• 2019-02-18, 08:20
  • 1

God morgon måndag!

Känns som det blir en ljus och fin dag, så skönt att dagarna blir ljusare för varje dag nu. Blir piggare och vill ut och gå på morgonen. Lucy sover ofta fram till nio, hon är en sjusovare, haha. Ska se om hon inte vill komma upp snart så vi kan gå ut och gå.

Om ni inte vet vad ni ska laga för mat idag kan jag tipsa er om den här goda grönsakspajen. Så god! Frasig mandelbotten, massa grönsaker och ädelost. Äter gärna vegetariskt ett par gånger i veckan, den här pajen är enkel och smakrik. Den blir det till lunch hos oss.

Köpte en så bra pajform på Cervera med löstagbara kanter. Pajen blir jättefin, kanterna går inte sönder.

Ska sätta fart här, vi hörs lite senare! 

 

 

 

Grönsakspaj! Frasig med ädelost

Skriv ut recept
Tid:
45 min
Antal portioner:
6-8 portioner

Gör så här

Låt smöret stå framme en stund så blir det lättare att röra ihop. Blanda ihop alla ingredienser till pajdegen, olivoljan för att ge smak. Lägg den i en plastpåse och låt den vila en stund i kyl. Tryck ut den i en pajform, gratinera den i ugnen på 175 grader 8-10 minuter. Ta ut den ur ugnen. Strimla purjolöken, paprika, skär squash, broccolin och fräs i lite olja på hög värme några minuter så de får färg. Salta, peppra lite. Fyll pajskalet med grönsakerna. Vispa ihop ägg med grädde, riv ädelosten på rivjärn och blanda i. Smaka av med salladskrydda, paprikapulver, salt och peppar. Vänd ner allt över grönsakerna i pajen. Täck pajen med riven ost och gratinera den i ugnen längre ner på 175 grader i ca 30 minuter. Servera med en god sallad, jag har med lite bönor, mättande och så gott. Ringla lite olivolja och vinäger över så blir det bra smak.

1

Röd paprika

1

Gul paprika

1/2

Purjolök

1/2

Squash

1

Litet broccolihuvud

8

Babytomater

3

Ägg

3 dl

Matlagningsgrädde

125 gram

Ädelost

2 dl

Stark riven gratängost

1 tsk

Italiensk salladskrydda

1/2 tsk

Paprikapulver

Nypa

Salt och peppar

Pajdeg

3 dl

Mandelmjöl

1/2 dl

Sesamfrön

1 msk

Fiberhusk

1 msk

Olivolja

1

Ägg

40 gram

Smör

Nypa

Salt

2019-02-18 Recept

  • 2019-02-14, 09:39
  • 12

Glad alla hjärtans dag önskar jag er, världens finaste är ni. Oavsett om man är singel eller lever med någon, kärlek behöver alla, bjud kompisen på fika eller barnen på mysig middag ikväll. Jag tycker alla dagar är lika viktiga men gillar alla hjärtans dag. Tycker det är mysigt att den dagen lyfts fram lite extra.

Älskar dig darling, så fint inlägg du skrivit.

Lagar ni något gott idag? Fläskfilegrytan toppar högt här inne bland alla mina recept, den är så enkel och lätt att göra. Så god!

Recept HÄR.

Ni är väldigt många som gillar min pepparsås och ser att det är mycket sökningar på den idag. Recept HÄR.

Äter gärna kött någon gång i veckan, älskar hasselbackspotatis och med pepparsåsen blir det magiskt.

Går ju att byta ut mot kyckling eller fläskfile också. Festligt och supergott.

Önskar er en riktigt fin kärleksfull dag, jag mår mycket bättre. Sista dagen på antibiotikan idag, så trött bara men lunginflammation var ingen lek, minns inte när jag varit så dålig. Var även hos gynekolog i Göteborg igår för att prata om hormoner och extraslag, ska skriva mer om det lite senare.

Kram och tack för alla hälsningar!

  • 2019-02-13, 19:32
  • 10

Här kommer ett tips på en jättegod kladdkaka med citron, hallon och vit choklad på toppen, alltså den var så god. Syrligt god. Ska ni fika något gott på alla hjärtans dag passar den perfekt. Den går snabbt att svänga ihop så du har fika klart snabbt.

Gott med lite grädde till.

Gör ni något på alla hjärtans dag? Jag brukar köpa en överraskning till tjejerna och jag och Janne brukar äta en god middag på kvällen. Får se om jag kan locka hit honom på lite mat.

