• 2018-11-16, 12:43
  • 13

Innehåller annonslänkar för Ellos 

Har ni en fin fredag? Här i Göteborg skiner solen, om ett par timmar ska jag över till hotell Post för att fota inför ett stort event framöver! Så taggad för detta.

Måste tipsa er om den här nya pajen jag gjorde som onsdagsmys till mig och Marilyn. Salami, brieost, spenat, soltorkade tomater… vilka smaker! Älskar enkla pajer som smakar mycket. Jag gör alltid på mandelbotten så slipper man det vita mjölet och det blir inte så mastigt. Snarare godare.

Fällarna har många frågat efter,  jag har beställt 6 stycken till så jag kan ha på alla stolar kring bordet. De är underbara! Blir ombonat. HÄR. Stora lyktor HÄR 

Här dog min blixt så ni får hålla till godo med mörkare matbilder. Hopplöst att fota när det varit så mörkt dagtid. Men lovar göra pajen, ni blir inte besvikna.

Fantastiskt gott, hoppas ni gillar den! Ta bort salami för vegetariskt och lägg i mer grönsaker. Tex Squash, purjolök.

Salami och brieostpaj 6 port

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
40 gram smör
1 ägg
2 tsk olivolja

Fyllning
100 gram salami
150 gram brieost
200 gram tinad spenat
10 soltorkade tomater
2 tomater
1 tsk basilikakrydda
1/2 italiensk salladskrydda
Färsk basilika
3 dl grädde
3 ägg
Salt och peppar
1 dl riven stark ost

Vitlökssås:
3 dl creme fraiche
1 tsk honung
2 pressade vitlöksklyftor
Några stänk tabasco
Nypa cayenpeppar
Salt och peppar

Rör ihop och ställ kallt en stund före servering. 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop pajdegen, lägg ut den i en pajform och upp på kanterna. Sätt in pajskalet i mitten av ugnen ca 5 minuter. Akta så det inte bränns.

Lägg i brieostskivor, skär soltorkade tomater i mindre bitar och lägg i pajskalet. Fräs spenaten med salt och lite peppar, krama ut vätskan i ett durkslag. Lägg spenaten utspritt i pajskalet. Krydda med baslikakryddan.

Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en bunke. Salta och peppra. Häll blandningen över pajskalet. Skär stora tomater tunt, lägg över hela fyllningen. Krydda med lite färsk basilika.

Höj ugnen till 200 grader och gratinera pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg.

Servera med krispig sallad och vitlökssås! Riktigt god, doftar ljuvligt.

 

 

 

 

  • 2018-10-19, 08:00
  • 0

Härligt med fredag! Jag ska snart upp till Löfvingkliniken för en spännande hudbehandlingen sedan direkt till studion igen.

Den här kycklinggratängen gjorde ska jag göra i helgen, en snabb och smakrik gratäng med kyckling, grönsaker, sambal oelek, grädde och chilisås. Så god och passar en fredag så man inte vill stå så länge i köket.

Vi åt med massa god sallad till, den här ska ni prova. Gott med ris eller potatis om ni vill ha tillbehör. Jag äter ibland kolhydrater om jag ska träna på kvällen, annars med grönsaker.

Recept kycklinggratäng med sambal oelek 6 portioner
4-5 kycklingfileér
1/2 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
10-12 champinjoner
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås (Inte sweet chili)
1 msk soja
1 msk mango chutney
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl stark riven ost

Gör så här: 

Strimla kycklingen i mindre bitar och stek i lite olja med salt och peppar. Lägg kycklingen i en form.

Strimla purjolök och paprika, dela champinjoner i bitar och lägg alla grönsaker över kycklingen.

Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, soja, mango chutney, salta och peppra. Smaka av.

Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.

Kika på min story på instagram får ni se Kattis Palmnäs vackra tavlor, jag var på hennes vernissage ute på Nääs fabriker igår. Ska visa bilder och vilken tavla jag köpte. Hon ställer ut där i sex veckor, åk dit och kika!

