• 2014-04-24, 17:28
  • 16

Nu ska ni få min mammas recept på världens nyttigaste och godaste fröknäcke. Hon äter nästan bara rawfood och har alltid haft ett stort intresse för näringsrik mat. Vi är uppvuxna på landet med eget jordbruk och allt vad det innebär- aldrig margarin eller lightprodukter mm. Jag var inte stor när jag fick lära mig att äta groddar och varje dag otäcka vitaminer. Lördagar skulle hon alltid till den tråkiga hälsokostaffären men där upptäckte jag att dom hade nötkräm tack och lov. =)

Här kommer därför mammas grymma recept på fröknäcke. Jag har sett många recept på hemmagjorda kex men tror inte jag sett detta och jag tror också det är dom godaste jag ätit. Bra gjort mamma! Nu ska jag sprida vidare och även göra själv när vi kommit i ordning med flytt. Tur att jag får av dig så länge. ;)

ca 40 st frökex.
2 dl chiafrön (Innehåller väldigt mycket omega3!)
2 dl pumpakärnor
2 dl solrosfrön
2 dl sesamfrön (gärna oskalade)
Lite himalayasalt (Rik på mineraler)
Kokossocker  (Lågt GI, ca 1msk)
6dl vatten

Man kan också ta i gojibär och mullbär om man vill ha fruktkex. Man kan också ta i dill, man kan även ta i hackad lök. Det finns massor beroende på vad du vill ha för smaker.

20140424-171237.jpg

Chiafrön är utmärkt att använda som bindemedel eftersom det bildar en slags gele. Vill man ha så mycket näring kvar som möjligt ska man inte använda kokt vatten och inte heller ungsbaka.

Gör så här! 

Blötlägg chiafrön i en bunke, låt stå och dra ett par timmar, rör om då och då så det blir en jämn gelé. (Använder ni torkade frukter, dill ska dom också blötläggas.) Lägg de övriga fröerna i en annan bunke täckt med vatten.  Slå sedan av vattnet från fröerna och blanda ihop med chiafrön som då blivit en gele. 

Rör sist i salt och kokossocker. 

Klicka sedan ut på bakplåtspapper tex i ett pepparkaksmått. Tryck ut och platta till, beroende på hur tunna du vill ha dom. Jag gillar när dom är tunna, kripsiga och alldeles underbara. 

Bästa är att torka dom under lång tid på svag värme tex i en dehydrator (OBH Nordica har en liten billig variant.) Man kan också torka dom i ugnen på endast 50 grader ca 12 timmar. Sätt en grytlapp mellan ugnsluckan. Torktiden varierar hur tjocka kex man gör. Man ser när dom börjat torka, när dom går att lossna från pappret kan man vända på dom och då torkar dom fortare.

Tunna och frasig! 

Det bästa är om man köper rawfoodfröer som är försiktigt behandlat från början för att behålla högsta möjliga näringsinnehåll. Det är också därför det är mycket bättre att låta dom torka under lång tid. Det kräver lite mer tid, ugnen kan man låta stå på så svag värme tex under natten eller en dag på helgen. Men det ger så otroligt bra resultat.

20140424-171228.jpg

Du behåller näringen när du inte kokar eller bakar sönder dom. Det är rawfood! Idag åt jag ett på jobbet med avocado… sååå gott! 

Sprid gärna detta vidare på fb, dela om ni gillar det.

Dags att byta om för att åka ner till Göteborg. Dagens runda gjordes i morse och ikväll ska vi på 15-årsjubileum på farellis.

Vi hörs snart!

Puss

 

2014-04-24 Hälsa, Recept

Kommentarer

Josefin 6 år sen

Tack för receptet, har testat och gjort dem, dem blev verkligen supersmarriga!

Lina Edin 7 år sen

Hur mycket vatten ska man ha på chiafröna? Står 6 dl men det är väll tänkt för alla frön? Gör en sats nu men tror jag tagit för lite vatten?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 år sen

6 dl och det är till alla. Man delar alltså upp dom :)
lycka till!
kramar

Jeanette Johansson 7 år sen

De ser härliga ut. Det får bli ett bak någon dag framöver så jag har lite nyttiga alternativ till fikan ;-)
Hoppas att du får en fin dag!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 år sen

Ja,dom är underbara!
Trevlig fredag!

browneyedgirl 7 år sen

God morgon :) Låter jättegoda, ska jag testa. Chia frön har jag hört mycket gott om. Ska köpa hem det….
Perfekt om man är sugen på något, ett nyttigt alternativ.
Tack snälla för du lade ut receptet, hade tänkt fråga efter det ;)
Kram fina och ha en toppen fredag <3

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 år sen

Trevlig fredag till dig!

Ja, testa och berätta vad du tycker!! Dom är hur goda som helst!

kram

karin 7 år sen

Dom får jag ta testa.Mums

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 år sen

Lycka till!! Njut :) kram

mona 7 år sen

Hej underbara fina Johanna
Jag vill säga stort grattis först till bloggen och sedan krönikan. Du är otroligt fullt av positiv energi så man vill bli som du. Det bästa är det du lyckas med allt du börjar med. Stort grattis. Jag vill tacka dig för allt inspiration som du ger och goda tips om mat,träning, mode allt. Du hjälpte mig och har kommit igång med träningen sedan i höstas, tränar tre-fyra gånger i veckan. Men är inte lika duktigt som du med mat . Jag har inte gått ner så mycket, äter inte så mycket men ändå..Jag vet att man kan inte punktträna men ändå måste jag fråga dig hur kan jag få smalare lår.Jag har fruktansvärd stora lår och vader. Har du nån tips till mig?Kram Mona

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 år sen

Tusen tack Mona!! Vad roligt!

Ang lår- det stämmer, man kan inte punktträna. Man måste förbränna först, sedan styrk. Finns mycket bra benövningar. Gå i trappor är ju jättebra tex! Även utfall, squats mm mm :)

Kör hårt och trevlig fredag!

kram Johanna

mona 7 år sen

Tack Johanna för ditt svar. På vilket sätt kan jag förbränna mest? Jag går på gympa, promenad en del och har börjat jogga (fast jag är nybörjare) men det kommer hoppas jag.
Ha en underbar helg ( du blir vackrare för varje dag)

A-K.S-Dagdrömmaren 7 år sen

Perfekt, det där ska jag testa att göra. Jag behöver börja äta nyttigare. Vet du om de passar in i en lchf-kost?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 7 år sen

Ja testa dom. Hur goda som helst!
Passar utmärkt i lchf….

Lycka till! kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg