• 2010-08-06, 15:16
  • 0

Hej vänner!
Här ska ni få ett underbart recept som ni måste testa! En västerbottenpaj med kantareller- jag gjorde den till en kräftskiva för året och letade fram det igen om ni vill ha ett tips inför era kräftskivor!

3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 äggula
1 msk olja
3 msk kallt vatten

Blanda alla ingredienser utom vattnet i en rymlig bunke och börja knåda. När degen börjar bli grynig tillsätter du vattnet. Knåda till en smidig deg. Låt vila kallt 20 minuter. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform. Nagga bottnen med en gaffel, lägg i ett smort smörpapper och fyll upp med gula ärtor eller liknande (så att pajen håller formen.) Förgrädda pajskalet i 10-20 minuter på 175 grader. Plocka bort ärtor & smörpapper försiktigt.

Detta behövs till fyllningen :

1 finhackad gul lök
en klick smör
100 – 150 gram förvällda gula kantareller
2-3 dl riven Västerbottenost
2-3 msk finhackad gräslök
2 ägg
2 dl creme fraiche
ev. 1 dl vatten
salt & nymalen vitpeppar

Gör så här :

Fräs löken i smöret tills den blir glansig utan att ta färg. Tilsätt de lätt hackade kantarellerna och låt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Krydda med salt & peppar. Fördela kantarellfrädet i den förbakade pajbottnen. Strö över lite av den rivna osten. Vispa sönder ägget i en bunke och tillsätt creme fraichen och ev. lite vatten. Blanda väl och smaka av med salt & peppar. Häll äggstanningen över pajen, stgrö över gräslöken och resten av osten. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter, eller tills gyllenbrun. Servera ljummen till kräftor, en köttbt eller något kallskuret vilt, t.ex rådjurstek.
Lycka till!

2010-08-06 Hälsa

Kommentarer

Carola 10 år sen

Skriv din kommentar här!
1000-tack för receptet…den blev sååååå god.Den kom högst upp bland favoriterna .

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 10 år sen

Hej!!

Vad kul!!!! VIsst är den god….!!!!!

Kram Johanna

Bye Bye 10 år sen

Skriv din kommentar här! Men snälla, kom med nåt nytt!!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 10 år sen

Snälla…. får man mail om att skriva ner ett ett recept- då gör jag det! Sen skriver du ofta och bara gnäller- med olika namn. Lite kul att se faktiskt. :-)

Johanna

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.