  • 2018-10-12, 08:00
  • 12

(Inlägget skulle publiceras 8 men jag hade inte tryckt på knappen)

Härliga fredag är här! Jag ska strax gå upp till studion och läser in ljudboken på förmiddagen, men vill tipsa er om fredagsmiddag först. Godaste fläskfilegrytan!

Jag har lagt upp massor av recept här, men denna fläskfilégryta verkar vara det ni tycker allra bäst om, så jag kör en lite repris på den. Receptet finns även med i min bok! I slutet av boken får ni alla mina favoritrecept. 

Vi älskar den här grytan med fläskfile, champinjoner, grädde, dijonsenap och goda kryddor. Servera med hasselbackspotatis så har du helgmiddagen klar.

Hasselbackspotatis är det godaste jag vet, men vill ni skippa kolhydrater eller bara att det ska gå lite snabbare så kan ni gratinera en fin blomkål i ugnen istället. Det har vi haft till och blir jättegott. 

Fläskfilegryta med hasselbackspotatis och grillad sparris 4 port 

7oog fläskfile
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 chalottenlök
1 msk tomatpure
250 gram färska champinjoner
1 msk oxfond
Salt peppar
Nypa cayennepeppar

Hasselbackspotatis 

8 jämnstora potatisar
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 msk ströbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär skåror men inte helt igenom potatisen. Salta potatisen och smält smöret och pensla på. Lägg den i en ugnssäker form och gratinera potatisen i ugnen ca 20 min. Ta ut formen och pensla med mer smör och häll på ströbröd. Man kan också lägga på riven ost. Baka potatisen ytterligare i 20 min tills den är färdig.

Fläskfilegrytan

Gör så här:

Stek fläskfilen i bitar, lägg åt sidan. Fräs löken och champinjoner, lägg i fläskfilen och rör ner resten av ingredienserna. Låt koka ihop, smaka av. Sänk värmen och låt grytan stå och småkoka under lock 15 minuter. Fyll på med vätska under tiden.

Grilla färsk sparris i olivolja några minuter i en stekpanna med lite havssalt och svartpeppar.

Bästa tjejerna vet hemma, den är så god!

 

 

  • 2018-10-07, 14:13
  • 3

Underbara söndag! Hoppas ni har en skön dag, vilket härligt väder! Jag kom ner till Skövde igår kväll, jag och Marilyn gick till Pinchos och åt, träffade även mina bästa vänner Hanna och Henrik på vägen, vad är oddsen! Mysigt att de tog sällskap en stund på Pinchos.

Idag har vi gått en långrunda före Marilyn började jobba, hon har fått jobb på Kvantum här i Skövde, så glad för hennes skull. Hon vill jobba mycket ett tag nu innan hon bestämmer sig för vad hon vill plugga på högskolan.

Fantastiskt! Jag älskar hösten, det är så frisk och skön luft. Det gör gott för själen att komma ut och röra på sig i den här omgivningen. Eller hur?

Vill ger er ett tips på en god kycklinggratäng jag gjorde innan jag åkte till Falun. Jag älskar gratänger, det går snabbt att fixa ordning och sedan sköter det sig själv i ugnen. Detta fick jag av en kund på salongen och är en av våra favoritgratänger.

När jag skulle fota hade jag alla tre (!) kameror nere i Göteborg, inte en enda var i Skövde. Så ni får hålla tillgodo med mobilbilder, ingen hit att fota maträtter med en mobil men hoppas ni vill prova receptet ändå. Det är jättegott!

Gott med blomkålsris till.

Kycklinggratäng 4 portioner 

Sätt ugnen på 200 grader

4 st kycklingfileér
2 tomater
1 kruka basilika
1/2 purjolök
2-3 vitlöksklyftor
3 msk dijonsenap
1 msk sweet chilisås
2 dl creme fraiche
2 dl grädde
2 dl stark riven ost
salt, peppar

Gör så här: 

Stek kycklingen i smör så de får stekyta. Lägg lite olja i en form och lägg i fileérna. Jag delar dem på mitten om de är tjocka.

