• 2015-02-18, 14:42
  • 65

Vänner, nu skulle jag vilja ber er om hjälp. Jag ser fler och fler bilder på mig som används enbart i reklamsyfte för att andra ska tjäna pengar. Med mitt utseende. Jag är RIKTIGT trött på detta då ingen utav dessa butiker ens frågat mig om dom får använda mina bilder. Det är bilder där jag visar upp olika kläder och bilderna är tagna rakt från min blogg. Inte ok.

För det första. Man får inte ta bilder utan att hänvisa till källan, man får heller inte använda bilder utan att fråga om man får ta dom från bloggen. Upphovsrätten.

För det andra. Det är olagligt att sprida bilder när inget avtal eller kontrakt har skrivits om dom ska användas i reklamsyfte och försäljning. Bilder man fotar äger den som fotar men sedan kan man alltså köpa bilder för att få rättigheter för att publicera. Ska sedan dessa användas som reklam för att tjäna pengar gäller något helt annat och då blir det olagligt.

Jag är så arg och besviken så jag går av på mitten snart. Jag ser mitt ansiktet överallt. Butiker lockar till sig köpare med bilder på mig. Inget om att dom är lånade eller fått eller vart dom kommer ifrån.

Det gäller flera märken och jag skulle nu vilja be er om hjälp. Ni som har koll på bloggar, facebook, instagram mm. Skulle ni kunna hojta till och skriva namnen/butikerna som använder bilder på mig i en kommentar?
Jag känner att jag vill ha ett stopp på detta nu!

TACK och kram

2015-02-18 Mitt liv , ,

Kommentarer

Ami Dalefur 6 år sen

Såg ditt bord och stolar på Blocket nyss. Vet ej hur jag ska skicka bild men ser ut som någon lånat din bild. Med vänlig hälsning, Ami

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Oj då, då hoppas jag ändå mitt bord och stolar finns kvar i morgon bitti när vi ska äta frukost. ;)

Linda.s 6 år sen

Varför är en del kommentarer borta?

Erika 6 år sen

Alltså ja blev helt stum när jag började läsa alla dessa kommentarerna, det är ju helt otroligt att vuxna människor kan bete sig såhär, mobbing kallas det… Stå på dig johanna

Terece Almering 6 år sen

Idag har jag fått en strid ström av sms och samtal från vänner som undrar vad som händer här inne.
Så nu i kväll gick jag in och har läst de flesta kommentarerna.
Oj vilka heta diskussioner det blivit och de har gått från huvudfokus användande av bilder till Love Forever som varumärke.
Märklig vändning med flera osanningar?!

Jag vill börja med att säga att jag är stolt över att Johanna varit ansiktet utåt för Love Forever i alla dessa år. Johanna har såvitt jag vet också varit stolt över att sammarbeta med Love Forever, annars hade hon såklart aldrig gjort det. Känns som ett påhopp på Johanna när vissa skriver nedlåtande om varumärket som hon faktiskt varit ansiktet utåt för.

Ni som har frågor och funderingar om Love Forever och Endless Hair får jättegärna maila mig direkt på [email protected] så lovar jag att svara er alla.

Svar på kommentaren:
Tina 6 år sen

Men Johanna ska du inte ställa upp för Terece och kommentera nåt så som Annica alltid gör för dig? Det är väl så riktiga vänner gör, eller? Men ni kanske inte är vänner längre… vad vet jag???

Annica 6 år sen

Snälla, jag ber er SLUTA SKRIV att Johanna är falsk och försöker lura mig och tjäna pengar på mig etc etc! Johanna har blivit en vän till mig! Vi har jättefin kontakt och hon har redan sen dag 1 sen jag blivit sjuk blivit en vän. Det var LÅNGT innan jag började skriva på bloggen! Det jag skriver är från mitt hjärta, då jag önskar att det hjälper lika drabbade! När jag fick min “dom” hade jag själv behövt höra och läsa om hopp! Jag vill INTE att det jag skriver ska bli ett “vapen” mot Johanna! Fina ni, sluta skriv så! Kram Annica

Svar på kommentaren:
LottaF71 6 år sen

Fina Annica!

