• 2015-08-18, 12:35
  • 7

Hur många gillar västerbottenpaj upp med en hand! Jag älskar det. Den här är med mandelmjöl istället för vitt mjöl. Har ofta i kantareller och gräslök, blir vansinnigt god. Vill man ha den till kräftskivan kan man bara göra på västerbottenost om man vill.

Västerbottenpaj med kantareller och gräslök (Lchf)

Pajdeg:

3 dl mandelmjöl

1msk fiberhusk

1/2 dl sesamfrön

lite salt

40 g smör

1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader

Gör så här: 

Mixa madelmjöl, fiberhusk, sesamfrön i en matberedare, rör ihop resten av ingredienserna.

Låt vila i kylskåp en stund.

Tryck ut degen i en pajform, grädda den i ca 8 min. (Passa så det inte bränns)

Fyllning:

3 dl grädde

3 ägg

3 dl västerbottenost

salt, peppar

1-2 msk hackad gräslök

Kantareller

1 gul lök

Gör så här:

Bryn kantarellerna och löken gyllenbrun. Vispa äggen lätt, blanda ner grädde, kantareller, lök, riven västerbottenost, gräslök och smaka av med salt och peppar.

Grädde nederst 200 grader ca 25 min tills äggststanningen stelnat och den fått färg. Låt den vila en stund före servering.

Vill man lyxa till det, servera med en klick crème fraîche och stenbitsrom.

DSC_1186

Bon apetit! Jag tycker den är underbaaaaaar! Frasig botten.. 

 

  • 2015-08-10, 18:41
  • 6

Har ni plockat kantareller? Hur gott är inte det! Kantareller, västerbottenost är på topp tre listan på vad jag gillar mest den här säsongen. Kräftor som nummer 1. =)

Älskar också pasta! Både tjejerna och Janne tycker vi borde äta ännu mer av det så jag är så glad att det finns bönpasta. Vanlig pasta är supergott men för mycket kolhydrater om man vill äta ofta. Bönpasta ger inte alls den där jobbiga mättnadskänslan, även fast Janne var skeptisk så tyckte han det var gott. Dessutom funkade det att spela hockey två timmar efter han ätit. Det hade han inte klarat på ”vanlig” pasta.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Precis före jag åkte till Cypern så svängde jag ihop denna pastarätt och lovade recept. Här kommer den:

Bönpasta med strimlad fläskfile, kantareller och västerbottenost 4 pers

(Vill man ha den vegetarisk tar man bort köttet. Jag gör den även utan ibland)

1 medelstor Fläskfile

1 schalottenlök

Kantareller

Färsk spenat

150g västerbottenost

4  dl grädde

Vitlök

Lite honung

Skvätt soja

Kalvfond

Salt och peppar

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gör så här: 

Jag gör alltid mina recept lite på höften, därför det är svårt med exakta. Smaka av =) Bästa som finns att stå i köket och pröva sig fram.

Förbered vattnet till pastan. Koka upp bönpastan när det andra börjar bli klart.

Strimla fläskfilén och stek. Salta och peppra.

Fräs kantarellerna, lök och spenaten. Lägg i köttet och häll på grädden. Låt koka ihop. Lägg i soja, lite kalvfond och sist osten.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Såååå gott! 

Vi har det underbart här i Ayia Napa! Har även träffat min Lisa-Marie idag. Lycka!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Så roligt med era tips! I kväll ska vi testa ett ställe ni tipsat om. Har ni flera- skriv gärna så kan jag dela med mig till andra här inne.

Nu måste jag sätta fart.

KRAM

 

 

 

 

2015-08-10 Johanna Toftby, Recept

  • 2015-07-31, 13:11
  • 7

Hallå hallå!

Pastagratäng med kyckling och västerbottenost! Det lagade vi dagen före vi åkte till Sthlm, supergott med osten och krämig pastasås. Recept nedan. 

Nu sitter vi i bilen efter härliga dagar i Stockholm med både jobb och roligheter. Vi är på väg ner mot Båstad för att möta upp Åse och hennes man Daniel! Vi ska nämligen gå på Diggiloo och även träffa Magnus och Mats efter. Så kul det ska bli att träffa goa vänner igen. 

