• 2015-01-15, 12:41
  • 33

I veckans krönika tar jag upp problemen kring PMS. Ett ord och ämne som vi flesta på något sätt varit med om eller drabbats av. Jag hade inga känningar alls när jag var yngre. Några år efter jag fått barn har det bara blivit värre.

20140222-220708-670x465

Träningen är A och O.

20140709-121338-44018500-670x670

IMG_2863.JPG

Vitaminer hjälper också. Magnesium spray tar jag när huvudvärken är som värst. Migrän…. det är bra mot kramp och tar man sprayen på tex tinningar eller där du har ont, tunn hud så hjälper det. Bästa jag har köpt. Äter även B6 som också ska vara bra mot svåra pms.

IMG_2855.JPG

Nu har jag äntligen tagit tag i att införskaffa den här krämen. Man smörjar på tunn hud flera ställen på kroppen. Två ggr om dagen. Många blir tydligen hjälpta.

Jag lider framförallt av svår huvudvärk som börjar kring ägglossning. Då är det som allra värst.  Sover jättedåligt, yr och konstig. Sedan kan jag vissa månader förvandlas till ett fruktansvärt monster som jag inte kan styra över. Vissa månader bättre, vissa katastrof. Jag vet att det är många som lider av detta och det är svårt för både den som är drabbad och för familjen att hantera. För utomstående (oftast dina närmsta, familjen) så tror jag dom flesta tycker att man ska bara se till att skärpa sig. Bita ihop för det är “bara pms”. Men det är ju det som är det jävliga. Det går inte ta bort när monstret attackerar och tar över din kropp. Vissa blir hjälpta av medicin. Jag blir inte det. Har testat. Jag mår bättre av träning och allt ovan jag visat. Har också svarat bra på zonterapi. Nu kan det bara bli bättre. Må dåligt flera veckor i månaden ska man inte stå ut med.

LÄS gärna min krönika i GT/Expressen där jag berättar mer om detta  HÄR. Jag önskar gärna att ni går tillbaka in hit och diskuterar  vidare. Hur gör ni? Är ni också drabbade av detta så skriv gärna!

Kram Johanna

(Förtydligar, uppdaterar. Svårare PMS kallas PMDS. Men rubriken PMS för att dom flesta vet och söker just på pms. Spelar egentligen ingen roll för mig vad det heter. Bara man får hjälp.)

 

Kommentarer

PMS-podden 5 år sen

Vi vet precis hur det känns! I vår podd snackar vi om allt som rör PMS. Behandlingar och sätt att tänka. Hur man ska tackla familj, vänner och jobb. Vi snackar ärligt, roligt och öppet! Kom förbi! KRAM!

marija 6 år sen

Hej undrar om krämen hjälper vid pms(humöret är från helvetet inland) tacksam för svar!?!

J 6 år sen

Hoppas du kommer gilla progesteronkrämen. Den har varit A och O för mig – gjort PMS:en mycket mildare!

Pernilla 6 år sen

Progesteron kräm har hjälpt mig mot pms en föreläsning som kan rekommenderas, se hemsida vitallyft.se. Marianne som håller i dessa är fantastisk

Jessica 6 år sen

Här har ni en till!

Hilde 6 år sen

For meg var det så ille at jeg nesten ble suicidal. Lå i sengen og orket ikke å stå opp. I tillegg voldsom migrene som varte i tre døgn. Nå har jeg fått Fontex som jeg tar en halv tablett ti dager før menstruasjonen, pluss Maxalt for migrenen. Jeg har fått et nytt liv.

Sommarsol 6 år sen

Åh vad jag känner igen mig. Kan skälla ut tanten i kassan på ica när jag har pms! Sen får jag ju såklart så himla dåligt samvete o vill bara sitta o gråta.
Nu har jag ju inte dessa problem då jag är höggravid MEN hus i helvete vad förbaskad jag kan bli! Min sambo sa häromdagen att om inte detta upphör efter graviditeten så ska han skicka mig på anger management kurs =).

Lotta 6 år sen

Jaa, visst är det jobbigt. Har aldrig hört talas om sprayen du rekommenderar, ska nog prova den. Jag äter ProComb det mildrar mina krämpor men vissa månader verkar inget hjälpa. Tack för bra krönika o texten ovan!

Johanna Andersson 6 år sen

Hej Johanna!

Tillsammans med 3 vänner har jag startat ett UF företag och vi säljer flytande duschtvålar med instruktioner hur man ska känna efter knölar i brösten. Tvålen ska stå i duschen och vara en “reminder” för att kvinnor ska göra detta regelbundet och lära känna sina bröst! Vi skulle jättegärna vilja skicka en tvål till dig, om du nu tycker att detta låter som en bra grej, hör gärna av dig till mig på [email protected]!

