• 2018-09-05, 16:40
  • 18

Nu är jag tillbaka i Skövde efter ett par hektiska dagar i Stockholm, borta bra men hemma bäst! Älskar vara hemma och laga mat, greja och få ordning efter alla veckor vi varit iväg. Jag har fördelen att jag kan arbeta hemifrån och har haft telefonmöten hela dagen men tog en paus för att laga en efterlängtad lunch med tjejerna.

Kycklinggryta med apelsin och curry! Har gjort den många ggr men nu ändrade jag lite så den fick en ny smak. Så god kombo med apelsin och curry ihop med tomatpure, godare än vad det låter. Lova testa!

Servera med grönsaker, ris, jordnötter är supergott till.

Ser ut som korvstroganoff men det är en magisk kycklinggryta som är perfekt bjudrätt.

Kycklinggryta med curry 4 port

3 stora kycklingfiléer
250 gram champinjoner
1 msk curry
1 gul lök
5 dl grädde
2 msk tomatpure
Rivet skal från en apelsin och pressad apelsinsaft (hela apelsinen)
1/2 tsk dragon
persilja
1 msk kycklingbuljong
Salt och peppar
1 msk smör

Tillbehör: 

Jordnötter
Ris, sallad eller blomkålsris

Gör så här:

-Strimla kycklingen i bitar och stek i olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.
-Hacka löken och stek med smör och curry.
-Stek champinjonerna i bitar i torr panna utan smör på hög värme, då steker man ur vattnet ur svampen. När svampen fått färg, lägg i lite smör och sist kycklingen.
-Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal, dragon och buljong. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Njut av en god middag!

  • 2018-09-02, 12:28
  • 3

Marinerad kycklingfile med jordnötssås kan Janne önska sig varje dag. Nu var det väldigt längesedan jag lagade detta så det blev middagen igår.

Herregud så gott det blev. Såsen har jag gjort om något sedan förra receptet, denna blev ännu godare!

Idag är det jättefint väder här i Göteborg, vi har gått en långrunda men måste ut igen. Hoppas ni njuter också idag och kanske lagar middagstipset ikväll. Lucys underbara uppfödare har kommit in med färska plommon från deras trädgård, måste göra något gott med dem.

Svårfotad rätt men lova att ni testar, otroligt gott.

Marinerad till kycklingfile

1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver eller färsk hackad chili
1/2 pressad lime
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg. Jag höjer upp graderna de sista 5 minuterna.

Jordnötssås 4 port 

4 dl kokosmjölk
1/2 dl jordnötssmör
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oleak
1 tsk röd currypasta
1 pressad lime
2 tsk sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 msk soja
salt och peppar

Gör så här: 

Hacka vitlöken och fräs i en gryta med lite olja. Riv ingefära på rivjärn, gärna skalet från lime, även pressad lime. Häll i kokosmjölken och resten av ingredienserna utom jordnötssmöret. Sänk värmen, låt det småkoka och smaka av med salt och peppar.

Lägg ner smöret, blir det för tjockt späd med lite vatten. Ta mer jordnötssmör om du vill ha ännu mer smak. Koka ihop och rör, ta av plattan.

Servera med kyckling och ris eller goda grönsaker till. Helt underbart gott!

 

 

  • 2018-08-11, 09:33
  • 16

Lördag och härligt med lite regn, jag och Lucy har varit ute en sväng, skön och fräsch luft ute!

Här kommer ett tips på en riktigt god kycklingratäng, jag gjorde den när jag var hemma i torsdags och tjejerna älskar den. Kyckling med grönsaker och svamp, en krämig chilisås med mycket smak. Byt ut kyckling mot fläskfile om du vill ha kött, eller aubergine för vegetariskt.

Supergott!

Älskar gratänger, det går snabbt att svänga ihop och sköter sig själv i ugnen. Bra med lunchlådor också. Jag äter sallad eller gärna kål till, ris är också gott.

