• 2018-07-20, 11:30
  • 3

Vi äter en del pasta här i Italien, det är ju ett måste när man är här. Igår åt jag en grym skaldjurspasta till lunch och på kvällen när vi åt middag med våra vänner tog Daniel en Pasta som var den läckraste jag sett. Skulle fotat men missade det.

Här är vi på Restaurang Lido Paina som ligger vid vattnet, borgen bakom och alla vackra berg runt om. Vi äter alltid minst två luncher här när vi är i Malcesine. Ett bord vid vattnet är ett måste, vi väntar hellre en stund tills det blir ledigt.

Och en jättegod skaldjurspasta.

Även gott med musslor som vi åt på restaurang Colomba sista kvällen i Desenzano, Herregud så gott det var. Missa inte den restaurangen som ligger vid den lilla hamnen mitt inne i stan. Jättemysigt.

Men man kan äta lika god pasta med skaldjur hemma och det måste jag tipsa er om nu!

Den här rätten är vansinnigt god, festligt och enkel. Jag gratinerar havskräftorna med jättegott örtsmör. Vill ni inte ha pasta är det gott med gratinerade kräftorna och en skiva rostat bröd till.

Pastan blandar man ihop med den krämiga såsen. Lägg kräftorna över pastan på ett stort fat och ställ fram. Tål ni inte skaldjur, byt ut tex mot mozarella som du delar i två delar och lägger en halv på varje tallrik.

Pasta med gratinerade havskräftor 4 port

8 stora havskräftor eller 2 humrar
2 klyftor vitlök
1 ask babytomater
2 dl creme fraiche
1 msk smör
1 msk honung
2 tsk vitvinsvinäger
400 gram spagetti
Färsk basilika
Olivolja
Flingsalt
Salt och svartpeppar
Skvätt vatten

Parmesanost

Pasta: Jag hade barillas Bucatini för det är tjockare än spagetti.

Örtsmör till kräftorna: 

200g smör (Rumsvarmt)
4 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk ljus fransk senap
2 krm cayennepeppar
2 tsk dragon
1 tsk basilika
1 tsk italiensk salladskrydda
4 msk finhackad persilja
Salt och peppar

Gör så här:

Gör örtsmöret och låt det stå i kyl en stund. Dela kräftorna mitt i tu. Lägg i en form och klicka över allt smör på kräftorna.

Koka pastan i saltat vatten ca 10 min

Pastasåsen: 
Skiva vitlöken och fräs med olja i en gryta. Skär tomaterna i halvor och lägg i dem med vitlöken och fräs. Sänk plattan.
Tillsätt honung, vitvinsvinäger och koka ihop, tillsätt creme fraiche och späd med lite vatten. Låt det puttra ihop, smaka av med salt och peppar.
Gratinera kräftorna mitten av ugnen i 225 grader 4 minuter tills smöret smält. Det går snabbt. Smöret ska bara smälta.

Blanda ihop pastan med tomatsåsen, skär köttet från några kräftor i bitar och rör ner. (Ingen värme på plattan) Lägg sedan en kräfta som dekoration, toppa med färsk basilika.

Lägg allt på ett stort vackert fat och servera.

Riv parmersan och njut!

 

 

 

  • 2018-07-13, 08:00
  • 8

Här kommer ett fredagstips om ni är sugna på kött ikväll. Fylld baconlindad fläskfile och världens godaste pepparsås. Servera med rotgrönsaker eller ugnsbakad färskpotatis.

Fläskfilen blir riktigt bra, man gör ett kryddsmör som man lägger i fläskfilen och lindar bacon runt om. Blir så goda smaker! Sedan min pepparsås, den är favorit hemma hos oss.

Till sommaren är det fräscht med massa grillade grönsaker till!

Grillad sparris till är också gott. Jag steker dem i en het panna med olivolja, havssalt och svartpeppar.

Pepparsåsen är riktigt god till oxfile om ni hellre vill ha det.

Baconlindad fläskfile med fyllning 4 portioner 

500 g Fläskfile
2 msk smör
1 msk grovmalen senap
1 krossad vitlöksklyfta
2 tsk hackad persilja
Nypa cayennepeppar
Italiensk salladskrydda
150g bacon
Salt och peppar

Putsa fileén och sätt ugnen på 225 grader.

