• 2018-07-20, 11:30
  • 3

Vi äter en del pasta här i Italien, det är ju ett måste när man är här. Igår åt jag en grym skaldjurspasta till lunch och på kvällen när vi åt middag med våra vänner tog Daniel en Pasta som var den läckraste jag sett. Skulle fotat men missade det.

Här är vi på Restaurang Lido Paina som ligger vid vattnet, borgen bakom och alla vackra berg runt om. Vi äter alltid minst två luncher här när vi är i Malcesine. Ett bord vid vattnet är ett måste, vi väntar hellre en stund tills det blir ledigt.

Och en jättegod skaldjurspasta.

Även gott med musslor som vi åt på restaurang Colomba sista kvällen i Desenzano, Herregud så gott det var. Missa inte den restaurangen som ligger vid den lilla hamnen mitt inne i stan. Jättemysigt.

Men man kan äta lika god pasta med skaldjur hemma och det måste jag tipsa er om nu!

Den här rätten är vansinnigt god, festligt och enkel. Jag gratinerar havskräftorna med jättegott örtsmör. Vill ni inte ha pasta är det gott med gratinerade kräftorna och en skiva rostat bröd till.

Pastan blandar man ihop med den krämiga såsen. Lägg kräftorna över pastan på ett stort fat och ställ fram. Tål ni inte skaldjur, byt ut tex mot mozarella som du delar i två delar och lägger en halv på varje tallrik.

Pasta med gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 2 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask babytomater
2 dl creme fraiche
1 msk smör
1 msk honung
2 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
Färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
Skvätt vatten

Parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti.

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör (Rumsvarmt)
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Gör så här:

Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.

Koka pastan i saltat vatten ca 10 min

Pastasåsen: 
Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Skär tomaterna i halvor och lägg i dem med vitlöken och fräs. Sänk plattan.
Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop, tillsätt creme fraiche och späd med lite vatten. Låt det puttra ihop, smaka av med salt och peppar.
Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält. Det går snabbt. Smöret ska bara smälta.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor i bitar och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Lägg allt på ett stort vackert fat och servera.

Riv parmersan och njut!

 

 

 

  • 2018-07-10, 14:00
  • 0

Här kommer ett riktigt gott middagstips om ni ska grilla kyckling. Flera läsare har frågat efter detta recept, chilimajonäsen ihop med nybakad focaccia är så gott!

Vi har precis tagit på oss vandringskläder här  (skrev detta vid 9.30) och ska upp på alperna nu, foten ville inte ner i kängan men till slut gick det. Hoppas det går bra att gå nu bara. Ser så fram emot komma upp på höga höjder och vandra. Kika gärna på min instastory för att följa med!

DSC_0688-2

Marinaden till kycklingen:

1 dl olja
1 dl soja
1/2 dl sweetchili
1 hackad vitlök
1 färsk chili
Salt och peppar.

Lägg kycklingen i marinaden en timma i kyl. Gratinera sedan kycklingen i en form i mitten av ugnen i 220 grader ca 20 min.

Focaccia (Detta kan du göra innan)

Italienskt bröd man smaksätter med färska örter, olivolja och tomat. Men man kan ta precis vad man vill. Det doftar medelhav i hela köket när man gör det.

Focaccia på mandelmjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
2,5 dl riven ost, jag tog 1 dl riven parmesan och 1 dl vanlig men stark
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Nypa salt
1-2 msk olivolja

Timjan och basilika

Gör så här: 

Rör i hop de torra ingredienserna för sig. Vispa ägg pösiga och tillsätt ost och de torra ingredienserna och låt stå någon minut. Smörj en form, bred ut den så att den täcker hela formen.

Jag gjorde små hål och sedan lade jag i tomater, ringlade olivolja samt strödde på basilika och lite timjan. Sist lite havssalt.

Ställ in i mitten i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.

DSC_0692

DSC_0701

Chilimajonäs 

1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 hel hackad färsk chili
Nypa cayenpeppar
1 pressad vitlök
1 tsk honung
Salt, peppar

Jag kryddade även med lite extra chilikrydda. Rör ihop, låt stå kallt ett tag så kommer smakerna fram mer.

DSC_0703

 

 

 

 

  • 2018-07-06, 09:12
  • 10

Innehåller annonslänkar 

God morgon fredag! Hur många går på semester idag? Strålande väder och kvartsfinal i morgon!

