Helgtips! Helstekt oxfile med smördegsinbakad chevre och rödbetor


Hej hopp!
Visst är det skönt att det närmar sig helg? Jag gillar också att det börjar bli lite kallare. Mysigt att ge sig ut på en kvällsrunda när det biter lite eller tidigt på morgonen.
Idag har jag jobbat på salongen i Skövde och efteråt gick jag och Marilyn en timme rask runda och det är mysigt att få ”umgås” med sina tonåringar. Dom vill ju sällan hänga med mamma men just träning och sånt funkar jättebra och det blir en ”grej man gör tillsammans”. Lisa-Marie har fixat sig galet läskig till en Halloweenfest och jag mådde nästan illa av hennes otäcka sminkning. Bra gjort att det såg så verkligt ut. Ska visa er sen. Om ni vill, hehe.
Ni är flera som frågar efter oxfilenmiddagen vi gjorde i lördags. Här kommer det!
Helstekt oxfile med smördegsknyten fyllda med rödbetor och chevré. 
Hel oxfile som jag först låter ligga framme ett tag. Gnid in peppar och flingsalt. Stek  sedan runt om så den får färg. Lägg filén i en form och stek i ugn 155 grader med kötttermometer som ska upp till 55 grader. Blir perfekt! Oxfile ska vara röd. Punkt. 😉
Det tar ca 20 minuter, lägg sedan smörpapper runt om tätt.

Jag lovar er, det blir det bästa köttet ever! En dam som jag klippt länge som är över 70 år och grym i köket ger mig finfina tips och recept som jag gärna delar med mig till er. Hon tycker det är kul!
Vill ni har potatis har ni det, jag skar potatis till fyrkantiga ”pommes” och saltade och kryddade med rosmarin sedan in i ugnen samtidigt som köttet. (Om du har varmluftsugn)
Smördegsknyten: 
Ta fram smördegsplattor i tid och kavla ut på en plåt till så många som du ska ha. Lägg skivade  (jag köper färdiga) rödbetor samt chevreostbitar, ringla över lite honung och krydda med lite rosmarin. ”knyt i hop” och pensla med ägg.
Detta ska bara in snabbt i ugnen tills det bakats och fått färg. Sätt den plåten överst och höj ugnen till 200.
Lite trix när man ska ha mycket i ugnen men det fixar ni.
Rödvinsås har jag redan förberett som är gott till.
Hasselnötstopping: 
Detta är jättegott att strössla över och det blir inte bara vackert. Smakerna gifter sig….
Hackade hasselnötter
Färskfryst persilja
Lite citron
Blanda ihop allt och strö över köttet och tallriken det allra sista.
När ni skär i smördegen kommer det sprida sig en ljuvlig doft av den bakade chevren ihop med rödbetorna….
När jag bjöd tjejgänget på detta hade jag ingen potatis till för det är mättande ändå men i lördags gjorde jag lite krispiga hemmagjorda pommes. (inte friterade) Jag lägger dom på mycket olja, högre värme samt flingsalt.Hoppas ni gillar detta lika mycket som jag. Det är himmelskt gott. Kanske överraska er käresta i helgen? Kanske mysa med extra gott med barnen? Det bästa som finns är en trevlig middag. Jag och Janne kan sitta i timmar, bara prata länge vid matbordet…
Det finns ju ofta bra pris på oxfile, jag hittade jättfin färsk svensk på Coop extra som jag alltid hittar fint kött. Grymt trevlig personal i butiken här i Skövde. Besök deras chark.
I morgon kommer receptet på glassen med hemmagjorda nougatsåsen.
Kram på er!

16
0

Skilsmässa och jul?


I veckans krönika skiver jag om förväntningar inför jul. Jag ÄLSKAR julen! Men det kan vara en tuff tid för en del. Har ni traditioner? Firar ni med alla både ex och nya tillsammans eller firar ni var för sig och har barnen varannan gång? För det är inte enkelt om man tex går isär…. sitter ensam eller kanske inte har någon att fira med.
Veckans krönika hittar ni HÄR. 


12
0

Tack för en grym kväll!


Vilken kväll på Main! Tack kära bloggläsare som var där, det var roligt att få träffa er.
Löfvingkliniken höll ett intressant föredrag , minglade och kvällen gick för fort.
Visst är det kul med event!
Jag ska dra igång ett till snart tror jag 🙂
Nu ligger jag i sängen och visar alla fina bilder i morgon.
Kram och god natt!


6
0