ANNONS
Integritet på Tailsweep

Mammas grymma recept på fröknäcke

/

Nu ska ni få min mammas recept på världens nyttigaste och godaste fröknäcke. Hon äter nästan bara rawfood och har alltid haft ett stort intresse för näringsrik mat. Vi är uppvuxna på landet med eget jordbruk och allt vad det innebär- aldrig margarin eller lightprodukter mm. Jag var inte stor när jag fick lära mig att äta groddar och varje dag otäcka vitaminer. Lördagar skulle hon alltid till den tråkiga hälsokostaffären men där upptäckte jag att dom hade nötkräm tack och lov. =)
Här kommer därför mammas grymma recept på fröknäcke. Jag har sett många recept på hemmagjorda kex men tror inte jag sett detta och jag tror också det är dom godaste jag ätit. Bra gjort mamma! Nu ska jag sprida vidare och även göra själv när vi kommit i ordning med flytt. Tur att jag får av dig så länge. 😉
ca 40 st frökex.
2 dl chiafrön (Innehåller väldigt mycket omega3!)
2 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
2 dl sesamfrön (gärna oskalade)
Lite himalayasalt (Rik på mineraler)
Kokossocker  (Lågt GI, ca 1msk)
6dl vatten
Man kan också ta i gojibär och mullbär om man vill ha fruktkex. Man kan också ta i dill, man kan även ta i hackad lök. Det finns massor beroende på vad du vill ha för smaker.Chiafrön är utmärkt att använda som bindemedel eftersom det bildar en slags gele. Vill man ha så mycket näring kvar som möjligt ska man inte använda kokt vatten och inte heller ungsbaka.
Gör så här! 
Blötlägg chiafrön i en bunke, låt stå och dra ett par timmar, rör om då och då så det blir en jämn gelé. (Använder ni torkade frukter, dill ska dom också blötläggas.) Lägg de övriga fröerna i en annan bunke täckt med vatten.  Slå sedan av vattnet från fröerna och blanda ihop med chiafrön som då blivit en gele. 
Rör sist i salt och kokossocker. 
Klicka sedan ut på bakplåtspapper tex i ett pepparkaksmått. Tryck ut och platta till, beroende på hur tunna du vill ha dom. Jag gillar när dom är tunna, kripsiga och alldeles underbara. 
Bästa är att torka dom under lång tid på svag värme tex i en dehydrator (OBH Nordica har en liten billig variant.) Man kan också torka dom i ugnen på endast 50 grader ca 12 timmar. Sätt en grytlapp mellan ugnsluckan. Torktiden varierar hur tjocka kex man gör. Man ser när dom börjat torka, när dom går att lossna från pappret kan man vända på dom och då torkar dom fortare.


Tunna och frasig! 
Det bästa är om man köper rawfoodfröer som är försiktigt behandlat från början för att behålla högsta möjliga näringsinnehåll. Det är också därför det är mycket bättre att låta dom torka under lång tid. Det kräver lite mer tid, ugnen kan man låta stå på så svag värme tex under natten eller en dag på helgen. Men det ger så otroligt bra resultat.


Du behåller näringen när du inte kokar eller bakar sönder dom. Det är rawfood! Idag åt jag ett på jobbet med avocado… sååå gott! 
Sprid gärna detta vidare på fb, dela om ni gillar det.
Dags att byta om för att åka ner till Göteborg. Dagens runda gjordes i morse och ikväll ska vi på 15-årsjubileum på farellis.
Vi hörs snart!
Puss

16

Häng med mig på Instagram!

@johannatoftby
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00