Recept kycklinggratäng med sambal oelek 6 portioner
4-5 kycklingfileér
1/2 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
10-12 champinjoner
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 msk soja
1 msk mango chutney
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl stark riven ost

Gör så här: 

-Strimla kycklingen i mindre bitar och stek i lite olja med salt och peppar. Lägg kycklingen i en form.

-Strimla purjolök och paprika, dela champinjoner i bitar och lägg alla grönsaker över kycklingen.

-Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, soja, mango chutney, salta och peppra. Smaka av.

-Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.

 

2018-08-11 Recept , ,
  • 2018-07-06, 09:12
  • 13

Innehåller annonslänkar 

God morgon fredag! Hur många går på semester idag? Strålande väder och kvartsfinal i morgon!

Nu sitter jag på tåget ner mot Göteborg och ska lämna Lucy hos våra uppfödare som ska ha hand om henne när vi är borta. Så roligt för henne att leka med sina kompisar, nu var det längesen. I kväll går färjan mot Tyskland och där börjar vår roadtrip ner genom Europa.

Men först ett riktigt gott middagstips! Krämig pastagratäng med fläskfilé och ädelost, den var så galet god! Fredagsmiddag kanske?

Jag gillar gratänger, perfekt bjudrätt, bara att ställa fram och allt går att förbereda.

Fina gratängformar HÄR. 

Krämig pastagratäng med fläskfile och ädelost 4 port

Penne pasta ca 400 gram (Jag tog ett paket)
500 gram fläskfile
150 gram ädelost
10 soltorkade tomater i olja
3 dl grädde
200 gram färska champinjoner
1o babytomater
1 tsk basilika (kryddan)
100 gram riven ost
Ruccola
Parmesan

Salt och peppar

Gör så här: 

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Putsa fläskfilén och skär i knappt 1 cm tjocka skivor, stek i smör, salta och peppra. Ta upp köttet och putsa svampen och skär i bitar, jag gillar hellre små champinjoner som man inte skär. Fräs svampen i pannan på högre värme utan olja eller smör. När de fått färg och krympt, lägg i lite smör och salt för smakens skull.

Skär soltorkade tomater i mindre bitar, dela babytomaterna och vänd ner pastan, köttet, svampen, tomaterna i en stor form. Blanda ihop allt, häll grädden över och smula ädelosten över allt, blanda om. Salta och peppra, lägg riven ost över hela gratängen. (Jag tar inte mycket ost över)

Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 minuter.

Lägg lite ruccola över och servera med en god parmesan man kan riva själv. Detta är supergott, för vegetariskt ta bort köttet, gorgonzola funkar också istället för ädelost, blir lite starkare smak bara.

Njut av en underbar rätt!

Tillägg, fick en fråga direkt om klänningen. Den har jag visat förut men kan finnas någon kvar HÄR. Är ni 38 kan ni ta en storlek större för den är stretch och band man knyter. Fin på!

 

 

 

 

  • 2018-06-11, 08:51
  • 10

God morgon måndag, studentvecka för många! Vädret ser toppen ut på fredag, håller tummarna för att det inte ändras. Jag ska snart ge mig ut på en morgonrunda men vill dela med mig av ett recept vi gjorde igår kväll.

Kyckling med krämig parmesansås och spenat! Fick tips av en kompis, det är ett enkelt men galet gott recept som passar att förbereda. Ser gott och trevligt ut att bara ställa fram pannan på bordet.

Kyckling i krämig parmesansås 4 portioner

4 fina kycklingfiléer
2 msk olivolja
12 champinjoner
1 stor näve färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 dl riven god parmesanost
1 msk kycklingfond
1/2 dl creme fraiche
5 dl grädde
1 msk smör
salt och peppar

Gör så här:

Putsa filen om det behövs, stek kycklingen så den får färg i olivoljan. Ta upp ur pannan. Dela champinjonerna och fräs i panna utan smör på högre värme. När de fått färg lägg i smöret och salta lite. Fräs hackad vitlök i lite olivolja snabbt.

