• 2019-02-24, 12:00
  • 11

Har ni en skön söndag? Vilken fin välgörenhetsmiddag på Lindholmen vi var på igår, ni kan se filmer på min instastorie, klicka på min profilbild på instagram kommer man dit. Johanna Toftby heter jag där.
Har precis sett repisen av mellon, herregud den unga killen 16 år, men hur grym var han inte? Fick tårar.

Var ute och gick en sväng precis och på helgen brukar vi unna oss färska frallor så vi köpte med oss på konditori Järkstrand. Såg fram emot en frasig färsk fralla men nej, dessa var gjorda igår. Sega och torra. Blir så fruktansvärt irriterad på sånt. Kan man inte säga att det är gårdagens när man betalar fullpris? Gah. Så de frallorna vi åt precis kunde kvittat. Berättar man inte att det är gårdagens eller ska man veta om det när man köper på ett bageri bara för det är söndag?

Vi lagar en god middag istället! Räkgryta med kokosmjölk och massa grönsaker, sambal oelek och lime. Har ni gjort den? Den är så god. Kanske till söndagmiddag om ni inte vet vad ni ska laga.

DSC_0174

DSC_0162

Vill du ha starkare, hacka ner en färsk chili.

DSC_0177

 

 

 

 

 

 

Räkgryta med kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna och strimla paprikorna och purjolöken. Hacka vitlöken och fräs i lite olja snabbt, lägg i de strimlade grönsakerna i pannan och fräs någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna, pressa limen i grytan. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå en stund. Smakerna sätter sig bättre. Låt grytan koka ca 10 minuter på medelvärme, rör och smaka av med salt och peppar. Blir den inte tjock strö lite maizena. (Kung Markattas kokosmjöl är krämigast tycker jag.) Stäng av plattan, vänd ner räkorna. De ska inte koka för då krymper de snabbt. Servera med ris blomkålsris, det är supergott.

1 kg

Räkor med skal

1

Gul paprika

1

Röd paprika

1/2

Purjolök

100 gram

Sockerärtor

2

Vitlöksklyftor

1

Lime

1 msk

Röd currypasta

2 tsk

Sambal oelek

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

400 ml

Kokosmjölk

Nypa

Salt och peppar

2019-02-24 Recept , , ,

  • 2019-02-22, 09:15
  • 34

Fredag är här! Jag vaknade på superhumör, det ska jag behålla hela dagen. Vilket sol! Fantastiskt vinterväder. Vi ska ut och gå en morgonrunda snart. Vad ska ni göra i helgen? Jag ska först jobba här hemma idag, har två stora samarbeten som ska fotas, sedan ska jag göra slingor på Lisa-Marie och efter blir det tåget ner till Janne.

Vi ska vara Göteborg hela helgen för på lördag kväll är det äntligen dags för Mikael Ljungbergs minnesfonds auktion ”Minnestavlan” 2019.

Vi har varit där ett par gånger och det är alltid lika trevligt med god mat och uppträdanden, det känns bra i hjärtat eftersom det är en välgörenhetsmiddag. I år utgår konstnärerna från Mikaels ikon moroten. Överskottet går till Mikael Ljungbergs minnesfond och minnesfonden tre ska bli noll.

Igår lagade jag kycklinggratängen med chili och sambal oelek, så enkelt att bara skära ner massa grönsaker  med kyckling och lägga i en form, sedan häller man på gräddblandning med chilisås, sambal oelek, så gott!

Kanske till fredagsmyset? Jag gillar gratänger, sköter sig själv i ugnen och bara ställa fram. Vi äter en god sallad till men ris passar bra till.

Jag kör matlagningsgrädde men kör vanlig 40% om ni vill göra lite lyxigare helgmat.

 

Het kycklinggratäng med krämig chilisås

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i strimlor och stek i olja i en stekpanna, salta och peppra. Jag steker så kycklingen får stekyta, den steks färdigt i ugnen sen. Strimla purjolök och paprika, dela champinjoner i bitar och lägg alla grönsaker över kycklingen. Ta fram en bunke och vispa ihop grädde, creme fraiche, chilisås, sambal oelek, soja, mango chutney, salta och peppra. Smaka av. Ta mer sambal oelek om du vill ha starkare. Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.