Lovade recept som kommer här!

På veckorna äter jag ofta lite mindre kolhydrater men om jag gör pasta så kör jag antingen bönpasta eller också fullkornspasta. Jag ÄLSKAR pasta i alla dess former så jag njuter från början till slut. Väljer jag äta krämig sås med grädde njuter jag, ingen ångest för det. Gör medvetna val istället =)

Här kommer recept om ni vill ha en god pastarätt som gratineras i ugnen. Snabbt och enkelt om ni vill testa i helgen.

Kycklingpasta med västerbottenost 4 pers 

Sätt ugnen på 200 grader

3 kycklingfileér stek och skär  bitar

Tomater

1 gul paprika

1 schalottenlök

Pastasås: 

3 dl grädde

hönsbuljong

1 tsk dijonsenap eller efter smak

basilika

6 Soltorkade tomater hackade i bitar

salt peppar

250 gram västerbottenost

Så här gör du: 

Koka pastan.

Stek kycklingen och fräs lök och paprika. Lägg i en form plus tomaterna.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Lägg på pastan. Vispa ihop ingredienserna till pastasåsen och häll över kyckling, grönsaker och pasta.

Strö sist på osten och gratinera på 200 grader ca 20 min tills gratängen fått färg.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Servera med fräsch sallad och en god parmesan till.

Smaklig måltid!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Mums!

 

 

 

 

 

 

 

2015-07-31 Hälsa, Recept

  • 2015-07-24, 14:03
  • 6

Vem gillar chokladbollar upp med en hand? Jag levde på Delicato när jag var gravid. Blev som en tunna också. Dessa har jag skrivit om förut, går inte tröttna på dessa goda betydligt nyttigare varianter. Vet att just ordet nyttigt kan skrämma, speciellt dadlar. Men låtsas då att det är vanliga, för du kommer inte känna någon skillnad. Jo! Du kommer vara nöjd efter ett par och inte få den äckelkänslan när man mosat i sig hela degen före man rullat dom ”vanliga”.

Jag gjorde dom i förrgår hos Janne och dom står sig i kylen. Lägg annars i frys och ta fram till fredagsmyset. Ibland rullar jag i hackade nötter. Ibland tar jag i jordnötssmör, det finns massor av olika varianter. Goda som mellanmål tex efter du har törnat. Eller minst tre stycken till kaffet en fredagskväll.

Dadlarna känner du inte. Köp färska i lösvikt, de smakar seg kola…

Chokladbollar

12 st Dadlar, färska urkärnade

1 dl mandelmjöl

1/2 dl fiber havregryn alt hackade nötter

1-2msk kokosolja

2 msk kakao

nypa vaniljpulver, inte socker

1-2 msk starkt kaffe

Mixa samman allt i en mixer.

Rör ihop allt och forma till små bollar. Rulla i kokos och ställ i kylen.

DSC_0711

Mums!

 

 

2015-07-24 Hälsa, Recept

  • 2015-07-24, 08:35
  • 7

Har ni testat göra smoothie på jordgubbar och mynta? Bland annat den jag gjorde när jag hade radion hemma i förrgår. Hur kan den vara så god frågade Marilyn fast det inte är socker? Den är verkligen så god och en utav mina absoluta favoriter.

Jordgubbssmoothie med jordgubbar och mynta 

1-1,5 dl kokosmjölk Jag kör ofta kung markattas eller Santa Maria

1 dl valfri vätska men jag tar gärna äppelmust, osötad från kullamust. Blir väldigt matigt med enbart kokosmjölk, till mellanmål kör jag dock bara kokosmjölken. Prövar er fram. Vissa med känsliga magar kan behöva späda ut och ta mindre kokosmjölk.

2-3 dl jordgubbar-Kör ordentligt i mixern… jag gillar när det blir lite tjockare, som glass eller milkshake. Pröva er fram.

(1 tsk nyponpulver) Om ni har hemma, bra för lederna.

