• 2018-12-17, 17:00
  • 3

Innehåller annonslänkar till Ellos

En vecka kvar till julafton! Här är det vitt överallt, så underbart med snö. Känslan inför jul när det snöar, det är så mysigt. Idag har vi fotat massa samarbeten, telefonmöten inför ett resejobb och nu ska ni få tips på en av de godaste laxrätterna jag ätit. Verkligen det godaste jag smakat.

Färsk lax med saffran, servera med pressad potatis, blomkålsris eller vanligt ris. Dofterna i köket när du lagar detta gör att ingen kommer vilja missa din middag. Jag gillar saffran året om, men just den här tiden passar det extra bra.

Granen är snart klädd, kan bara sitta och titta på alla ljus som tindrar, älskar den här tiden före jul.

Lucy älskar, älskar snön och vill aldrig gå in.

Beställde en fin kappa till Marilyn som hon gillade, den är så fin! HÄR. Jag har den i beige, pälskragen är avtagbar, fin modell och varm. 

Och Janne fick en tidig julklapp, en snygg jacka och en rock, kul när presenter passar! Modellerna är raka och bra passform, ta er vanliga storlek. Jannes snygga vinterjacka HÄR. Pälsen är fusk men ser verkligen äkta ut.

Här kommer middagsinspiration. Lax med saffranssås!

Laxen blev magisk, testa detta.

 

Gratinerad lax med saffransås och tomat

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Jag köper gärna färsk lax, be dem skära bort skinnet i charken så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salta och peppra laxen. Sätt ugnen på 200 grader. Skär purjolöken i bitar, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den i bitar, inte för smått. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn och dra apelsinen, det vita ska inte med. Koka upp grädde och creme fraiche och saffran i en gryta, tillsätt buljongtärningen, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör. Låt det koka en liten stund. Häll allt över fisken och gratinera i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera med pressad potatis, eller blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt.

500 g

Färsk lax

1 näve

Färsk spenat

1/2

Purjolök

10 st

Babytomater

1 st

Apelsin, rivet skal

3 dl

Grädde

2 dl

Creme fraiche

1-2 paket

Saffran

0,5 dl

Vitt matlagningsvin eller vanligt vin

1/2

Fiskbuljong

Några droppar

Tabasco

Nypa

Salt och peppar

  • 2018-12-16, 17:32
  • 15

Glad tredje advent! Har ni snö? Roligt att ni skriver så mycket kommentarer, älskar att läsa era åsikter. Många verka gilla äkta gran men det är ju tur som många skriver att det finns plast för de som är allergiska.

Vi håller på med gran, julpynt, ljusslingor som krånglar och lite till. Kika på min insastastorie så får ni er ett gott skratt. Janne börjar bli uppgiven, haha.

Vill tipsa er om en jättegod parfait jag gjort många gånger, den passar den här tiden och är enkel att svänga ihop. Bjöd syster på lite fika när hon var här och hämtade kläder, den är så god och smälter i munnen.

Jag gör ofta dubbel sats, då blir den högre och fler lager.

Vi har äntligen snö här i Skövde! Hurra så mysigt, det snöar massor just nu. Vi skulle göra massor med roligheter i helgen, träffa vänner i Göteborg och gå på Liseberg men vi valde boka av allt för att nu ska vi bli av med förkylningarna. Man blir inte frisk av fest direkt.

Och det är mycket bättre idag, tänker inte ligga sjuk i jul så då har vi vilat och inte gjort så mycket. Skönt när man för en gångs skull lyssnar på kroppen. Vi har fullt med julfester och annat nästa helg så då ska vi vara pigga.

Men granen ska in och ikväll ska ni få se hur den blev. Den är så pampig och fin. Här kommer bilder och recept på den goda lingonparfaiten.

 

 

 

 

 

Lingonparfait med pepparkakskross och kolasås

Skriv ut recept
Tid:
20 min
Antal portioner:
10 bitar

Lingonparfait

Lägg plastfolie i en form, ca 20 cm i diameter. Vispa ihop äggulor, florsocker och rårörda lingon i en bunke. Vispa grädden i en ny bunke och vänd ner i lingonsmeten. Börja med att hälla ett lager av smeten i en  form, strö sedan pepparkakskross, sedan lingonsmeten igen. Häll resten av smeten och avsluta med ett lager pepparkakskross. Dra plastfolie över och frys i minst 4 timmar. När du tar upp parfaiten, vänd den upp och ner på fatet så får du smeten högst upp, du ska inte ha pepparkakskross överst. Ringla kolasås, se nedan. Succe på dessertbordet.

