• 2018-12-16, 17:32
  • 17

Glad tredje advent! Har ni snö? Roligt att ni skriver så mycket kommentarer, älskar att läsa era åsikter. Många verka gilla äkta gran men det är ju tur som många skriver att det finns plast för de som är allergiska.

Vi håller på med gran, julpynt, ljusslingor som krånglar och lite till. Kika på min insastastorie så får ni er ett gott skratt. Janne börjar bli uppgiven, haha.

Vill tipsa er om en jättegod parfait jag gjort många gånger, den passar den här tiden och är enkel att svänga ihop. Bjöd syster på lite fika när hon var här och hämtade kläder, den är så god och smälter i munnen.

Jag gör ofta dubbel sats, då blir den högre och fler lager.

Vi har äntligen snö här i Skövde! Hurra så mysigt, det snöar massor just nu. Vi skulle göra massor med roligheter i helgen, träffa vänner i Göteborg och gå på Liseberg men vi valde boka av allt för att nu ska vi bli av med förkylningarna. Man blir inte frisk av fest direkt.

Och det är mycket bättre idag, tänker inte ligga sjuk i jul så då har vi vilat och inte gjort så mycket. Skönt när man för en gångs skull lyssnar på kroppen. Vi har fullt med julfester och annat nästa helg så då ska vi vara pigga.

Men granen ska in och ikväll ska ni få se hur den blev. Den är så pampig och fin. Här kommer bilder och recept på den goda lingonparfaiten.

 

 

 

 

 

Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås

Skriv ut recept
Tid:
20 min
Antal portioner:
10 bitar

Lingonparfait

Lägg plastfolie i en form, ca 20 cm i diameter. Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon i en bunke. Vispa grädden i en ny bunke och vänd ner i lingonsmeten. Börja med att hälla ett lager av smeten i en  form, strö sedan pepparkakskross, sedan lingonsmeten igen. Häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross. Dra plastfolie över och frys i minst 4 timmar. När du tar upp parfaiten, vänd den upp och ner på fatet så får du smeten högst upp, du ska inte ha pepparkakskross överst. Ringla kolasås, se nedan. Succe på dessertbordet.

Kolasås

Vispa ihop grädde, mjölk, farinsocker och salt i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. Stjälp upp parfain på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och garnera med hela lingon.

Lingonparfait

4 dl

Grädde 40%

1 dl

Florsocker

1 1/2 dl

Rårörda lingon

150 g

Pepparkakor

4 st

äggulor

Kolasås

2 dl

Vispgrädde 40%

1 dl

Mjölk

2 dl

Farinsocker

Nypa

Flingssalt

  • 2017-12-02, 09:15
  • 9

Godmorgon!

Lingonparfait med pepparkakskross kan vara den godaste juldesserten jag vet. Syrlig med pepparkakssmak och kolasås som smälter i munnen. Ska ni bjuda på adventsfika måste ni göra den här. Så god! Recept längre ner.

Här håller vi på att förbereda Lisa-Maries kalas vi ska ha i dag för både släkt och vänner, så kul det ska bli! Men 20 år, det känns galet. Jag har för första gången beställt mat, älskar laga mat och fixa inför stora kalas men nu bestämde jag mig för att släppa den biten. Väldigt ovanligt för att vara mig som är kontrollmänniska och vill göra på mitt sätt.

Men så skönt. Jag har beställt en stor buffé från Mattias golfrestaurang. De ska vara bra så vi hoppas det blir en grym buffé att duka upp här idag. Jag ska däremot baka tårtorna som jag gör just nu.

Mitt adventstips om ni ska bjuda på något gott är Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås.

Magisk!

dsc_06121-670x445

God till kaffet men också en vit kall glögg jag bjudit mina tjejkompisar på när vi hade halv åtta hos mig. Pepparkakorna kan annars vara lurigt när det kommer till dryck tycker jag men den vita glöggen var god till med is.

dsc_05891-670x445

Lingonparfait med pepparkakskross (Inte så söt)

4 ägggulor

1 dl florsocker

1 1/2 dl rårörda lingon (inte frysta)

4 dl vispgrädde

ca 150 g pepparkakor, krossade till pulver

Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon. Vispa grädden, blanda med lingonsmeten. Häll ett lager av smeten i en form, (täck med plastfolie botten så lossnar den lätt). Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross. (Vänd den sedan efter du fryst den så kommer smeten upp och inte krosset uppåt)

Dra palstfolie över och frys i minst 4 timmar.

tarta

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar.

Stjälp upp parfain på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och dekorera gärna med hela lingon. (De köper jag frysta och tinar något)

Glöm inte ställa fram en liten kanna med extra kolasås.

dsc_06241-670x445

img_7279-980x1225

Säger det igen, vad glad jag är att ni trivs här inne och kan hitta någon inspiration som passar just er.

Så roligt att ni gillar mer träningstips trots vi går in i julmånaden då de flesta går all in med onyttigheter. Men tränar man kan man äta men man vräker inte i sig. Så öka träningen, det går hand i hand med vad ni vill äta. Smart alltså att köra på mer den här månaden.

Balans är viktigt, börjar ni träna så sätt inte upp för höga krav. Det blir bara tråkigt om du blir sjuk eller inte håller vad du lovat dig själv.

Jag körde ett skönt bodypump igår, älskar gruppträning om det är en bra instruktör, det gör allt! Tar ut mig totalt och känslan efteråt slår ju allt. Jag vill få bort en del trivselkilon som satt sig, men så är det, ibland går man upp och ibland ner. Jag vill få tillbaka mina vältränade armar jag hade förut,  det är en känsla när man känner sig stark och vältränad.

Bordet kom igår, världens bästa Ann-Sofie från Sparsmakat kom hem med det och vi släpade upp det tillsammans, fin service belönar sig. Hon gör allt för sina kunder, letar ni efter snygga designprylar och möbler måste ni besöka Sparsmakat i Skövde. En drömbutik! Ska visa bilder på hur allt blev, så kul förändring!

Nu ska jag sätta fart, ett inlägg om botox kommer efter idag, det ska ni inte missa.

Kram på er!

  • 2011-11-08, 18:37
  • 0

Tror detta var den godaste dessert jag smakat på länge, en smak av lite lingon och pepparkaka.  MÅSTE testas! Till och med Pontus i lördags tyckte om den och en kille som gilla desserten brukar vara ett gott tecken va?

Ett måste på julbordet men funkar alldeles utmärkt redan nu.

Lingonparfait med pepparkakskross

4 ägggulor

1 dl florsocker

1 1/2 dl rårörda lingon

4 dl vispgrädde

ca 150 g pepparkakor, krossade till pulver

Kolasås

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl farinsocker

Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon. Vispa grädden, blanda med lingonsmeten. Häll ett lager av smeten i en avlång form, (täck med plastfoliei botten så lossnar den lätt). Strö över hälften av pepparkakskrosset, häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross.

Dra palstfolie över och frys i minst 4 timmar.

Kolasås

Vispa ihop grädde, mjölk och socker i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar.

Stjälp upp glassen på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och garnera gärna med hela lingon.

Underbart!!

2011-11-08 Hälsa, Mitt liv ,