Det gör ont i hjärtat när jag läser kommentarerna nedanför och de anklagar Johanna. Har man läst dina gästinlägg förstår man att hon definitivt inte tjänar några pengar på det.

JAG tycker man känner i alla inlägg både från dig och Johanna att det är varma ärliga inlägg! Ni verkar ha en super fin kontakt och det gläds man åt när man läser.

Det är så otroligt fint av dig att dela med dig!

Många styrkekramar!
(Jag läser allt men kommenterar inte alltid)!

Annica 6 år sen

Till LottaF71
Tack fina du❤️️❤️️❤️️ det värmer så att läsa! TACK
KRAM//Annica

Linda.S 6 år sen

Blir mörkrädd. WHAT?????

ramona 6 år sen

Väljer att inte kommentera vissa kommentarer här då jag inte tänker ge dom min uppmärksamhet. Men jag hoppas det fixar sig för dig Johanna <3 Kram kram

Nicke... 6 år sen

Hej… välkommen till världen… Trist att hela din blogg har blivit en försäljning/kommersiell blogg som du ska tjäna pengar på… Bloggen var mycket bättre för! Hoppas du inte tjänar pengar på att Annica skriver på din blogg! Och gör du det så hoppas jag du skänker pengarna till cancerfonden! Har man gett sig in i leken får man leken tåla! Kram från en som läst din blogg sen du började blogga!

Svar på kommentaren:
mimmi 6 år sen

Och Annica.. J är falsk.. önskar du inte föll i henes händer. Bloggen är ett forum för henne att tjäna pengar på klädee, cancer m.m !! skylla på andras fel utan att för en minut erkänna sina egna. Trist.

Linda 6 år sen

Mimmi jag har ett ord att säga dig.

SKÄMS.

Tina 6 år sen

Men Johanna och Terece (Love foreever) ligger väl inte i någon tvist. Eller har jag missat nåt?

Ann 6 år sen

Lizzie – Är inte detta ett påhopp på Terece.

Ann 6 år sen

Ärligt talat förstår jag inte resonemanget med att viljas synas ibland men inte alltid. Tror att man i dagens samhälle måste välja. Antingen bloggar man och instagramar man med risk för att detta kan hända eller så stänger man ner sina konton, så bara de närmaste kan se dem. När bloggen blir ett arbete/företag så får man nog räkna med detta. Jag personligen skulle aldrig låta mina barn ha öppna konton. Eftersom du medverkar i skvallertidningar också där bilder från bloggen figurerar så skulle man ju tycka att det nästan är värre att vara där än på en liten enskild blogg i någon småstad. Hela livet består av massa val man ska ta. Ibland fungerar tyvärr inte systemet som det ska och då är det nog bara att välja om man vill fortsätta eller lägga ner verksamheten. Fungerar nog inte om man ska gå och irritera sig hela tiden, för det är nog så här det kommer att se ut i framtiden.

LottaF71 6 år sen

Asså … ärligt talat! Skulle egentligen inte göra nån kommentar men jag blir så vansinnigt förbannad på de kommentarer som görs här så jag tappar hakan alltså!

Ge er för H**vete!

Läs någon annanstans om ni retar er så förbannat!

Hoppas det kommer till en lösning Johanna!
Kram från en trogen läsare <3

Annie 6 år sen

Uppenbarligen är “folk” trööööööga!!! Nästa gng Johanna, så får du utgå ifrån de tröga o skriva mer exakt, ex i detta fall så skulle du skrivit att du är upprörd över att dina privata bilder hamnar på fel ställen och att det då inte handlar om de bilder du stått som modell för, med annan fotograf. Var öööövertydlig så även de trögaste fattar. Vi andra insåg direkt vad du menade, men som det gamla talesättet : även fan läser bibeln ;) Hur man ens kan tro det är ok att en “selfie” i spegeln är samma som en modellbild?? Ha en bra dag!!!

