alla är samlade.

Lucy ser ni va?

Hämtade ett jättepaket från Cervera igår, så fina tallrikar i olika mönster från märket Vista Alegre, tänk dessa och de blå stora mönstrade under, men vitt bord och andra underlägg. Dessa underlägg passar bättre till det grövre Mateus porslinet.

Recept kycklinggryta HÄR! 

Jag åt riven vitkål till, mättande och gott. Sorry för dåliga bilder, det var väldigt mörkt och då är mat svårfotat.

Är snart nere i Göteborg för invigning av Ristoria! Den nya läckra italienska restaurangen vid Ghotia.

Tack än en gång för att ni finns, för allt stöd till Annica och hennes familj och för allt ni gör här inne.

Kram

Uppdatering fredag 12.00  

Detta inlägg skulle jag lagt ut igår eftermiddag men stoppade det då Annicas mamma hade skrivit och det kändes viktigare. Jag har fortfarande inte kunnat prata med Annica, hon är för medtagen, men jag vet att barnen äntligen ska få åka ner i morgon, det kommer ge henne massa energi.

Vi var på en jättetrevlig invigning av Ristoria igår, bilder kommer. Missa inte den restaurangen i Göteborg, ligger i Ghotia huset. Väldigt mysigt och gott.

Många frågar efter jackan på instagram, den hittar ni HÄR.

 

 

 

 

 

 

  • 2017-04-05, 19:28
  • 23

Här kommer tips på en jättegod kycklinggryta vi åt när Jannes föräldrar var här på middag. Den är busenkel men väldigt god! Det är bland annat champinjoner, lök, curry, grädde och apelsin. Makalöst gott, ni måste testa.

Servera ris eller blomkålsris till med en fräsch sallad, vi hade även jordnötter och annansbitar i småskålar på bordet som gästerna kan strössla över.

Recept Kycklinggryta med curry 4 port 

3 stora kycklingfiléer

250 gram färska Champinjoner

1 msk Curry

1 gul lök

5 dl grädde

1 msk tomatpure

rivet skal från en apelsin, pressad apelsinsaft

Salt, svartpeppar

Kokosolja

Gör så här:

1. Stek kycklingen i kokosolja eller olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.

2. Skär den i mindre bitar.

3. Fräs hackad lök ihop med curryn.

4. Stek champinjonerna i bitar och lägg i kycklingen.

5. Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Smaklig måltid!

Grytan kan du göra i god tid innan middagen, jag lovar att ni kommer bli förvånade över smaken.

Ni anar inte vad gott med tillbehören till.

Recept på franska chokladtårtan kommer inför helgen om ni vill ha den. Idag har jobbat på salongen på förmiddagen och med allt kring bloggen, fotat en del som ska ut i helgen och förberett recept. Janne var här sedan igår då han varit på mässa i Örebro, mysigt när vi kan ses mitt i veckan här uppe. Saknar honom redan men fördelar och nackdelar med särbolivet.

Nu blir det middag och svenska mästerkocken!

 

 

 

2017-04-05 Johanna Toftby, Recept
  • 2017-03-15, 09:33
  • 16

Innehåller adlinks till MMsports 

Oj vad kul att ni gillar film! Ni var många som ville göra kycklinggrytan jag lagade på instagram igår. Den är så god med jordnötssmör, ingefära och vitlök. Det tar ca 20 min sedan klart. Här kommer inspiration till kvällens middag eller helgmiddagen, servera med ris eller goda grönsaker. Jag har alltid jordnötssmöret från MMsports med bitar i, det är så gott! Enkelt att beställa hem några burkar HÄR. (fritt från färgämnen och konserveringsmedel)

Kycklinggryta med jordnötssås 4 port 

3 kycklingfileér

2 hackade vitlöksklyftor

1 tsk riven ingefära

1 tsk sambal oelek

1 tsk röd currypasta

1 msk sweet chili

1/2 dl jordnötssmör

1 burk kokosmjölk

1/2 röd paprika

1/2 gul paprika

1-2 dl Sockerärtor

1/2 purjolök

skvätt lime

Kokosolja som du steker i.

(Ta grönsaker du har hemma, man kan lägga i morot, broccoli, sockerärtor mm)

Gör så här: 

Strimla kycklingfilleérna och stek med salt och peppar, strimla paprikorna och purjolöken och fräs snabbt i pannan med kycklingen. Lägg i alla grönsaker.

Lägg i resten av ingredienserna, allra sist jordnötssmöret. Låt koka ihop på medelsvag värme ca 10 min. Servera med en god sallad, eller ris. Gratinerad blomkål och broccoli är också gott.

Enklare kan det inte bli, men smakar gudomligt. Klicka på filmen så ser du hur jag gjorde, videon är inte filmad med videokameran utan direkt till instagram med telefonen, därför det är sämre kvalite.

 

 

 

  • 2016-02-11, 16:48
  • 8

Älskar stark thaimat som är lätt att slänga ihop hemma med bra råvaror. Brukar alltid få säga till när man beställer, inget socker tack. Fattar inte vad det är som är så svårt att laga mat utan att sockra. Maten smakar ju bra ändå. (bättre)

Tjejerna önskade Kycklinggrytan idag, den är så god!

Kycklinggryta med kokosmjölk, ingefära och lime  4 port

3 stora kycklingfileér

1 1/2 burk kokosmjölk

1/2 dl creme fraiche

1 msk kycklingfond

1 msk röd currypasta

1 tsk sambal oeleak

skvätt soja

1/2 tsk paprikapulver

Pressad lime

2 tsk riven färsk ingefära

1 broccolihuvud

1 gul paprika

1 röd paprika

1/1 purjolök

(Sockerärtor)

Gör så här: 

Strimla kycklingen och fräs i kokosolja,  salta peppra. Strimla paprikorna och purjolöken, skär broccolin. Lägg i grönsakerna med kycklingen och häll på kokosmjölken. Blir den för tjock, späd med vatten till önskad konsistens. Rör ner resten av ingredienserna och koka upp. Sänk plattan och låt grytan koka ihop.

