• 2014-07-07, 23:54
  • 33

Idag har jag hoppat in lite extra på semestern för att hjälpa en underbar tjej. Läste ni min krönika jag skrev för två veckor sedan? Som handlade om en tjej som har cancer. Idag kom hon till mig andra gången för att få ordning på sitt hår. Jag har haft en del kontakt med henne sedan ett tag tillbaka och det finns inga ord för hur mycket jag beundrar henne. Ni kan tänka er själva. 3-barnsmamma 33 år och lyckligt gift. I höstas förra året fick hon veta det ingen ska få behöva vara med om. Du har cancer. Du kan få 5-10 år kvar att leva.

Hennes yngsta kille var då 6 månader.

Förstår ni? Nej jag tror inte man kan förstå. För det första kan det nog vara det mest dummaste man kan säga till någon för idag pratar man inte längre om “år”. Forskningen går framåt hela tiden och det är fruktansvärt att någon ska få höra antal år. Nu går hon nere i Göteborg på Sahlgrenska och där pratar dom annorlunda tack och lov.

Den här fantastiska tjejen har gett mig tillåtelse att skriva om allt detta och hon vill gärna jag även ska skriva ut hennes namn. Hon vill hjälpa andra och även om hennes liv rasade just då så har hon sakta kommit tillbaka och är starkare än någonsin. Från början metastaser i hela levern men äter nu bromsmediciner och dom hemska elakingarna är betydligt färre och hon mår bra. Men medicinerna har förstås biverkningar och hon har tappat ganska mycket hår.  Inte helt och hållet för just denna medicin skulle vara en “snäll sådan” just för hår. Men Annica är van att ha megatjockt långt vackert svall och just den här grejen har varit jättejobigt för henne. Hon har mått dåligt av att få mindre och mindre hår och det är på något sätt som om det “blir sjukdomen”. Inget hår= cancersjuk. Alla är olika och var och en hanterar sånt här olika. För henne var det inget alternativ alls att gå helt kal med en sjal. Hon hade ändå tur att faktiskt behålla ganska mycket där bak, men där uppe och på sidorna tappade hon mycket.

För några månader sedan hörde hon av sig och ville höra lite om peruker mm och jag tipsade henne om duktiga Rose-Marie i Skövde som är expert på sånt. Annica har haft peruk den sista tiden och inte heller berättat det för någon.

miranda-nalle_88827183

Folks blickar,  “Har hon peruk eller inte. Har hon tappat allt hår eller inte” …

Hon mådde dåligt av att inte kunna sätta upp håret, inte våga träna för den kanske åker av mm.  Dessutom extremt varm nu när det börjat växa ut. Sedan sa hon till mig att det var ändå tur den fanns  för annars hade hon inte velat visa sig.

Jag tror kanske en del kan tycka sånt här är ytliga saker, hon har ju cancer och då ska man kanske inte bry sig om utseende.

Men det är precis vad man behöver. Om man vill. För det finns ingen annan som kan säga till hur just du ska hantera en sån här sak.  

Utseendet kan göra dig piggare och starkare. 

För två veckor sedan kom hon till mig och visade upp hur hon såg ut. Hon hade inte färgat det på väldigt länge och det var kort hår på många ställen som hade växt ut. Hon ville kolla  om vi kunde göra något.

20140707-231436-83676009.jpg

Här ser det ganska ok ut men har man haft jättetjockt, långt och blondt så klart det är en svår förändring eftersom den kom med cancern. Bilden längst upp är hennes peruk som hon haft som en liten hemlighet. Jag kände på hennes egna kvalite och vi bestämde att vi skulle börja med färgen. Ok med läkare och mediciner så vi körde igång redan dagen efter. Titta vilken skillad det blev på en gång. SÅ fint!

