• 2014-09-22, 10:34
  • 13

God morgon måndag! Höstrusk och kallare men en morgon pw kom jag ut på ändå. Hoppas ni är laddade för en ny vecka. Här kommer middagen vi gjorde i lördags. God höstmat är mums och passar väl att lägga ut en sådan här regnig måndag hehe.

Jag älskar att stå i köket och greja. Lyssna på musik, förbereda och fixa. Det är avkoppling och roligt även om jag älskar att äta ute och testa nya smaker och restauranger. Hemma vet man dock vad man får och man vet det blir bra. ;)

Vi blev sugna på potatisgratäng, visst är det gott nu när det börjar bli höst och kallare ute. Jag brukar ha i mycket vitlök även lite gul lök. Grädde, smakrik ost och ibland rotfrukter. Den här gången med potatis. Visst är det gott med krämig potatisgratäng. Skulle inte vilja för allt i världen köra utan potatis- lchf för då kan jag lika gärna vara utan. Så tänker jag på helgen och på veckorna kör jag striktare. Vi tränar och rör på oss- Då går det finfint att njuta av gottgotti på helgerna.

Hur brukar ni göra er gratäng?

Jag stekte oxfile, grillad sparris i olivolja, flingsalt och svartpeppar. Gratinerade tomater med stark riven ost på som jag gratinerade i 225 grader tills osten smält och dom fått lite färg. Till detta gjorde jag en rödvinsås som känns lyxigt och smakar mycket.

Jag gjorde Leilas rödvinsås och den är jättegod tycker jag. Tar dock i smör och rör i det sista.

1 msk olivolja

4 små schalottenlökar

4 klyftor vitlök

1 st ancho eller chili (jag tog kryddor)

2,5 dl rödvin

4 dl vatten

Lite honung

2 msk kalvfond

1/2 msk balsamvinäger

1 tsk majsstärkelse

0,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Rödvinssås
    Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
  2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
  3. Reducera (koka ner) rödvinssåsen till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
  4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade rödvinssåsen.
  5. Lägg i smör och rör om.

IMG_7991.JPG

Masi Campofiorin- Väldigt gott vin.

DSC_0007

DSC_0014

Vi orkade inte desserten igår men tog den idag  (söndag) istället efter vi hade varit på gymet. ;)

IMG_8024-0.JPG

Har ni testat lakritspannacotta med hallon? Det måste ni annars prova. Så gott. Jag gjorde den desserten när jag hade tjejmiddagen här i mars och alla tyckte den var god. Inte så mättsamt eller “för mycket” när man gör i mindre glas. Amanda gillade den också och alltid gott betyg när våra tonåringar gillar.

BUSenkelt recept.

Lakritspannacotta 4 pers 

1,5 gelatinblad

4 dl grädde

1 msk lakritspulver (Jag hade kung markattas) Lös upp det i lite vatten innan ni häller i.

1 vaniljstång alt 1 msk vaniljsocker

2,5 msk socker

Garnering Hallon och ca 0,5 msk lakritspulver i botten på glasen.

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.

2. Koka upp grädde, lakritspulver och socker. Dra kastrullen från plattan. Lyft upp gelatinet ur vattnet, lägg det i den varma grädden och rör om. Låt svalna.

3. Fördela pulvret i  botten av glasen. Ställ dem i kylen minst 3 timmar. (Ju längre desto bättre)

4. Garnera pannacottan med hallon, pudra lite florsocker över och lite citronmeliss är fint.

Lovely!

I veckan är jag i Skövde mån-tors på salongen och några tider finns kvar på onsdag. 0500-489511

Ha en trevlig dag och kram så länge!

 

 

 

 

2014-09-22 Johanna Toftby, Recept

Relaterade inlägg

En dag kvar! I morgon fotar vi sista dagen till min bok. Har varit igång från 8.30 till nu så jag ville bara säga tack för att ni finns och att ni…

Så usel bloggerska dessa dagar men ni vet varför. Kommer blogga järnet som vanligt när vi plåtat klart till boken. Har ni instagram? Klicka på min profilbild så kan ni se massor…

En dag kvar! I morgon fotar vi sista dagen till min bok. Har varit igång från 8.30 till nu så jag ville bara säga tack för att ni finns och att ni…

Så usel bloggerska dessa dagar men ni vet varför. Kommer blogga järnet som vanligt när vi plåtat klart till boken. Har ni instagram? Klicka på min profilbild så kan ni se massor…

Innehåller annonslänkar Vilken sommarvärme! Jag och Lisa-Marie har varit ute på en runda med Lucy, hon badar och går i vatten så fort vi hittar en bäck. Svalka av sig är skönt.…