Nu sitter jag på tåget ner mot Göteborg och ska lämna Lucy hos våra uppfödare som ska ha hand om henne när vi är borta. Så roligt för henne att leka med sina kompisar, nu var det längesen. I kväll går färjan mot Tyskland och där börjar vår roadtrip ner genom Europa.

Men först ett riktigt gott middagstips! Krämig pastagratäng med fläskfilé och ädelost, den var så galet god! Fredagsmiddag kanske?

Jag gillar gratänger, perfekt bjudrätt, bara att ställa fram och allt går att förbereda.

Fina gratängformar HÄR. 

Krämig pastagratäng med fläskfile och ädelost 4 port

Penne pasta ca 400 gram (Jag tog ett paket)
500 gram fläskfile
150 gram ädelost
10 soltorkade tomater i olja
3 dl grädde
200 gram färska champinjoner
1o babytomater
1 tsk basilika (kryddan)
100 gram riven ost
Ruccola
Parmesan

Salt och peppar

Gör så här: 

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Putsa fläskfilén och skär i knappt 1 cm tjocka skivor, stek i smör, salta och peppra. Ta upp köttet och putsa svampen och skär i bitar, jag gillar hellre små champinjoner som man inte skär. Fräs svampen i pannan på högre värme utan olja eller smör. När de fått färg och krympt, lägg i lite smör och salt för smakens skull.

Skär soltorkade tomater i mindre bitar, dela babytomaterna och vänd ner pastan, köttet, svampen, tomaterna i en stor form. Blanda ihop allt, häll grädden över och smula ädelosten över allt, blanda om. Salta och peppra, lägg riven ost över hela gratängen. (Jag tar inte mycket ost över)

Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 minuter.

Lägg lite ruccola över och servera med en god parmesan man kan riva själv. Detta är supergott, för vegetariskt ta bort köttet, gorgonzola funkar också istället för ädelost, blir lite starkare smak bara.

Njut av en underbar rätt!

Tillägg, fick en fråga direkt om klänningen. Den har jag visat förut men kan finnas någon kvar HÄR. Är ni 38 kan ni ta en storlek större för den är stretch och band man knyter. Fin på!

 

 

 

 

  • 2018-06-24, 10:50
  • 3

Såg ni matchen igår? Vi var ute på Lindholmens event & nöje som vår kompis Micke driver, det kör allas Sveriges och Brasiliens matcher under VM, vilken stämning! Massor med folk, god mat och härlig miljö. Men hjälp vilket tråkigt slut för Sverige, nu måste det gå vägen på onsdag. Kom igen Sverige!

Har ni potatis över från midsommarhelgen har jag tips på en grymt god potatissallad. Jag älskar färskpotatis och det funkar till det mesta. Grillad kyckling eller lax eller som vegetariskt med tex fetaost.

Detta är så gott!

Fransk potatissallad 

800 gram färskpotatis

1 rödlök

Två nävar ruccola

10 soltorkade tomater

Vinegrette: 

0,5 dl olivolja

1 pressad citron

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk sambal oelek

1 msk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger

En nypa timjan, oregano, persilja

salt, peppar

1 tsk honung

Gör så här: 

Skrubba potatisen noga och koka den. Blanda ingredienserna till vinegrettesåsen.
Skala och skär lök i tunna skivor. Fräs löken i en stekpanna tills den knapptmjuknat.
Skiva potatisen medan den är varm och lägg i en skål. Blanda i lök, ruccola, och skär soltorkade tomaterna och blanda ner med potatisen. Häll vinegretten över och rör ihop försiktigt så inte potatisen blir smulig. Blanda i örter, salt och peppar.

Täck över potatisen och ställ kallt en stund före servering.  Servera till det ni tycker om, lax är gott till! Eller kyckling eller en köttbit om ni har kvar från helgen. Gillar ni fetaost kan man smula över det också. Blir supergott.

 

  • 2018-06-23, 15:34
  • 15

Innehåller annonslänkar 

Hoppas ni har en fin midsommarhelg! Det var många som läste mitt inlägg igår, ensamheten på storhelger är svårt. Mitt hjärta går sönder över hur många som sitter ensamma på högtider i Sverige. Ofrivillig ensamhet är hemskt.