Jag hade ris till för i kväll blir det träning. Igår var det löpning och styrkepass överkropp idag.

Hade bråttom när jag fotade så hann tyvärr inte med fler bilder från dagens middag.

DSC_0733-2

Dagens outfit blev ny tunika med rosa och snake! DSC_0726

DSC_0717

Äntligen börjar det komma lite mer vårkläder i butikerna, blir så glad av lite färg. Denna mysiga blus med snörning hittar ni HÄR. Visst längtar man till våren nu.

Dags att skölja en färg, sista kunden för idag.

Kram!

 

 

  • 2016-01-12, 20:24
  • 26

Här kommer lovade middagstipset! Thaikycklinggryta med lime och ingefära. Wooop wooop så gott det blev.

Finns det något jag aldrig tröttnar på är det just den maten. Älskar laga god mat, duka upp fint till familjen. Kan stå i köket och dona i flera timmar. Sedan kan dom andra greja med sitt, Janne brukar dock sitta med i köket, jobba vid datorn och småpratar med mig. Bra musik i bakgrunden. Han gör ofta något till middagen men jag har inga problem att fixa det mesta själv. Kontrollfreak.

Tror det är en trygghet för barnen att man grejar, dukar fint och sitter och äter tillsammans. Tänder upp ljus och myser gör vi varje kväll, sedan behöver det inte vara perfekt.

Kycklinggryta med kokosmjölk, ingefära och lime  4 pers 

3 stora kycklingileér

1 1/2 burk kokosmjölk, gärna kung markattas eller Santa Maria

1/2 dl creme fraiche

1 msk kycklingfond

1 msk Röd currypasta

1-2 tsk sambal oeleak

skvätt soja

1 tsk honung

1/2 tsk paprikapulver

En pressad lime

2 tsk riven färsk ingefära

1 broccolihuvud

1 gul paprika

1 röd paprika

1/1 purjolök

Sockerärtor (glömde köpa så jag fick strunta i det men det är så gott)

Gör så här: 

Strimla kycklingen och fräs i olja eller smör. Salta peppra. Strimla paprikorna och purjolöken, skär broccolin. Lägg i grönsakerna med kycklingen och häll på kokosmjölken. Blir den för tjock, späd med vatten till önskad konsistens. Rör ner resten av ingredienserna och koka upp. Sänk plattan och låt grytan småputtra ett tag. Ta bort från plattan, låt den stå lite. Smakerna sätter sig bättre. Värm på några minuter om det svalnat.

DSC_0267

Jag älskar massor med grönsaker! Fräscht, nyttigt och galet gott. Så glad att tjejerna också gillar det lika mycket. Lime är riktigt bra till kokosmjölken, det blir mer balanserat. Testa!

DSC_0279

Servera vad ni gillar, familjen ville ha ris. Många frågar om kolhydraterna, jag äter inte mycket på veckorna men lite mer på helgen. Har hittat en balans som funkar bra.

Smaklig måltid!

DSC_0282

DSC_0301

DSC_0259

Blommorna är så fina fortfarande. Denna bild är från helgen men dom är lika fina idag.

Hoppas ni mår bra? Utmaningen, glöm den inte! Dag 11/100 På instagram lade jag ut film igår när jag körde järnet på Step up upp och ner som tabata. Kör det fortaste tempot du kan. Det funkar också! Eller varför inte trappor?! Man kan variera i oändlighet.

Puss och kram! Skickar med tips på mysigaste tröjan. Bor i den!

DSC_0426

DSC_0441

We love zebra! Bra pris, skön och sitter perfekt. Finns på Clarks. 

Puss och kraaam alla

  • 2015-12-19, 10:00
  • 6

Vill tipsa er om en jättegod kycklinggryta vi gjorde igår. Jag fick receptet av pappas Lena för längesedan, har även skrivit om den för några år sedan på bloggen. Det är smak av apelsin och curry, ni kan inte ana vilken god gryta det blir av smakerna. Igår blev vi sugna och svängde ihop den igen.

Kyckinggryta med curry och apelsin 4 pers 

3 kycklingfiléer, stek i mindre bitar

Färska Champinjoner

1 msk Curry

1 Gul lök

4 dl Grädde

1 msk Tomatpure

Rivet skal från en apelsin, pressad apelsinsaft

Salt, svartpeppar

Kokosolja

Gör så här:

Strimla kycklingen och stek i kokosolja om man har hemma. Salta, peppra. Ta upp kycklingen, fräs hackad lök ihop med curryn. Stek champinjonerna i bitar och lägg sedan i resten. Häll på grädden och sänk plattan. Lägg i tomatpuren, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal. (Finrivet.) Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Smaka av.

Servera med ris eller sallad. Vi brukar även ha skålar med jordnötter och annanans. Det blir galet gott och brukar få toppenbetyg! Smakar inte mycket curry, det blir en annan speciellt god smak när det är apelsin i!

Vi var hemma igår och grejade för fullt, granen är på plats, tjoho! Alltid lika skönt när den passar julgransfoten, jag tröttnade på att den välte och åkte och köpte en som är som betong i golvet förra året, haha! Inga mer vältande granar.

IMG_8293.JPG

IMG_8286.JPG

Tomten vaknade från garaget =)