Rör ihop senap, vitlök, smör, persilja och kryddorna, låt stå en stund så får det mer smak. Skär en djup skåra i köttet och fyll fläskfilen med smöret och tryck ihop. Vira bacon runt om hela fläskfilen och gratinera i ugnen längre ner i 250 grader i ca 25 minuter. Öppna inte luckan för det kommer ryka, men det ska vara hög värme.

Pepparsås 4 portioner

5 dl grädde
1 msk peppar (vitpeppar, svartpeppar, grönpeppar, rose, finns färdig mald blandning )
1 msk smör
2 msk oxfond
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk soja
3 msk rödvin
1 tsk honung
Salt och peppar

Fräs smöret med krossad peppar, tillsatt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 15 min så de tjocknar något, fyll på med grädde under tiden.

Godaste såsen som finns och passar både till kyckling och kött.

Grillade grönsaker

Jag brukar ha paprika, sötpotatis, morötter, rödlök eller salladslök, lite vad säsongen bjuder på. På sommaren grillar vi även majskolvar för tjejerna älskar det.

Lägg alla grönsaker på en plåt, ringa lite olivolja med havsalt över, gratinera i 225 grader ca 15-20 minuter, de ska inte vara för mjuka.

Njut av en riktigt god middag! Kram från Hallstatt!

 

 

 

 

 

 

 

2018-07-13 Johanna Toftby, Recept

  • 2018-07-10, 14:00
  • 0

Här kommer ett riktigt gott middagstips om ni ska grilla kyckling. Flera läsare har frågat efter detta recept, chilimajonäsen ihop med nybakad focaccia är så gott!

Vi har precis tagit på oss vandringskläder här  (skrev detta vid 9.30) och ska upp på alperna nu, foten ville inte ner i kängan men till slut gick det. Hoppas det går bra att gå nu bara. Ser så fram emot komma upp på höga höjder och vandra. Kika gärna på min instastory för att följa med!

DSC_0688-2

Marinaden till kycklingen:

1 dl olja
1 dl soja
1/2 dl sweetchili
1 hackad vitlök
1 färsk chili
Salt och peppar.

Lägg kycklingen i marinaden en timma i kyl. Gratinera sedan kycklingen i en form i mitten av ugnen i 220 grader ca 20 min.

Focaccia (Detta kan du göra innan)

Italienskt bröd man smaksätter med färska örter, olivolja och tomat. Men man kan ta precis vad man vill. Det doftar medelhav i hela köket när man gör det.

Focaccia på mandelmjöl
2 dl mandelmjöl
3 msk sesamfrön
2,5 dl riven ost, jag tog 1 dl riven parmesan och 1 dl vanlig men stark
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Nypa salt
1-2 msk olivolja

Timjan och basilika

Gör så här: 

Rör i hop de torra ingredienserna för sig. Vispa ägg pösiga och tillsätt ost och de torra ingredienserna och låt stå någon minut. Smörj en form, bred ut den så att den täcker hela formen.

Jag gjorde små hål och sedan lade jag i tomater, ringlade olivolja samt strödde på basilika och lite timjan. Sist lite havssalt.

Ställ in i mitten i ugnen på 200 grader ca 15-20 min.

DSC_0692

DSC_0701

Chilimajonäs 

1 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 hel hackad färsk chili
Nypa cayenpeppar
1 pressad vitlök
1 tsk honung
Salt, peppar

Jag kryddade även med lite extra chilikrydda. Rör ihop, låt stå kallt ett tag så kommer smakerna fram mer.

DSC_0703

 

 

 

 

  • 2018-07-07, 11:01
  • 10

Idag gäller det! Kom igen Sverige! Ska ni samlas ett gäng för att kolla matchen har jag ett supergott tips! Nacho med tacofärs, jalapenos, salsasås och riven ost. In i ugnen 10 minuter sedan klart!

Vi har gjort det många gånger, speciellt om ungdomar samlas, det brukar gå hem hos dem. Janne älskar det och är vårt helgsnacks ibland.

Vill du inte ha köttfärs kan du skära ner ölkorv och hälla över salsan osten, blir också gott.

Nacos på en plåt 

-Lägg nacochips på en plåt med bakplåtspapper

-Stek nötfärs med tacokrydda

-Häll på tacosås/salsasås

-Lägg på jalapenos och den stekta tacofärsen

-Stö rikligt med stark riven ost

Gratinera allt i ugnen 200 grader  10 minuter tills osten smält.