Duka med rosa och bjud på något gott. Älskar duka mysigt.

Recept Sara Begner, jag har tagit mindre citron och vispar inte, rör istället så blir den kladdigare men knaprig. Så god.

Citronkladdkaka med hallon och vit choklad

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
ca 10 bitar

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörja och bröa en form med löstagbar kant. ca 25 cm i diameter. Smält smöret. Rör ihop ägg och socker, jag vispar lite lätt men inte med elvisp. Häll i smälta smöret, mjölet och saften och riven skal från en citron. (Bara det gula på skalet) Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i mitten ca 20 minuter. Kakan ska vara kladdig. Låt kakan svalna, lägg färska hallon och pudra med florsocker och riv vit choklad över.

Kladdkaka med citron och hallon

150 gram

Smör

2

Ägg

2,5 dl

Socker

1,5 dl

Vetemjöl

1

Citron

50 gram

Vit choklad

1/2 msk

Florsocker

ca 1 dl

Färska hallon

  • 2019-02-12, 18:52
  • 12

Nu ska ni får receptet på köttbullarna många frågat efter. När Lisa-Marie kom hem efter sin långresa i Asien överraskade jag henne med hemmagjorda köttbullar i gräddsås och potatismos på kvällen när vi kom från flygplatsen. Husmanskost när det är som bäst.

Klassiska köttbullar god gräddsås, vad slår det ihop med fluffigt potatismos?

Steker ni köttbullarna i stekpanna eller i ugnen? När jag gör många kör jag i ugnen men lägger ner dem i pannan det sista så det blir bra smak till gräddsåsen.

Jag gillar när köttbullarna får puttra ihop med gräddsåsen, det blir magiskt.

Potatismos kan man göra på flera sätt. Så här gör jag. Kokar potatisen, pressar potatisen i en potatispress, vispa med elvisp, (vispa direkt med elvisp om du inte har press) Lägg i smöret, mjölken, men ta mjölken lite i taget så det inte blir för löst mos.  Jag gillar fluffigt, lite tjockare mos. Rör i alla kryddor, salt och smaka av.

Så gott!

Jag dubblar färsen så det blir rejält med köttbullar när man ändå gör. Hade slut på inlagd tunn fin gurka, det är ju godast men vi hade vanligt smörgåsgurka och det funkar fint också.

Smaklig spis!

 

Köttbullar i gräddsås, världens godaste!

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
4 portioner

Köttbullar

Knäck ägget och lägg i en skål, rör ner grädden och ströbröd, låt det svälla en stund. Lägg ner köttfärs, dijonsenap, fonden, lökpulver och kryddor. Rör ihop noga, forma sedan små köttbullar, lite blöta händer funkar bättre att rulla. Stek dem i ugnen på 200 grader ca 20 minuter eller stek i pannan. Jag gör alltid dubbel mängd, alltså på 1 kg nötfärs. Då steker jag dem i ugnen och lägger ner dem i pannan det sista. När de är bruna och fina lägger jag dem på en tallrik och gör såsen i pannan. Bra med lite smak av köttbullarna till såsen. Lägg sedan tillbaka köttbullarna när du lagt i alla ingredienser till såsen, låt köttbullarna puttra ihop så det blir lite tjockare. Under tiden gör potatismoset. Koka potatisen, pressa i en potatispress eller om du vispar direkt med en elvisp, häll i vätska men ta lite i taget. Sedan smör, alla kryddor, smaka av.

Gräddsås

Har du stekt köttbullarna använder du samma panna, ta upp köttbullarna ur pannan och lägg dem åt sidan. Häll i grädden, fonden, lingonsylt, kryddor och soja. Sänk värmen och låt såsen koka ihop. Rör, lägg ner köttbullarna igen. Jag brukar låta det koka en stund så det blir krämigt och lite tjockare.

Köttbullar

500 gram

Nötfärs eller blandfärs

1 dl

Grädde

1/2 dl

Ströbröd

1

Ägg

1 msk

Dijonsenap

1 msk

Oxfond

1/2 tsk

Salt

Nypa

Svartpeppar

1 tsk

Lökpulver

Gräddsås

5 dl

Grädde

1-2 msk

Oxfond

1 msk

Lingonsylt

1 msk

Soja

Nypa

Salt och peppar

Några droppar

Kulör soja

Potatismos

1 kg

Mjölig potatis

ca 2 dl

Mjölk

2 krm

Vitpeppar

1 krm

Muskotnöt (krydda)

50 gram

Smör

  • 2019-02-11, 10:59
  • 18

Idag ska jag laga kålpudding, är så sugen på det och den här gör man i en långpanna, så enkelt och gott. Idag har vi potatis till, men den funkar lika bra att äta med sallad som lchf rätt.