4-5

Kycklingfileer

1

Röd paprika

1

Gul paprika

10-12

Champinjoner

1/2

Purjolök

2 tsk

Sambal oleak

1/2 dl

Chilisås

1 msk

Soja

1 msk

Mango chutney

3 dl

Matlagningsgrädde

2 dl

Creme fraiche

2 dl

Stark riven ost

Nypa

Salt och peppar

  • 2019-01-07, 09:30
  • 7

Vardagen är igång för många men maten behöver inte bli trist för det. Här kommer ett tips på en av mina favoritgrytor, heta räkor i kokosmjölk med vitlök. Den är så god!

Jag tror vardagen inte ska vara för strikt och hård efter ledigheterna, risken är att du tappar fokus och tröttnar. Släpp dieter, ät en bra kost och minska på fika, godis och mindre kolhydrater under veckan istället. Mer protein och mat som mättar är smartare.

Idag packar jag för fullt här hemma, i morgon åker jag och Janne till Alperna! Jag gör ett roligt samarbete ihop med Österrikes turistbyrå och vi ska ner till Serafaus-Fiss-Ladis igen. Det är otroligt mycket snö där nere så det blir nog bra skidåkning.

Ni kommer få hänga med som vanligt, det blir både blogg och massor med instastories.

 

 

 

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna snabbt i kokosolja eller olivolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka. Jag tar bort pannan från plattan sedan vänder jag ner räkorna. Garnera med persilja, servera med ris, nudlar eller sallad till. (Hade även sockerärtor i, ta grönsaker ni har hemma.)

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

1 kg

Räkor med skal

1

Röd paprika

1

Gul paprika

1

Liten purjolök

3

Vitlöksklyftor

1 msk

Röd currypasta

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

1 tsk

Mango Chutney

1/2

Hackad chili

400ml

Kokosmjölk

1 dl

Creme fraiche

1 tsk

Sambal oelek

1 msk

Pressad lime, gärna rivet skal av limen ocksp

100 gram

Sockerärtor

  • 2018-12-08, 09:30
  • 3

God morgon! Kikar in medan jag dricker morgonkaffet och tipsar om min favoritpaj om ni inte vet vad ni ska göra för gott ikväll. Het köttfärspaj, bland den godaste vågar jag säga. Många läsare gillar denna, har ni inte gjort den måste ni testa.

Idag smäller det, dagen D är här och vi har vårt stora bloppisevent och Arvingarna på Post! Vi öppnar klockan 13, vi har extremt mycket kläder så jag lovar att det finns till alla. Michela har så fina grejer med sig från sin butik. Pangbilligt, mycket från 50kr.

Årets julklapp! Återanvändning/Vintage.

Vi jobbade till midnatt och var i säng vid 01.30 ögonen gick i kors, men så kul det ska bli att få träffa er alla. Vi ses nere i Postbaren direkt till vänster när ni kommer in på Clarion Post klockan 13-16. Arvingarna kör klockan 14.

Här kommer pajen. Smaklig spis!

DSC_0921

DSC_0929

Detta är riktigt gott. Starka köttfärsen med goda smaker, doftade gudomligt. Sedan krispig mandelbotten.

DSC_0950

DSC_0975

Köttfärspaj med chili på mandelbotten ca 8 bitar

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Köttfärsröra:
500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 chili (hackad)
3/4 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 tsk mango chutney
2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 dl vatten
1 tsk paprikakrydda

1 tsk chilikrydda
1 tsk Basilika
ca 10 jalapeno (bitar, finns på burk vid tacos)
Salt, peppar
En ask babytomater

150-200g riven stark ost

Gör så här: 

Höj ugnen till 200 grader.