Kall sås med sting:

2 dl creme fraiche,
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk chilikrydda
Nypa cayenepeppar
2 tsk sweet chilisås
Smaka av med salt och peppar

Gott att ringla över tacoplåten eller ha en skål vid sidan om.

Så gott helgsnacks!

Vi har sovit gott på färjan över mot Kiel och var framme 9, nu kör vi neråt och om ett par timmar ska vi stanna, vi letar efter en större stad som har sportbar där vi kan se matchen.

Kom igen Sverige!! Kram från bilen!

  • 2018-07-06, 09:12
  • 10

Innehåller annonslänkar 

God morgon fredag! Hur många går på semester idag? Strålande väder och kvartsfinal i morgon!

Nu sitter jag på tåget ner mot Göteborg och ska lämna Lucy hos våra uppfödare som ska ha hand om henne när vi är borta. Så roligt för henne att leka med sina kompisar, nu var det längesen. I kväll går färjan mot Tyskland och där börjar vår roadtrip ner genom Europa.

Men först ett riktigt gott middagstips! Krämig pastagratäng med fläskfilé och ädelost, den var så galet god! Fredagsmiddag kanske?

Jag gillar gratänger, perfekt bjudrätt, bara att ställa fram och allt går att förbereda.

Fina gratängformar HÄR. 

Krämig pastagratäng med fläskfile och ädelost 4 port

Penne pasta ca 400 gram (Jag tog ett paket)
500 gram fläskfile
150 gram ädelost
10 soltorkade tomater i olja
3 dl grädde
200 gram färska champinjoner
1o babytomater
1 tsk basilika (kryddan)
100 gram riven ost
Ruccola
Parmesan

Salt och peppar

Gör så här: 

Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Putsa fläskfilén och skär i knappt 1 cm tjocka skivor, stek i smör, salta och peppra. Ta upp köttet och putsa svampen och skär i bitar, jag gillar hellre små champinjoner som man inte skär. Fräs svampen i pannan på högre värme utan olja eller smör. När de fått färg och krympt, lägg i lite smör och salt för smakens skull.

Skär soltorkade tomater i mindre bitar, dela babytomaterna och vänd ner pastan, köttet, svampen, tomaterna i en stor form. Blanda ihop allt, häll grädden över och smula ädelosten över allt, blanda om. Salta och peppra, lägg riven ost över hela gratängen. (Jag tar inte mycket ost över)

Gratinera i mitten av ugnen på 225 grader ca 15 minuter.

Lägg lite ruccola över och servera med en god parmesan man kan riva själv. Detta är supergott, för vegetariskt ta bort köttet, gorgonzola funkar också istället för ädelost, blir lite starkare smak bara.

Njut av en underbar rätt!

Tillägg, fick en fråga direkt om klänningen. Den har jag visat förut men kan finnas någon kvar HÄR. Är ni 38 kan ni ta en storlek större för den är stretch och band man knyter. Fin på!

 

 

 

 

  • 2018-06-24, 10:50
  • 3

Såg ni matchen igår? Vi var ute på Lindholmens event & nöje som vår kompis Micke driver, det kör allas Sveriges och Brasiliens matcher under VM, vilken stämning! Massor med folk, god mat och härlig miljö. Men hjälp vilket tråkigt slut för Sverige, nu måste det gå vägen på onsdag. Kom igen Sverige!

Har ni potatis över från midsommarhelgen har jag tips på en grymt god potatissallad. Jag älskar färskpotatis och det funkar till det mesta. Grillad kyckling eller lax eller som vegetariskt med tex fetaost.

Detta är så gott!

Fransk potatissallad 

800 gram färskpotatis

1 rödlök

Två nävar ruccola

10 soltorkade tomater

Vinegrette: 

0,5 dl olivolja

1 pressad citron

2 pressade vitlöksklyftor

2 tsk sambal oelek

1 msk dijonsenap

2 msk vitvinsvinäger

En nypa timjan, oregano, persilja

salt, peppar

1 tsk honung

Gör så här: 

Skrubba potatisen noga och koka den. Blanda ingredienserna till vinegrettesåsen.
Skala och skär lök i tunna skivor. Fräs löken i en stekpanna tills den knapptmjuknat.
Skiva potatisen medan den är varm och lägg i en skål. Blanda i lök, ruccola, och skär soltorkade tomaterna och blanda ner med potatisen. Häll vinegretten över och rör ihop försiktigt så inte potatisen blir smulig. Blanda i örter, salt och peppar.