Kramis, Johanna

Madelene 6 år sen

Hej! Känner igen mig så och tack för att du tar upp en sån viktig sak som drabbar många..en fråga..vet att du drack fitline förut? Har du slutat med det? Jag köpte det av en tjejkompis och har druckit det i 6 mån men känner igen förändring :( medans många på jobbet rekomenderar holistics produkter?

Sanne 6 år sen

Tack Johanna att du skriver om detta! Pmds är ju snäppet värre än pms, man blir ett monster med start ägglossning och fram till mens. Allt är jobbigt, irritation som man inte kan kontrollera över, huvudvärk som inte är som nått annat på denna jord och dagar då man önskar att man inte levde! Har haft det så nått år och började läsa om det för ett år sen. Karin Adelsköld blev intervjuad hos Malou och när jag såg programmet så va det som allt började trilla på plats! Det är ju detta jag lider av, pmds! Styrketräning, vitaminer och nattljusolja. Vet inte om oljan hjälper men jag är lugnare…i perioder för att månaden efter explodera! Gråter ofta när jag förstår vad jag gjort eller tänkt om mig själv!

Svar på kommentaren:
AnnaE 6 år sen

Hej!
Jag har pmds och det är inte kul. Sen tre år tillbaka äter jag Citalopram Orion varje dag för att mitt liv ska funka. Är i egentligen emot tabletter. Men dessa funkar för mej och då är det helt ok.

Erica 6 år sen

Vilken bra krönika! Tänk vad alla hormoner kan ställa till det för oss kvinnor. Har märkt att jag har kraftigare pms sedan barnen föddes. Hoppas du kommer må bättre snart! Kram Erica

Ulrika 6 år sen

Samma sak är det för mig. Huvudvärk, mellanblödningar mm. Konsulterat kostrådgivarna om ett hormontest som skicka till USA för analys. Grundligare test än de tester som görs inom Svensk sjukvård.

Marija 6 år sen

Hej undrar krämen vad hjälper den mot? Humör? Har själv stora problem söker all hjälp man kan få för humör, men absolut inte medeciner. Tacksam för svar

Marie 6 år sen

Känner verkligen igen mig i din krönika. Det där med rösten är intressant, jag får också en annan ton som min sambo märker men ibland kan jag inte ens erkänna att jag har pms, det är som att pms:en tar över och styr kroppen. ;)
Har provat det mesta. Får nu hjälp av Mia Lundin somjobbar med kvinnliga hormoner i naturlig form, äter bland annat magnesium och lite andra tillskott. Får även en progresteron kräm från en läkare i London, har provat progesterall förut men tycker att krämen från England är bättre. Starkare och specialanpassad. Något som hjälpt mest är dock regelbunden yoga o meditation, sedan i somras har jag mediterat varje dag och känner en stor skillnad även om det är långt ifrån perfekt. Fysisk träning hjälper också för några timmar i alla fall. Kram

Kattis 6 år sen

Usch och fy för PMS :( Jag känner igen mej mycket i det du skriver. Jag blir vid PMS ofta elak, sur och allmänt otrevlig mot min stackars sambo. Jag kan reta mej på den stackarn helt utan anledning. Vi har pratat om det och vi försöker väl båda rida ut stormen perioderna då de är som sämst (vissa månader är bättre, vissa sämre). Jag har bett honom att vara den “vuxna” vid dessa tillfällen för jag klarar det inte. Min underbara älskling gör sitt bästa och vi har det bra. Kanske ovanligt att höra men jag tycker P-piller hjälper mig allra bäst. Det blir som att min hormonnivå blir mer jämn och inte pendlar upp och ner. Utan mina P-piller blir ja ett gråtande, skrikande jävla monster. Tänk vilka fina partners vi har som finns för oss vid dessa svårigheter. Kramis.

Lisen 6 år sen

Tack för en jättebra krönika. Känner igen mig, har också börjat med progesteron och tycker den hjälper! Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Tack!