Kolasås

Vispa ihop grädde, mjölk, farinsocker och salt i en kastull. Låt såsen koka utan lock tills den tjocknar. Stjälp upp parfain på ett fat, låt den stå en stund före servering. Ringla över lite kolasås och garnera med hela lingon.

Lingonparfait

4 dl

Grädde 40%

1 dl

Florsocker

1 1/2 dl

Rårörda lingon

150 g

Pepparkakor

4 st

äggulor

Kolasås

2 dl

Vispgrädde 40%

1 dl

Mjölk

2 dl

Farinsocker

Nypa

Flingssalt

  • 2018-12-14, 10:47
  • 1

Fredag är här! Även om jag knappt har koll på dagarna, kan inte förstå att det är 10 dagar kvar till jul.

Ni var många som gillade grönkålspizzan och jag lovade testa även på smördeg och göra små snittar. Gissa om det blev gott! Så festligt. Detta passar till glöggminglet, fördrinken eller varför inte på nyår. Vackra och smakar godomligt.

Jag hade smördeg och toppade med färskost, fräst grönkål, valnötter, granatäpplekärnor och ädelost. Passar till juldrinken, must eller öl, ska ni ha champagne byt ut ädelosten till brieost istället.

 

Tips för en julig dukning, lägg apelsiner med nejlikor i en skål, lägg i några kanelstänger, någon silverkula. Visst blir det gulligt?

 

 

Smördegsnittar med frasig grönkål och ädelost

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
ca 20 bitar

Beskrivning

Vackra smördegssnittar till buffén eller fördrinken, succe! Byt ut ädelosten mot brieost om du har champagne. Jag tycker en julig drink passar, öl eller julmust om du har ädelost. Getost är också ett tips, ringla gärna lite honung efteråt över allt.

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut smördegen på en plåt på bakplåtspapper. Jag köpte kyld smördeg. Bred på färskosten över hela, gratinera i ugnen ca 15 min, smördegen ska bli lite brun och lyft sig. Ta ut smördegen och lägg på grönkålen utan kvistar, de är beska. Strö lite flingssalt över. Smula över ädelosten och strö över valnötterna som du delar enkelt med fingrarna så de blir mindre småbitar. Ringla lite olivolja över. Gratinera ca 5-8 minuter så grönkålen får lite färg och blir krispig. Ta ut, låt den svalna något och skär i småbitar. Var väldigt försiktig, smördegen är frasig och var varsam på handen så du får fina bitar och inte toppingen ramlar av. Festligt, vackert och supergoda smaker. Glöm inte servetter, man tar dessa med handen så skär de inte för stora.

1

Paket rullad smördeg

150 g

Färsk grönkål

200 g

Färskost

100 g

Ädelost

1 dl

Valnötter

1/2

Granatäpple, kärnorna

1 msk

Olivolja

Nypa

Flingsalt

1 msk

Olivolja

  • 2018-12-12, 13:06
  • 18

Oj vad många som skrev på instastories igår när jag gjorde grönkålspizzan. Här är den! Passar perfekt den här tiden, både vacker och juligt god med frasig grönkål, granatäpple och ädelost. Byt ut mot getost om du inte vill ha ädelost. Botten är glutenfri, gör vanlig om du hellre vill eller på smördeg om du vill ha snittar. Vegetariskt och fräscht.

Den var magisk! Kanske till lillelördag eller till Lucia i morgon.

Tips när ni gör pizzan. Jag gjorde på en lite tjockare botten. Jag tror den även blir grymt god med smördeg som botten om du ska göra små mumsbitar till fördrink eller förrätt. Det ska jag testa! Rulla ut en färdig smördeg sedan lägg på toppingen. Skär i småbitar. Frasigt och festligt.

