• 2014-10-30, 15:20
  • 12

I veckans krönika skiver jag om förväntningar inför jul. Jag ÄLSKAR julen! Men det kan vara en tuff tid för en del. Har ni traditioner? Firar ni med alla både ex och nya tillsammans eller firar ni var för sig och har barnen varannan gång? För det är inte enkelt om man tex går isär…. sitter ensam eller kanske inte har någon att fira med.

Veckans krönika hittar ni HÄR. 

DSC_1161-720x478

 

2014-10-30 Krönikor

Kommentarer

katja 5 år sen

Jag är sjuksköterska och vet inte hur många julaftnar, julhelger jag jobbat…men nån måste ju göra det också…

Annie 5 år sen

Åh vad denna krönika fick mig att tänka. Båda min mamma och pappa är döda sen kort tid tillbaks , jag har ingen stor släkt, inga syskon och nu i sept talade min sambo sen 18 år och barns pappa att han vill gå skilda vägar. har aldrig känt mig så himla ensam men ska klara det ! julen får lösa sig … för barnens skull. Men visst julen har tappat det mysiga måste jag erkänna. Samtidigt är det skönt att veta att vi fler ! Med vänlig hälsning Annie

Anna 5 år sen

Nu vet jag att krönikan var skriven ur vuxenperspektiv, men dom stora “förlorarna” vid en högtid (och skilsmässa) är ju ändå barnen. De har aldrig haft något val utan har bara fått acceptera de vuxnas beslut. Jag är också ensamstående och vet hur tufft d kan vara, men de har det värre….

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Visst är det så. Och mår inte föräldrarna bra så blir barnen drabbade. Man måste ta hand om sig själv för att kunna göra det bra för barnen så dom mår bra. Lite som på flygplanet- Du sätter på dig masken FÖRE du sätter masken på barnen.
Det är svintufft att vara ensam, men man måste, måste försöka ta hand om sig för att orka.

Kramar Johanna

Gitte 5 år sen

För mig som har utflyttade söner så har det aldrig varit något problem. Vi har alltid pusslat så det har alltid ordnat sig. Kom ihåg första julen, så var det äldre släktingar som oroade sig för mig för jag satt hemma själv julafton, när barnen var hos sin pappa. Men för mig var det bara ett andrum, eftersom jag hade dem nästan på heltid. Jag brydde mig inte alls, om att jag satt själv, och det var ändå första julen som separerad. Det är värre nu,när man har varit singel några år och det närmar sig nyårsafton! Det finns inga som bjuder in mig och jag är mycket dålig på att tränga mig på. Jag fick faktiskt lite ångest häromdagen när jag konstaterade hur nära det är nyårsafton. Vet inte vad jag ska göra, och/eller om jag kommer fira med några vänner, för vänner har jag, men inga direkta som bjuder in mig. Reser gärna utomlands över nyår, om jag hade råd. Men i så fall får det bli ensamresa. Det är så många krav när det gäller nyår. Man ska ha haft roligt, man ska ha umgåtts med så många vänner som möjligt och med sin partner, man ska ha ätit tre rätters-meny etc. Som jag känner det nu redan, så kan jag sitta hemma i tv-soffan och ta mig ett glas vin och småtitta på tv. Men själv!

Som ensamstående mamma/pappa så har du alltid något att se fram emot, ett firande någon dag för sent men som singel, vad har du att se fram emot? Inget! Man har ingen som man firar nyårsafton med i efterskott som man gjorde med sina barn gällande julafton. Tror nog, att detta är den tuffaste helgen för mig personligen som singel före detta småbarnsmamma! Jag vill gärna ta denna kväll som en vanlig lördag helt enkelt!

Första åren så var det hemskt, för man tänkte ju på vad man hade gjort som sambos vid nyår. Speciellt när sitt ex har en ny flickvän, som han nu gör samma trevliga sak….och en annan satt själv hemma! Det är jobbigt!

Från tråkigheter till trevligheter, jag älskar din blogg Johanna, och jag försöker peppra mig själv hela tiden. Nu har jag gått med i en aktivitetstävling på http://www.tappa.se som uppmanar en att aktivera sig minst 30 minuter per dag. För mig slutar det på nästan 5 kilometer varje dag vilket är bra och skönt nu under dessa underbara höstkvällar som har varit.

Många kramar, Gitte

Modevärlden 5 år sen

Julen innebär verkligen blandade känslor. Det är en fantastisk tid att få spendera med nära och kära men det innebär också att man tänker på alla dem som inte har det. Det är den värsta känslan som finns tycker jag.

Jag blir så glad om ni vill kika in på http://www.modevarlden.se. Svartvit fantastisk inspiration idag!

Kram Johanna

Lotte 5 år sen

Vi har barnen varannan jul och nu fick vi en ny bebis för 3v sen som jag verkligen HOPPAS ska slippa leva som sina syskon! Hoppas vi håller ihop hela livet. Så denna jul är vi hela familjen och äntligen kommer varje jul kännas betydelsefull igen. Jag som älskar julen har inte brytt mig ett skit den julen barnen inte varit här.

http://lotte4.blogspot.com

Ingen skilsmässa här, men vi bor utomlands sedan många år och reser inte till Sverige över jul. Vi har skapat egna traditioner tillsammans med andra som inte har familj på nära håll. Firar jul med amerikanska, tyska, tjeckiska och finska vänner, det är jättekul och barnen längtar verkligen till jul. Så det kan vara toppen att skapa något eget, även om det inte alls är som sin egen barndomsjul!

Anette 5 år sen

Jag åker ensam utomlands över jul. Vill inte befinna mig här hemma efter en, för mig, enormt jobbig separation i början av detta år. Ser faktiskt fram emot att “fly” och slippa se och iaktta.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Åh Stor kram på dig! Du kommer gå stark ur detta. KRAM

LottaF71 5 år sen

Har alltid ångest inför högtider sedan 10 år tillbaka då jag skiljde mig, speciellt jul … Det är alltid tjafs. Vi delar t.o.m på julafton så varannan julafton är barnen på kvällen och är till juldagen alternativt från uppesittar kvällen till julaftonsmorgon.

Men har inte haft ork de senaste 10 åren att ens knappt pynta :( … julen är värre än värst.

Då jag har ett ex som ALLTID ska vara övermannen/ besserwissern så blir det alltid bråk :( … Förr gav jag alltid efter men nu är jag stark nog att stå emot, men det blir jobbigt. Men det är en annan historia och allt är bara mest jobbigt.

Önskar dig en fin dag!
Tack för din krönika och tack att man får skriva av sig lite :).
Kram <3

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Fina du! Jag förstår… Kämpa och stå på dig. Varm kram

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Igår var vi på Mikael Ljungbergs minnesfonds auktion på Lindholmen event och nöje. Det är vår vän Jonas Ljungberg och några riktiga eldsjälar som arbetar hårt med galan för att samla in…

Innehåller annonslänk till Ellos  Vad gör ni idag? Här i Göteborg är det riktigt busväder och vi ska äta lite sen frukost och gå till gymet strax. Vill tipsa er om att…