• 2011-11-15, 12:11
  • 0

Jag är fast. Har blivit beroende av nässpray och häromkvällen när den var slut fick jag nästan panik, jag fick verkligen inte luft och sprang som en galning till pressbyrån halv elva på kvällen. Tack gode gud. Nu har jag alltid en extra vart jag än går.
Vad gör man? Kommer mina bihålor vara sönderknarkade av Otrivin när jag är gammal?

20111115-121750.jpg

2011-11-15 Mitt liv

Kommentarer

Malin Jonsson 9 år sen

Skriv din kommentar här!
Hej!!
Har samma bekymmer som du. Började med att jag var gravid för 20 år sen och fick nästäppa som hette duga:(
Har försökt ett par ggr med kortison men så fort jag blir förkyld så trillar jag dit igen.Ska snart göra ett nytt försök:)Hoppas verkligen att du klara av att sluta!!

Jessica Vesterlund 9 år sen

Använd den för barn, mkt lättare att sluta med den. Var också periodare tills en läkare gav mig tipset!

Mia 9 år sen

Fantastiskt HÅR- wow!

amanda 9 år sen

ditt hår e så vackert!

Ia 9 år sen

Det är bara till att ha karaktär. Klart ni alla kan sluta! Sluta upp och mjäka er nu och bestäm er för att sluta missbruka nässpray.

Gabriella 9 år sen

Jag blev också beroende. Handlar om att det blir svullet inne i näsan. Det enda som hjälper är kortisonspray, jag tog det i 2 eller 3 dagar och det försvann helt. Saltlösning och annat crap funkar inte, då jag provade allt. Sprayet luktar inte så gott, men det var en otrolig befrielse när jag kunde andas normalt. Du har så mysig lägenhet iaf ser det ut så, hur många kvm är den på? Ser ut som rena drömmen med balkong i kök, burspråk mm. Förstår verkligen om det är kul att fixa och innreda den. Ha en fin kväll:)

anna 9 år sen

Hej!

Kör med Resnässans saltlösning
istället, Skadar inte näsan.
Finns på Apoteket.

Lycka till! :)

Marie 9 år sen

Åhh herregud detta problem har jag haft i många år! Ni som säger att man “bara” ska sluta ni är inte inne i beroendeträsket “på riktigt”…
Det enda som har hjälpt mig (som många redan tipsat om) är att gå till läkaten o få kortisonspray utskrivet. Jag fick en med frön kork som var SUPER!!
Jag trodde verkligen inte det skulle hjälpa eftersom jag verkligen var fast. Men som en duktig patient så tog jag sprayen som läraren sa… 1:a dagen var HEMSK!! Fy fan, jag fick ingen luft det var en pina. Dag 2 så var allt precis så som jag vill… det var en dröm!! Fortsatte med kortisonsprayen behandlingen ut och beroendet försvann, helt amazing!

Sen tog det ett halvår och nu är jag fast igen! (åkte på en jobbig förkylning) Måste fixa ny kortisonspray :)

Lycka till! Skit i alla receptfria sprayer o tabletter, gå till läkaren!

Kram

Jeanette.D. 9 år sen

Hej Johanna,

Jag har suttit fast i samma men lyckades att sluta med nässpray. Det ända jag använder numera är Renässans 3%, den kan du spraya med hur mycket du vill utan att förstöra näsan. Brukar även använda Sinova om det är riktigt besvärligt.

Hoppas tipset hjälper dig!

Kram
Jeanette.D.

Ylva 9 år sen

Skriv din kommentar här!Hej hej !
Gå till apoteket ,köp Sinova istället tag 2 tabletter 3ggr/ dag.Då ger sig svullnaden i näsan , öron & hals jättebra sinova har jag alltid hemma . hjälper snabbt. .

Du ska se att du kan sluta med näsprayen när du tar dessa .
Kram kram

Irre 9 år sen

Hiiiiii!Skulle inte du var med på någon tv inspelning nu i höst? När kommer detta och sändas?

Kattis 9 år sen

Mitt råd är: SLuta även fast det känns omöjligt!!!
Jag testade förut nässpray utan att vara förkyld enbart för att se om det är som dom säger att man blir beroende. Jag som helt ärligt aldrig är täppt i näsan blev helt igentäppt direkt dagen efter, så det blir ju som en ond cirkel till slut för då tycker man sig behöva sprayen igen för att slippa vara täppt ju.
Så där fick jag mitt bevis, aldrig mera nässpray och efter ca 4 dagar utan så återtog slemhinnorna i näsan sitt riktiga jag och jag kunde andas normalt igen :)

Annelie 9 år sen

Inte bra alls!
Bestäm dig bara att sluta då släpper svullnaden Om du haft mer än ca.10 dgr är det inte snuva som gör dig täppt utan nässprayet.
Har haft samma problem. Du får luft, andas genom munnen -men det tar ngn dag.
Ta tag i det NU
Gott råd bara, Ha de’