Grönkålspizza med ädelost och valnötter

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
6 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Pizzabotten: Vispa ihop ägg och creme fraiche i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna, häll ner smeten på oljad plåt eller på bakplåtspapper och sätt in pizzabotten i ugnen på 180 grader i 10 min. Akta så den inte bränns. Ta ut botten. Låt den svalna något. Bred färskost över hela botten. Lägg på ädelosten som du skär i småbitar eller smular över hela pizzan. Höj ugnen till 220 grader, sätt in pizzan ca 5 minuter. Ta ut den igen. Riv grönkålen i bitar, inga stjälkar. Lägg massor med grönkål över hela pizzan och valnötterna som du grovhackat. Gratinera pizzan igen så grönkålen blir frasig, ca 8 minuter. Den ska inte brännas men gärna få färg. Ta ut pizzan och peta ur kärnorna ur granatäpplet. Lägg de vackra kärnorna över hela pizzan, ringla lite olivolja över och lite havssalt. Njut!

Pizzabotten

3 st

Ägg

2 dl

Creme Fraiche

2,5 dl

Mandelmjöl

0,5 dl

Sesamfrön

1 msk

Fiberhusk

1,5 tsk

Bakpulver

1/2 tsk

Oregano

1/2 tsk

Rosmarin

Topping

200 g

Färskost

150 g

Ädelost

150 g

Färsk grönkål

1/2

Granatäpple

1 msk

Olivolja

Nypa

Flingsalt

1,5 dl

Valnötter

  • 2018-12-11, 20:00
  • 4

Hallo på er! Sitter och lägger in alla recept i nya mallen, har ni gjort den här goda fudgen med jordnötssmak och citron? Den är så god, just denna var poppis på mitt gottebord förra julen.

Längtar att träna med blev förkyld i helgen, måsta köra mina pass på gymmet varje vecka för att trivas, älskar alla pass! Men väntar någon dag till, tog en promenad nu och det kändes bra.

Här kommer jordnötsfudgen! Salt och surt, herregud så goda de blev.

dsc_1169pleasejeans_

dsc_1138pleasejeans_

dsc_1148pleasejeans_

dsc_1153pleasejeans_

dsc_1156pleasejeans_

dsc_1321pleasejeans_

dsc_1335pleasejeans_

dsc_1311pleasejeans_

 

 

Jordnötsfudge med citron

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
30 st

Gör så här

En god fudge som smakar både salt och sött, lite citron. Underbar på gottebordet.

Hacka vit choklad och jordnötter. Rör ihop sirap, socker, jordnötssmör och grädde i en kastrull. Sjud tills smeten klarar ett kulprov i kallt vatten. Ta av från värmen och rör ner choklad och nöthacket i smeten samt citronskal. Rör om tills chokladen smält och häll genast upp i en bakplåtspappers klädd form ca 16X22 cm. Låt svalna och skär i bitar. Jag pudrade lite florsocker och lade salta jordnötter på.

100g

Vit choklad

2 1/2 dl

Strösocker

1/2 dl

Jordnötssmör

1 1/2 dl

Grädde

1 st

Finrivet skal av en citron

1/2 dl

Ljus sirap

1/2 dl

jordnötter

2018-12-11 Johanna Toftby, Recept , ,

  • 2018-12-10, 17:00
  • 13

Vet ni vad! Idag är det premiär för min nya receptmall här på bloggen! Ni är väldigt många läsare som önskar ännu mer recept och att man enkelt ska kunna skriva ut receptet. Jag lyssnar på er och har anlitat mina duktiga webbkillar att bygga om sajten och lägga in den funktionen. Recept har jag gott om och mer ska det bli.

Vad tycker ni? Kom med åsikter! Skriv gärna ut och berätta hur det funkar. Killarna är snabba att hjälpa mig om det är något vi behöver ändra.

Ska också berätta att vi håller på med ett receptregister! Alla mina recept kommer ni snart kunna hitta i bokstavsordning, är så glad att detta snart är klart.

Jag testar med en god läcker juice som boostar immunförsvaret. Jag dricker någon grön juice eller ingefärsshot varje dag nu för att klara vintern. Jag tror det gör mycket att få i oss alla nyttigheter, det är fräscht att börja dagen med en god smoothie eller juice.

Marilyn älskar den här juicen. Man får i sig nyttigheter och lätt att dricka när den inte är tjock och smakar så gott och fräscht. Massor med C-vitamin.

 

 

 

Grön juice med passionsfrukt och ingefära

Skriv ut recept
Tid:
10 min
Antal portioner:
2 st

Grön superjuice

Grön juice som boostar, smakar ingefära och mycket citrus.

Gör så här

Pressa äpplen i en juicecentrifug eller häll kullamusten i din mixer. Pressa apelsiner så du får saft, har du en bra mixer kör du även med köttet från apelsinen. Riv ingefäran på fint rivjärn, skrapa ur passionsfrukten, lägg allt i din mixer, även spenaten. Mixa allt några minuter, häll upp i stora glas och njut!

