• 2014-09-22, 10:34
  • 13

God morgon måndag! Höstrusk och kallare men en morgon pw kom jag ut på ändå. Hoppas ni är laddade för en ny vecka. Här kommer middagen vi gjorde i lördags. God höstmat är mums och passar väl att lägga ut en sådan här regnig måndag hehe.

Jag älskar att stå i köket och greja. Lyssna på musik, förbereda och fixa. Det är avkoppling och roligt även om jag älskar att äta ute och testa nya smaker och restauranger. Hemma vet man dock vad man får och man vet det blir bra. ;)

Vi blev sugna på potatisgratäng, visst är det gott nu när det börjar bli höst och kallare ute. Jag brukar ha i mycket vitlök även lite gul lök. Grädde, smakrik ost och ibland rotfrukter. Den här gången med potatis. Visst är det gott med krämig potatisgratäng. Skulle inte vilja för allt i världen köra utan potatis- lchf för då kan jag lika gärna vara utan. Så tänker jag på helgen och på veckorna kör jag striktare. Vi tränar och rör på oss- Då går det finfint att njuta av gottgotti på helgerna.

Hur brukar ni göra er gratäng?

Jag stekte oxfile, grillad sparris i olivolja, flingsalt och svartpeppar. Gratinerade tomater med stark riven ost på som jag gratinerade i 225 grader tills osten smält och dom fått lite färg. Till detta gjorde jag en rödvinsås som känns lyxigt och smakar mycket.

Jag gjorde Leilas rödvinsås och den är jättegod tycker jag. Tar dock i smör och rör i det sista.

1 msk olivolja

4 små schalottenlökar

4 klyftor vitlök

1 st ancho eller chili (jag tog kryddor)

2,5 dl rödvin

4 dl vatten

Lite honung

2 msk kalvfond

1/2 msk balsamvinäger

1 tsk majsstärkelse

0,5 dl vatten

Gör så här:

  1. Rödvinssås
    Hacka chilin. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek mörkbrunt tillsammans med rosmarinen.
  2. Tillsätt rödvin, vatten, socker, kalvfond och vinäger.
  3. Reducera (koka ner) rödvinssåsen till hälften och sila sedan genom en finmaskig sil.
  4. Blanda majsstärkelsen med det kalla vattnet och red av den silade rödvinssåsen.
  5. Lägg i smör och rör om.

IMG_7991.JPG

Masi Campofiorin- Väldigt gott vin.

DSC_0007

DSC_0014

Vi orkade inte desserten igår men tog den idag  (söndag) istället efter vi hade varit på gymet. ;)

IMG_8024-0.JPG

Har ni testat lakritspannacotta med hallon? Det måste ni annars prova. Så gott. Jag gjorde den desserten när jag hade tjejmiddagen här i mars och alla tyckte den var god. Inte så mättsamt eller “för mycket” när man gör i mindre glas. Amanda gillade den också och alltid gott betyg när våra tonåringar gillar.

BUSenkelt recept.

Lakritspannacotta 4 pers 

1,5 gelatinblad

4 dl grädde

1 msk lakritspulver (Jag hade kung markattas) Lös upp det i lite vatten innan ni häller i.

1 vaniljstång alt 1 msk vaniljsocker

2,5 msk socker

Garnering Hallon och ca 0,5 msk lakritspulver i botten på glasen.

1. Lägg gelatinet i kallt vatten i ca 5 minuter.

2. Koka upp grädde, lakritspulver och socker. Dra kastrullen från plattan. Lyft upp gelatinet ur vattnet, lägg det i den varma grädden och rör om. Låt svalna.

3. Fördela pulvret i  botten av glasen. Ställ dem i kylen minst 3 timmar. (Ju längre desto bättre)

4. Garnera pannacottan med hallon, pudra lite florsocker över och lite citronmeliss är fint.

Lovely!

I veckan är jag i Skövde mån-tors på salongen och några tider finns kvar på onsdag. 0500-489511

Ha en trevlig dag och kram så länge!

 

 

 

 

2014-09-22 Johanna Toftby, Recept

Kommentarer

Låter supergott! Måste testa!

Glamour-Psykologen 6 år sen

Vilken festmåltid, ser helt underbart gott ut! Blir sugen på att göra den där lakritspannacottan, känns som ett kul och lite ovanligt recept som samtidigt verkar ganska simpelt – sånt gillar vi! ;)
Kramar!

Lotte 6 år sen

JA!! Du får mer än gärna göra ett inlägg om hår :-) Jag gör inpackning 1g/v men det kanske finns mirakelinpackning som jag inte hittat ;-) Frissan gillar mitt hår och säger att det alltid är så välskött men jag tycker det är torrt och dant….
Ha en bra dag, Kram
http://lotte4.blogspot.com

Ramona 6 år sen

Älskar en krämig potatis gratäng :) Mums vad gott. Och rödvins sås är ju grymt gott. Min kära bror bjöd på det sist han bjöd på middag. Ljuvligt.
Hoppas du har det bra, stor kram fina du <3

Rina Löfqvist 6 år sen

du måste testa att göra gratäng på rättika om du inte redan gjort det. såååå gott. Åse 56kilo har en super god. Bra vin val… Mums. Kör en sockerfri september…. Men kanske testar panacottan:-) i oktober. Hihi

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Hej Rina! Kul med tips. Jag är dock en riktig potatisälskare hehe och äter gärna med potatis när vi väl gör gratäng. Men kul med tips!
Duktig du är, kör hårt och njut sedan av något du tycker om.

Kram!

Marita Holm 6 år sen

Helt rätt inställning tycker jag . Ät gott och träna järnet :) för det gör jag. Hatar att förbjuda mig. Maten ser ju fantastiskt god ut. Du är så himla duktig på det mesta. Stor Kram ❤️

Emma 6 år sen

Hej! Sååå gott maten såg ut! Livsstilen känns sund – att man inte ska förbjuda riktig mat utan skapa balans genom att röra på sig mycket och äta sunt i vardagen. Tack för inspirationen. Jag skulle vilja ställa en fråga om håret. Jag har lite lockigt hårt som därför lätt blir slitet och inte hänger sådär tungt och snyggt som jag vill. Efter lång tid med axellångt, samt något kortare, vill jag nu spara ut det till långt. Hur ska jag göra det utan att det blir för slitet? Hur ofta klippa? (om man klipper blir det ju kortare!) Och vad mer kan man tänka på i korta drag? Något tips? Skulle bli sååå tacksam! Vill komma i form efter graviditet. /Em

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…