• 2018-11-13, 17:00
  • 8

Laxgratäng med västerbottenost och broccoli är dagens middag! Jag gjorde den till mig och Janne igår kväll, den är riktigt god! Älskar rester så idag äter vi den igen. Jag köper alltid en fin laxsida, vispa ihop en krämig sås och häll över, toppa med västerbottenost, tomat och broccoli. Den är himmelsk! Älskar när det doftar västerbottenost.

Ska strax ner till gymet, blir styrkepass med Marilyn om en stund.

Var på Clarion Post igår för att fota lite grejer. Mycket som är på gång nu! Gissa vad som händer…! Två viktiga datum: 1/12 och 8/12 får ni inte missa. Ska berätta snart!

Ugnsbakad lax med västerbottenost och broccoli 6 port 

  • 800 gram färsk lax
  • 1 broccolihuvud
  • 1/2 purjolök
  • 14 små babytomater
  • 200 gram västerbottenost
  • 3 dl grädde
  • 1/2 dl creme fraiche
  • 1 fiskbuljong
  • 1/2 pressad citron
  • salt och peppar
  • Cayenpeppar

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg laxen i en form med lite olja i botten. Salta och peppra laxen. Skär ner purjolöken, skär av stjälkarna på broccolin och lägg allt runt om laxen.
Dela tomaterna och lägg i formen.
Häll grädden i en bunke och vispa ner ost, fiskbuljong, creme fraiche, pressad citron och kryddor.
Häll blandningen över laxen och gratinera i ugnen i 200 grader ca 20 minuter.

Servera med ris eller blomkålsris. Blir jättegott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • 2018-11-12, 14:00
  • 5

Vegetarisk lasagne brukar vi laga, jag fick receptet av en kompis och den här är med spenat, grönkål, morötter, svamp och tomatsås. Så god! Älskar grönkål, passar perfekt nu.

Laga den idag så har du 10 portioner lasagne som matlådor, älskar ha färdig mat hemma, Marilyn med, hehe.

Jag och Janne var ute på en långrunda nu, snart ska vi upp mot Skövde. Blir en laddning lasagne i veckan tror jag.

Vegetarisk lasagne med grönkål och spenat 8-10 port

Lasagneplattor av fullkorn eller durumvete

4 morötter
250 g champinjoner
1 purjolök
2 gula lökar
1 färsk spansk peppar
2 msk tomatpuré
250 g grönkål
100 g färsk spenat
3 färska vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
Salt
Svartpeppar
1-2 tsk torkad oregano
1-2 tsk torkad basilika
200 gram ost för gratinering
100 gram ost till såsen
2,5 msk mjöl
2 msk smör

Färsk basilika
Riven parmesanost

Gör så här:

Tomatsås

-Fräs upp två hackade gula lökar, två hackade vitlöksklyftor och en hackad spansk peppar med kärnorna uttagna i olja tills de mjuknar men inte får färg. Använd mellanvärme i ungefär fem minuter. Rör i två matskedar tomatpuré och fräs tills den gått in i löken.

-Häll i två burkar krossade tomater. Smaksätt med salt, peppar, torkad oregano och torkad basilika. Ta i lite honung om det är för surt från tomaterna. Låt puttra tills konsistensen känns bra.

-Skiva champinjonerna och får ut vätskan i en torr stekpanna. När vätskan nästan är borta, ta i en klick smör och stek dem ett par minuter med salt och peppar.

-Strimla en halv stor purjolök och lägg i tillsammans med champinjonerna när de nästan är klara. Använd både vit och grön del av purjon för fin färg. Låt purjon bara mjukna, ställ sedan bort pannan.

-Rensa bort den hårda mitten i grönkålsbladen. Hacka en vitlöksklyfta och släng i pannan med grönkålen och en klick smör. Stek på mellanvärme tills kålen fått en mörkare färg och börjat mjukna. Vänd ned spenaten och låt dem mjukna lite snabbt. Ställ åt sidan.

-Riv fyra morötter fint.

-Koka snabbt upp lasagneplattorna så de mjuknar, annars kan de bli håra i lasagnen om inte såsen täcker riktigt överallt. Ta tillräckligt många för fyra lager i din form. Eller färska lasagneplattor. 

Bechamelsås

Smält två matskedar smör i en gryta. Rör ned två och en halv matsked vetemjöl och värm tills de får en limliknande konsistens. Rör ned fem deciliter treprocentig mjölk lite i sänder medan du rör runt så konsistensen håller. Smula 100 g av en smakrik ost och smält ned i röran. Smaka av med salt och peppar.

