• 2010-12-13, 23:24
  • 0

 

Svenska hjältar! Såg ni galan? Jag har gråtit konstant. Blir så himla rörd och man får sig en riktig tankeställare, vilka hjältar och fantastiska människor det finns. Tjejen som blev så sjuk och låg nersövd i 4 månader…. hon fick amputera både armar och ben men kom tillbaka starkare än någonsin. Vilken kämpe och förebild! Sanna som räddade de små flickornas liv, som höll på att drunkna…Mamman som förlorade sina två tjejer i tsunamin och startade ett barnhem för att hjälpa andra barn och orka gå vidare.

Fantastiska insatser.

Innan vi tittade på programmet fick vi för oss att göra lite julgodis. Julen närmar sig med stormsteg :-) Eftersom vi ska fira delvis julen hos oss vill vi förbereda gottebordet! Idag blev det ljuvlig knäck och mozartkulor. Barnen gjorde även små konstverk av marsipan och doppade i choklad.

Söta små figurer :)

Mozartkulor gör vi av lika delar nougat/marsipan och rullar ihop. Smält ljus och  mörk, fin choklad i vattenbad. Doppa ner kulorna och låt stelna. Ljuvligt!

Knäck är det klassiska receptet, 2dl grädde, 2 dl socker och 2 dl sirap. Låt koka på svag värme, rör inte för ofta. Ta ett kulprov, häll lite knäck i ett glas kallt vatten. Går det att rulla en kula är den klar. Idag blev den ÄNTLIGEN perfekt. Annars brukar den ju alltid bli för lös, fastnar bara i tänderna. Eller också stenhård så tänderna går sönder. Hackad, skållad mandel ska det också vara så klart. ( om man inte är allergisk!)

Jag har lovat att skriva ner alla mina julrecept- kanske ska se till att lägga dom i en kategori till höger om bloggen så ni hittar dom lätt?

Nu är det läggdags och hoppas ni haft en mysig Lucia. PUSS

J:)

Kommentarer

Johanna 9 år sen

Vad har hänt med Marilyns tumme?:P

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 9 år sen

Marilyn har klämt den ganska illa i en bildörr. Hon slängde igen dörren för snabbt, själv alltså. Tummen satt i mellan… :)

Jessica Johnsson 9 år sen

Hej Johanna!! Tack för en otroligt bra blogg. Du gjorde ett så gott julgodis förra året med en kola och nougat ovanpå om jag inte har helt fel men jag har tappat bort detta goda julgodis recept.
Kram Jessica

Susanne Burman 9 år sen

Mmmm vad gott med Mozartkulor. Det ska jag oxå göra i helgen… stor favorit bland julgodiset här hemma.

Ha det gott!

Kram
Susanne

Åsa 9 år sen

Härligt med svenska hjältar och de vardagshjältar som finns lite här och var. Behövs mer omtanke och värme i ett samhälle som bli kallare, hårdare och där klyftorna mellan människor ökar… Underbart att människor bryr sig om varann och finns där när faran hotar.

Härliga bilder som vanligt ;)
Kram

A 9 år sen

Snälla, kan du ge ut ditt recept på pepparkakor:) De såg såg ljuvligt goda och krispiga ut :)

Louise ! :) 9 år sen

Hej Johanna ! :) Visst såg jag galan ! :) Man blir ju så rörd och tänk vad fina människor det finns där ute verkligen jättefina ! :) Och Isak 15:åringen som räddade ett litet barn vilken hjälte asså och alla vuxna står bara och kollar på jag tror att det behövs mer i sverige att hjälpa andra som man inte känner också som du gjorde med mannen på max tillexempel ! :) Men det finns ju redan fantastiska människor som är hjältar som dom sex igår och det finns ju massa fler där ute ! :) Och du är nog en av dom tror jag du verkar sån som gärna hjälper till andra typ att alla ska ha det bra . Sån är jag lite själv jag brukar säga till min mamma att bara andra har det bra så kommer jag i andra hand men det är inte heller så bra alltid ! :) Och den stackars tanten som låg där i två eller tre dygn vad det nu var stackars lilla tant tänk att inte ha någon familj vad ska man göra liksom ? :) Men som tur var gick hon ju till kiosken varje dag haha ! :) Och flickan som fick ta bort armar och ben fy va hemskt asså men nu verkar det endå som att hon kan göra det mesta iallafall det är helt sjukt vad dom kan göra på en människa läkare och sånt herregud ! :) Och fy vad hemskt att förlora sina barn det måste vara fruktansvärt men mamman verkar ju jätte gullig som har startat detta i Thailand för barn nu där kan man snacka hjälte som verkligen bryr sig om andra nu när hon själv har förlorat familj , Nog om den saken Guuud Vad gott det ser ut det får man ju tästa någon gång fast nu är jag vrål förkyld satt det får nog venta lite haha ! :) Hoppas att du får en bra dag ! :) Ha det så bra ! :) KRAM ! :)

Sofia 9 år sen

Vad knäcken ser professionell ut, jag brukar alltid spilla en klick utanför ;)

E 9 år sen

Jätte kul att du bloggat så många ggr idag! :D Japp jag såg galan och var rätt knäckt jag med, blev en hel del tårar. Men det är helt fantastiskt och otroligt vilka eldsjälar och hjältar till människor det finns! SÅ Inspirerande*

Mozartkulorna är ju kalasgoda! Jag gör dem dock lite annorlunda =). Första rullar jag små bollar av nougaten sen får de stå i kulen el frysen en stund för den smälter ganska fort. Sen tar jag mandelmassa och täcker nougatbollarna, rullar sen mandelmassan så att inte nougaten syns. Sen doppar jag i choklad :). Inte för att folk kanske kollar jätte noga när de äter ens mozartkulor men det är lite kul när man ser de olika lagrena av ingridienser ;)

Testade att göra Leilas Rocky Road för första gången för nån vecka sen och de blev sjukt goda! Söta och mäktiga, men så smarriga :D.

Jane 9 år sen

Hej igen!
Måste ju säga att du är fantastisk som donar och grejar så mycket med barnen. Trots att du jobbar. Är själv frisör och vet hur trött man är efter en dag på jobbet. Dunder kramar till er / Jane

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Det som inte får hända hände. Jag skulle lämna min krönika idag som jag alltid gör måndagar vid lunch och upptäcker att datorskärmen är helt blå och konstig. Hinner inte fixa med…

God morgon fjärde advent! Jag har hittat några trevliga recept från min gamla blogg på mama.nu och tänkte dela med mig dom till er. Alla recept ligger sedan i kategorin “recept bakning”.…

Har ni ätit någon semla idag på Fettisdagen? Jag har faktiskt inte gjort det men smakade lite på den här himmelskt goda semmelglassen jag gjorde i helgen. Fick se Jessica Frej förra…