• 2014-10-30, 23:11
  • 16

Hej hopp!

Visst är det skönt att det närmar sig helg? Jag gillar också att det börjar bli lite kallare. Mysigt att ge sig ut på en kvällsrunda när det biter lite eller tidigt på morgonen.

Idag har jag jobbat på salongen i Skövde och efteråt gick jag och Marilyn en timme rask runda och det är mysigt att få “umgås” med sina tonåringar. Dom vill ju sällan hänga med mamma men just träning och sånt funkar jättebra och det blir en “grej man gör tillsammans”. Lisa-Marie har fixat sig galet läskig till en Halloweenfest och jag mådde nästan illa av hennes otäcka sminkning. Bra gjort att det såg så verkligt ut. Ska visa er sen. Om ni vill, hehe.

Ni är flera som frågar efter oxfilenmiddagen vi gjorde i lördags. Här kommer det!

Helstekt oxfile med smördegsknyten fyllda med rödbetor och chevré. 

Hel oxfile som jag först låter ligga framme ett tag. Gnid in peppar och flingsalt. Stek  sedan runt om så den får färg. Lägg filén i en form och stek i ugn 155 grader med kötttermometer som ska upp till 55 grader. Blir perfekt! Oxfile ska vara röd. Punkt. ;)

Det tar ca 20 minuter, lägg sedan smörpapper runt om tätt. Jag lovar er, det blir det bästa köttet ever! En dam som jag klippt länge som är över 70 år och grym i köket ger mig finfina tips och recept som jag gärna delar med mig till er. Hon tycker det är kul!

Vill ni har potatis har ni det, jag skar potatis till fyrkantiga “pommes” och saltade och kryddade med rosmarin sedan in i ugnen samtidigt som köttet. (Om du har varmluftsugn)

Smördegsknyten: 

Ta fram smördegsplattor i tid och kavla ut på en plåt till så många som du ska ha. Lägg skivade  (jag köper färdiga) rödbetor samt chevreostbitar, ringla över lite honung och krydda med lite rosmarin. “knyt i hop” och pensla med ägg.

Detta ska bara in snabbt i ugnen tills det bakats och fått färg. Sätt den plåten överst och höj ugnen till 200.

Lite trix när man ska ha mycket i ugnen men det fixar ni.

Rödvinsås har jag redan förberett som är gott till.

Hasselnötstopping: 

Detta är jättegott att strössla över och det blir inte bara vackert. Smakerna gifter sig….

Hackade hasselnötter

Färskfryst persilja

Lite citron

Blanda ihop allt och strö över köttet och tallriken det allra sista.

När ni skär i smördegen kommer det sprida sig en ljuvlig doft av den bakade chevren ihop med rödbetorna….

När jag bjöd tjejgänget på detta hade jag ingen potatis till för det är mättande ändå men i lördags gjorde jag lite krispiga hemmagjorda pommes. (inte friterade) Jag lägger dom på mycket olja, högre värme samt flingsalt.

DSC_0548 2

DSC_0540 2

Hoppas ni gillar detta lika mycket som jag. Det är himmelskt gott. Kanske överraska er käresta i helgen? Kanske mysa med extra gott med barnen? Det bästa som finns är en trevlig middag. Jag och Janne kan sitta i timmar, bara prata länge vid matbordet…

Det finns ju ofta bra pris på oxfile, jag hittade jättfin färsk svensk på Coop extra som jag alltid hittar fint kött. Grymt trevlig personal i butiken här i Skövde. Besök deras chark.

I morgon kommer receptet på glassen med hemmagjorda nougatsåsen.

Kram på er!

 

 

2014-10-30 Recept

Kommentarer

Loella 6 år sen

Gjorde oxfilé och dessa knyten med rödbetor och chevre

Svar på kommentaren:
Loella 6 år sen

Resten av min text försvann.

Men det var gudomligt gott med dessa knyten. Underbara smaker ihop!
Tack för inspirationen
Ha en underbar lördag!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

ÅH så roligt att du gjorde detta. Visst är det gott? :)

kram och ha en fin fortsatt helg.

kram

Monica 6 år sen

Det blev riktigt gott!! En riktigt go lördagsmiddag!
Tack för inspiration :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Vad kul!! Älskar den rätten!!
kram!

Lena 6 år sen

Mmmmmm har just avnjutit smördegsknyten med rödbetor och chevré :=)
Tack för det tipset!
Trevlig helg!
Kram Lena

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Åh vad kul!!
Visst är det gott!
Trevlig helg :)
Kram

Jessica 6 år sen

Gissar att Johanna menar på burk kokta och inlagda, så hon inte köper och kokar själv!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Hej!

Nej inte burk ;) Dessa är förkokta och ligger bland grönsakerna.
kram

Erika GBG 6 år sen

Hej! Låter jättegott, men undrar också över “färdiga rödbetor”? Trevlig helg! :-)

Lotte 6 år sen

Härligt att kunna träna tillsammans med sina barn :-) Jag får med mina på barnvagnspromenader så de kan hålla hunden iaf :-)
Oxfilen lätt gott, kanske ska ge mannen receptet eftersom det är han som lagar 99% av middagarna här hemma :-)

http://lotte4.blogspot.com

Maria 6 år sen

Låter fantastiskt gott :-) men vad menar du med färdiga rödbetor?

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Janne har hjälpt mig att skriva denna text: Tack alla underbara läsare för alla hälsningar och förlåt att jag inte orkat berätta mer. Trots att detta varit några av de tuffaste dygn…

Hej från sjukhussängen på Calanderska! Idag har jag opererats och just nu känns det som om jag blivit överkörd av en ångvält. Det har varit ett tufft år och de sista veckorna…