• 2010-08-06, 15:16
  • 0

Hej vänner!
Här ska ni få ett underbart recept som ni måste testa! En västerbottenpaj med kantareller- jag gjorde den till en kräftskiva för året och letade fram det igen om ni vill ha ett tips inför era kräftskivor!

3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten

Blanda alla ingredienser utom vattnet i en rymlig bunke och börja knåda. När degen börjar bli grynig tillsätter du vattnet. Knåda till en smidig deg. Låt vila kallt 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform. Nagga bottnen med en gaffel, lägg i ett smort smörpapper och fyll upp med gula ärtor eller liknande (så att pajen håller formen.) Förgrädda pajskalet i 10-20 minuter på 175 grader. Plocka bort ärtor & smörpapper försiktigt.

Detta behövs till fyllningen :

1 finhackad gul lök
en klick smör
100 – 150 gram förvällda gula kantareller
2-3 dl riven Västerbottenost
2-3 msk finhackad gräslök
2 ägg
2 dl creme fraiche
ev. 1 dl vatten
salt & nymalen vitpeppar

Gör så här :

Fräs löken i smöret tills den blir glansig utan att ta färg. Tilsätt de lätt hackade kantarellerna och låt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt & peppar. Fördela kantarellfrädet i den förbakade pajbottnen. Strö över lite av den rivna osten. Vispa sönder ägget i en bunke och tillsätt creme fraichen och ev. lite vatten. Blanda väl och smaka av med salt & peppar. Häll äggstanningen över pajen, stgrö över gräslöken och resten av osten. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills gyllenbrun. Servera ljummen till kräftor, en köttbt eller något kallskuret vilt, t.ex rådjurstek.
Lycka till!

2010-08-06 Hälsa

Kommentarer

Carola 9 år sen

Skriv din kommentar här!
1000-tack för receptet…den blev sååååå god.Den kom högst upp bland favoriterna .

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 år sen

Hej!!

Vad kul!!!! VIsst är den god….!!!!!

Kram Johanna

Bye Bye 9 år sen

Skriv din kommentar här! Men snälla, kom med nåt nytt!!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 år sen

Snälla…. får man mail om att skriva ner ett ett recept- då gör jag det! Sen skriver du ofta och bara gnäller- med olika namn. Lite kul att se faktiskt. :-)

Johanna

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.