Gör lasagnen

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg ett lager tomatsås på botten och sedan första lagret lasagneplattor. Lägg röran med grönkål och spenat i nästa lager med tomatsås ovanpå. Ta nästa lager lasagne. Lägg på de rivna morötterna.

Ta nästa lager lasagne och tomatsås. Ta röran med champinjoner och purjo i nästa lager och lägg sista lagret av lasagneplattor och tomatsås. Häll över bechamelsåsen. Toppa med en god gratängost, ungefär 150-200 gram.

Ställ formen i nedre delen i ugnen,  det tar mellan 20 och 30 minuter att göra den klar, plattorna ska vara helt mjuka, lite vätska ska ha kokat bort och osten ska ha fått fin färg. Behöver den vara inne mer än 20 minuter, lägg på ett bakplåtspapper så inte osten bränner vid. Ta ut formen och låt den svalna tio minuter, den är otroligt varm.

Servera med en sallad som gärna får innehålla fetaost, sältan därifrån blir jättefin till lasagnen.

Så gott så gott!  

 Njut av en riktigt god och läcker lasagne med sallad och riven parmesan. 

 

 

 

2018-11-12 Recept ,

  • 2018-11-10, 12:00
  • 24

Igår gjorde jag den här pastan med musslor och räkor som jag ska tipsa er om, vet ni inte vad ni ska laga ikväll så gör pastan! Herregud så gott det blev.

Jag älskar skaldjur, har ni kräftor kan ni även ta det.

Vi ska snart gå ut på en långrunda med Lucy, i eftermiddag ska jag och min bästa vän Hanna ner till Göteborg, vi ska på Arvingarnas krogshow! Vi missade ju den när jag tog fel på datum sist när hon var nere, men nu är det dags. Så kul det ska bli.

Har rejäl träningsvärk efter hårt bodypump igår, kommer knappt kunna gå uppför berget.

Fick så mycket champagne på min bokrelease, igår testade vi den här jag fick av Malin och Micke. Så god! Gott med lite bubbel till skaldjurspasta.

Den med mandel valnöt var riktigt god. Kanel för söt men en liten bit var gott.

Krämig skaldjurspasta med räkor och musslor 4 port 

1 kg blåmusslor
500 gram räkor
2 dl vitt vin
1 dl vatten
10 cm purjolök
3 vitlöksklyftor
3 dl grädde
1 krm cayenpeppar
1 krm chilipulver eller chiliflakes
1 tsk fisksås
Salt och peppar

Färsk persilja
Parmesan

Linguinepasta

Gör så här: 

Jag köper alltid musslor i nät i fiskcharken, skölj dem i kallt vatten, släng alla musslor som inte stänger sig eller är trasiga. Alla ska vara slutna.

Fräs 2 hackade vitlöksklyftor i olja i en gryta, bränn inte vitlöken. Häll i 2 dl vitt vin och 1 dl vatten. Lägg i musslorna, sätt på locket och låt koka i 5 minuter. Sänk plattan men det ska koka.

Gör pastasåsen och sätt på vattnet till pastan. Jag tar gärna Linguine som passar till skaldjurspasta. Skär purjolöken i mindre bitar, fräs 1 pressad vitlöksklyfta i olja i en panna,  stek ihop med purjolöken så det blir mjukt. Tillsätt 3 dl grädde, 1 dl vitt vin, fisksåsen, alla kryddor, sänk plattan och låta koka ihop.

Späd med mer vätska om det blir för tjockt.

Vänd ner pastan när den kokat klart, räkor som du skalat, spara några med skal, det är fint att blanda i pastan. Skrapa ur musslorna ur skalen, men spara några stycken att lägga i pastan.

Vänd runt allt, lägg upp på ett fat eller servera i grytan. Klipp lite persilja över och riv på lite färsk parmesan. Ställ gärna fram mer parmesan på bordet.

Njut av en riktigt god pasta, det är en festlig men enkel rätt att bjuda på.

 

 

 

 

  • 2018-11-09, 11:11
  • 9

Härligt med helg! Vad ska ni göra idag? Jag har suttit och jobbat vid datorn, druckit en god juice ni ska få recept på, vill få i mig C-vitamin och massa nyttigheter varje dag nu. Det är ju så mörkt och dystert så jag knappt vill gå ut. Men en grön och fräsch juice piggar upp!

Jag gillar inte gröna smooties som är tjocka, växer nästan i munnen. Därför gör jag juicer istället, man får i sig samma näring, bara mindre avocado eller ingen alls. Jag älskar avocado men inte i grön juice.

I den här har jag äpple, citron, passionfrukt, ingefära, spenat, lite kokosolja med smak. Den var så god så ni anar inte. Har druckit den precis och ska snart ner och köra bodypump på gymet.