Härligt att höra! kram

Bitte 6 år sen

Känner också igen mig med den hemska huvudvärken, det är knäckande! Det som hjälpt mig till att lindra symptomen är bl.a progesterall- krämen du tipsar om, den finns att köpa på femalebalanceshop och kostar 300. Hoppas och tror att krämen hjälper mig, i alla fall har jag märkt lindring. Så jag rekommenderar att testa den! Tack för tipset om magnesiumsprayen, den måste jag prova. Tycker även yogaövningar lindrar besvären. Mitt sista tips är även ingefärsavkok som jag dricker, tycker huvudvärken lättar samt illamåendet som ofta följer med huvudvärk. Jättebra blogg, gillar alla dina tips!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Åh vad härligt att krämen hjälper. Har hört så mycket positivt om den. Ja, huvudvärken känns verkligen som en stroke eller att huvudet ska explodera. Fruktansvärt…

Träning är också A och O…. ja, testa magnesiumspray! Den tog jag för några dagar sedan hela tiden när huvudet höll på att gå sönder. Efter ägglossningen så försvann smärtan och sprayen hjälper under tiden när det är som värst.

Tusen tack snälla, vad glad jag blir att du gillar att vara här inne.

Kram

Ulrika 6 år sen

Hej Johanna!
Känner igen mig så mycket i det du beskriver och det tar så otroligt mycket kraft och energi varje månad.
Att man ens glömmer mellan varje gång är för mig en gåta, men så är det. Men mer och mer har jag börjat se mönster.
Kan du inte berätta mer om den här krämen du skriver om, vad den gör och var man hittar den.
Tusen tusen tack på förhand
Ännu ett pmsmonster :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Haha, ja det är sjukt hur knäppt det kan vara. Men skönt på ett sätt att veta det går över, men ibland hjälper inte det.Man blir som ett monster som man inte kan styra….

Krämen verkar vara super! Läs mer på nätet… har man för lite progesteron så kan man bli deppig, få sömnproblem, svullen, arg och irriterad.. mm mm mm… det hjälper att återställa- att ge en balans. Det ska vara GRYM. Man blir lugnare, sover bättre och kroppen kommer i balans.
HELT klart värt att testa, eller hur. :)

KRAM Johanna

Lotte 6 år sen

Jag blir mest ledsen för ingenting runt ägglossningen. Men nu är det ett tag sen jag hade det pga graviditet och jag hoppas det dröjer ett tag tills det kommer igång igen!!!!
http://lotte4.blogspot.se

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Ja, ägglossningen kan vara för jäklig… har märkt att det är runt den tiden som faktiskt kan vara allra värst. Tänk att man glömmer varje gång… som inget har hänt och plötsligt är man äntligen är som vanligt.

Skönt att slippa det ett tag för dig :)

kramar

helene 6 år sen

Hej Johanna!
Lider med dig. Tycker att så ska man definitivt inte behöva ha det. Läkare är så otroligt dåligt upplysta eller okunniga på oss kvinnors hormoner.
Vem rekommenderade progesteronkräm till dig och när i perioden börjar du?
Lider själv av huvudvärk varje månad, 2 dagar, är skitjobbigt. Du har ju ännu värre, herregud kan förstå att du har det jobbigt.
Hoppas det hjälper med krämen.
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Så är det, det är iaf få som är upplysta och kanske enkelt skriver ut en medicin. Är det väldigt väldigt illa, kanske det kan behövas men det finns så mycket annars man kan göra. krämen finns på välsorterade hälsokostaffärer, även på nätet. Hört den ska vara super!!

Kram på dig

Agneta 6 år sen

Jättebra! Jag känner samma. hemsk huvudvärk och mår jättedåligt. Ska testa zonterapi.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Testa!! kram

Jeanette 6 år sen

Jag är mest ledsen för ingenting när jag får pms och kan bli riktigt arg. Numera vet jag hur jag ska hantera det men så har det ju inte alltid varit. Gick tidigare på minipiller och då kände jag så där mest hela tiden. Innan jag kom på att det faktiskt var pillren som gjorde det hela höll jag på att bli tokig. Det kändes så befriande när jag slutade med dem och blev som vanligt, Iaf de flesta veckorna i månaden ;-)
Träning försöker jag få in i min vardag mer och mer och tror att den också kommer att hjälpa mig mot de där deppstunderna liksom den hjälper mig när jag är stressad.
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Usch det är hemskt… ja, träning gör väldigt mycket.

KRAM

Sarah 6 år sen

Den krönikan gick rakt in i hjärtat på mig ) tror att många känner i gen sig , önskar det fanns ngt botemedel ) kram på dig din blogg

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Åh, ja vi är nog många….
Tack snälla!

kramar

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Igår var min fina vän Helen´ här på lite plock och vi delade på en god flaska champagne. Så härligt att bara sitta och prata om livet, tänk att vi har varit…

Beige, beige, beige. Jag älskar beige! Kanske märks? Älskar jordnära färger och tröttnar aldrig. Här har ni dressen jag hade i helgen ni frågade efter på stories. Skulle inte kalla den mysdress…