Täck över potatisen och ställ kallt en stund före servering.  Servera till det ni tycker om, lax är gott till! Eller kyckling eller en köttbit om ni har kvar från helgen. Gillar ni fetaost kan man smula över det också. Blir supergott.

 

  • 2018-06-23, 15:34
  • 15

Innehåller annonslänkar 

Hoppas ni har en fin midsommarhelg! Det var många som läste mitt inlägg igår, ensamheten på storhelger är svårt. Mitt hjärta går sönder över hur många som sitter ensamma på högtider i Sverige. Ofrivillig ensamhet är hemskt.

Det här kommer det en del om i min bok, det är stor sorg för många som kanske går isär, som har barn som flyger ut och relationer och traditioner förändras.

Vet ni vad vi gjorde igår? Vi ställde in allt midsommarfirande för jag var totalt slut efter hela studentveckan och stort jobb med boken i veckan som nu äntligen är klart.

Jag fixade ordning mig, bakade en västerbottenpaj, en jordgubbspaj och gjorde en egen midsommarkrans. Men jag och Lucy åkte sedan ner till Janne i Göteborg och vi var hemma själva. Behövde verkligen det. Orkade inget mer. Skönt att vakna vid sju i morse och vara utvilad och piggare än på länge.

Jag tycker vi måste bli bättre på att bjuda med våra vänner. Man tänker kanske inte på att alla har inte gäng att umgås med. Jag såg så många på facebook och här på bloggen som skrivit att de sitter helt själva.

Varför är det så? Jag förstår det inte. Det är så stor skillnad på om man väljer det själv eller inte.

Man ska inte skämmas för att ringa och fråga om man kan komma förbi, det är värre att sitta och gråta en hel dag, sedan ska ni även tänka att det är egentligen vilken stor dag som helst.

Jordgubbspajen så god med mandelmassa HÄR, västerbottenpajen recept HÄR. (tog utan gräslök)

En liten midsommarkrans men som även är fin till sommmarklänningen. Jag band riktiga blommor på ett tunt diadem, ser att det är inne med blommor och rosetter i håret i sommar. Sedan lade jag den i en tallrik med vatten så den inte vissnade.

Klänningen är som en dröm och jag ser fram emot att ha den på en tillställning i sommar.  Har nog aldrig fått så många frågor var den är ifrån på instagram igår.

Jag har beställt den i en butik i London, märket är Ted Baker. Finns så många fina från det märket HÄR Har redan beställt en till i rosa, visst är de snygga! Passar till bröllop eller kanske en fest i sommar. Kika på den

Kika om du hittar just denna klänning annars HÄR. 

Armband och örhängen Caroline Swedbom HÄR, väska YSL. Skor Valentino.

Men. Det finns en rosa dröm till som är betydligt billigare och jättefin. Bästa tipset om ni letar efter en rosa söt klänning till sommarfesten. Jag hade på mig den i veckan och många som frågade på instastory. Du hittar den HÄR! Halva priset nu.

Normal storlek, hellre ner än upp. Underklänning under. Örhängen i silver, Caroline Swedbom.

Måste även tipsa om den snygga leopardklänningen som finns åter i lager. HÄR! 

Även fått frågan om var Lisa-Maries fina klänning kommer från som hon hade på studenten. HÄR. finns den.

Hon är kort och liten så hon har storlek 34 och den är normal i storlek hälsar hon. Så snygg! Halva priset.

Ska länka och tipsaa mer på skor och sånt ni frågat efter men måste ut i solen nu. Har redan gått en sväng med Lucy så hon har fått sin motton för idag. I kväll ska vi ut till Lindholmen för att ansluta med massa vänner för att heja fram Sverige! Tittar ni?

Efter rundan njöt vi av en god glass. Så mysigt med alla glasskiosker nu och massa folk som turistar i vackra Göteborg.

Vi hörs snart igen, stor kram

 

 

 

  • 2018-06-20, 15:35
  • 17

Den här ska jag baka idag! Hallon och rabarberkaka med knäckig yta, sätt flaggor i så har du en supergod kaka i midsommar som är snabb och enkel att svänga ihop.

Jag fick tips av min kompis för flera år sedan och den här kan man göra på många olika sätt, men hallon och rabarber är så gott ihop. Man kan förstås bara göra med hallon. Den är ljuvlig och så lätt att svänga ihop.