Skär tomaterna tunt och lägg över kycklingen, strimla purjolöken tunt och strö över alla fileér. Hacka basilikan grovt och lägg över allt, salt och peppra.

Blanda grädde, creme fraiche, dijonsenap, pressade vitlöken, sweet chilin och rör om i en bunke. Häll allt i gratängen. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Servera med blomkålsris eller vanligt ris. Jag hade blomkålsris. Blir så gott och nyttigt.

Jag river ett blomkålshuvud på grövsta rivjärnet, sedan kan man koka upp det snabbt i vatten med lite salt eller också steker man det i lite olja.

 

 

 

 

 

 

 

  • 2018-09-05, 16:40
  • 18

Nu är jag tillbaka i Skövde efter ett par hektiska dagar i Stockholm, borta bra men hemma bäst! Älskar vara hemma och laga mat, greja och få ordning efter alla veckor vi varit iväg. Jag har fördelen att jag kan arbeta hemifrån och har haft telefonmöten hela dagen men tog en paus för att laga en efterlängtad lunch med tjejerna.

Kycklinggryta med apelsin och curry! Har gjort den många ggr men nu ändrade jag lite så den fick en ny smak. Så god kombo med apelsin och curry ihop med tomatpure, godare än vad det låter. Lova testa!

Servera med grönsaker, ris, jordnötter är supergott till.

Ser ut som korvstroganoff men det är en magisk kycklinggryta som är perfekt bjudrätt.

Kycklinggryta med curry 4 port

3 stora kycklingfiléer
250 gram champinjoner
1 msk curry
1 gul lök
5 dl grädde
2 msk tomatpure
Rivet skal från en apelsin och pressad apelsinsaft (hela apelsinen)
1/2 tsk dragon
persilja
1 msk kycklingbuljong
Salt och peppar
1 msk smör

Tillbehör: 

Jordnötter
Ris, sallad eller blomkålsris

Gör så här:

-Strimla kycklingen i bitar och stek i olja. Salta och peppra, ta upp kycklingen och låt den vila några minuter.
-Hacka löken och stek med smör och curry.
-Stek champinjonerna i bitar i torr panna utan smör på hög värme, då steker man ur vattnet ur svampen. När svampen fått färg, lägg i lite smör och sist kycklingen.
-Häll på grädde och sänk plattan. Lägg i tomatpure, pressa saften från en apelsin samt rivet apelsinskal, dragon och buljong. Låt koka på svag värme i ca 20 minuter. Späd med mer vätska om det behövs.

Njut av en god middag!

  • 2018-09-02, 12:28
  • 4

Marinerad kycklingfile med jordnötssås kan Janne önska sig varje dag. Nu var det väldigt längesedan jag lagade detta så det blev middagen igår.

Herregud så gott det blev. Såsen har jag gjort om något sedan förra receptet, denna blev ännu godare!

Idag är det jättefint väder här i Göteborg, vi har gått en långrunda men måste ut igen. Hoppas ni njuter också idag och kanske lagar middagstipset ikväll. Lucys underbara uppfödare har kommit in med färska plommon från deras trädgård, måste göra något gott med dem.

Svårfotad rätt men lova att ni testar, otroligt gott.

Marinerad till kycklingfile

1 dl soja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl neutral olja
1 hackad vitlök
1/2 tsk chilipulver eller färsk hackad chili
1/2 pressad lime
salt och peppar

Gör så här:
Blanda ihop marinaden i en bunke och lägg i fileérna. Ställ i kyl en timma.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta upp kycklingen från marinaden, lägg dem i en ugnssäker form och stek kycklingen i ugnen ca 20 minuter tills den fått färg. Jag höjer upp graderna de sista 5 minuterna.