3 dl

Äppelmust, Kullamust

3 st

Apelsiner

1 msk

Färsk riven ingefära

2 st

Passionfrukt

1 st

Citron

2 dl

Färsk bladspenat

1 tsk

Kokosolja

2018-12-10 Recept ,

  • 2018-12-08, 09:30
  • 3

God morgon! Kikar in medan jag dricker morgonkaffet och tipsar om min favoritpaj om ni inte vet vad ni ska göra för gott ikväll. Het köttfärspaj, bland den godaste vågar jag säga. Många läsare gillar denna, har ni inte gjort den måste ni testa.

Idag smäller det, dagen D är här och vi har vårt stora bloppisevent och Arvingarna på Post! Vi öppnar klockan 13, vi har extremt mycket kläder så jag lovar att det finns till alla. Michela har så fina grejer med sig från sin butik. Pangbilligt, mycket från 50kr.

Årets julklapp! Återanvändning/Vintage.

Vi jobbade till midnatt och var i säng vid 01.30 ögonen gick i kors, men så kul det ska bli att få träffa er alla. Vi ses nere i Postbaren direkt till vänster när ni kommer in på Clarion Post klockan 13-16. Arvingarna kör klockan 14.

Här kommer pajen. Smaklig spis!

DSC_0921

DSC_0929

Detta är riktigt gott. Starka köttfärsen med goda smaker, doftade gudomligt. Sedan krispig mandelbotten.

DSC_0950

DSC_0975

Köttfärspaj med chili på mandelbotten ca 8 bitar

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl sesamfrön
lite salt
40 g smör
1  ägg
Sätt ugnen på 175 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Köttfärsröra:
500 gram nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 chili (hackad)
3/4 dl creme fraiche
1 msk kalvfond
2 tsk mango chutney
2 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 dl vatten
1 tsk paprikakrydda

1 tsk chilikrydda
1 tsk Basilika
ca 10 jalapeno (bitar, finns på burk vid tacos)
Salt, peppar
En ask babytomater

150-200g riven stark ost

Gör så här: 

Höj ugnen till 200 grader.

Hacka lök och vitlök, fräs ihop med köttfärsen, paprikan (skär i små bitar) tills det får färg. Lägg i resten av ingredienserna förutom ost och basilika. Koka ihop och låt det småputtra en stund. Lägg köttfärsen i formen. Lägg på tomaterna, strö lite basilika och sist lite riven stark ost. Jag blandade gratängost och västerbotten. (Man kan också röra ihop osten med creme fraiche.)

Gratinera pajen i ugnen tills allt fått färg, ca 20 min.

Vi serverade fräsch sallad och en god vitlökssås till. Rör gärna ihop lite innan så sätter sig smakerna. Den blir sååå god!

Vitlökssås

2 dl creme friache, 2 msk majonäs, 2-3 pressade vitlöksklyftor, några droppar tabasco, salt, peppar, 1 tsk honung. Rör ihop, ställ kallt.

Även gott med guacamole till.

  • 2018-12-06, 14:10
  • 6

Hur har ni det? Vi har precis ätit lunch och jag håller på för fullt med bloppisen, har packat böcker och ska sortera mer kläder. Nu är det nära!

Darling är hemma efter sin fina resa till Teneriffa han fick av sin bror Mats, lite kontraster på grader men vi har soligt och vackert här i Göteborg. Älskar att det är ljust och inte så deppigt mörkt som det varit nu.

Tips på en god marinad om ni ha bråttom och bara vill fixa en snabb men god lunch. Ibland måste det gå riktigt snabbt och då brukar jag göra en god marinad, sedan in i ugnen så sköter maten sig själv.

Marinad till grillad kyckling, 4 filéer

1/2 dl soja
1/2 dl olivolja
1/2 dl sweet chilisås
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tsk chilipulver eller färsk hackad chili
1 tsk lime
salt och peppar

Rör ihop och lägg i kycklingen en timma, ställ i kyl. Lägg sedan kycklingen i en form och gratinera i ugn på 200grader i ca 20 minuter. Jag höjer upp värmen sista 5 minuterna så de får mer färg.

Vi hade sallad med fetaost, olja och vitvinsvinäger med italiensk salladskrydda. Galet gott!