Enkel Sommarkaka ca 16 bitar

6 ägg
4,5 dl socker
4,5 dl mjöl

4 tsk bakpulver

Fyllning:
400g hallon
3 dl rabarber, skär dem i ca 1 cm tunna skivor
100 g smör
3/4 dl pärlsocker

Garnering, florsocker och pärlsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader, täck en långpanna med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Rör ner mjölet och bakpulvret. Bred ut smeten i långpannan.
Fördela fyllningen över och hyvla det kalla smöret över. Strö över pärlsockret.
Ställ plåten mitt i ugnen, sänk temperaturen till 175 grader och grädda 20-30 minuter.
Ta yt kakan och skär den i rutor.

Den blir lite så där frasigt god på ytan. Glass eller vaniljvisp funkar bra till. Älskar knäckig och frasig yta!

  • 2018-06-11, 08:51
  • 10

God morgon måndag, studentvecka för många! Vädret ser toppen ut på fredag, håller tummarna för att det inte ändras. Jag ska snart ge mig ut på en morgonrunda men vill dela med mig av ett recept vi gjorde igår kväll.

Kyckling med krämig parmesansås och spenat! Fick tips av en kompis, det är ett enkelt men galet gott recept som passar att förbereda. Ser gott och trevligt ut att bara ställa fram pannan på bordet.

Kyckling i krämig parmesansås 4 portioner

4 fina kycklingfiléer
2 msk olivolja
12 champinjoner
1 stor näve färsk spenat
2 vitlöksklyftor
1 dl riven god parmesanost
1 msk kycklingfond
1/2 dl creme fraiche
5 dl grädde
1 msk smör
salt och peppar

Gör så här:

Putsa filen om det behövs, stek kycklingen så den får färg i olivoljan. Ta upp ur pannan. Dela champinjonerna och fräs i panna utan smör på högre värme. När de fått färg lägg i smöret och salta lite. Fräs hackad vitlök i lite olivolja snabbt.

Häll i grädde och creme fraiche, fonden, salt och peppar och lägg i kycklingen. Lägg i 1 dl riven parmesanost och låt allt småkoka på svag värme i ca 20 minuter. Rör då och då så inte osten fastnar. Grovhacka spenaten, jag vill ha större blad för de krymper ändå. Lägg i spenaten och rör runt någon minut.

Smaka av och skär i kycklingen så den är klar.

Servera med råris, god fräsch sallad gärna med lite balsamicovinäger så du får lite syra som passar till parmesanrätten.

Detta var så otroligt gott och en trevlig bjudrätt att ställa fram på bordet. Inga skålar eller uppläggningar krävs vilket spar tid.

 

 

  • 2018-06-05, 17:00
  • 7

Nu har vi landat i Sverige efter fem härliga dagar i Barcelona, borta bra men skönt att vara hemma också. Har student nästa fredag så nu är det full far med allt det sista.

Sveriges nationaldag i morgon! Brukar ni fira med något gott? Den här tårtan gjorde vi förra året, den är så syrlig och god, speciellt med mandelbotten och vit choklad över. Den är så god och festlig, inte alls krånglig.

Vi ska ha picknick i morgon och ska svänga ihop något gott här nu.

 

Jordgubbsmoussetårta med mandelbotten och vit choklad ca 10 bitar

Mandelbotten: 300 g mandelmassa
3 ägg
Finrivet skal av 1 apelsin

Jordgubbssmousse:
250 gram frysta jordgubbar
3 gelatinblad
3 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl kesella 10%
Jordgubbar till garnering

Gör så här:

1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan och blanda med ägg och apelsinskal.
2. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, grädda i nedre delen av ugnen tills mandelbotten fått färg, ca 20 min.
3. Kör jordgubbarna till mos i matberederare eller mixerstav.
4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten
5. Vispa äggulor och socker pösigt, vispa grädden men inte för hårt.
6. Smält gelatinbladen på svag värme med lite av jordgubbsmoset och vänd sedan ner detta i äggulorna.
7. Tillsätt kesella och blanda. Vänd till sist ner den lättvispade grädden. Lägg smeten på mandelbotten och ställ i kyl några timmar.
8: Garnera med färska jordgubbar och ev mynta eller citronmeliss.
9. Dekorera med vit choklad, jag drog med osthyveln och strödde lite silverkulor

Hoppas det smakar mums!

Var noga med att mjöla hela formen upp på kanterna, det var inte jag så det blev lite trasigt men supergod ändå! Mandelbotten to die for!