Känner mig bättre och vill ha mat! Gott tecken, eller hur? Tacksam för alla som hör av sig, att läsa om andra som har jobbigt med extraslag gör att det känns lättare.

Idag har jag ännu inte känt ett enda extraslag, vilken skön känsla. Kanske det kan höra ihop med infektion och virus? Inte bara hormoner? För ibland har jag haft perioder med extraslag men inte alls varit sjuk och tvärtom.

 

Så god! Tjejerna älskar den och det blir mycket över på en stor plåt så har de lunchlådor i veckan.

 

Kålpudding med gräddsås

Skriv ut recept
Tid:
60 minuter (45 min i ugn)
Antal portioner:
10 portioner

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader Strimla kålen tunt, stek vitkålen i smör i stekpanna tills det mjuknat. Ta en stor bunke och blanda nötfärs, äggen, grädde, hacka löken fint i småbitar och blanda i färsen, rör ner keso, salt och peppar. Rör ihop så allt blandas, rör ner vitkålen i bunken. Allt ska blandas utom vatten och fond. Lägg färsblandningen på en plåt med kanter, platta till den och skär portionsbitar. Blanda vatten och fond och häll över hela plåten. Kommer vara mycket vätska men det kokar in i kålpuddingen när den gratineras och det är därför du skär portionsbitar. Gratinera i mitten av ugnen 45 minuter. Efter ca 30 minuter ta ut formen, häll av det mesta av spadet ner i en gryta. Sätt sedan in formen igen de sista 15 minuterna. Spadet har du till gräddsåsen.

Gräddsåsen

Ta fram en gryta. Spadet från kålpuddingen som du hällt av från gratängen är basen. Rör ner grädde, oxfond, lingonsylt och soja. Låt koka ihop, sänk plattan och låt det småputtra. Red med lite maizena så det blir lite tjockare, jag tar även några droppar kulörsoja för att få mer färg. Smaka av med salt och peppar.

Kålpudding

1kg

Nötfärs

1

Gul lök

900 gram

Vitkål

3 dl

Grädde

2

Ägg

250 gram

Keso

3 msk

Oxfond

4 dl

Vatten

2 krm

Svartpeppar

2 tsk

Salt

Gräddsås 5 portioner

3 dl

Spad från kålpuddingen

3 dl

Grädde

2 msk

Soja

2 msk

Oxfond

1 msk

Lingonsylt

Nypa

Salt och peppar

1 msk

Smör

2019-02-11 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-02-04, 20:02
  • 10

Detta har vi ätit precis! Kyckling i ädelostsås och champinjoner, det blev väldigt gott och gick snabbt att svänga ihop. Servera med ris eller blomkålsris, eller varför inte hasselbackspotatis, klyftpotatis om du ska göra den till helgen? Gott!

Byt ut champinjoner om du inte gillar, ta paprika eller någon annan grönsak.

Ädelost är ju så gott, gillar ni? Inte lika starkt som gorgonzola. Jag älskar det. Men så älskar jag all ost typ.

Doftar så gott här hemma av maten. Nu ska jag titta på Pia Sundhage, visst är hon en underbar inspiratör. Från Ulricehamn/ Falköping som jag. Metropolen.

Sedan blir det trolljägarna, ska bli intressant vad som händer ikväll.

 

 

Kyckling i krämig ädelostsås

Skriv ut recept
Tid:
40 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Sätt på ugnen på 200 grader. Dela svampen i bitar och fräs i en torr stekpanna på hög värme. Då får den fin yta och kokar inte. Hacka vitlök och skär löken i småbitar, fräs i olja i en panna så det blir mjukt men inte bränns. Ta upp löken. Dela kycklingfilen om de är stora och stek så de får en fin stekyta. Lägg kycklingen i en form och ställ in i ugnen på 200 grader ca 20 minuter så de blir genomstekta. Gör under tiden såsen. Häll i grädden, tomatpuren, dijonsenap, honung, soja. Låt puttra på svag värme i ca 15 min, späd med mer vätska under tiden. Jag späder med lite mjölk eller vatten. Smula sist ner ädelosten så den smälter, lägg i kycklingen. Strö gärna lite hackade örter (Jag köper frysta och har alltid hemma) Vill du ha mer färg kan du droppa i ett par droppar coloritsoja.

