• 2015-02-17, 10:59
  • 42

Att sitta i väntrummet med andra gravida var inte igår. Magar överallt och en och annan äldre dam. Men detta besök är så viktigt. Det är dags för cellprov. Snälla söta ni, GÅ och TA ERA CELLPROV. Visst, det är inte den trevligaste undersökning med pinnen rakt upp. Men så viktigt prov och snabbt är det gjort.

Medelåldern för en kvinna att insjukna i livmoderhalscancer är cirka 55 år och en fjärdedel är yngre än 40 år. Varje år får cirka 450 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer (cervixcancer), vilket är knappt hälften av antalet fall jämfört med mitten av 1960-talet. Minskningen anses ha samband med att kvinnor mellan 23 och 60 år regelbundet kallas till gynekologisk cellprovtagning. Då tas cellprov för att tidigt kunna upptäcka och behandla förstadier till livmoderhalscancer, så kallade cellförändringar. De betyder inte att man har cancer.

IMG_5376.JPG

Världens bästa barnmorska tack och lov och vipps så är det över. Hon log lite när jag fotade och jag var tvungen att tala om att jag vill skriva om detta på bloggen. BRA sa hon direkt. Vi vill att man uppmärksammar att alla ska gå och ta sina cellprov när kallelsen kommer från 23 års ålder.

IMG_5377.JPG

Nu är det bara att vänta en månad på svaret och hoppas dom inte ringer före pga att dom sett något.

Ni går väl och tar era prov när kallelsen ramlar ner i brevlådan? Jag är en utav dom som drabbades av cellförändringar och tyvärr under min graviditet. Det var min första graviditet och de upptäcktes i vecka 9. Läkarna tog då ett snabbt beslut om att det måste opereras och tas bort. Trots jag var gravid. Det hade gått så pass långt så jag fick inte vänta tills barnet var fött för då kunde det vara försent då cellförändingar kan bli cancer av alla graviditetshormoner. Mamman går före barnet……

Hemskt beslut men jag var tvungen. Läkarna talade om att det dock brukar/kan gå bra och man behöver inte alls få ett missfall för att man går in och gör detta. Operationen gick bra, inga blödningar efteråt men jag kommer ändå koppla ihop detta med att vårt första barn dog. I vecka 21 gick nämligen vattnet och jag tror att det var en bakterie som kom in under operationen som gjorde att det blev en sådan tidig vattenavgång.

Alla läkare utom en sa att dom ser ingen “koppling” med operationen eftersom det var så många veckor efteråt. Däremot var det en överläkare på förlossningen som misstänkte att detta kan bero på skrapningen vi gjorde vecka 9 och han såg ett samband med den tidiga vattenavgången trots tiden som gått.

Sedan vet ni ju. Eftersom vattnet gick fanns det stor risk för infektion upp till barnet och livmodern och då blir det inte bra. Det slutade med för tidig förlossning och Louis levde drygt en timma och dog på förlossningen. 800 gram och 33 cm lång. Ett barn som skulle kunnat levt idag.

Samtidigt fanns det ingen återvändo när dom såg att jag hade cellförändingar under graviditeten eftersom det var mycket.

Kanske någon mer har varit med om liknande? Har någon också tagit bort svåra cellförändringar och har ni gjort det samband med en graviditet?

Ta era cellprov. Det är supervikigt.

Kram!

 

 

2015-02-17 Hälsa

Kommentarer

Caroline 5 år sen

Sååå ledsamt att läsa att du förlorat ett barn Johanna!! :-( Inget man läst om, du har kanske inte berättat om det innan heller men fy så hemskt. Jag ska hands-up säga att jag är 33 år gammal och jag har inte varit hos en gynekolog på snart 10 år. Tror jag var mellan 23-25 sist… (minns inte ens…) Varför det blev så lång tid vet jag inte men jag minns obehag sen sist så jag har väl förträngt det och skjutit på det. Tills nu… en killkompis flickvän gick bort förra veckan i just livmoderhalscancer endast 32 år gammal. Sen fick jag reda på att min farmor också fick det (efter hennes 3 barn men hon dog inte av det) så nu är ett besök inbokat. Livrädd är jag men jag får väl bita ihop. Är återigen hemskt ledsen att läsa om Louis :-(

Stor KRAM!

camilla 5 år sen

Hej Fina Johanna!! Jag älskar din jacka!! Snälla kan du berätta vart den kommer ifrån, vilken affär och märke? Hoppas det med bilderna löser sig!!

Helena 5 år sen

Min mamma fick cancerbesked i november 2014. Värsta dagen i mitt liv/våra då jag bara är 22år.
Så alla GÅ till mammografin när ni får kallelse..

TS 5 år sen

God morron.
Å vilket viktigt “ämne” att ta upp. Gå på kontrollerna ni blir kallade till, känn av er kropp, känns något “konstigt” i “själva verket”, sök!!!!
Så gjorde jag, och det resulterade i att ta bort livmodern. Och vid undersökning av den, hittades en elak liten rackare….
Hade tagit bort en polyp i augusti, och den var “snäll”, men av arten som utvecklas till elak då den har tendens att komma tillbaka.

Samma gäller mammografi, gå även på dessa. En väninna till min mamma, gömde dessa kallelser i sin garderob hennes man hittade dem efter hon avlidit i bröstcancer 6 månader senare…..
Kram och ha en skön onsdag

Eva A 5 år sen

Ledsamt att läsa..men väldigt bra Johanna att du tar upp detta. Har själv pga depression o ångest hoppat över både cellprov o mammografi men ska gå o ta cellprovet denna gång.

AnnaE 5 år sen

Jaa det är jätteviktigt när kallelsen kommer att man ska gå! Detsamma gäller mammografin.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Mammografin gjorde jag också ganska nyss. PUH. Hemska väntan….

Anna 5 år sen

Så fint och bra att du tar upp viktiga ämnen som detta!
Har haft problem med cellförändringar tidigare, och blev berörd av att läsa vad andra gått igenom.

Kram till dig!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Usch visst blir man berörd. Bra vi pratar om hur viktigt det är….

kram!

Josefin 5 år sen

Jätteviktigt ämne som du lyfter upp här, tummen upp:) drabbades själv av cellförändringar när jag var 23 vilket ledde till operation och många efterkontroller.. Påpekar ofta för vänner om hur viktigt det är att gå och att det är ett privilegium för oss att faktiskt bli kallade så att man kan få hjälp i rätt tid. Tack för en positiv och motiverande blogg:) kram Josefin

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

SÅ bra att vi blir kallade redan vid 23!!

Tusen tack!!

Kramar

Sara 5 år sen

Jag fick cellförändringar under min första graviditet. Överläkaren tyckte att vi skulle vänta med operation tills efter förlossningen vilket jag gjorde. Jag har haft cellförändringar till och från i 17 år nu och gjort 8 operationer.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

ÅH stackars dig!!
ja, allt beror på hur långt förändringarna har gått… har man inte så mycket är det bättre att vänta.

Hoppas allt är bra med dig nu.

kram Johanna

Alexandra 5 år sen

Cellprov är SÅ viktigt!!

Jag fick svåra cellförändringar när jag var 18 år!!! Tack och lov känner jag nu 7 år senare att jag verkligen gjorde en undersökning pga en blödning annars hade det inte upptäckts förrän 5 år senare vid första kallelsen. Skrämmande tanke på hur långt det kunnat gå..

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Hemskt! Man ska vara uppmärksam, just mellanblödningar kan vara ett tecken…

Kram till dig

Agneta 5 år sen

Ha en fin kväll Johanna.
Styrkekram till dig❤️
När du arbetar på Main hälsa till Valentina som gjorde mitt hår vackert inför bröllopet:) x-antal år sedan:)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tack Agneta!
Absolut, det ska jag göra. Underbara Valentina.
kram!

helen 5 år sen

Hej!
Håller med de andra jättebra att du tar upp det här, och att du påminner yngre att gå o ta sitt cellprov för tyvärr verkar inte åldern påverka så mycket vem som drabbas av cellförändringar o cancer. Tack för alla andra saker du skriver om! kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Jag var 23 och tog mitt första cellprov som tyvärr var långt gånget med cellförändingar
så jag hoppas fler går och tar.

kram!