Syrlig, fräsch med så goda smaker! Absolut inte tjock, jag äter hellre frukost och dricker en god juice, ska det vara tjock smoothie måste det vara bär. Men gillar ni krämigt även i en grön juice kan man lägga i en avocado.

Har köpt hem vita julstjärnor, det finns bara några veckor till, de som kommer till advent och jul är mer åt gula hållet. Så passa på att njuta av kritvita julstjärnor nu.

Och vackra amaryllis! Älskar den blomman.

Inom kort kommer mitt nya receptarkiv och utskrivsfunktion här inne, är så glad för det. Vet att ni är många läsare som lagar mina recept så håll ut, nu är det på gång!

Grön juice med passionfrukt 2 glas 

4 dl Äpple Kullamust äpplen från juicecentrifug
1 pressad apelsin
1 pressad citron
1 passionsfrukt
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk kokosolja med smak (skippa om ni inte vill ha kokossmak)
1 rejäl näve färsk bladspenat

Gör så här:
Riv färsk ingefära på rivjärn, pressa citron och apelsin, häll allt i mixern med äppelmusten. Lägg i spenat, skrapa ur köttet ur passionsfrukten, lägg i kokosoljan. Kokosolja är bra för hela kroppen. Plus att fett bränner fett. Bra fett är grymt. Jag gillar med lite kokossmak.

Mixa allt och njut av en näringsrik, uppiggande juice!

 

 

 

2018-11-09 Recept , , ,

  • 2018-11-07, 09:36
  • 8

Kladdkakans dag idag! Ska ni baka en kladdkaka är mitt tips den här vi gjorde igår. Kladdkaka med saffran, vit choklad och massa rostad mandel. Alltså gillar ni saffran kommer ni älska den. För inte tala om doften!

Ett enkelt recept som går snabbt att svänga ihop, jag hittade det på apoteket.se tycker deras saffran är riktigt bra. Häll på flagad mandel så blir den ännu godare.

Kladdkaka med vit choklad och saffran 

200 gram vit bakchoklad
150 gram smör
1 påse saffran
2 dl socker
2 dl mjöl
2 ägg

Rostad flagad mandel, florsocker

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader, smöra och bröa en springform på ca 25 cm diameter.

Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och lägg ner vita chokladen. Rör tills den smält.

Häll i smeten i en bunke, häll i ägg, mjöl och socker. Rör om till en slät smet.

Häll smeten i formen och häll på mandeln. Ställ kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Kakan ska vara kladdig inuti.

Låt den svalna, pudra florsocker och servera med lättvispad grädde och ev rårörda lingon.

Galet gott, luktar ljuvligt!

 

 

  • 2018-11-05, 17:00
  • 4

Har ätit en riktigt god räkgryta precis, har gjort den flera gånger och tipsat er här inne, idag gjorde jag ett nytt recept, grytan är med mycket vitlök, röd curry, helt mjölkfritt och glutenfritt, vi åt blomkålsris till. Kändes fräscht efter träningspasset. Middagstipset till er idag!

Jag och Marilyn körde inne på gymmet idag, löpning och ett styrkepass efter, jag körde armar och bröst.

Energin jag får efteråt är obeskrivbar. Måste svettas rejält, då kommer endorfinerna och man känner den sköna trötta men behagliga känslan som är belöning efteråt.

Och här kommer räkgrytan, har ni inte gjort den måste ni testa. Hade inte purjolök hemma men det kan man också ha i.

DSC_1565

Räkor i röd curry och kokosmjölk 4 port max 20 min tillagningstid

1 kg räkor stora med skal
1 gul paprika
1 röd paprika
100 gram sockerärtor
2 vitlöksklyftor
1/2 purjolök (jag hade ingen hemma)
1 msk röd currypasta
1 msk kycklingfond
3 dl kokosmjölk
1 tsk Sambal oelek
1 msk soja
1/2 pressad lime

Salt och peppar

Gör så här: 

Skala räkorna, strimla paprikorna och sockerärtorna. Fräs grönsakerna i olja, tillsätt currypastan, sambal oelek, fond, kokosmjölk. (Skär purjolöken och fräs med grönsakerna om ni vill ha purjolök) Låt koka ihop ca 10 minuter. Stäng av plattan, vänd ner räkorna hastigt, de ska inte koka för då krymper de.

Servera med rivet blomkålsris som du kokar upp snabbt i vatten och lite salt. Eller ris.

Njut av en fräsch och god gryta!