Häll i grädde och creme fraiche, fonden, salt och peppar och lägg i kycklingen. Lägg i 1 dl riven parmesanost och låt allt småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör då och då så inte osten fastnar. Grovhacka spenaten, jag vill ha större blad för de krymper ändå. Lägg i spenaten och rör runt någon minut.

Smaka av och skär i kycklingen så den är klar.

Servera med råris, god fräsch sallad gärna med lite balsamicovinäger så du får lite syra som passar till parmesanrätten.

Detta var så otroligt gott och en trevlig bjudrätt att ställa fram på bordet. Inga skålar eller uppläggningar krävs vilket spar tid.

 

 

  • 2018-06-03, 13:08
  • 15

Tusen tack för alla fina grattishälsningar, så tacksam för all kärlek och varma ord här och på instagram och Facebook, vilken kärleksbomb! Vi hade en så fin dag igår, rörd till tårar flera gånger om. Janne hade hittat på så mycket bus och mys här i Barcelona, blev så glad för allt! Ska visa er bilder lite senare i dag.

Men först ett tips på en jättegod fläskfilegryta! Denna är ett nytt tips från en kompis som vi lagade i veckan. En gryta som går snabbt att svänga ihop, goda smaker med paprika och sambal oelek. Kanske skönt att variera mellan alla grillkvällar, den var hur god som helst!

Jag tog lite rårris till, ville ladda på med kolhydrater för vi skulle cykla långt den dagen, servera annars med råstekt potatis eller en god sallad.

Fläskfilegryta med paprika till 4 hungriga personer

800 g fläskfilé
Ett paket bacon
2 röda paprikor
1 hackad rödlök
2 små crème fraiche
6 dl vispgrädde
2 msk kalv eller oxfond
4 msk kinesisk soya
5 tsk tomatpure
3 tsk sambal oelek

Gör så här: 

Strimla paprikan och finhacka löken. Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Fräs upp fläskfilén så den får stekyta, fräs löken och paprikan så de blir lite mjuka, fräs baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får en gnutta färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt.

Häll i crème fraiche och grädde, häll i fonden. Koka upp. Blanda ned tomatpuré, soya och sambal, färgen ska vara lite rödbrun. Smaka av, var försiktig med sambal, den är stark och ger framför allt eftersmak. Låt puttra 15-20 minuter, skär upp en bit fläskfilé för att kolla att den är klar rakt igenom.

Servera med råris eller råstekt potatis och gärna en ruccolabaserad sallad med lite sting i dressingen.

Supergott och bra till lunchlådan. 

 

 

 

 

  • 2018-05-01, 11:27
  • 9

Glad första maj! Jag älskar den här månaden, nu kommer allt snart att slå ut och bli grönt överallt. Hoppas ni hade en fin Valborg även om det var regn och blåst. Vi var inne och hade en skön hemmakväll och mina tjejer var på fest. Just Valborg är ju en stor festarhelg men nu är det skönt att tjejerna börjar bli vuxna, även om jag sover kass när de är ute ändå.

Vi hörs alltid och jag vill att de alltid hör av sig. Visst är det jobbigt? Jag tror jag kommer tycka det hur gamla de än blir.

Vet ni vad vi åt igår, världens godaste pasta med havskräftor. Janne köpte med kräftor från Göteborg som var så fina. Gillar när de är riktigt stora och det blir läckert till pastan.

Detta är ett helt annat recept än det vi gjort innan så testa den här också.

Detta ska ni göra om ni vill bjuda på en riktigt festlig pastarätt. Bland det godaste jag vet!

Kräftorna var så färska och fina, krämig pasta med lite hetta och grädde, oj oj. Så gott.

Pasta med havskräftor 4 port

10-12 stora havskräftor
2 stora vitlöksklyftor
1 ask babytomater
1-2 tsk honung
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk sambal oelek
1 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 kruka färsk basilika
skvätt vitt vin
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
400 gram spagetti
Grillade tomater på kvist

Riven parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti. Jättegod och passar till kräftpastan

Gör så här:

Hacka vitlöken och fräs i 1 msk olivolja, doften är magisk. Skär tomaterna i halvor och lägg i, de i kvist ska in i ugnen så ta inte dem nu.