Här är ett annat recept med coleslaw till. Himmelskt!

2018-12-06 Johanna Toftby, Recept

  • 2018-12-04, 21:00
  • 7

Nu satte jag mig i soffan hemma hos Janne. Hur kan en dag bara rusa iväg så här fort. Fattar inte ibland vad som händer med tiden. Jag har haft mycket vid datorn idag, sedan ringde telefonen konstant, det är mycket som händer nu. Väldigt roliga saker och mycket i huvudet inför lördagens event på Clarion Post. Så kul att det är så många som vill komma på vår bloppis! Jag körde ner med 14 ikeakassar i bilen, resten tar jag och Hanna på lördag.

Pratade med Casper idag, Arvingarna är laddade inför att komma och spela för er! Kom i tid, vi blir många. Klockan 13-16 är bloppiseventet och det är fri entre. All info kommer i morgon!

Dagens träningspass blev styrka armar och bröst, körde även mage och rygg det sista. Så skönt att få lyfta och känna musklerna jobba. I morgon ska jag och Janne förnya våra kort på Nordic Wellness, blir skönt köra på gymet här nere i Göteborg också.

Och så lite julgotte! Älskar baka julgodis, gjorde det mycket när barnen var små och de stod på stolar och rörde.

Fudge med ingefära och kokos, det blev så gott. Jag tog en bit sedan direkt in i frysen. Haha. Gillar ni ingefära som jag kommer ni älskar detta.

Roligt ni är många som gjorde saffranstryffel, den som ligger bredvid fudgen. HÄR finns recept.

Fudge med ingefära och kokos ca 30 bitar (Inspo från vinterns söta)

4 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ljus sirap
3 tsk riven färsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokosflingor
Gör så här:
Lägg bakplåtspapper eller olja en form. Blanda alla ingredienser utom vaniljsocker och kokos i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen koka till ca 113 grader till det klarar kulprovet. Ställ sedan grytan åt sidan så fudgen får svalna till ca 49 grader.

Tillsätt vaniljsocker och kokosflingor och rör ordentligt tills fudgen förlorat sin glans och blir matt. Ca 10 minuter. Bra träning för armarna.

Häll den sedan i formen, platta till den och ställ i kyl tills den stelnat. Skär den i bitar.

 

 

 

 

 

 

2018-12-04 Recept , ,

  • 2018-11-30, 11:00
  • 11

Två dagar kvar till första advent! Det här mörkret tar musten ur mig snart men då får vi tända ännu mer ljus, blir så mysigt med alla stjärnor och ljus nu. Har ni fått fram adventspyntet? Jag kommer ha stort inlägg med massa tips i eftermiddag, missa inte det.

Sedan ska jag kolla resor, behöver verkligen vara lite ledig efter den här intensiva hösten, ska kika på något vart man kan åka, en weekend kanske! Jag älskar ju december så vill gärna vara hemma och drick glögg och pynta inför julen.

Vid 12 ska jag och Marilyn köra Bodypump, måste byta om och göra mig redo för ett roligt pass.

Igår lagade jag torskrygg med parmesansås, inte lätt med bilder för det var kolsvart ute, men lova mig testa detta. Vilken sås! Lovar det var så gott, fisken smälter i munnen, såsen, pressad potatis. Galet gott!

Torskrygg med parmesansås och pressad potatis 4 portioner

700 gram färsk torskfilé
2 dl riven lagrad parmesanost
2 dl creme fraiché
1-2 dl mjölk eller grädde
1 stor schalottenlök
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
Hackade tomater till garnering
Vitpeppar
Salt och peppar

Kokt potatis som du pressar
Brysselkål
Lite hackad tomat
Fryst persilja

Gör så här

Såsen:

Finhacka schalottenlök, fräs i lite smör  i en gryta och tillsätt vitt vinet. Låt vinet koka ihop tills bara några matskedar återstår.Tillsätt crème fraiche, vätskan och riven parmesanost. Värm upp så osten smälter, smaka av med salt och peppar. Drag kastrullen från värmen och varmhåll.

Koka brysselkålen med salt och peppar.

Jag köpte färsk torskryg, lägg fiskfileérna i stekpannan och stek i 1 msk smör några minuter på varje sida. Salta och peppra. Gärna vitpeppar.

Servera fisken med parmesansåsen, hacka gärna lite tomat och fryst persilja och strö över.

Njut! Detta var så gott.

2018-11-30 Recept ,