8-10 myntablad

1 msk kokosolja eller hampaolja (Förebygger cancer)

Mixa ihop allt länge så det blir fluffigt och blandar sig väl.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ta er lite tid att testa smoothie, ni anar inte hur enkelt och gott det är. Inte det minsta krångligt och betydligt nyttigare och godare än mackor. Man blir mätt och magen alltid lugn och harmonisk. Kokosmjölk lägger sig som bomull, kokosoljan lika så. Du slipper även mejeriprodukter som kan ställa till det för många och få problem med magen.

DSC_0725

DSC_0726

Bon apetit!

 

 

2015-07-24 Hälsa, Recept ,

  • 2015-07-23, 22:29
  • 11

Caesarsallad med hemmagjord caesardressing, det kan man bjuda en kung på! Extra mycket parmesan även i dressingen.

Som jag älskar laga mat när tiden finns. När jag var liten bodde jag vid spisen, tror jag var 5 år när jag rev fram alla bakgrejer hemma och drog igång på kvällarna. Ibland tills mammas frustration för det var ofta kaos efter jag gått loss. Det är det fortfarande fast till Jannes frustration. Men hon lät mig ofta hållas, jag tror det var det som gjorde att jag tycker det är så kul idag.

IMG_4854

Mamma, mormor och farmor har inspirerat mig. Alla är duktiga i köket och lagar väldigt god och rolig mat. Vi växte upp på näringrik och varierande kost, köpemat fanns inte på tapeten och allt lagat från grunden. Mamma tillät oss inte äta varken ketchup eller pommes, inte sockrad yoghurt eller sockrade flingor. Vi fick det till fest =) Tråkigt tyckte vi förstås ibland men idag är jag tacksam. Det byggde grunden till mitt stora intresse för att äta näringsrik och rolig mat.

För mat ska vara kul, inte bara för ätandets skull. Jag trivs bäst i köket och matsalen, att få stå i timmar och laga mat, provsmaka, testa nya recept. För att sedan duka fram en trevlig middag, göra fint och äta med familj eller vänner, det är det bästa som finns.

Det bor nog en liten italienare i mig ändå.=) Gårdagens middag blev även rester idag och såsen ännu godare. Jag ÄLSKAR goda såser!

DSC_0721

Det finns ju massor av olika varianter på både salladen och dressingen. Jag gjorde lite på vad vi hade hemma och det blev riktigt gott.

Caesarsallad

Marinera kycklingen i några timmar. Olja, vitlök, soja, cayenne, honung, lime och salt och peppar. Eller om man vill ta en annan marinad.

Stekte på hög värme och sedan 10 min i ugn 200 grader.

Skär upp kycklingen, lägg den på en bädd av romansallad, tomater, rödlök och strö över en god, lagrad parmesan.

Strö knaperstekt bacon på salladen

Caesardressing 

2 dl olja

1 msk vitvinsvinäger

skvätt tabasco

en stor pressad vitlök

två äggulor

1 tsk dijonsenap

Några droppar citron

2 sardeller

1 dl riven parmesanost

Rör allt utom oljan, kör med stavmixer så allt mixas och häll oljan sakta under tiden. Det blev så vansinnigt gott….! Lisa-Marie ville äta detta varje dag sa hon, haha!

DSC_0717

IMG_5706

Min rygg är inte alls bra, ska till en naprapat i morgon igen så jag kan inte köra styrketräning precis nu. APtrist men inget blir bättre av att gräma sig. Pw och jogging funkar så det blir många rundor nu. Först före frukost och sedan en på kvällen så det blir mer cardio. Hur går det för er nu när ni har semester? Blir det mer eller mindre? ;)

IMG_5721

(Alla mina tre par Salming var i GBG, hur kan man vara så klantig)

IMG_5696

Älskar träna! 

Vi har fått mycket gjort här idag, jag har klipp L-M och hon mig. Sedan klippte hon Marilyn. Känns skumt att hon börjar bli så stor… hennes bästis körde hem henne nyss. Hela gänget snart hon umgås med har körkort och L-M håller också på för fullt. Så konstig känsla! Sist ut är hon och fyller 18 år den 3e December, sist ut av sina vänner lilla plutten. När hon fyller 30 och 40 kommer hon dock va nöjd med det. ;)

Hon har bestämt sig för att ha sitt körkort före årets slut. Hon är en envis jäkel så det kommer nog gå bra. Ganska skönt att dom har mål och ambitioner.

