• 2019-02-24, 12:00
  • 11

Har ni en skön söndag? Vilken fin välgörenhetsmiddag på Lindholmen vi var på igår, ni kan se filmer på min instastorie, klicka på min profilbild på instagram kommer man dit. Johanna Toftby heter jag där.
Har precis sett repisen av mellon, herregud den unga killen 16 år, men hur grym var han inte? Fick tårar.

Var ute och gick en sväng precis och på helgen brukar vi unna oss färska frallor så vi köpte med oss på konditori Järkstrand. Såg fram emot en frasig färsk fralla men nej, dessa var gjorda igår. Sega och torra. Blir så fruktansvärt irriterad på sånt. Kan man inte säga att det är gårdagens när man betalar fullpris? Gah. Så de frallorna vi åt precis kunde kvittat. Berättar man inte att det är gårdagens eller ska man veta om det när man köper på ett bageri bara för det är söndag?

Vi lagar en god middag istället! Räkgryta med kokosmjölk och massa grönsaker, sambal oelek och lime. Har ni gjort den? Den är så god. Kanske till söndagmiddag om ni inte vet vad ni ska laga.

DSC_0174

DSC_0162

Vill du ha starkare, hacka ner en färsk chili.

DSC_0177

 

 

 

 

 

 

Räkgryta med kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna och strimla paprikorna och purjolöken. Hacka vitlöken och fräs i lite olja snabbt, lägg i de strimlade grönsakerna i pannan och fräs någon minut. Tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna, pressa limen i grytan. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå en stund. Smakerna sätter sig bättre. Låt grytan koka ca 10 minuter på medelvärme, rör och smaka av med salt och peppar. Blir den inte tjock strö lite maizena. (Kung Markattas kokosmjöl är krämigast tycker jag.) Stäng av plattan, vänd ner räkorna. De ska inte koka för då krymper de snabbt. Servera med ris blomkålsris, det är supergott.

1 kg

Räkor med skal

1

Gul paprika

1

Röd paprika

1/2

Purjolök

100 gram

Sockerärtor

2

Vitlöksklyftor

1

Lime

1 msk

Röd currypasta

2 tsk

Sambal oelek

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

400 ml

Kokosmjölk

Nypa

Salt och peppar

2019-02-24 Recept , , ,

  • 2019-01-07, 09:30
  • 7

Vardagen är igång för många men maten behöver inte bli trist för det. Här kommer ett tips på en av mina favoritgrytor, heta räkor i kokosmjölk med vitlök. Den är så god!

Jag tror vardagen inte ska vara för strikt och hård efter ledigheterna, risken är att du tappar fokus och tröttnar. Släpp dieter, ät en bra kost och minska på fika, godis och mindre kolhydrater under veckan istället. Mer protein och mat som mättar är smartare.

Idag packar jag för fullt här hemma, i morgon åker jag och Janne till Alperna! Jag gör ett roligt samarbete ihop med Österrikes turistbyrå och vi ska ner till Serafaus-Fiss-Ladis igen. Det är otroligt mycket snö där nere så det blir nog bra skidåkning.

Ni kommer få hänga med som vanligt, det blir både blogg och massor med instastories.

 

 

 

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Skala räkorna, strimla paprikorna och purjolöken. Fräs grönsakerna snabbt i kokosolja eller olivolja, tillsätt resten av ingredienserna utom räkorna. Låt koka ihop tills det tjocknar, låt stå och puttra en stund på svag värme. Smakerna sätter sig bättre. Vänd sedan ner räkorna hastigt, de får inte koka. Jag tar bort pannan från plattan sedan vänder jag ner räkorna. Garnera med persilja, servera med ris, nudlar eller sallad till. (Hade även sockerärtor i, ta grönsaker ni har hemma.)

Räkgryta med vitlök och kokosmjölk

1 kg

Räkor med skal

1

Röd paprika

1

Gul paprika

1

Liten purjolök

3

Vitlöksklyftor

1 msk

Röd currypasta

1 msk

Kycklingfond

1 msk

Soja

1 tsk

Mango Chutney

1/2

Hackad chili

400ml

Kokosmjölk

1 dl

Creme fraiche

1 tsk

Sambal oelek

1 msk

Pressad lime, gärna rivet skal av limen ocksp

100 gram

Sockerärtor

  • 2017-04-10, 07:55
  • 3

God morgon! Vill tipsa er om en god räkgryta som är snabb att svänga ihop en stressig vardag. Den har mycket smaker som vitlök och cayenne som passar gott ihop med räkor.

Räkor går att göra så mycket med!

Het räkgryta 4 port

ca 1 kg räkor med skal

kokosolja eller smör att steka i

3 tsk curry

1/2 tsk paprikapulver

3 pressade vitlöksklyftor

1/2 purjolök

1 röd och gul paprika

3 msk tomatpuré

1 msk soja

1/2 tsk sambal oelek el mer

2 dl grädde

1/2 dl vitt matlagnings vin

2 dl créme fraiche

1-2 krm cayennepeppar

1 paket lättstuvad bladspenat (Inte nödvändigt om du inte har hemma)

Gör så här: 

1. Skala räkorna

2. Fräs curryn, cayenne, vitlök, purjolök, paprikor knappt att mjukna. Jag finstrimlar alla grönsaker.

3. Tillsätt tomatpurén, soja, grädde och koka ihop. Rör i vin och crème fraîche. Lägg i resten av kryddorna, smak av.

4. Låt det småkoka ca 10 minuter, lägg i räkorna allra sist som bara ska i hastigt i, dra av grytan direkt.

5. Värm spenaten för sig och lägg underst på ett fat, lägg sedan på grytan.

6. Servera med valfritt tillbehör, ris, glasnudlar, blomkålsris eller em matig sallad.

Jag tycker detta är jättegott och kommer ha en matig sallad till idag.

I början på veckan drar jag alltid ner på kolhydraterna, jag äter ofta lite mer det jag känner för på helgen men så fort veckan är igång blir det nyttigare mat, inget fika eller godis.
Det var faktiskt så jag kom i form för många år sedan.

Jag började med en ”ätardag” och skrev ner goda recept jag planerade in under veckan. Planera din mat, ha mycket hemma så slipper du stoppa i dig något onödigt bara för du har blodsockerfall.

Jag valde en enda dag i veckan där jag åt lite vad jag kände för. För mig funkade det bra, det blev en dag att se fram emot, men sedan blev det mindre och mindre onyttigt den dagen. Suget försvann.

Det passar inte alla, har du ett stort sötbehov tror jag det är bättre man stryper socker helt, ersätt med annat som du tycker är gott. Det får inte bli för mycket krav, eller jobbigt för då kommer du trilla dit när du tycker din tråkiga diet är pesten. Jag är emot alla dieter där du tappar livslusten helt på grund av att du alltid räknar, väger, eller tänker på det får jag inte äta, eller det får jag inte äta.

Jag tror mer att vi ska försöka tänka på allt gott du får äta istället, positiv belöning istället för negativt. Alla är olika så pröva er fram.