• 2018-11-16, 12:43
  • 16

Innehåller annonslänkar för Ellos 

Har ni en fin fredag? Här i Göteborg skiner solen, om ett par timmar ska jag över till hotell Post för att fota inför ett stort event framöver! Så taggad för detta.

Måste tipsa er om den här nya pajen jag gjorde som onsdagsmys till mig och Marilyn. Salami, brieost, spenat, soltorkade tomater… vilka smaker! Älskar enkla pajer som smakar mycket. Jag gör alltid på mandelbotten så slipper man det vita mjölet och det blir inte så mastigt. Snarare godare.

Fällarna har många frågat efter,  jag har beställt 6 stycken till så jag kan ha på alla stolar kring bordet. De är underbara! Blir ombonat. HÄR. Stora lyktor HÄR 

Här dog min blixt så ni får hålla till godo med mörkare matbilder. Hopplöst att fota när det varit så mörkt dagtid. Men lovar göra pajen, ni blir inte besvikna.

Fantastiskt gott, hoppas ni gillar den! Ta bort salami för vegetariskt och lägg i mer grönsaker. Tex Squash, purjolök.

Salami och brieostpaj 6 port

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1/2 dl sesamfrön
1 msk fiberhusk
40 gram smör
1 ägg
2 tsk olivolja

Fyllning
100 gram salami
150 gram brieost
200 gram tinad spenat
10 soltorkade tomater
2 tomater
1 tsk basilikakrydda
1/2 italiensk salladskrydda
Färsk basilika
3 dl grädde
3 ägg
Salt och peppar
1 dl riven stark ost

Vitlökssås:
3 dl creme fraiche
1 tsk honung
2 pressade vitlöksklyftor
Några stänk tabasco
Nypa cayenpeppar
Salt och peppar

Rör ihop och ställ kallt en stund före servering. 

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop pajdegen, lägg ut den i en pajform och upp på kanterna. Sätt in pajskalet i mitten av ugnen ca 5 minuter. Akta så det inte bränns.

Lägg i brieostskivor, skär soltorkade tomater i mindre bitar och lägg i pajskalet. Fräs spenaten med salt och lite peppar, krama ut vätskan i ett durkslag. Lägg spenaten utspritt i pajskalet. Krydda med baslikakryddan.

Vispa ihop ägg, grädde och riven ost i en bunke. Salta och peppra. Häll blandningen över pajskalet. Skär stora tomater tunt, lägg över hela fyllningen. Krydda med lite färsk basilika.

Höj ugnen till 200 grader och gratinera pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg.

Servera med krispig sallad och vitlökssås! Riktigt god, doftar ljuvligt.

 

 

 

 

  • 2018-10-20, 12:00
  • 3

Hoppas ni mår bra, idag är det solglasögon för att inte skrämma livet av någon, jag är rejält svullen och röd, ser hemsk ut! Gjorde plasmapen kring ögonen igår, ska bli så kul att se resultatet sen. Har så mycket jobb i datorn så betar av samarbeten och massor med nya blogginlägg som ska in så det passar bra att stänga in mig.

Blev riktigt sugen på köttfärspaj med knaprig mandelbotten så måste svänga ihop den sen. En av mina populäraste pajer här inne, den är så galet god! Het köttfärspaj med chili och stark ost. Den måste ni göra om ni inte vet vad ni ska göra för middag idag.

OM annonserna upprepas är det en bugg som Bonnier ihop med mina webbutvecklare håller på att fixa. Det ska vara löst efter helgen.

Skräms inte att det ser ut som många ingredienser i köttfärsen, de mesta har man hemma och bara lägga i pannan.

Pajdeg med mandelmjöl 

3 dl mandelmjöl
1msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
Nypa salt
40 g smör
1  ägg

Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här:
Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, funkar att röra ihop om ni inte ha mixer. Rör ihop resten av ingredienserna. Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns) Ta ut pajskalet.

Guacamole HÄR (även gott recept på frasiga tortillas)

Köttfärsröra: 

500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 chili
1 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 tsk sweet chili
2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 dl vatten
1 tsk paprikakrydda
1 tsk chilikrydda
1 tsk basilikakrydda
10 jalapeno (bitar)
salt, peppar

En ask babytomater

150-200 g riven stark ost

Gör så här: 

Höj ugnen till 200 grader.

Hacka lök och vitlök, skär paprika i mindre bitar, hacka chilin,  stek köttfärsen och löken, lägg ner paprika, chili och resten av ingredienserna förutom ost. Koka ihop och låt det småputtra ca 10 min. Lägg köttfärsen i pajskalet. Dela tomaterna och lägg på över köttfärsröran, sist lägger du på riven ost. Jag blandade gratängost och västerbottenost.

Gratinera pajen i ugnen tills allt fått färg, ca 20 min.

Vi serverade fräsch sallad och god guacamole. Galet gott!