I morgon bitti åker vi ner till Göteborg och ska umgås med syster, min pappa och hans familj och på kvällen ska vi ut och äta. Jannedarling också förstås.

I morgon släpper vi biljetterna till tjejresan till Barcelona och det kommer gå att boka! Wohoooo!

Kram kram

 

 

 

2015-07-23 Mitt liv, Recept

  • 2015-07-19, 12:35
  • 11

Hallo! Hoppas ni har en fin helg alla! Vi har varit ute på 1.30 min PW före frukost, eller brunch blev det nog. Senare tider nu när man är ledig och vi åt en äggröra och smoothie efteråt. Vill tipsa er om en enkel men god maträtt jag gjorde igår. Kyckling med chilimarinad och en kall basilikasås.

Stekte även små paprikor, Pimientos de Padrones i mycket olivolja och flingsalt, blir så gott och perfekt som lite tapas eller bara till en drink före middagen. 

DSC_0656

Köpte med en del vin både från Italien och när vi var i Tyskland. Det är kul att handla med grejer därifrån plus att det är så mycket billigare.

Handlade även med en hel del olika olivoljor. Blir som ett barn i en godisbutik i sånna butiker utomlands. Betydligt roligare än klädaffärer, haha!

 DSC_0653

Chilimarinerad kyckling med kall basilikasås 

Marinad:

2dl olja

1/2 dl soja

1/2 dl Sweetchili

2 hackade vitlöksklyftor

1 chili hackad i bitar

skvätt honung

salt och peppar

Låt kycklingfileérna ligga ett par timmar i en påse med marinaden. Jag steker dom först så det blir en fin yta, sedan trär dom på spett och antingen grilla på grillen eller också i i ugnen på ca 150-175 grader värme så blir dom saftiga och möra.

Kall Basilikasås 

2 dl ekologisk turkisk yoghurt

ca 2 msk hackad färsk basilika

Pressad vitlök efter smak. Jag tog 2 stycken.

1/2 tsk dijonsenap smaka av om du vill ha mer.

skvätt honung

salt, peppar

Låt stå i kylen en stund så blir det bättre smak efter några timmar.

DSC_0659

Servera med valfria tillbehör. Vi kör en matig sallad till, för vi har ätit en massa kolhydrater på semestern. Nu blir det mer protein och sallad som vi brukar äta till vardags. =)

Lägg på lite god parmesan på salladen så blir det ännu godare.

DSC_0661

Detta är så gott! Färsk basilika doftar så gott, chilimarinaden… mums.

Bon apetit!

 

2015-07-19 Recept

  • 2015-07-18, 14:32
  • 18

Vem gillar gillar krispiga cookies upp med en hand?! Dessa är dom godaste jag ätit och minimalt med socker och glutenfria. Kolla nedan.

I natt kom vi hem till Sverige och resan gick bra! Vi fick med oss solen från Italien tror jag, det är klarblå himmel i Göteborg och vi har precis tagit en långrunda.

IMG_5534

Härliga Göteborg.

Jag fattar inte varför jag inte provat att testa detta innan. Questbars tycker jag är dom allra bästa om man vill ta en bars någon gång. Glutenfria, mycket protein och bara 1 g socker. (Stevia) Sist vi var på MMsport tipsade den gulliga tjejen, tror hon heter Gabriella, om att jag måste testa köra dom i ugnen som små cookies. Skulle ni dessutom se hennes galet vältränade kropp förstår ni att hon inte äter skräp. My god!

Nu överdriver jag inte, men dom var det godaste jag ätit. Till och med ännu godare än dom ”vanliga” kakorna.

DSC_0644

Jag körde Questbar Double chocolate chunk och den ljusa, chocolate chip cookie dough. Den ljusa…. så god!

DSC_0642

Sätt ugnen på 200g. Klipp isär i bitar, man kan också rulla som bollar. Sätt in i ugnen några minuter så dom smälter. Ta sedan ut plåten och platta till dom. Sedan några minuter i ugnen igen. Dom kommer höja sig och bli jättefina. Akta så du inte bränner dom.

Låt dom svalna, sedan blir dom riktigt krispiga och helt underbara!

DSC_0649

DSC_0651

Dessa tar vi med oss ut i solen på picknick med kaffe strax!

