• 2018-01-24, 11:05
  • 71

(Bilden ovan är på min dotter Lisa-Marie och Lasse när vi åkte med stadsmissionens Julklappsvagn.)

Idag står det i GT att åklagaren lägger ner förundersökningen om Lasse Kronér. Oavsett vad som egentligen har hänt är alla uthängningar fruktansvärda. Vi som bloggar och är influencers på sociala medier är inga domstolar, vi är vanliga människor precis som de som sätter tidningsrubrikerna. Och de som hamnar i rubrikerna.

Jag och Janne känner Lasse Kronér och träffar honom ofta på hockey. Direkt efter den första hemska löpsedeln om honom gick jag fram och gav honom en kram. Nej, jag vet inte vad som ligger bakom att han blev anmäld. Det kan jag inte veta. Men jag vet att han är en människa och att alla människor är oskyldiga tills motsatsen bevisats.

Allt som hänt efter #metoo är väldigt svårt att hantera, jag vet inte riktigt vad jag tycker själv. Å ena sidan beundrar jag verkligen de utsatta kvinnor som vågat träda fram och visa att problemet är mycket större än någon velat tro. Å andra sidan är jag livrädd för att hämndlystna människor ska utnyttja tillfället att försöka förstöra någons liv och att tidningar, bloggar och alla andra hjälper dem. Det är respektlöst och hemskt mot de som verkligen har blivit drabbade.

Vi som bara läser och sprider vidare vet ju inte vad som hänt. Vi läser något, tror på det och sprider det. Att bli uthängd i det läget är fruktansvärt, det blir en häxjakt där alla vill ta i lite mer och personen skadas oavsett vad en åklagare eller en domstol kommer fram till.

När jag själv hängdes ut av en annan bloggare som ljög ihop saker om mig var det jättejobbigt. Jag hade kunnat sitta dygnet runt och säga emot i kommentarsfält och ändå inte kunnat svara på allt hemskt som människor vräkte ur sig. Då hade ändå inte någon stor tidning spritt lögnerna vidare.

Blir uppmärksamheten så stor som den varit kring Lasse Kronér så spelar det nästan ingen roll att åklagaren lägger ned utredningen. Personen är ändå dömd och skadad. Där har vi alla ett ansvar för att inte göra saker ännu värre innan vi faktiskt vet vad vi pratar om.

 

 

 

2018-01-24 Johanna Toftby , ,

Innehåller annonslänkar för Lindex  Hej på er!  Just nu är vi på Stena Danica för ett roligt event med Stena Line och är väg mot Fredrikshamn. Janne är med och vi får…