20140707-232334-84214020.jpg

Peruken ligger i knät =)

Vi kom fram till att vi kör extensions eftersom hon inte längre tappar hår och hon ville så gärna få känna sig fin. Allt går med lite trix så idag var dagen D! Hon var så glad och spänd och jag är så glad att kunna göra något för henne.

DSC_0292

Färgen fixade vi för några veckor sedan och idag satte jag extensions från Toupema belgal. Jag delade fästena som jag även klippte av en bit på längden så det blev små mini fästen så det inte bli extra dragning. Det blir jättebra!

Extensions ska man inte sätta i trasigt hår gång på gång på gång. Dom som alltid sätter i år efter år,  håret ser ut som risbuskar och det går till slut av helt . Tänk på det om ni är rädda om era hår. Jag har sett tjejer som haft extensions i många år och till slut fick köpa peruk.

DSC_0291

Och efter några timmar blev det så här! Där hon tappat mest hår har vi trollat lite :)

DSC_0299

Vi klippte det en bit till så det inte blev riktigt så här långt men färgerna och allt blev så fint.

DSC_0302

En glaaaaaaad och sprallig Annica kan jag säga =) Värmde  i mitt hjärta och vi hade mysiga timmar och pratade och babblade om allt.

Kropp och själ hör ihop. 

DSC_0305

Snygging!!

20140707-233653-85013726.jpg

Hon har redan messat flera gånger om hur fin hon känner sig, om självförtroendet och att detta känns så bra för henne. Hon vill inte känna sig sjuk. Hon mår jättebra och eftersom hon även har lagt om kosten, dragit bort socker och kolhydrater, tränar och försöker tänka så positivt som möjligt så är jag övertygad om att även den mentala biten kommer man riktigt långt med.

Påminner om att hela den här texten har Annica gett mig tillåtelse och ville jag skulle skriva för att kanske kan hjälpa andra. Hon finns på fb och heter Annica Thimberg.  Hon är så stark och positiv. Vilken tjej! 

Heja dig Annica! Du fixar detta.

 

2014-07-07 Gästblogg, Mode / Skönhet

Kommentarer

Sofia 6 år sen

Galet snyggt hår!!!! Kämpa på fina du och vad snällt av dig Johanna!!!

Annmi 6 år sen

Fantastiskt,jag blir verkligen rörd & berörd/Lycka Till fina Annica

Susanna 6 år sen

Åh… jag blir väldigt rörd av berättelsen och jag blir återigen påmind om vad som är av värde i livet. Kämpa på Annica! En kram och en bön för dig och din familj ♥

Helena 6 år sen

Vilken fantastisk människa denna kvinna är…allt hopp till henne. Hoppas att allt går väl med henne, verkligen.
….vilket får mig och tänka tillbaka till dina kommentarer här innan på bloggen. Ang tunnhårighet eller skallighet. FY SKÄMS PÅ DIG. fruktansvärt vad du släpper ur din mun. Får en känsla att du är så fake av dig. Usch fy vad ytlig människa du är.

Svar på kommentaren:
Susanna 6 år sen

Men käre värld. Det här inlägget om något bör väl påminna dig om vikten av vänlighet och värdet av hur människor behandlar varandra. Livet är för skört för att spenderas på sånt här… skitprat. Johanna – lyssna inte. Du är bra!

Johanna Toftby 6 år sen

SUCK.

Katja 6 år sen

Åh, vad fint det blev! Önskar dig all lycka till!!!

Barbro 6 år sen

Tusen Tack Johanna!

Åsa 6 år sen

Sådan jättefin berättelse och så fantastiskt fint hår Annica fick. Visst känner man sig friskare och gladare när man är nöjd med sitt utseende. Bra att hon också minskat intaget av socker och kolhydrater eftersom det är vad som cancerceller lever på. Ingen vits att göda dem och göra dem mer motståndskraftiga mot behandlingar.