Jordnötssås 4 port 

4 dl kokosmjölk
1/2 dl jordnötssmör
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oleak
1 tsk röd currypasta
1 pressad lime
2 tsk sweet chilisås
1 tsk riven ingefära
1 msk soja
salt och peppar

Gör så här: 

Hacka vitlöken och fräs i en gryta med lite olja. Riv ingefära på rivjärn, gärna skalet från lime, även pressad lime. Häll i kokosmjölken och resten av ingredienserna utom jordnötssmöret. Sänk värmen, låt det småkoka och smaka av med salt och peppar.

Lägg ner smöret, blir det för tjockt späd med lite vatten. Ta mer jordnötssmör om du vill ha ännu mer smak. Koka ihop och rör, ta av plattan.

Servera med kyckling och ris eller goda grönsaker till. Helt underbart gott!

 

 

  • 2018-08-11, 09:33
  • 16

Lördag och härligt med lite regn, jag och Lucy har varit ute en sväng, skön och fräsch luft ute!

Här kommer ett tips på en riktigt god kycklingratäng, jag gjorde den när jag var hemma i torsdags och tjejerna älskar den. Kyckling med grönsaker och svamp, en krämig chilisås med mycket smak. Byt ut kyckling mot fläskfile om du vill ha kött, eller aubergine för vegetariskt.

Supergott!

Älskar gratänger, det går snabbt att svänga ihop och sköter sig själv i ugnen. Bra med lunchlådor också. Jag äter sallad eller gärna kål till, ris är också gott.

Recept kycklinggratäng med sambal oelek 6 portioner
4-5 kycklingfileér
1/2 purjolök
1 gul paprika
1 röd paprika
10-12 champinjoner
2 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
1 msk soja
1 msk mango chutney
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 dl stark riven ost

Gör så här: 

-Strimla kycklingen i mindre bitar och stek i lite olja med salt och peppar. Lägg kycklingen i en form.

-Strimla purjolök och paprika, dela champinjoner i bitar och lägg alla grönsaker över kycklingen.

-Vispa ihop grädde, creme fraiche, sambal oelek, soja, mango chutney, salta och peppra. Smaka av.

-Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i 20-25 minuter tills det fått färg.

 

2018-08-11 Recept , ,
  • 2018-07-06, 09:12
  • 13

Innehåller annonslänkar 

God morgon fredag! Hur många går på semester idag? Strålande väder och kvartsfinal i morgon!

Nu sitter jag på tåget ner mot Göteborg och ska lämna Lucy hos våra uppfödare som ska ha hand om henne när vi är borta. Så roligt för henne att leka med sina kompisar, nu var det längesen. I kväll går färjan mot Tyskland och där börjar vår roadtrip ner genom Europa.

Men först ett riktigt gott middagstips! Krämig pastagratäng med fläskfilé och ädelost, den var så galet god! Fredagsmiddag kanske?

Jag gillar gratänger, perfekt bjudrätt, bara att ställa fram och allt går att förbereda.

Fina gratängformar HÄR. 

Krämig pastagratäng med fläskfile och ädelost 4 port

Penne pasta ca 400 gram (Jag tog ett paket)
500 gram fläskfile
150 gram ädelost
10 soltorkade tomater i olja
3 dl grädde
200 gram färska champinjoner
1o babytomater
1 tsk basilika (kryddan)
100 gram riven ost
Ruccola
Parmesan

Salt och peppar

Gör så här: 

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Putsa fläskfilén och skär i knappt 1 cm tjocka skivor, stek i smör, salta och peppra. Ta upp köttet och putsa svampen och skär i bitar, jag gillar hellre små champinjoner som man inte skär. Fräs svampen i pannan på högre värme utan olja eller smör. När de fått färg och krympt, lägg i lite smör och salt för smakens skull.

Skär soltorkade tomater i mindre bitar, dela babytomaterna och vänd ner pastan, köttet, svampen, tomaterna i en stor form. Blanda ihop allt, häll grädden över och smula ädelosten över allt, blanda om. Salta och peppra, lägg riven ost över hela gratängen. (Jag tar inte mycket ost över)

Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 minuter.

Lägg lite ruccola över och servera med en god parmesan man kan riva själv. Detta är supergott, för vegetariskt ta bort köttet, gorgonzola funkar också istället för ädelost, blir lite starkare smak bara.