4 st

Kycklingfileer

5 dl

Matlagningsgrädde

10-12 st

Färska champinjoner

1 st

Liten gul lök

1 klyfta

Vitlök

1 msk

Tomatpure

2 tsk

Dijonsenap

1 msk

Soja

1 tsk

Honung

100 gram

Ädelost

1 msk

Olivolja

Nypa

Salt och peppar

2019-02-04 Johanna Toftby, Recept , ,

  • 2019-02-04, 15:20
  • 4

Har ni haft en fin helg? Trots snökaoset! Vi har hittat på lite roliga saker, umgåtts med tjejerna, varit på båtmässan och varit en sväng på Lindolmen streetfood som hade premiär i lördags.

Vi brukar vara på invigningen på båtmässan, känner mycket folk och stämningen är på top. Våren invigs på något sätt även om vi har långt dit kvar.

Bandet som spelar är alltid lika bra, vilket röj. Älskar dansa så vi står längst fram, dansar som galningar. Så kul! Enda nackdelen var att hitta vatten, haha. Majas man Mattias var snäll och gick och letade vatten åt tjejerna.

Gillar ni dansa? Jag tycker det borde finnas fler dagfester, ett bra ställe med bra band och dansa som på nattklubb men på dagen.  Perfekt.

Träffade även gamla kollegor i frisörbranchen, så kul! Alexander och Peter från Session som säljer Kevin Murphy, några av mina favoritprodukter till håret.

Lördagen kom tjejerna ner till Göteborg för de skulle bjuda min syster på middag, deras julklapp till henne. Älskar att de har starkt band, älskar att mina barn uppskattar familjen och gillar umgås med mina syskon och kusiner. När de var yngre var det kanske inte alltid kul med släktkalas men finns liksom inga val, blir galen på slappa föräldrar som låter barnen styra allt. När de väl var med älskade de alla middagar och att få träffa alla. Prov och match har gått före men idag uppskattar de alla middagar och har lärt sig respekt för andra, tror även gemenskap ger trygghet. Ju mer man skiter i att vara med på saker, desto mer utanförskap.

Linnea är min helsyster men ändå hela 15 år yngre, coolt va? Hon är nio år äldre än Lisa-Marie, 11 år äldre än Marilyn och bodde mycket hos mig när barnen var yngre.

De frågade om jag ville hänga med ut till Lindholmen street food som hade premiär, så klart jag ville! Har ni varit där? Lördagar ute på Lindh0lmen event och nöje. Ta färjan över eller buss 16 från Nordstan. Massor med folk, massor med mat, man köper matkuponger, många olika ölbryggerier som har stationer, riktigt kul. Vi var där ett par timmar på eftermiddagen före mellon.

En matkupong kostar 65kr, mycket mat och jättegott.

Kan verkligen rekommendera åka ut hit, deras street food market är på lördagar 12-17 fri entre.

Tipsade er om mina pizzor i helgen så blev sugen, min favorit är den jag brukar göra som jag vet ni är många som uppskattar. Mandelbotten, gorgonzola, parmaskinka och pinjenötter. Vitt mjöl behöver man inte, blir knaprigare med den här botten och inte lika mastigt. Recept HÄR. 

Har varit och tvättat bilen, herregud vad den såg ut. Fick gräva fram den från snön först, typ en meter runt hela bilen. Hann med fransar i morse hos Carmen, blev så nöjd. Kortare och tätare.

Osminkad, inget alls i ansiktet är skönt.

Nu ska jag skriva utkast för ett stort samarbete, vi hörs snart!

  • 2019-02-02, 16:33
  • 2

Äntligen drar melodifestivalen igång! Tittar ni? Jag älskar det! Har sett det live många gånger, fick även äran att jobba med Magnus team när han tävlade i Malmö och i finalen 2015! Fantastisk upplevelse och Magnus är ett superproffs att jobba med.

Jag och Mats gjorde hår och makeup, så roliga minnen.

