• 2019-01-09, 10:00
  • 3

Onsdag och lillelördag! Vi har ätit frukost och om en stund ska vi ut i backen. Det är så sjukt mycket snö här! Och mer kommer det, snön vräker ner. Det enda jag oroar mig för är sikten, hatar att inte se i backen och är det en svart brant backe med stup bredvid utan sikt är jag inte tuff. Inte ens Jannes pepp får mig att gasa på där. Han kör som en galning men betydligt tuffare och duktigare. (Jag ska bromsa honom, mamma Cristina, hehe)

Ska ni laga något gott ikväll kommer ett riktigt smaskigt tips. Enchiladas med kyckling och tomatsalsa, har du rester kan du ta vad du har hemma. I sånna här grönsaksröror tar jag vad vi har i kylen så ni behöver inte vara så styrda med recept där.

Tjejerna älskar detta, perfekt kvällsmys om du vill få alla samlade vid matbordet, haha. Kanske

För vegetariskt tar du massor med grönsaker, samma salsa men skippar kycklingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Enchiladas med kyckling och grönsaker

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
4 portioner

Enchiladas med kyckling och tomatsalsa

Sött ugnen på 220 grader. Skär kycklingen i små bitar, fräs i olja med salt och peppar så den blir genomstekt. Ta upp ur pannan. Skär paprika i bitar, hacka lök i småbitar och pressa vitlöken. Fräs paprika, lök och vitlök med lite olja på ganska hög värme så det får färg. Sänk plattan och lägg i kycklingen, häll i krossade tomater, alla kryddor och fond, sambal oelek och späd med lite vatten. Låt koka ihop 5 minuter. Lägg ut tortillabröden (vi hade fullkorn) och lägg lite röra på varje och rulla ihop. Lägg ner dem på en oljad plåt, spara lite av kycklingröran så du lägger resten över alla rullar. Strö ost över rullarna och gratinera i övre delen i ugnen på 220 grader i ca 15 minuter. De ska få färg och osten ska smälta. Gärna lite knaprigt. Vispa ihop 1 dl gräddfil och 1 dl creme fraiche i en skål, ringla över rullarna efteråt. Strö klippt persilja, ska vara koriander men ingen i vår familj gillar det så vi kör persilja. Njut!

3

Kycklingfileér

1

Gul lök

2

Vitlöksklyftor

1

Gul paprika

1

Röd paprika

1 msk

Rökt paprikapulver (vanlig funkar också)

1 msk

Spiskummin

1 tsk

Sambal oelek

1 msk

Sweet chili

400 g

Krossade tomater

1 msk

Kycklingfond (flaska)

1 dl

Vatten

2,5 dl

Stark riven ost

Nypa

Salt och peppar

1 dl

Gräddfil

0,5 dl

Creme fraiche

2019-01-09 Johanna Toftby, Recept ,

  • 2018-10-30, 10:00
  • 1

Har ni höstlovsbarn hemma? Vill ni ha något mys till film ikväll har jag gott tips till er. Nacho på plåt! Stek tacofärs, jalapenos, salsasås och riven ost, lägg allt på en plåt. In i ugnen 10 minuter så är det klart. Vi älskar det! Snabbt och enkelt men väldigt gott.

När barnen var yngre hade vi inte råd att resa bort, jag var alltid hemma när många av deras kompisar reste på semester, men vi hade det bra ändå. Även om det kändes svårt ibland. Jag har skrivit mycket om det i min bok hur jag med små enkla medel gjorde det mysigt och barnen fick trygghet och kärlek vilket är lika viktigt.

Bjud hem vänner och laga något gott, baka med barnen, tänd ljus och hitta på saker med små medel funkar alldeles utmärkt. Bowla, bada, hälsa på kompisar, bjud hem kompisar på halloweenfika. Man kan ju göra massor med kul.

Nachos på en plåt 

-Lägg nachochips på en plåt med bakplåtspapper

-Stek nötfärs med tacokrydda

-Häll på tacosås/salsasås över chipsen

-Lägg på jalapenos och den stekta tacofärsen

-Strö rikligt med stark riven ost

-Gratinera i ugnen 10 minuter på 200 grader tills osten smält.

Gör en kall sås på 2 dl creme fraiche, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk chilikrydda, salt, peppar och smaka av med italiensk salladskrydda. Låt stå i kylen en stund.

Gott att ringla över tacoplåten eller dipp vid sidan.

 

.

 

 

 

  • 2018-04-27, 12:00
  • 7

Äntligen fredag! Visst är det en skön känsla! Vad passar bättre än tacos till fredagsmyset. Men här är en annan variant som jag tycker är kul och väldigt enkelt att göra.

Tonfisktacos! Det åt vi i Florida och ville göra det när vi kom hem för det var magiskt gott.

Rå tonfisk, Sashimi ska vara färsk tonfisk som varit fryst och vill man halstra (steka snabbt) den kan man förstås göra det. Bara steka på snabbt i pannan, tänk på att tonfisk inte ska vara för stekt för då blir den torr.

Jag skär tonfisken i små bitar, sedan lägger den i marinad en stund, lägg den sedan på en bädd med sallad och tacos, guacamole till blir magiskt! Vattnas redan i munnen när jag skriver om det.

Jag gjorde faktiskt egna små minitacos för jag ville prova att göra själv, de blev knapriga och kul att göra dem själv.

Inte så fina dock, men det gör väl ingenting.

Tonfisktacos med hemmagjorda taco och guacamole 4 port

Tonfiskfilé 4 fina bitar  (Färsk tonfisk ska frysas, fråga i fiskcharken)

Marinad: 
1 dl neutral olja
1/2 dl sweet chili
1/2 dl soja
2 vitlöksklyftor
1 pressad lime
1/2 tsk chilikrydda
salt och peppar

Skär tonfisken i mindre bitar och lägg i marinaden en timma i kyl. Ska du steka den gör du samma sak.

Egna mini taco:
2 dl majsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl vatten

Rör ihop mjöl och salt, blanda i olja och vatten så degen blir mjuk, jag tillsatte några droppar vatten, den ska inte vara torr. Låt vila 15 minuter.

Rulla små bollar, mindre än pingisboll ungefär. Jag ville ha små minitacos för det ser så läckert ut och man kan ha som snittar eller snacks.

Klipp ut små runda pappersark på smörpapper.

Pensla med olja på båda sidor på runda smörpappret. Lägg bollen, pressa sedan något hårt på eller kavla ut så det blir en liten plätt.

Stek den snabbt en panna, eller pannkaksjärn med degen ner mot pannan. Då kommer pappret släppa direkt, ta bort pappret och vänd plätten några gånger så den får en fin färg. Går snabbt på ett par minuter max.

Ta upp den, bränn dig inte och lägg den på en slev eller tex handtaget på en gryta, ta en ren handduk och forma den försiktigt. Den kommer inte gå sönder, men lägg den så du kan forma den som en taco när den är varm. Sedan stelnar den och blir knaprig och god.

Lägg lite sallad och hackad gurka i små minibitar, gott med lite crisp, lägg i tonfisken, lite guacamole och njut!

Sallad: 
Böngroddar
Ärtskott
Gurka
Koriander om man gillar, jag har persilja som garnering

Guacamole:
1 avocado
1/2 burk Creme fraiche
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 pressad lime
Skvätt tabasco
Nypa cayennepeppar
Mosa avocadon med en gaffel och rör ihop alla ingredienser.

Ha en underbar fredag! Bilder från gårdagen kommer. Vilken underbar kväll vi fick! Nu ska jag på ett spännande möte i Göteborg, kram så länge!