Christina 5 år sen

Fick också reda på att jag hade cellförändringar när jag var gravid. De försvann inte av sig själv, Melinda vänta till efter förlossningen med operation.
Det var då inga cellförändringar kvar på biten de tog bort och sedan dess har det varit bra vilket det oftast blir om man har koll på det, så jätteviktigt ämne att ta upp

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Ja, det är viktigt att prata om det så FLER går och tar sina cellprover.
KRAM <3

Sussie 5 år sen

Åhhhh har inte varit inne på din blogg på ett par dar, blandad kompott, Mello, gynstol och träning….. Väldigt kul att det varierar. Klart att VARJE kvinna ska undersökas, det är ju det allra bästa…..
Nu var det att jag blev dödskär i din beiga topp du har på dig, del på Mello och även på salongen nyligen. Vart kommer den ifrån, går det att beställa den? SKITSNYGG!!!!!!!
Kram Sussie =)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Tack Sussie!

Har inte den toppen här just nu men den är från Blueco.se och tror det är Grace. Har skrivit om den förut..

kramar

Mia 5 år sen

Fick min kallelse till cellprov i förra veckan och ska absolut gå! Går alltid då jag får kallelsen. Skulle inte våga strunta i det…. Kram/Mia

LottaF71 5 år sen

Hej!

Jätte viktigt! Har själv gjort en mindre operation då man upptäckte cellförändringar som inte gick över av sig själv. Gick på kontroller varannan månad för att se om de försvann — men tillslut fick jag göra operationen. Allt har gått bra efter det och än så länge inga “återfall” :)!

Även om det är och känns otäckt så är det SUPER viktigt att detta upptäcks i tid.

Kram och ha en fin dag <3

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Kram <3

Madelene 5 år sen

Förlorade själv ett barn för ungefär 6 månader sen i v22 pga förtidig vattenavgång och misstänkt infektion. Har dock inget med cellförändringar att göra .Är nu gravid igen i v 18. Och livrädd… Om du vill berätta hur det gick för dig så får du gärna göra det och ge mig lite hopp. Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Men åh söta du. Dessa veckor är tuffa när du gick igenom en stor förlust och miste ditt barn i v 22. Jag förstår det och vet hur det känns.
Jag mådde jättedåligt fram tills vecka 28 då jag kommit över dom tuffa veckorna och kunde slappna av lite.
Går du på antemottagningen (spec förlossning) Jag gick där var tredje vecka så dom hade koll.

Min andra graviditet gick jag alltså 41+1 och sedan föddes Lisa-Marie som vägde 4100g.
Tredje graviditeten gick också jättebra- Marilyn kom knappt två år efter och födde henne i vecka 41+0 3900 g.
Allt gick hur bra som helst och dom har extra “koll” när man förlorat barnet innan.

Det kommer gå bra det här ska du se och lyssna på kroppen. Vila, äta bra och var ute i ljuset.

Stor kram!

Susanna 5 år sen

Ja det e jätte viktigt att ta sina cell prov.. Ledsamt att läsa vad du gått igenom.. Nästan samma sak hände med mig för några sen. Dem skulle in och ta bort dessa elaka cellgifter och i samband med det såg dem att jag var gravid och blev inlagd direkt… Tyvärr klara sig inte mitt barn heller:((( en jobbig period .. Många kramar till dig…

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Åh jag är ledsen för din skull.
Så här inte efterhand förstår jag att det inte är det bästa att man går in och gör en skrapning. Men vi var tvungna för det hade kunnat bli cancer så jag hade inget val.

Hemskt vad du också gått igenom.

