• 2018-11-13, 17:00
  • 8

Laxgratäng med västerbottenost och broccoli är dagens middag! Jag gjorde den till mig och Janne igår kväll, den är riktigt god! Älskar rester så idag äter vi den igen. Jag köper alltid en fin laxsida, vispa ihop en krämig sås och häll över, toppa med västerbottenost, tomat och broccoli. Den är himmelsk! Älskar när det doftar västerbottenost.

Ska strax ner till gymet, blir styrkepass med Marilyn om en stund.

Var på Clarion Post igår för att fota lite grejer. Mycket som är på gång nu! Gissa vad som händer…! Två viktiga datum: 1/12 och 8/12 får ni inte missa. Ska berätta snart!

Ugnsbakad lax med västerbottenost och broccoli 6 port 

  • 800 gram färsk lax
  • 1 broccolihuvud
  • 1/2 purjolök
  • 14 små babytomater
  • 200 gram västerbottenost
  • 3 dl grädde
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1 fiskbuljong
  • 1/2 pressad citron
  • salt och peppar
  • Cayenpeppar

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxen i en form med lite olja i botten. Salta och peppra laxen. Skär ner purjolöken, skär av stjälkarna på broccolin och lägg allt runt om laxen.
Dela tomaterna och lägg i formen.
Häll grädden i en bunke och vispa ner ost, fiskbuljong, creme fraiche, pressad citron och kryddor.
Häll blandningen över laxen och gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

Servera med ris eller blomkålsris. Blir jättegott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2018-01-08, 14:53
  • 20

Alltså jag säger bara, hur gott är det inte med färsk lax? Ungsbakad lax med västerbottenost gjorde jag till middag precis och måste tipsa er genast om detta. Busenkelt men väldigt gott och fräscht. Jag skippade kolhydrater, såsen mättar och hade rejält med grönsaker till.

Ungsbakad lax med ostsås, broccoli och tomat 4-6 port 

Färsk lax 800 gram (eller fryst men finns ofta billig färsk lax)
1 broccolihuvud
1/1 liten purjolök
ca 14 små babytomater
150 gram västerbottenost
3 dl grädde
1/2 dl vatten
1 fiskbuljong
1/2 citron
salt och peppar

Gör så här: 

Lägg laxen i en ugnsäker form med lite smör i botten. Salta och peppra laxen lite. Skär ner purjolöken och strö över.
Skär av skälkarna på broccolin och lägg runtom.
Dela tomaterna och lägg i formen.
Häll grädden i en bunke och vispa ner osten, fiskbuljong, vatten, pressad citron, salt och peppar.
Häll allt över laxen och gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

(Man kan även strö flagad mandel på laxen innan man häller ostsåsen över. Blir supergott) Servera en krispig och fräsch sallad eller ris.

Njut av en riktigt god middag!

 

 

 

 

 

2018-01-08 Johanna Toftby, Recept ,