ANNONS

Tips på läckra recept till nyårsfesten!

/

 
 Förrätt/snittar: Smördegssnittar med färskost, räkor och chili.
Smördeg
ca 250 g mascarpone
1 burk räkor i lag
1 liten burk röd kaviarrom
1/4 röd finhackad chili
1/2 kruka hackad dill


Sätt ugnen på 225 grader. Tina fryst deg eller låt kall deg ligga framme i fem minuter. Kavla ut plattor eller lägg ut hel deg på en plåt med bakplåtspapper. Skär med kniv ut stora rutor stora som tändsticksaskar ungefär. Pensla med det uppvispade ägget och grädda ca 10 minuter tills degen höjts och fått gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna. Häll av lagen på räkorna och hacka dom grovt. Blanda ned mascarpone, kaviarrom, chili och dill. Dela smördegskuddarna försiktigt på mitten, lägg på fyllningen på den undre halvan och lägg på den övre som lock.
Ok, här snackar vi sinnessjukt goda snittar med ”lite sting i” Vackra som få, jag lade upp dom på en bädd med ruccola och snittarna tycker jag passar perfekt till tex. välkomstdrinken!
Förrätt/snittar:Lufttorkad skinka, soltorkade tomater och pesto!
Detta blir som en ”rulltårta” som man sedan skär i små bitar.
Lufttorkad skinka
soltorkade tomater
pesto
mozarella
lägg ut skinkan på en plastfilm som en stor rektangel. Bred längst ner pesto. Lägg hackade soltorkade tomater och sist mozarellan som du skurit i tunna skivor. Rulla sedan försiktigt som en rulltårta. Lägg den i kylen och skär den sedan i små bitar.
Superenkelt och väldans gott.
Förrätt/snittar: Nacochips-runda saltade med ölkorv, salsa och västerbottenost
Lägg ut massa naco på en plåt (lägg i massa, de behöver inte ligga en och en) strö sedan ganska rikligt med chunky salsasås över. Lägg på små bitar ölkorv över, sist riven västerbottenost. Gratinera 225 grader snabbt tillsosten har smällt.
Lägg upp allt på ett vackert fat- servera som tilltugg eller på buffé! Det blir sjukt gott. (bild finns under inlägget juldagen)
Varmrätt: Kycklingfile med mozarella och soltorkade tomater!
4 st kycklingfiléer
2 schalottenlök
1 mozarellaost
8 skivor soltorkade tomater
6 tsk olja – använd oljan som tomaterna ligger i
1 nypa flingsalt
Lite svartpeppar
6 msk vitt vin

Finhacka löken, skär mozarellan och strimla de soltorkade tomaterna. Rör ihop, tillsätt oljan och krydda med salt och svartpeppar och låt sedan stå i ett par minuter. Bryn kycklingfiléerna i lite olja runt om och lägg dem sedan i en ugnsform. Lägg tomat- och mozarellablandningen ovanpå kycklingfileerna när det är ca 10 min kvar. ( jag marinerade fileerna med lite soja, sweet shilisås och lite salt och peppar innan)
En kall god sås- creme fraiche, vilök, en skvätt thai sweet chili. Salt, peppar.
Jag brukar steka kycklingen i ugnen på svag värme, ca 175 grader. De blir väldigt saftiga! Sen höjer jag och lägger på röran det sista. Tiden är beroende på ugn. Servera med gratäng eller stora klyftpotatis gjorda av bakpotatis. Enkelt och jättemumsigt.
Varmrätt: Smördegsinbakad oxfile- en klassiker!
700 g oxfilé
1  pkt smördeg
2  msk portvin
2  st schalottenlökar
200 g champinjoner (eller karljohansvamp)
2  dl vispgrädde
smör
1  tsk vinbärsgelé
salt
peppar


1. Gör såsen: Smält en klick smör i en såspanna eller kastrull med tjock botten. Fräs upp den hackade löken gyllene och lägg sedan i svampen. Låt bryna en stund och häll sedan i vinet och grädden. Smaka av med gelé, salt och peppar. Ställ undan såsen att svalna.
2. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör. När smöret har tystnat ska oxfilén läggas i. Stek köttet så att det blir gyllenbrunt.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Ta ut smördegen och halvtina. Kavla ut den ganska tunt och lägg på köttet och såsen. Förslut så att inget rinner ut. Stick gärna in en stektermometer så att spetsen ligger längst in i köttet.
4. Sätt in rullen i ugnen och låt steka tills den fått färg och innertemperaturen är 60 grader (för mediumstekt). Servera med potatisgratäng och haricots verts. Åhhhh detta tror jag att vi måste göra. 🙂
Dessert: Nougatparfait med hallonsås
3 äggulor
3 dl grädde
1 dl florsocker
1/2 vaniljstång
150g Nougat
Smält nougaten i vattenbad. Vispa äggulor med florsockret fluffigt. Skrapa fröna ur vaniljstången och blanda i dom i smeten. Vispa grädden.  Vänd försiktigt ner nougaten i äggsmeten och sedan grädden. Klä en form med plast, häll i smeten och frys minst 5 timmar.
Koka upp hallon med lite florsocker och vatten i en gryta. Ta fram parfaiten i god tid, ringla sedan hallonsåsen över.
Succe´! Man- kan- inte- sluta- äta.

Dessert:Lenas krispiga marängtårta!
4 äggvitor
2,5 dl socker
5 dl Rice krispies
Vispa äggvitorna hårt, tillsätt sockret lite i sänder. Rör i riset. Bred ut smeten på bakplåtspapper i långpanna. Grädda i 150 grader ca 45 minuter.
1 dl mjölk
2 msk kakao
2 msk vetemjöl
Koka upp under vispning. Tag från plattan och blanda i 2 äggulor, låt kallna.
50g smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Blanda och rör ner i den kalla mjölblandningen. Dela tårtan, bred på chokladkrämen. Bred på grädde och bred över och lägg på den andra halvan.
Tårtan fick vi på juldagen (bild finns under det inlägget) Tårtan var jättegod!
 Lycka till! I morgon kommer ett inlägg om tips på snygga nyårsfrisyrer!!
Natti natti
 

7

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00