Stor kram

Caroline 5 år sen

Jätteviktigt ämne du tar upp Johanna!! Jag är 30 år och drabbades av cellförändringar grad 3 som togs bort i april -14. Dessa upptäcktes efter att jag gjort den vanliga cellprovstagningen. I juni -14 blev jag gravid med mitt första barn som förhoppningsvis tittar ut vilken dag som helst nu :) Jag har gått på flera extra kontroller under graviditeten och kommer få fortsätta med detta även efteråt, tack och lov verkar det som att alla förändringar är borta och jag kan bara hoppas att det fortsätter se bra ut så att jag får följa min lilla växa upp! Vad ni än gör, missa inte cellprovskontrollerna, är så mycket bättre att upptäcka i tid!!!!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Men åh så spännande med förlossning snart!! Skriv gärna här när den lille tittat ut :)
Bra att dom har koll på dig, det kommer gå jättebra!

kram

DeMarkey 5 år sen

så snygg jacka och hela du är ju bara så fin.

Usch när jag ser stolen, fy vilken påminnelse om att jag måste till cellprovtagningen som jag missat hela tiden. MÅSTE GÅ.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

Neeeej, Inte strunta att gå dit!!!

Tack!

kram <3

Annie 5 år sen

Viktigt som sagt och jag var iväg på cellprov i förra veckan. Måste säga till er som kanske är oroliga att det är så himla snabbt gjort och absolut inget att oroa sig för. Lätt som en plätt! Förresten Johanna hur kom det sig att dom upptäckte cellförändringar då du var gravid? Eller menar du att det upptäcktes just vid en sådan här vanlig cellprovskontroll?

Marita 5 år sen

Bra Johanna att du tar upp
hur otroligt viktigt detta är ❤️❤️

Agneta 5 år sen

Jag har också tagit bort cellförändringar. Viktigt prov.

Nina 5 år sen

Är gravid i vecka 25 nu och precis innan graviditeten fick jag veta att jag har cellförändringar. Dessa skulle opereras bort men pga graviditeten så väntar man tills barnet är 3 månader. Det känns både bra samtidigt som jag har en oro över att cellförändringarna kan utvecklas men väljer ändå att vänta. Har döttrar som jag pratar om vikten av att ta cellprov och de gynekologiska undersökningarna.
Kram!

Mikaela 5 år sen

är du gravid???

Frida 5 år sen

Andra gravida?!
Nåt som vi inte vet?

Pernilla Eklund 5 år sen

Jättebra att du tar upp det och påminner om detta och hur viktigt det är. Jag har personer i min närhet som tyvärr gått bort i detta endast 27 år gammal. Och det berodde på att hon reste runt i världen och hoppade över sina cellprovsundersökningar. Så sorgligt och onödigt. Jag ska gå på torsdag på både gynundersökning och cellprovsundersökningar och jag ser verkligen inte fram emot undersökningen men jag vet hur böjd jag kommer vara efteråt ☺Och då ska jag unna mig en härlig ansiktsbehandling

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 5 år sen

ÅH <3 hemskt. :(
ja, man måste verkligen går och undersöka sig och INTE strunta i det när kallelsen kommer.

Kram!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

När jag var ute på min morgonrunda i dag så kände jag något nytt i kroppen. Jag hade energi igen! Jag kände mig piggare och kunde pressa på utan att känna mig svimfärdig,…

  17.30 ringer det på telefonen från ett dolt nummer. Jag blir skakig i kroppen, men samtidigt lättad. Hoppas det är läkaren! Jag ska äntligen få besked på mina provsvar. I tre månader har jag ätit…

Jag läser när Jonas Gardell skriver i Expressen om varför en teater inte kan vara fullsatt när Ullared kan vara fyllt till bristningsgränsen. Om kulturministrar ska avgå eller inte bryr jag mig…

Nu är vi i Göteborg efter några mysiga dagar i Varberg. Älskar hänga med tjejerna, vilka mysiga dagar vi haft. Det är inte så lätt att få till datum som passar alla,…