 

 

 

 

 

 

  • 2018-11-02, 10:27
  • 15

Fredag är här! Hoppas ni har en fin morgon, nu ska ni får receptet på laxen vi gjorde igår. Färsk lax med saffran, tomat, spenat och världens godaste sås över. Gratinerad i ugnen, smakerna går inte beskriva. Marilyn sa det var top tre av allt jag gjort, inte illa betyg.

Passar perfekt som bjudrätt, jag gillar när det är enkelt, goda smaker och en form som är fin att ställa fram. Underlättar när man inte ska lägga upp portionsrätter så man hinner umgås med sina gäster. Koka potatis och pressa, passar bra till lax och såsen och ställ fram allt.

Så nöjd över passet jag körde igår kväll, en timma på löpbandet, intervaller! Vid 12 idag ska jag köra bodypump, skönt att träna på fredag lunch så är det klart sen.

Här kommer laxen, om drygt en vecka kommer det blir riktigt bra här inne på bloggen! Mina webbutvecklare håller på att ta fram receptindex, utskrivsfunktion och ni kommer lätt hitta alla mina recept som många lagar. Så glad för det! Vill ni skriva ut recept nu, markera receptet och skriv ut.

Laxen blev magisk, älskar färsk laxsida. Jag tog 1 paket saffran men vill man ha ännu mer smak, ta lite mer.

Gratinerad färsk lax med saffran, spenat och tomat 4 port

Ca 500 gram färsk lax
1 näve spenat
1/2 purjolök
10 babytomater
1 apelsin, rivet skal
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 paket saffran
3 msk vitt matlagningsvin
1/2 fiskbuljong
Några droppar tabasco
Salt och peppar

Gör så här: 

Jag köper gärna färsk lax, be dem skära av skinnet så är det klart. Lägg laxsidan i en smörad form, salt och peppra laxen.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär purjolöken i bitar, dela tomaterna i halvor och lägg över och runt om laxen, lägg på spenaten. Jag river den i bitar, inte för smått. Riv skalet från apelsinen över laxen. Ta ett rivjärn och dra apelsinen, det vita ska inte med.

Koka upp grädde och creme fraiche och saffran, tillsätt buljong, matlagningsvin, tabasco, salt och peppar, sänk plattan och rör, låt det koka en liten stund. Häll allt över fisken och gratinera i ugnen på 200 grader i 20 minuter.

Servera med pressad potatis, eller blomkålsris, det är mycket sås så det passar perfekt.

Njut, detta är otroligt gott och trevligt att bjuda på.

 

 

  • 2018-11-01, 11:51
  • 3

Idag är en stor dag! Ska berätta lite senare, men först ut är mina hemmagjorda bars. Ni var många som hörde av er på instastory när jag lade upp dem häromdagen. Nyttiga bars utan tillsatt socker, ett gott alternativ om du vill göra något gott under veckan och inte vill köpa godis.

Jag gillar bars med chokladsmak och nötter, dessa blev så goda! Smakar lite som chokladkola med kokos.

Man lägger degen på bakplåtspapper, trycker ut med en sked, sedan la jag bakplåtspapper över och kavlade, då fastnar det inte.

Det är kalorier, ska ni gå ner i vikt eller har svårt med sötsuget tänk på ändå att man kanske inte äter många bara för att det inte är godis. Det blir som godis men utan massa tillsatser och vitt socker.

Bars med choklad, nötter och kokos ca 30 mindre bitar

ca 20 färska dadlar, gärna lösvikt. De är godare och mjukare
2 msk kokosolja
1 msk vaniljpulver
2 msk kakaopulver
1 dl mandelmjöl
6-8 valnötter
1/2 dl pistagenötter
1 msk ljusa linfrön
2 msk solrosfrön
Nypa havssalt
2 msk kokosflingor

Gör så här: 

Kärna ur dadlarna och mixa dem till en slät kräm. Går bättre med färska dadlar i lösvikt, de smakar kola! Blanda ihop kokosoljan (jag har kung markattas) med dadelkrämen i en skål, rör till en slät kräm.

Grovhacka valnötter, pistagenötterna, blanda ihop med krämen och rör ner resten av ingredienserna utan kokosflingorna. Arbeta ihop alltihop och lägg på bakplåtspapper. Tryck ut med en sked, lägg bakplåtspapper ovan och kavla ut. Jag vill ha dem ganska tunna.

Häll på kokosflingorna och pressa dem försiktigt så de sitter fast. Ställ kallt i kyl minst 2 timmar. Skär sedan i rutor och njut av en god bars.