 

 

 

 

 

 

  • 2017-09-20, 11:16
  • 18

Igår kväll kom Janne upp för att han ska på möte i Skara idag, då passade jag på att göra lite extramys och ville pröva en paj som jag ändå skulle tipsa er på bloggen om.

Jag älskar kantareller! Vi äter nästan inget kött alls mer än fisk och vitt kött som kyckling under veckorna, det känns riktigt bra faktiskt och kantareller går ju bara inte vara utan nu.

Den här frasiga pajen är lyxigt god och passar som en mumsbit eller varför inte snittar när du ska ha gäster. Lägg upp den frasiga pajen på en skärbräda och skär i små bitar. Det är busenkelt, man bara blandar ihop ägg, grädde och stekta kantareller med västerbottenost, gör den till helgen som en starter inför en middag, jag lovar det blir succe´!

Om du vill göra den som en matigare paj byt ut smördeg och gör med mandelbotten istället.

Så galet gott, ni måste bara göra den! Recept längre ner.

Frasig kantarell och Västerbotten paj
4 port eller 10-12 småbitar till förrätt eller tilltugg

1 rullad smördeg
ca 400 gram kantareller
1,5 dl grädde
2 ägg
3 dl riven västebottenost
en näve ruccola
1 msk pinjenötter
salt och peppar

Gör så här: 

1. Kavla ut smördegen på en plåt med smörpapper under
2. Stek kantarallerna i lite smör
3. Blanda ihop grädde, ägg, västerbottenost och sist kantarellerna, rör ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
4. Lägg smeten på smördegen och lägg ruccola och strö pinjenötter över
5. Gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Det ska höja sig men sedan skunkker pajen när du tar ut den.

Låt den gärna stå en stund, strö lite mer ruccola över och skär upp i mindre bitar.

Njut! 

Köpte hem lite färska blommor och planterade en stor vacker hortensia igår, band även ihop en söt bukett med rosa och oranga rosor med några Eucalyptuskvistar, jag älskar den lösa och busiga buketten. Kul med den färgkombon både i kläder och blommor, stor trend i höst.

Visst blev den lite söt? Önskar så jag kunde ge den till Annica nu.

Visst är det underbart med alla tända ljus i mörkret, Janne skrattade åt mig igår och sa att det tar halva kvällen att gå runt och släcka alla ljus, haha. Jag vet inte hur mycket ljus jag gör av med den här tiden. Ganska galet egentligen att man eldar upp pengar men så kan inte jag tänka i alla fall. Vi måste ta till vara på tiden och njuta. I allra hösta grad när man tänker på hur svårt Annica har det nu som finns i mina tankar varje minut.

Vi måste leva i nuet brukar hon alltid säga.

 

 

 

 

 

  • 2017-03-01, 19:10
  • 16

Äter ni vegetariskt? Vi försöker äta det ett par gånger i veckan, den här pajen var jättegod som är gjord på mandelbotten. Det blir knaprigt och gott! Jag hade chevréost, pinjenötter och en fyllning med ägg, ost och gräslök. Toppa den sedan med en god olivolja och lite ruccola till.

Supergott!

Knaprig paj med chevré och pinjenötter

Pajdeg: HÄR

Fyllning:

-3 dl grädde
-3 ägg
-1 dl riven parmesanost
-1 dl riven stark ost
-salt, peppar
-1 msk hackad gräslök
-100 gram chevreost
-ca 1 msk pinjenötter eller mer (vill du så kan du rosta pinjenötterna i en panna före och stössla på dem efteråt. Smaken kommer fram när du rostar dem.)

Gör så här: 

Förgrädda pajskalet enligt recept ovan. Vispa under tiden ihop ägg och grädde, vänd ner ost, gräslök, salt och peppar i en skål. Ta ut pajen ur ugnen och häll i fyllningen. Gratinera pajen med fyllningen på 200 grader mitten av ugnen ca 20 min. Akta så det inte bränns. Lägg på chevrebitar och pinjenötter de sista 10 minuterna och gratinera i ugnen igen.

Förgrädda skalet ca 10 min 175 grader. Hacka i botten så blir det perfekt.

Ni kan inte ana doften, det var så gott! Jag älskar pinjenötterna till. En lite lättare lunch som är god som den är eller varför inte på buffén.

Gillar ni paj? Måste tipsa er om ett nytt recept jag fick av en god vän. Ska testa den i morgon tror jag, en grönsakspaj med extra allt. Skönt att göra en god paj utan vitt mjöl, du slipper kolhydrater och du blir inte lika plufsigt mätt.

Smaklig måltid!

Nu blir det gymmet, har aldrig längtat så mycket efter att få träna, hostan börjar äntligen ge sig nu kör vi. Har jobbat med kunder på salongen, jobbat vid datorn och fixat med en del andra projekt kring filmerna jag håller på med. Jag är så taggad för detta och älskar jobba med nya människor och nya utmaningar. I morgon är det filmdag igen och då blir det köket som är min lilla studio.

Onsdag= onsdagsmys och idag blir det charkbrickan!