Annica Thimberg 6 år sen

Tack vad fina ni är med värmande kommentarer! Betyder SÅ mycket! Johanna låter kanske galet: men du har förändrat en del av mitt liv! Att få känna mig vacker mitt i en katastrof som jag försöker ta mig igenom! Min man och mina barn tycker jag är sååå fin och bebisen känner igen mig! Min bästis sa “nu är du Annica igen”! Precis SÅ känner jag mig också! TACK ❤️❤️

Svar på kommentaren:
jessika 6 år sen

Starkt att våga skriva! Tappar själv hår av och är 34 år så jag vet hur tufft det är! Jag vill inte tvätta håret mer än en gång i veckan för det är en sådan psykisk påfrestning att se allt hår i dusch och borste… Och helt ärligt skäms jag över att gå till frisören! Det är så jobbigt att tvätta det där och ännu mer att färga det…. Senast jag gjorde ngt med håret var i januari :(! stort tack Annica för att du delar med dig och tack Johanna för din blogg.

Johanna Toftby 6 år sen

ÅÅÅÅÅ Vad glad jag blir nu <3<3<3 TACK!!
Helt underbart och jag är så rörd över vad du skriver.
Vi hörs snart igen.

Kraaam

Annmi 6 år sen

Så härligt – Önskar dig & din familj all lycka/Kramar om

TS 6 år sen

Annica… Vilken kämpe du är❤️❤️❤️

Minna 6 år sen

Det här berörde mig verkligen….så vacker hon blev!!!

Maria 6 år sen

I april 2012 fick jag bröstcancer. Otroligt jobbigt. Tappade mitt långa ljusa hår på nationaldagen. Känner mig fortfarande inte helt bekväm med min nuvarande frisyr. Det tar tid att få långt hår!

AnnaE 6 år sen

Vilket fint inlägg! Man blir verkligen berörd. Heja dej Annica! :)
Kram <3

johanna 6 år sen

Åh va fint!! så himla fint man blir varm I hjärtat av detta!

Petra Nymans Dagbok 6 år sen

Tack för att ni delar med er! Tårarna rinner i massor! Styrkekramar till er alla som har det jobbigt där ute! En tankeställare att inte ta allt för givet! Mycket berörande inlägg o Annica blev såååå fin! Take Care! <3 /Petra

Rakel Thimberg 6 år sen

TACK, Johanna!!!

Annica 6 år sen

Hej, vad duktig du är Johanna och det är rörande att läsa om er tillsammans och hur du hjälper henne. Är själv skadad med svårt smärta men tycker som Annica att få känna sig fin gör att man känner sig mindre sjuk. Många som undrar säkert för henne som för mig och många andra, men du ser inget sjuk ut?? Nej, jag läser gärna din blogg för att du är positiv, det stärker och så vill jag en dag kunna satsa på träning som du inspirerar med, kosten är redan omlagd ;) Tack till Annica som vill dela med sig, och tack för din blogg Johanna!!
Du är allt en riktig kämpe du med, som kommit så långt, en fin förebild!! Värd det bästa!
Lycka till med ditt mående Annica och till Johanna önskar jag en fin sommar och fortsätter läsa dina äventyr!
Kram!

Kicki Kronborg 6 år sen

Jag vill bara säga att jag blev väldigt berörd av detta inlägget. Heja er!
kram
kicki

Anna Edwartz 6 år sen

Wow så fin hon blev i det långa fina håret så sant är man inte nöjd med sitt utseende så är ju inget bra .Så underbart att du kunde fixa detta för henne det blir ju en guldkant länge för henne .

Sofia L 6 år sen

Finaste Annica! Så snäll, glad och givmild. Jag och min son gick på hennes barnsång i våras. Man fattade ju att livet var tufft för henne när hon berättade men det märktes aldrig. Så glad och sprudlande jämt! Helt fantastiskt. Stor kram

Maria bergqvist 6 år sen

Så fint skrivet Johanna! Du har verkligen hjärtat rätt inställt. Annica blev såå fin. Har alltid varit och kommer alltid vara snyggast av oss alla vad som än händer runt omkring henne. Hon är amazing!! Tack för din fina blogg Johanna som alltid ger massa inspiration! Kram Mia

Linda 6 år sen

Så fint det blev!! Blev alldeles tårögd av ditt fina inlägg!