Det här kommer det en del om i min bok, det är stor sorg för många som kanske går isär, som har barn som flyger ut och relationer och traditioner förändras.

Vet ni vad vi gjorde igår? Vi ställde in allt midsommarfirande för jag var totalt slut efter hela studentveckan och stort jobb med boken i veckan som nu äntligen är klart.

Jag fixade ordning mig, bakade en västerbottenpaj, en jordgubbspaj och gjorde en egen midsommarkrans. Men jag och Lucy åkte sedan ner till Janne i Göteborg och vi var hemma själva. Behövde verkligen det. Orkade inget mer. Skönt att vakna vid sju i morse och vara utvilad och piggare än på länge.

Jag tycker vi måste bli bättre på att bjuda med våra vänner. Man tänker kanske inte på att alla har inte gäng att umgås med. Jag såg så många på facebook och här på bloggen som skrivit att de sitter helt själva.

Varför är det så? Jag förstår det inte. Det är så stor skillnad på om man väljer det själv eller inte.

Man ska inte skämmas för att ringa och fråga om man kan komma förbi, det är värre att sitta och gråta en hel dag, sedan ska ni även tänka att det är egentligen vilken stor dag som helst.

Jordgubbspajen så god med mandelmassa HÄR, västerbottenpajen recept HÄR. (tog utan gräslök)

En liten midsommarkrans men som även är fin till sommmarklänningen. Jag band riktiga blommor på ett tunt diadem, ser att det är inne med blommor och rosetter i håret i sommar. Sedan lade jag den i en tallrik med vatten så den inte vissnade.

Klänningen är som en dröm och jag ser fram emot att ha den på en tillställning i sommar.  Har nog aldrig fått så många frågor var den är ifrån på instagram igår.

Jag har beställt den i en butik i London, märket är Ted Baker. Finns så många fina från det märket HÄR Har redan beställt en till i rosa, visst är de snygga! Passar till bröllop eller kanske en fest i sommar. Kika på den

Kika om du hittar just denna klänning annars HÄR. 

Armband och örhängen Caroline Swedbom HÄR, väska YSL. Skor Valentino.

Men. Det finns en rosa dröm till som är betydligt billigare och jättefin. Bästa tipset om ni letar efter en rosa söt klänning till sommarfesten. Jag hade på mig den i veckan och många som frågade på instastory. Du hittar den HÄR! Halva priset nu.

Normal storlek, hellre ner än upp. Underklänning under. Örhängen i silver, Caroline Swedbom.

Måste även tipsa om den snygga leopardklänningen som finns åter i lager. HÄR! 

Även fått frågan om var Lisa-Maries fina klänning kommer från som hon hade på studenten. HÄR. finns den.

Hon är kort och liten så hon har storlek 34 och den är normal i storlek hälsar hon. Så snygg! Halva priset.

Ska länka och tipsaa mer på skor och sånt ni frågat efter men måste ut i solen nu. Har redan gått en sväng med Lucy så hon har fått sin motton för idag. I kväll ska vi ut till Lindholmen för att ansluta med massa vänner för att heja fram Sverige! Tittar ni?

Efter rundan njöt vi av en god glass. Så mysigt med alla glasskiosker nu och massa folk som turistar i vackra Göteborg.

Vi hörs snart igen, stor kram

 

 

 

  • 2018-06-20, 15:35
  • 17

Den här ska jag baka idag! Hallon och rabarberkaka med knäckig yta, sätt flaggor i så har du en supergod kaka i midsommar som är snabb och enkel att svänga ihop.

Jag fick tips av min kompis för flera år sedan och den här kan man göra på många olika sätt, men hallon och rabarber är så gott ihop. Man kan förstås bara göra med hallon. Den är ljuvlig och så lätt att svänga ihop.

Enkel Sommarkaka ca 16 bitar

6 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl mjöl

4 tsk bakpulver

Fyllning:
400g hallon
3 dl rabarber, skär dem i ca 1 cm tunna skivor
100 g smör
3/4 dl pärlsocker

Garnering, florsocker och pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör ner mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten i långpannan.
Fördela fyllningen över och hyvla det kalla smöret över. Strö över pärlsockret.
Ställ plåten mitt i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 20-30 minuter.
Ta yt kakan och skär den i rutor.