I kväll sitter vi i soffan och tittar, pratade med Magnus och Mats om att ev gå och se mellon på plats här i Göteborg men soffan lockade mer för oss alla, haha. Ibland är det skönt att bara krypa upp i soffan i myskläder, äta hemmagjord pizza. Ibland stor fest med glitter och konfetti all in! Ska nog styra upp en fest med vänner en delfinal framöver.

Vad äter ni ikväll? Jag älskar plock! Gör en pizza och skär upp i bitar och en charkbricka, perfekt TVmat.

Tips på vad du kan ha på charkbrickor HÄR.De små crustaderna med fyllning är såååå goda.

Mina favoritpizzor är busenkla, mandelbotten och ta vad du har i kylen! Recept HÄR. 

Eller varför inte nachos på plåt, så gott. Brukar vara uppskattat, tar slut i ett nafs.

Jag ska snart åka ut till Lindholmen streetfood och möta mina tjejer som är i Göteborg och hälsar på min syster Linnea, deras julklapp till henne var en heldag i Göteborg med mat och massa kul.

Ska bli kul att se alla bidrag ikväll, Skövdes Gson har med hela fyra låtar, wow!

 

 

2019-02-02 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-01-30, 10:12
  • 2

God morgon!

Har precis druckit en grön juice, har ni testat? Jag älskar gröna juicer. Känns som man vaknar till, massor med nyttigheter som smakar syrligt och gott.

Denna är med äppelmust, apelsiner och ingefära, jag tar även i kokosolja, bra för hela din kropp och blir god smak. Jag köper gärna Kung Markattas.

Receptet HÄR. 

Den var så god! Lägg i avocado om du vill att den ska mätta mer, vi hade även mer citron.

Idag kommer de mörkrosa stolarna jag beställde! Om bara en timma, så kul det ska bli att se hur det blir.

Har mycket samarbeten att fota här hemma idag så ska sätta fart, har lovat Marilyn att laga laxgratäng med sparris, har ni gjort den? Ska tipsa er sen.

Ha en riktigt härlig dag!

 

2019-01-30 Johanna Toftby, Recept

  • 2019-01-29, 17:51
  • 3

Detta har vi precis ätit, jag älskar den här rätten! Kycklingfileer som får puttra i en krämig sås med parmesan, färsk basilika och vitlök. Hur galet gott?

Älskar smakerna och detta får alltid höga betyg, jag har ändrat receptetet något,  det förra är med spenat, nu har jag färsk basilika och även tomatpure. Lova testa. Gott med blomkålsris och en fräsch sallad till.

Har gått en långrunda i ett vackert vinterväder i Göteborg, så skönt när det är ljus och vitt överallt.

Skriv ut receptet och lova berätta vad ni tycker efter sen!

Tips. Fräs champinjoner i en torr panna på hög värmen, så slipper de börja koka. Inget smör eller olja. När de fått fin färg och blivit mindre kan du lägga i smör, vitlök och fräsa på och lite salt.

Massor med färsk basilika och parmesan, så gott!

 

Kyckling i krämig parmesan och basilikasås

Skriv ut recept
Tid:
30 min
Antal portioner:
4 portioner

Gör så här

Putsa filen om det behövs, stek kycklingen så den får färg i olivoljan. Ta upp ur pannan. Dela champinjonerna och fräs i panna utan smör på högre värme. När de fått färg lägg i smöret och salta lite. Fräs hackad vitlök och lägg i med svampen. Häll i grädden och creme fraiche, fonden, salt och peppar , tomatpure, soja och lägg i kycklingen. Lägg i 1 dl riven parmesanost och låt allt småkoka på svag värme i ca 15 minuter så kycklingen blir klar. Rör då och då så inte osten fastnar. Grovhacka en (knappt) kruka basilika, lägg i allt i pannan. Smaka av och skär i kycklingen så den är klar. Servera med ris, eller blomkålsris, god fräsch sallad gärna med lite balsamicovinäger så du får lite syra som passar till parmesanrätten. Riktigt gott! Det är en mättande rätt, jag har gärna sallad eller blomkålsris till, vanligt ris om vi vill ha mer kolhydrater.

4 st

Fina kycklingfileer

300 gram

Färska champinjoner

1 kruka

Färsk basilika

2

Vitlöksklyftor

1 dl

Riven parmesanost

2 msk

Kycklingfond (flaska)

1 msk

Tomatpure

5 dl

Matlagningsgrädde

1/2 dl

Creme fraiche

1 msk

Olja

1/2 msk

Smör

1 msk

Soja

Några nypor

Salt och peppar