Häll i creme fraiche, grädde och sambal oelek och rör om, sänk värmen och låt allt puttra ihop. Lägg i honung, vitvinsvinäger, skvätt vitt vin. Klipp en kruka färsk basilika i små bitar, spara några kvistar till garnering.

Låt allt koka ihop 10 minuter, späd med vätska om det blir för tjockt.

Koka pastan när du har 10 minuter kvar på såsen och förbered kräftorna.  Ta bort stjärten och dela den mitt i ut, inte hacka. I pastan gillar jag att det är hela kräftstjärtar när man köper färska kräftor men man kan dela dem på längden. Om du vill ha klor, ta bort skalet och lägg med dem också.

Spara fyra fina kräftor med skal till garnering och lägg en på varje tallrik.

Lägg tomater på kvist med lite olivolja i ugnen och gratinera 10 minuter.

Rör ihop pastan i såsen, vänd allt ordentligt och vänd försiktigt ner kräftstjärtarna. Lägg på en liten kvist tomater och basilika och en stor kräfta.

Magiskt och alldeles underbart!

Jag har varit ute på min morgonrunda, finns ingen bättre start än promenad före frukost.

Hade ont i halsen hela förra veckan och känner fortfarande av mina luftrör efter flygresan men så mycket bättre nu, kör ingen hårdträning så kroppen hinner återhämta sig.

Idag skriver jag massor på boken men packar också till Paris! I morgon åker vi, tjoho!

Njut av en skön söndag, kommer in här med ett roligt tips jag tror ni gillar om en stund.

 

  • 2018-04-30, 12:46
  • 6

Trevlig Valborg! Vad gör ni idag? Kanske lediga och förbereder middag? Här kommer tips på en jättegod gratäng! Kyckling med sambal oelek, massa grönsaker, chilisås och grädde, alltså den är så god! Servera med en god sallad eller ris, enkelt och supergott.

Hemmamaten slår ju de flesta restaurangerna även om jag älskar att gå ut och äta. Men duka fint och förbereda middag för nära och kära är ju så kul. Vi kommer ta det lugnt och bara vara hemma, har varit en hektisk helg och på onsdag morgon åker jag till Paris, men god mat måste vi ju ha ändå.

Jag har mycket recept här på bloggen som passar både mindre och större sällskap. Skriv in i sökfältet ovan så kommer alla recept upp. Pajer, gratänger, massor med olika grytor, pastarätter, men förstås massa tips på olika charkbrickor som är min favorit om man är många. Alltid lika trevligt med en härlig ost och charkbricka!

Jag ska laga kycklinggratängen som tjejerna älskar här hemma. Bara att skära och lägga i en form så sköter den sig själv i ugnen.

Recept kycklinggratäng med sambal oelek 6 portioner
4-5 kycklingfileér
1/2 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
10-12 champinjoner
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås (Inte sweet chili)
1 msk soja
1 msk mango chutney
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl stark riven ost

Gör så här: 

-Strimla kycklingen i mindre bitar och stek i lite olja med salt och peppar.
-Lägg kycklingen i en form. Strimla purjolök och paprika, dela champinjoner i bitar och lägg alla grönsaker över kycklingen.
-Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, soja, mango chutney, salta och peppra. Smaka av.
-Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.

Nu ska jag byta om, ska ner till gymet och köra ett härligt gympass, älskar att träna när det är helgdagar, så skön belöning om man ska äta en god middag på kvällen.

 

 

 

  • 2018-03-03, 08:30
  • 5

God morgon från Österrike! Är överväldigad över alla grattishälsningar, stort tack! Kommer ett inlägg om detta efter receptet. Ville kika in snabbt för att tipsa om en riktigt god lördagsrätt om ni kanske funderar på vad ni ska laga för mat ikväll.