Hacka lök och vitlök, fräs ihop med köttfärsen, paprikan (skär i små bitar) tills det får färg. Lägg i resten av ingredienserna förutom ost och basilika. Koka ihop och låt det småputtra en stund. Lägg köttfärsen i formen. Lägg på tomaterna, strö lite basilika och sist lite riven stark ost. Jag blandade gratängost och västerbotten. (Man kan också röra ihop osten med creme fraiche.)

Gratinera pajen i ugnen tills allt fått färg, ca 20 min.

Vi serverade fräsch sallad och en god vitlökssås till. Rör gärna ihop lite innan så sätter sig smakerna. Den blir sååå god!

Vitlökssås

2 dl creme friache, 2 msk majonäs, 2-3 pressade vitlöksklyftor, några droppar tabasco, salt, peppar, 1 tsk honung. Rör ihop, ställ kallt.

Även gott med guacamole till.

  • 2018-11-16, 12:43
  • 17

Innehåller annonslänkar för Ellos 

Har ni en fin fredag? Här i Göteborg skiner solen, om ett par timmar ska jag över till hotell Post för att fota inför ett stort event framöver! Så taggad för detta.

Måste tipsa er om den här nya pajen jag gjorde som onsdagsmys till mig och Marilyn. Salami, brieost, spenat, soltorkade tomater… vilka smaker! Älskar enkla pajer som smakar mycket. Jag gör alltid på mandelbotten så slipper man det vita mjölet och det blir inte så mastigt. Snarare godare.

Fällarna har många frågat efter,  jag har beställt 6 stycken till så jag kan ha på alla stolar kring bordet. De är underbara! Blir ombonat. HÄR. Stora lyktor HÄR 

Här dog min blixt så ni får hålla till godo med mörkare matbilder. Hopplöst att fota när det varit så mörkt dagtid. Men lovar göra pajen, ni blir inte besvikna.

Fantastiskt gott, hoppas ni gillar den! Ta bort salami för vegetariskt och lägg i mer grönsaker. Tex Squash, purjolök.

Salami och brieostpaj 6 port

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
40 gram smör
1 ägg
2 tsk olivolja

Fyllning
100 gram salami
150 gram brieost
200 gram tinad spenat
10 soltorkade tomater
2 tomater
1 tsk basilikakrydda
1/2 italiensk salladskrydda
Färsk basilika
3 dl grädde
3 ägg
Salt och peppar
1 dl riven stark ost

Vitlökssås:
3 dl creme fraiche
1 tsk honung
2 pressade vitlöksklyftor
Några stänk tabasco
Nypa cayenpeppar
Salt och peppar

Rör ihop och ställ kallt en stund före servering. 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop pajdegen, lägg ut den i en pajform och upp på kanterna. Sätt in pajskalet i mitten av ugnen ca 5 minuter. Akta så det inte bränns.

Lägg i brieostskivor, skär soltorkade tomater i mindre bitar och lägg i pajskalet. Fräs spenaten med salt och lite peppar, krama ut vätskan i ett durkslag. Lägg spenaten utspritt i pajskalet. Krydda med baslikakryddan.

Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en bunke. Salta och peppra. Häll blandningen över pajskalet. Skär stora tomater tunt, lägg över hela fyllningen. Krydda med lite färsk basilika.

Höj ugnen till 200 grader och gratinera pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg.

Servera med krispig sallad och vitlökssås! Riktigt god, doftar ljuvligt.

 

 

 

 

  • 2018-10-19, 08:00
  • 0

Härligt med fredag! Jag ska snart upp till Löfvingkliniken för en spännande hudbehandlingen sedan direkt till studion igen.

Den här kycklinggratängen gjorde ska jag göra i helgen, en snabb och smakrik gratäng med kyckling, grönsaker, sambal oelek, grädde och chilisås. Så god och passar en fredag så man inte vill stå så länge i köket.

Vi åt med massa god sallad till, den här ska ni prova. Gott med ris eller potatis om ni vill ha tillbehör. Jag äter ibland kolhydrater om jag ska träna på kvällen, annars med grönsaker.