Njut av en underbar rätt!

Tillägg, fick en fråga direkt om klänningen. Den har jag visat förut men kan finnas någon kvar HÄR. Är ni 38 kan ni ta en storlek större för den är stretch och band man knyter. Fin på!

 

 

 

 

  • 2018-06-11, 08:51
  • 10

God morgon måndag, studentvecka för många! Vädret ser toppen ut på fredag, håller tummarna för att det inte ändras. Jag ska snart ge mig ut på en morgonrunda men vill dela med mig av ett recept vi gjorde igår kväll.

Kyckling med krämig parmesansås och spenat! Fick tips av en kompis, det är ett enkelt men galet gott recept som passar att förbereda. Ser gott och trevligt ut att bara ställa fram pannan på bordet.

Kyckling i krämig parmesansås 4 portioner

4 fina kycklingfiléer
2 msk olivolja
12 champinjoner
1 stor näve färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 dl riven god parmesanost
1 msk kycklingfond
1/2 dl creme fraiche
5 dl grädde
1 msk smör
salt och peppar

Gör så här:

Putsa filen om det behövs, stek kycklingen så den får färg i olivoljan. Ta upp ur pannan. Dela champinjonerna och fräs i panna utan smör på högre värme. När de fått färg lägg i smöret och salta lite. Fräs hackad vitlök i lite olivolja snabbt.

Häll i grädde och creme fraiche, fonden, salt och peppar och lägg i kycklingen. Lägg i 1 dl riven parmesanost och låt allt småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör då och då så inte osten fastnar. Grovhacka spenaten, jag vill ha större blad för de krymper ändå. Lägg i spenaten och rör runt någon minut.

Smaka av och skär i kycklingen så den är klar.

Servera med råris, god fräsch sallad gärna med lite balsamicovinäger så du får lite syra som passar till parmesanrätten.

Detta var så otroligt gott och en trevlig bjudrätt att ställa fram på bordet. Inga skålar eller uppläggningar krävs vilket spar tid.

 

 

  • 2018-06-03, 13:08
  • 15

Tusen tack för alla fina grattishälsningar, så tacksam för all kärlek och varma ord här och på instagram och Facebook, vilken kärleksbomb! Vi hade en så fin dag igår, rörd till tårar flera gånger om. Janne hade hittat på så mycket bus och mys här i Barcelona, blev så glad för allt! Ska visa er bilder lite senare i dag.

Men först ett tips på en jättegod fläskfilegryta! Denna är ett nytt tips från en kompis som vi lagade i veckan. En gryta som går snabbt att svänga ihop, goda smaker med paprika och sambal oelek. Kanske skönt att variera mellan alla grillkvällar, den var hur god som helst!

Jag tog lite rårris till, ville ladda på med kolhydrater för vi skulle cykla långt den dagen, servera annars med råstekt potatis eller en god sallad.

Fläskfilegryta med paprika till 4 hungriga personer

800 g fläskfilé
Ett paket bacon
2 röda paprikor
1 hackad rödlök
2 små crème fraiche
6 dl vispgrädde
2 msk kalv eller oxfond
4 msk kinesisk soya
5 tsk tomatpure
3 tsk sambal oelek

Gör så här: 

Strimla paprikan och finhacka löken. Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Fräs upp fläskfilén så den får stekyta, fräs löken och paprikan så de blir lite mjuka, fräs baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får en gnutta färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt.

Häll i crème fraiche och grädde, häll i fonden. Koka upp. Blanda ned tomatpuré, soya och sambal, färgen ska vara lite rödbrun. Smaka av, var försiktig med sambal, den är stark och ger framför allt eftersmak. Låt puttra 15-20 minuter, skär upp en bit fläskfilé för att kolla att den är klar rakt igenom.

Servera med råris eller råstekt potatis och gärna en ruccolabaserad sallad med lite sting i dressingen.

Supergott och bra till lunchlådan.