Älskar godsaker som är nyttiga som också smakar ännu bättre än cookies med vitt socker.

Bon apetit!

2015-07-18 Mitt liv, Recept , ,

  • 2015-07-18, 10:31
  • 1

 

Här kommer ett härligt recept och vintips till er som gillar att grilla och ett glas iskall rosé!

Grillad tonfisk med rostade grönsaker och sardell smör

4 bitar tonfisk
4 kokta rödbetor
1 paprika
100 gr Haricourt Verts
1 rödlök klyftad
Bladpersilja strimlad
5 st sardeller i olja finhackade
100 gr smör
1 finhackad charlottenlök

Gör såhär: 

– blanda sardeller, lök och rumstempererat smör och forma med hjälp av folie det till en rulle och ställ in i kylen.
– rosta grönsakerna i ca 5 minuter i ugnen, glöm ej krydda och olivolja, när de är klara blanda i persiljan.
– grilla tonfisken ca 1-2 minuter på varje sida, skall vara rosa i mitten.
– servera allt genast, denna rätt är god även ljummen så det funkar till många gäster.

Till detta passar: 

Handcraft – Zinfandel Rosé – 750 ml – 75 kr – Nr 625801

flaska-hi-res-frilagd

2015-07-18 Recept

  • 2015-07-06, 13:03
  • 15

Vem gillar pizza upp med en hand? Denna är gjord på mandelbotten och sesamfrön, alltså glutenfri och vi slipper det vita mjölet. Den blev knaprig och så jäkla god. Janne gjorde toppingen och jag botten. Grymt teamwork och jag älskar att vara i köket och fixa. Igår var det dock 100 grader inne, haha!

Vill gärna dela med mig till er, men innan provar jag förstås och det gjorde vi igår kväll efter vi kommit hem från sjön.

DSC_0581-2

Recept på glutenfri pizzabotten finns det massor av. Detta fick jag av min kund förra veckan och ni måste bara göra den. Knaprig! Absolut inte torr. Inget smör och man blir inte så där proppmätt. (Vill ni ha ”smalare variant väljer ni 10% ost, jag kör vanlig) 

Smidig att ta med sig ut på en picknick nu när ni kanske har semester och vill ha med något annat än mackor. Helt säker på att även barnen kommer tycka om den.

Recept: 2-3 pers

Botten:

3 dl mandelmjöl

1 dl skalade sesamfrön

2 ägg

4 tsk olivolja

1/2 tsk bakpulver

Salt, peppar

Timjan, oregano eller någon annan krydda ni tycker om. Det blir god smak att ha i pizzadegen.

1.Blanda ihop alla ingredienser  och tryck ut på en plåt med baklåtspapper. alt kavla ut men då måste du ha bakplåtspapper mellan för det fastnar lätt.

2. Grädda på 175 grader ca 12 min eller tills det fått färg. Ta ut och lägg sedan på fyllningen. Ställ in i ugnen igen tills osten smält.

Fyllningen:

DSC_0582-2

Man kan ju ta precis vad man tycker om men Janne gjorde en jättegod tomatröra.

Tomatröra och fyllning: 

Tärnad bacon

Krossade tomater (välj Mutti, den är super alt kung markattas)

2 st finhackade vitlöksklyftor

Oregano

salt peppar

God olivolja

Fräs upp bacontärningarna i lite olivolja. När det har fått fin färg fyll på med krossade tomater, vitlök och kryddor. Låt sjuda tills det tjocknar lite.

Lägg på pizzabotten som då varit inne i ugnen och fått färg. Toppa med det ni önskar. Vi hade paprika, oliver, tomater, jalapenos och riven mozarella.

Höj upp till 225 grader.

DSC_0584-2

Skjuts in i ugnen tills osten smält sedan njut! 

DSC_0591-2

Vi toppade även med lite ruccola.

DSC_0599-2

Bon apetit 

Flera läsare önskar tips på picknickmat annat än mackor. Jag ska försöka dela med mig så mycket jag kan.

Nu har vi precis varit på möte gällande tjejresan till Barcelona. All info, datum  plus biljettbokning kommer ut i veckan. Håll nu utkik!