 

 

  • 2018-10-31, 15:22
  • 16

Innehåller annonslänk till Clarks 

Wow vad många som ville ha recept på kycklingen med ädelost jag lagade igår. Den är magisk. Fylld med ädelost och krämig sås med dijonsenap och tomatpure. Recept längst ner. Älskar sås, kan inte leva utan god sås i mat.

Vet ni! Mina webbutvecklare jobbar nu med ny receptmall och utskrift för alla recept. Intresset är stort för mina recept så det kommer inom kort. Jippie!

Är precis klar med det sista mötet i Stockholm, det gick bra på ”Aftonbladet morgon”som sändes på TV3 i morse, men oj vad jobbigt och känslosamt det var att prata om Louis. Har årsdag dessa dagar, då känns det mer, även om jag tror det är lättare för varje år. Ska lägga ut klipp, vi pratade om boken, vägen tillbaka och mina tips till andra som behöver råd och stöd.

Glad över att det är så stort intresse, men det är hårt jobb när man släpper en bok, går inte sitta hemma i soffan och tro alla andra löser saker åt dig, bara att köra på och vara glad och tacksam för att Tv, radio och media vill ha med dig och jobba på.

Det nu som gäller och inte sen. Ser även fram emot efterlängtad semester efter den här hektiska hösten men sen börjar jag skriva på bok nummer två!

Linne med leopard och svart spets HÄR. Såg de även hade snake HÄR. Stretch, skönt material. Rak modell. Inte tight.

Här kommer kycklingen! Den är så god så jag smäller av, bara gör den. Ta bort ädelost om ni inte gillar, ta mozarella eller färskost om ni inte gillar ädelost men det blir så gott. Jag gillar ädelosten för det blir mycket smak. Gillar ni min fläskfilegryta kommer ni älska denna.

Ädelostfylld kycklingfilé med dijonsås 4 port

4 fina kycklingfileér
8 baconskivor
150 gram ädelost
1 stor chalottenlök
12 champinjoner
5 dl grädde
1 msk kycklingfond
1 msk soja
1 msk dijonsenap
1 msk tomatpure
Salt och peppar
Några droppar coloritsoja

Färsk klippt bladpersilja

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader.

Stek filen i smör så den får yta, ta upp kycklingen och skär ett litet snitt på mitten i varje file. Stoppa in en bit ädelost, vira två baconskivor runt varje och lägg kycklingen i en oljad form. Ställ in formen i ugnen och gratinera ca 20 minuter. Höj värmen de sista 5 min så får du mer färg.

Fräs under tiden svampen på hög värme i stekpannan. Hacka löken, fräs den i smör tills den mjuknat. Häll i grädden och resten av ingredienserna. Sänk plattan och rör, låt det puttra ca 10 minuter på svag värme. Grädden ska bli lite tjockare.

Ta ut kycklingen när den är klar, lägg i fileerna i grytan och häll såsen över, låt de småputtra någon minut. Strö färsk bladpersilja över.

Servera med kokt blomkålsris eller vanligt ris, klyftpotatis funkar också och en fräsch sallad.

Så gott så man svimmar, haha!

 

  • 2018-10-30, 10:00
  • 1

Har ni höstlovsbarn hemma? Vill ni ha något mys till film ikväll har jag gott tips till er. Nacho på plåt! Stek tacofärs, jalapenos, salsasås och riven ost, lägg allt på en plåt. In i ugnen 10 minuter så är det klart. Vi älskar det! Snabbt och enkelt men väldigt gott.

När barnen var yngre hade vi inte råd att resa bort, jag var alltid hemma när många av deras kompisar reste på semester, men vi hade det bra ändå. Även om det kändes svårt ibland. Jag har skrivit mycket om det i min bok hur jag med små enkla medel gjorde det mysigt och barnen fick trygghet och kärlek vilket är lika viktigt.

Bjud hem vänner och laga något gott, baka med barnen, tänd ljus och hitta på saker med små medel funkar alldeles utmärkt. Bowla, bada, hälsa på kompisar, bjud hem kompisar på halloweenfika. Man kan ju göra massor med kul.

Nachos på en plåt 

-Lägg nachochips på en plåt med bakplåtspapper

-Stek nötfärs med tacokrydda

-Häll på tacosås/salsasås över chipsen

-Lägg på jalapenos och den stekta tacofärsen

-Strö rikligt med stark riven ost

-Gratinera i ugnen 10 minuter på 200 grader tills osten smält.

Gör en kall sås på 2 dl creme fraiche, 1 tsk paprikapulver, 1/2 tsk chilikrydda, salt, peppar och smaka av med italiensk salladskrydda. Låt stå i kylen en stund.

Gott att ringla över tacoplåten eller dipp vid sidan.

 

.