Den blir lite så där frasigt god på ytan. Glass eller vaniljvisp funkar bra till. Älskar knäckig och frasig yta!

  • 2018-06-03, 13:08
  • 15

Tusen tack för alla fina grattishälsningar, så tacksam för all kärlek och varma ord här och på instagram och Facebook, vilken kärleksbomb! Vi hade en så fin dag igår, rörd till tårar flera gånger om. Janne hade hittat på så mycket bus och mys här i Barcelona, blev så glad för allt! Ska visa er bilder lite senare i dag.

Men först ett tips på en jättegod fläskfilegryta! Denna är ett nytt tips från en kompis som vi lagade i veckan. En gryta som går snabbt att svänga ihop, goda smaker med paprika och sambal oelek. Kanske skönt att variera mellan alla grillkvällar, den var hur god som helst!

Jag tog lite rårris till, ville ladda på med kolhydrater för vi skulle cykla långt den dagen, servera annars med råstekt potatis eller en god sallad.

Fläskfilegryta med paprika till 4 hungriga personer

800 g fläskfilé
Ett paket bacon
2 röda paprikor
1 hackad rödlök
2 små crème fraiche
6 dl vispgrädde
2 msk kalv eller oxfond
4 msk kinesisk soya
5 tsk tomatpure
3 tsk sambal oelek

Gör så här: 

Strimla paprikan och finhacka löken. Rensa fläskfilén och skär i medaljonger. Fräs upp fläskfilén så den får stekyta, fräs löken och paprikan så de blir lite mjuka, fräs baconen som du skurit i mindre bitar snabbt så den får en gnutta färg. Lägg allt i en gryta, krydda med svartpeppar och salt.

Häll i crème fraiche och grädde, häll i fonden. Koka upp. Blanda ned tomatpuré, soya och sambal, färgen ska vara lite rödbrun. Smaka av, var försiktig med sambal, den är stark och ger framför allt eftersmak. Låt puttra 15-20 minuter, skär upp en bit fläskfilé för att kolla att den är klar rakt igenom.

Servera med råris eller råstekt potatis och gärna en ruccolabaserad sallad med lite sting i dressingen.

Supergott och bra till lunchlådan. 

 

 

 

 

  • 2018-05-27, 10:48
  • 2

Grattis alla mammor på morsdag! Tänk vilken gåva att få vara mamma, inte en enkel roll, ett heltidsjobb i sig. Men den bästa gåvan man kan få, att få känna kärleken, banden man har mellan sina barn. Det är fantastiskt.

Här kommer tips på en tre-rätters middag om ni inte vet vad ni ska laga för middag idag. Heta räkor till förrätt, kyckling med pesto till varmrätt, en god kladdkaka med hallon till dessert.

Vill ni bara göra en god kladdkaka till fikat har du mina fem bästa kladdkakor HÄR! 

Förrätt: Heta räkor med chili och vitlök, HÄR Den här rätten är egentligen en huvudrätt men funkar jättebra som en förrätt.

Varmrätt: Pestofylld kycklingfile med rostad potatis, HÄR

Dessert : Kladdkaka med mint och hallon, HÄR på länken finns det även fyra recept till på goda kladdkakor som passar till morsdagfikat.

Hoppas ni får en jättefin söndag och njuter i soliga vädret. Vi ska ut och cykla om en stund så vi får röra på oss, i eftermiddag ska vi till Skövde och äter middag hemma med tjejerna ikväll.

 

  • 2018-05-11, 12:00
  • 2

Fredag och klämdag! Konstigt med dagarna nu, vet knappt om det är helg eller vardag, är ni lediga eller vad gör ni? Jag sitter med boken och om en stund ska vi ta en paus och ge oss ut på cyklarna en sväng.

Vill tipsa er om en god grillrätt om ni plockat fram grillen. Marinaden till kycklingen är så god, massa chili och lime med vitlök blir goda smaker som passar kyckling. Grilla i ugn eller på grillen utomhus.

Jag rostar gärna rotfrukter, man måste inte ha vanlig potatis, jag har gärna goda grönsaker, älskar massa grönt på tallriken!