Recept kycklinggratäng med sambal oelek 6 portioner
4-5 kycklingfileér
1/2 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
10-12 champinjoner
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås (Inte sweet chili)
1 msk soja
1 msk mango chutney
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl stark riven ost

Gör så här: 

Strimla kycklingen i mindre bitar och stek i lite olja med salt och peppar. Lägg kycklingen i en form.

Strimla purjolök och paprika, dela champinjoner i bitar och lägg alla grönsaker över kycklingen.

Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, soja, mango chutney, salta och peppra. Smaka av.

Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.

Kika på min story på instagram får ni se Kattis Palmnäs vackra tavlor, jag var på hennes vernissage ute på Nääs fabriker igår. Ska visa bilder och vilken tavla jag köpte. Hon ställer ut där i sex veckor, åk dit och kika!

  • 2018-10-12, 08:00
  • 12

(Inlägget skulle publiceras 8 men jag hade inte tryckt på knappen)

Härliga fredag är här! Jag ska strax gå upp till studion och läser in ljudboken på förmiddagen, men vill tipsa er om fredagsmiddag först. Godaste fläskfilegrytan!

Jag har lagt upp massor av recept här, men denna fläskfilégryta verkar vara det ni tycker allra bäst om, så jag kör en lite repris på den. Receptet finns även med i min bok! I slutet av boken får ni alla mina favoritrecept. 

Vi älskar den här grytan med fläskfile, champinjoner, grädde, dijonsenap och goda kryddor. Servera med hasselbackspotatis så har du helgmiddagen klar.

Hasselbackspotatis är det godaste jag vet, men vill ni skippa kolhydrater eller bara att det ska gå lite snabbare så kan ni gratinera en fin blomkål i ugnen istället. Det har vi haft till och blir jättegott. 

Fläskfilegryta med hasselbackspotatis och grillad sparris 4 port 

7oog fläskfile
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 chalottenlök
1 msk tomatpure
250 gram färska champinjoner
1 msk oxfond
Salt peppar
Nypa cayennepeppar

Hasselbackspotatis 

8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 msk ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Fläskfilegrytan

Gör så här:

Stek fläskfilen i bitar, lägg åt sidan. Fräs löken och champinjoner, lägg i fläskfilen och rör ner resten av ingredienserna. Låt koka ihop, smaka av. Sänk värmen och låt grytan stå och småkoka under lock 15 minuter. Fyll på med vätska under tiden.

Grilla färsk sparris i olivolja några minuter i en stekpanna med lite havssalt och svartpeppar.

Bästa tjejerna vet hemma, den är så god!

 

 

  • 2018-10-07, 14:13
  • 3

Underbara söndag! Hoppas ni har en skön dag, vilket härligt väder! Jag kom ner till Skövde igår kväll, jag och Marilyn gick till Pinchos och åt, träffade även mina bästa vänner Hanna och Henrik på vägen, vad är oddsen! Mysigt att de tog sällskap en stund på Pinchos.

Idag har vi gått en långrunda före Marilyn började jobba, hon har fått jobb på Kvantum här i Skövde, så glad för hennes skull. Hon vill jobba mycket ett tag nu innan hon bestämmer sig för vad hon vill plugga på högskolan.

Fantastiskt! Jag älskar hösten, det är så frisk och skön luft. Det gör gott för själen att komma ut och röra på sig i den här omgivningen. Eller hur?

Vill ger er ett tips på en god kycklinggratäng jag gjorde innan jag åkte till Falun. Jag älskar gratänger, det går snabbt att fixa ordning och sedan sköter det sig själv i ugnen. Detta fick jag av en kund på salongen och är en av våra favoritgratänger.

När jag skulle fota hade jag alla tre (!) kameror nere i Göteborg, inte en enda var i Skövde. Så ni får hålla tillgodo med mobilbilder, ingen hit att fota maträtter med en mobil men hoppas ni vill prova receptet ändå. Det är jättegott!

Gott med blomkålsris till.

Kycklinggratäng 4 portioner 

Sätt ugnen på 200 grader

4 st kycklingfileér
2 tomater
1 kruka basilika
1/2 purjolök
2-3 vitlöksklyftor
3 msk dijonsenap
1 msk sweet chilisås
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl stark riven ost
salt, peppar

Gör så här: 

Stek kycklingen i smör så de får stekyta. Lägg lite olja i en form och lägg i fileérna. Jag delar dem på mitten om de är tjocka.