Maria uchmann 9 år sen

Biverkningar av för mkt nässpray är svullna slemhinnor…och man blir verkligen beroende så rådet är att sluta omedelbums. Det tar ett par dagar innan allt blir normalt igen. Kram

Anette 9 år sen

Jag blev beroende av näspray. Det är verkligen inte bra, plus att du kan få problem efter med torra slemhinnor ner i näsan vilket kan medföra kronisk täppa, snarkningar och lite annat smått och gott… Det är bara att sluta tvärt, det blir ett par jobbiga dagar men dom går över. Näsprayn hjälper ju inte efter ett visst antal dagar den gör snarare så att man blir täpptare…Man bara inbillar sig att det hjälper… Mitt råd är: Sluta tvärt!!

Lina 9 år sen

Jag har också varit beroende av nässpray flera gånger. Ibland har jag hållt på i flera månader i sträck innan jag lyckats sluta. Nu var det längesen jag var förkyld men varje gång jag blir det riskerar jag att “ramla dit igen”. Det enda tips jag kan ge är att försöka sluta, det är jobbigt ocg man är täppt i några dagar med sen släpper det. Tror att det till slut blir så att nässprayet orsakar nästäppa istället för att hjälpa. Bit ihop och var stark så klarar du nog att sluta!

Melinda 9 år sen

Hej Johanna

prova vanligt saltvattenspray! Renässans heter den och finns i olika “smaker”. Jag har alltid en flaska med mig i handväskan (använder det ytterst sällan dock) – försök att sluta med Otrivin (jag vet att du vet blablablaaa:-))

Kram, Melinda

Anna-Lena 9 år sen

Jag vet, jag har med varit där. Be en läkare skriva ut ett kortisonspray till dig så blir du snart av med beroendet.

Kram kram

Maria 9 år sen

Inte för att vara elak men för mycket nässpray är inte bra så var lite försiktig..

ha en fin dag!
// Maria

Maijsan 9 år sen

SAMMA PROBLEM för mig… är lite orolig faktiskt, ska verkligen försöka sluta -men som du säger man får PANIK… och spec när man ska sova…

Carina S. 9 år sen

Hej.
Jag känner igen det där… jag är också beroende av nässpray (nasin kör ja med) har nog varit det i kanske 3-4 år nu, jag tror själv inte det är så farligt, det enda är väl att det ej går att sluta, ja har försökt, min bror har använt nässpray kanske i 20 år, hans näsa är ej förstörd.
Fakt så har jag hört rätt många som är beroende… vad nu det kan bero på.
Ha det bra o tack för en jätte bra blogg!!!

Carina S.

Annsofi Westman 9 år sen

Hej,
Inte bra… Det finns nässpray med kortison som man kan ta till under avvänjningen, men sedan gäller helt enkelt att sluta helt. Finns inget alternativ, det är helt klart ett beroende! Läste om Sofia Wistam, eftersom jag läst tidigare om henne problem, hon skriver såhär:
Sofias tips:
Ta hjälp av kortison och skär successivt ner på nässpray. Det tar ett par dagar innan kortisonen får effekt.
Skär ner på vitt mjöl och mjölkprodukter.
Skölj med näsfrida
Hitta någon som kan coacha dig!

Vänta inte, ta det nu.

Kram och lycka till

Marie 9 år sen

Hittade detta på nätet:

Patienter som överanvänder
avsvällande nässpray kan utveckla
rhinitis medicamentosa, kronisk nästäppa
och måste uppmanas till försiktighet
vid framtida bruk.

PETER GRAF
med dr, avdelningsläkare
HANS HALLÉN
med dr, avdelningsläkare; båda vid
öron-, näs- och halskliniken, Södersjukhuset,
Stockholm.

Jannice Lindell 9 år sen

Jag är med beroende.. När näsan rinner tar jag dirket.. Även om de står på förpackningen att man inte får använda den ofta! Akta din näsa så du inte använder för mycket=) KRAM

Maria 9 år sen

Inte för att vara elak men för mycket närspray är inte bra så var lite försiktig..

ha en fin dag!
// Maria

Mela 9 år sen

Jag var också beroende av nässpray förr (5 år) det är mycket och tillslut så hjälper inte sprayen mer. Den torkar ut slemhinnorna i näsan och du “förblir tät” kan man säga. Inte kul. Jag slutade och det var jobbigt ett tag att försöka sova men det gick bort sån tur är. Försök sluta nu..det blir inte lättare ju längre tiden går. Så är det väl med det mesta.
Ha en bra dag!
/Mela

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Idag har vi kikat på två stugor här uppe, så kul att åka runt och titta, drömma och tänk när man hittar något som känns rätt. Så spännande! Vi har kört längdskidor…