Maria Blomström 6 år sen

Varm styrkekram fr mig – underbart fint ditt hår blev…

Malin 6 år sen

Jättefint! Fint skrivet Johanna och lycka till Annica!
#fuckcancer

Lotte 6 år sen

Så snygg du blev i håret Annica❤️ Hemskt att läsa om både Annica och Cissi J, men vad skönt att utseendet kan påverka till det positiva!!! Kramar till er

Cissi J. 6 år sen

Hej Johanna. Läser dagligen din blogg men aldrig kommenterat, känns liksom “fel” som överviktig icke-tränande i samma ålder. Även om jag har en sjukdom, fettvävnadareumatism där sjukdomen överproducerar fettceller och smärtan sitter i fettcellerna – som finns precis överallt. Alltså är all rörelse = smärta. Men tar PW vilken är den enda form av ‘motion’ jag kam göra utan bli sängliggande. Men på ngt sätt blir jag ändå alltid PeppAd av dina inlägg ~ TaCk:))

Men, det jag ville skriva nu var faktiskt att jag kan förstå att Annica vill se fin ut fastän hon är sjuk, jätteviktigt, ännu viktigare nu faktiskt. För egen del har jag blivit mer mån om utseendet sedan jag blev sjuk, jag menar; ska jag gå i fettigt hår, mjukiskläder och osminkad bara för att det ev. ska ‘synas’ att man är sjuk? Näe, det är bra mycket trevligare att möta son egen spegelbild när man piffat till sej lite om man så även har en dag i sängen med värken, eller bieffekter av cellgifter ect.
Min mamma (59 år) har lung- skelettcancer och hjärntumörer och ligger nu på palliativa med allt mellan några dagar till någon vecka kvar (jag har suttit här, sovit på hennes rum, i snart tre veckor) och trots att hon tappade allt sitt ljusa hår och ut kommer lite svart krulligt med inslag av grått hår – som hon längtat å önskar grått hår i massor av år!! *ler* Hon har samma sjukdom som mej (80% ärftligt från mor till dotter) så har hon alltid månat om utseendet och nu, trots hon är sängliggande, förvirrad, glömsk och kraftig smärtstillad (nersövd) så vill hon alltid ha sitt läppstift på!!:)) Det ska på. Varje dag *skratt* Och så sminkar jag henne och fortsätter köpa nya, men bekvämare, kläder som hon kan så hon ändå känner sej fin där hon ligger och leendet hon ger mej när jag kommer med ett nytt klädesplagg eller när hon vaknar och ser att hon är sminkad…kärleken, glädjen i ögonen ~ den är obetalbar och den kommer jag att leva på läääänge efter hon lämnat oss!:) Min fina vackra mamma <3

Det blev vääääldigt långt å förstår om det inte orkar läsas…skratt…men till dej Annica så vill jag säga: Kämpa på, hoppas du känner dej lika fin som du ser ut och FUCK Cancer!! (Mamma tatuerade i början av sin diagnos in detta och förra helgen överraskade jag och min bror med att också tatuera in 'Fuck Cancer':))

Tack för en inspirerande blogg & tack för att du delade med dej Annica!
Många kramar från en bäddsoffa på Palliativa i Lund <3

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Innehåller annonslänkar genom Ellos Härliga fredag! I Göteborg skiner solen och jag har varit ute på en långrunda, kroppen är inte helt återställd efter corona, märker jag har svårt med kondisen uppför…

Innehåller annonslänkar genom Ellos Härliga fredag! I Göteborg skiner solen och jag har varit ute på en långrunda, kroppen är inte helt återställd efter corona, märker jag har svårt med kondisen uppför…