Skär tomaterna tunt och lägg över kycklingen, strimla purjolöken tunt och strö över alla fileér. Hacka basilikan grovt och lägg över allt, salt och peppra.

Blanda grädde, creme fraiche, dijonsenap, pressade vitlöken, sweet chilin och rör om i en bunke. Häll allt i gratängen. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Servera med blomkålsris eller vanligt ris. Jag hade blomkålsris. Blir så gott och nyttigt.

Jag river ett blomkålshuvud på grövsta rivjärnet, sedan kan man koka upp det snabbt i vatten med lite salt eller också steker man det i lite olja.

 

 

 

 

 

 

 

  • 2018-09-05, 16:40
  • 18

Nu är jag tillbaka i Skövde efter ett par hektiska dagar i Stockholm, borta bra men hemma bäst! Älskar vara hemma och laga mat, greja och få ordning efter alla veckor vi varit iväg. Jag har fördelen att jag kan arbeta hemifrån och har haft telefonmöten hela dagen men tog en paus för att laga en efterlängtad lunch med tjejerna.

Kycklinggryta med apelsin och curry! Har gjort den många ggr men nu ändrade jag lite så den fick en ny smak. Så god kombo med apelsin och curry ihop med tomatpure, godare än vad det låter. Lova testa!

Servera med grönsaker, ris, jordnötter är supergott till.

Ser ut som korvstroganoff men det är en magisk kycklinggryta som är perfekt bjudrätt.

Kycklinggryta med curry 4 port

3 stora kycklingfiléer
250 gram champinjoner
1 msk curry
1 gul lök
5 dl grädde
2 msk tomatpure
Rivet skal från en apelsin och pressad apelsinsaft (hela apelsinen)
1/2 tsk dragon
persilja
1 msk kycklingbuljong
Salt och peppar
1 msk smör

Tillbehör: 

Jordnötter
Ris, sallad eller blomkålsris

Gör så här:

-Strimla kycklingen i bitar och stek i olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.
-Hacka löken och stek med smör och curry.
-Stek champinjonerna i bitar i torr panna utan smör på hög värme, då steker man ur vattnet ur svampen. När svampen fått färg, lägg i lite smör och sist kycklingen.
-Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal, dragon och buljong. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Njut av en god middag!

  • 2018-09-02, 12:28
  • 4

Marinerad kycklingfile med jordnötssås kan Janne önska sig varje dag. Nu var det väldigt längesedan jag lagade detta så det blev middagen igår.

Herregud så gott det blev. Såsen har jag gjort om något sedan förra receptet, denna blev ännu godare!

Idag är det jättefint väder här i Göteborg, vi har gått en långrunda men måste ut igen. Hoppas ni njuter också idag och kanske lagar middagstipset ikväll. Lucys underbara uppfödare har kommit in med färska plommon från deras trädgård, måste göra något gott med dem.

Svårfotad rätt men lova att ni testar, otroligt gott.

Marinerad till kycklingfile

1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver eller färsk hackad chili
1/2 pressad lime
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg. Jag höjer upp graderna de sista 5 minuterna.

Jordnötssås 4 port 

4 dl kokosmjölk
1/2 dl jordnötssmör
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oleak
1 tsk röd currypasta
1 pressad lime
2 tsk sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 msk soja
salt och peppar

Gör så här: 

Hacka vitlöken och fräs i en gryta med lite olja. Riv ingefära på rivjärn, gärna skalet från lime, även pressad lime. Häll i kokosmjölken och resten av ingredienserna utom jordnötssmöret. Sänk värmen, låt det småkoka och smaka av med salt och peppar.

Lägg ner smöret, blir det för tjockt späd med lite vatten. Ta mer jordnötssmör om du vill ha ännu mer smak. Koka ihop och rör, ta av plattan.

Servera med kyckling och ris eller goda grönsaker till. Helt underbart gott!