Grillad kycklingfile med världens godaste pepparsås och potatisgratäng, eller varför inte den goda potatistårtan.

Vaknade tidigt och blev vrålhungrig när jag kikade runt på recept. Den här middagen är alltid lika god.

Vill du hellre göra den goda potatistårtan jag tipsat om finns recept HÄR.

Grillad sojamarinerad kyckling med pepparsås och potatisgratäng 4 portioner

4 fina kycklingfiler
1 bunt färsk sparris
2 stora tomater

Gratäng
potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
skvätt mjölk
Riven ost

Marinaden till kycklingen 
1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1 pressad vitlök
lite chilipulver
satl
peppar

Pepparsås: Se nedan

Jag brukar göra i den här ordningen: 

Lägg kycklingen i marinad, gör gratängen och gratinera den. Gör såsen. Stek kycklingen efter halva tiden av gratängen i ugnen. Lägg tomater i en form och gratinera sista 10 minuterna. Fräs sparris med olja, svartpeppar och salt i en stekpanna det allra sista.

Servera och njut!

Marinad till kycklingen: 1 dl soja, 1 dl olja, 1/2 dl sweet chili, pressad vitlök, lite chilipulver, salt och peppar. Låt kycklingen ligga i marinaden en timma i kyl.

Potatisgratäng:
Skala potatisen och skär löken i tunna skivor. Pressa vitlöken och varva med potatisen i en form. Häll på grädden och även lite mjölk. Salta och peppra mellan potatisen och löken.

Gratinera i ugnen i 225 grader ca 45 minuter. Lägg på riven ost efter halva tiden. Akta så det inte bränns, lägg på folie. Låt gärna gratängen stå en stund före servering så blir den ännu godare.

Lägg kycklingen i en form och ungstek den i 225 grader ca 20 minuter. Kör du varmluftsugn sänk graderna och perfekt att köra kycklingen samtidigt som gratängen. Eller stek den i panna men den blir så mycket godare i ugnen när du har marinerat den.

Världens godaste pepparsås  4 portioner  (Gör den i tid så kan du värma på den)

5 dl grädde
1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose, finns färdig blandning )
1 msk smör
2 msk oxfond
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk soja
2 msk rödvin
1 tsk honung
Salt och peppar

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något, fyll på med grädde under tiden.

Smaklig spis!

Eller med potatistårtan.

  • 2018-02-27, 13:53
  • 36

Den här kycklinggratängen gjorde jag igår och alla här hemma slukade sina tallrikar, det var så gott. En snabb och smakrik gratäng med kyckling, grönsaker, sambal oelek, grädde och chilisås. Strö stark ost över och servera med valfritt tillbehör.

Så gott så jag smäller av! Vi åt med massa god sallad till, den här ska ni prova. Gott med ris eller potatis om ni vill ha tillbehör. Jag äter ibland kolhydrater om jag ska träna på kvällen, annars med grönsaker.

Recept kycklinggratäng med sambal oelek 6 portioner
4-5 kycklingfileér
1/2 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
10-12 champinjoner
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås (Inte sweet chili)
1 msk soja
1 msk mango chutney
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl stark riven ost

Gör så här: 

Strimla kycklingen i mindre bitar och stek i lite olja med salt och peppar. Lägg kycklingen i en form.

Strimla purjolök och paprika, dela champinjoner i bitar och lägg alla grönsaker över kycklingen.

Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, soja, mango chutney, salta och peppra. Smaka av.

Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.

Enkelt, för den sköter sig själv i ugnen, älskar gratänger! Perfekt om du vill äta nyttigt och undviker kolhydrater. Annars lägger du bara till vad du önskar. Till en middag på helgen skulle jag serverat ris och sallad.

Idag körde jag 7 km på bandet före frukost och nu packar jag, fixar inför alperna i morgon. Ikväll ska jag och tjejerna köra Yoga. Älskar variation och balans.