DSC_0761

Chili och limemarinerad kyckling med rotgrönsaker 4 portioner

4 fina kycklingfileér

Marinad till kycklingen 

* 1 dl neutral olja, 1 dl soja, 1/2 dl sweet chili

* Pressa i två vitlöksklyftor, skär ner en halv färsk chili

* 1 pressad lime, salt och peppar, timjan

Lägg i kycklingfiléerna så det får dra en timma. Stek de i ugnen på 200 grader ca 20 minuter.

Tillbehör: 

Vi hade rotgrönsaker och broccoli, aubergine, strimla grönsakerna (hade även sötpotatis) salta och strö på lite timjan. Gratinera i ugnen ca 30 min. Ta ut plåten, ringla på olivolja och höj värmen. Då blir dom frasiga och knaprig yta och inte mjuka.

Broccoli och aubergine stekte jag o kokosolja i pannan.

Krämig, kall sås: 

2 dl creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
3 msk hackade soltorkade tomater
1 tsk honung

Salt och peppar, ställ in i kylen så smakerna sätter sig.

Njut av en god och fräsch grillmiddag.

DSC_0765

 

 

  • 2018-05-01, 11:27
  • 9

Glad första maj! Jag älskar den här månaden, nu kommer allt snart att slå ut och bli grönt överallt. Hoppas ni hade en fin Valborg även om det var regn och blåst. Vi var inne och hade en skön hemmakväll och mina tjejer var på fest. Just Valborg är ju en stor festarhelg men nu är det skönt att tjejerna börjar bli vuxna, även om jag sover kass när de är ute ändå.

Vi hörs alltid och jag vill att de alltid hör av sig. Visst är det jobbigt? Jag tror jag kommer tycka det hur gamla de än blir.

Vet ni vad vi åt igår, världens godaste pasta med havskräftor. Janne köpte med kräftor från Göteborg som var så fina. Gillar när de är riktigt stora och det blir läckert till pastan.

Detta är ett helt annat recept än det vi gjort innan så testa den här också.

Detta ska ni göra om ni vill bjuda på en riktigt festlig pastarätt. Bland det godaste jag vet!

Kräftorna var så färska och fina, krämig pasta med lite hetta och grädde, oj oj. Så gott.

Pasta med havskräftor 4 port

10-12 stora havskräftor
2 stora vitlöksklyftor
1 ask babytomater
1-2 tsk honung
1 tsk vitvinsvinäger
2 tsk sambal oelek
1 dl creme fraiche
3 dl grädde
1 kruka färsk basilika
skvätt vitt vin
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
400 gram spagetti
Grillade tomater på kvist

Riven parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti. Jättegod och passar till kräftpastan

Gör så här:

Hacka vitlöken och fräs i 1 msk olivolja, doften är magisk. Skär tomaterna i halvor och lägg i, de i kvist ska in i ugnen så ta inte dem nu.

Häll i creme fraiche, grädde och sambal oelek och rör om, sänk värmen och låt allt puttra ihop. Lägg i honung, vitvinsvinäger, skvätt vitt vin. Klipp en kruka färsk basilika i små bitar, spara några kvistar till garnering.

Låt allt koka ihop 10 minuter, späd med vätska om det blir för tjockt.

Koka pastan när du har 10 minuter kvar på såsen och förbered kräftorna.  Ta bort stjärten och dela den mitt i ut, inte hacka. I pastan gillar jag att det är hela kräftstjärtar när man köper färska kräftor men man kan dela dem på längden. Om du vill ha klor, ta bort skalet och lägg med dem också.

Spara fyra fina kräftor med skal till garnering och lägg en på varje tallrik.

Lägg tomater på kvist med lite olivolja i ugnen och gratinera 10 minuter.

Rör ihop pastan i såsen, vänd allt ordentligt och vänd försiktigt ner kräftstjärtarna. Lägg på en liten kvist tomater och basilika och en stor kräfta.

Magiskt och alldeles underbart!

Jag har varit ute på min morgonrunda, finns ingen bättre start än promenad före frukost.

Hade ont i halsen hela förra veckan och känner fortfarande av mina luftrör efter flygresan men så mycket bättre nu, kör ingen hårdträning så kroppen hinner återhämta sig.

Idag skriver jag massor på boken men packar också till Paris! I morgon åker vi, tjoho!

Njut av en skön söndag, kommer in här med ett roligt tips jag tror ni gillar om en stund.