Linda 6 år sen

Klart att dom vill ha bilder på dig Johanna. Det säljer.
Hoppas dom betalar bra för all reklam du gör.

Svar på kommentaren:
Katja 6 år sen

Säljer det? Det mesta går man bäl själv och provar i affärer utan att se catwalks? Vuxna människor…

Neta 6 år sen

Finns bilderna på internet så är det väl bara att använda dom. Bildgooglar ofta och inte står det alltid vem upphovsmannen är.
Så sluta lägg ut bilder på dig själv så slipper du också se dom.

Svar på kommentaren:
Jenny 6 år sen

Jisses, det var nog den mest korkade kommentaren någonsin! Du förutsätter alltså att om du inte hittar ett namn på något så är det alltså per automatik upp till dig att göra vad du vill med det? Då måste jag omgående ut och skriva mitt namn på min bil och märka upp alla mina ägodelar. Sluta hellre du att skriva så urbota dumma kommentarer så att vi andra, med någon form av förnuft, slipper läsa dem.

Birgitta 6 år sen

Mkt smart

Sara 6 år sen

Darling, som du brukar säga hehe.., det är jätte bra att du står på dig men ett andetag och steg tillbaka skulle behövas här.

Lena 6 år sen

Heja Johanna! Tycker du gör rätt som säger ifrån när det är dina PRIVATA bilder som jag uppfattade det handlade om i inlägget?
Sen alla ni som raljerar loss om att det inte är modellen som äger bilderna utan fotografen, ni trampar ju i egen fälla här! Det handlade om privata bilder från Johannas blogg och då är det väl hon som är fotografen? Och därtill som ni alla skriver, hon som äger dem?

Hanna 6 år sen

Nu jämförs äpplen och päron här.

Jag är själv fotograf och Johanna har helt rätt här. Alla bilder skyddas av upphovsrätt vare sig det är Johannas privat tagna bilder eller om det är bilder tagna i reklamsyfte för ett företag.

Det Johanna reagerar på, som jag förstår det, är att hennes egentagna bilder hamnat i händerna på butiker och andra som säljer klädmärket i fråga. Det är absolut inte tillåtet. Få av oss skulle väl vilja upptäcka att ett företag använder våra privata bilder från sociala medier i kommersiella syften?

Reklambilder sen är ju ett uppdrag utfört av en fotograf. Där säljer fotografen normalt användanderätten till beställaren under en viss period för att dessa ska kunna användas i marknadsföring. Det är ju givetvis OK och av inlägget att döma är det inte heller det Johanna opponerar sig emot.

Sen måste jag faktiskt reflektera med bestörtning hur en del kommentarer formuleras här. Jag hamnade här på bloggen av en slump – vuxna människor som mobbar och hackar på varandra som djur. Kom igen, det är 2015 nu, häxprocesserna la vi väl bakom oss för länge sen?

Svar på kommentaren:
Estelle 6 år sen

Börja med att läsa reglerna på Face-book t.ex.

Estelle 6 år sen

Tyvärr är du helt okunnig. Uppdragsgivaren äger bilderna – inte den så kallade modellen – om inget annat avtal finns.

Läs på – och läs om och kom med ny info om du hittar. Vi har att göra med en extremt aggressiv person här så…mjölkvantar på…

Sara T 6 år sen

Mycket bra skrivet!! Vuxenmobbning av värsta sorten. Man skäms.

Ulrica 6 år sen

Håller med dig Hanna! Pinsamt att vuxna människor skriver
Som dom gör! Avundsjuka?

Hanna 6 år sen

Estelle, tack för upplysningen om att du är en extremt aggresiv person. Det märks om inte annat i dina formuleringar. Vad en mjölkvante är har jag inte en aning om men om det är vad som behövs för att föra en diskussion med dig så kanske du kan upplysa mig om var jag kan skaffa mig ett par?

Jag förstår att du är en lekman i ämnet efersom du inte ser den riktiga problematiken här. Vad Johanna åsyftar är privata bilder hon själv tagit med sin kamera. Inte reklambilder för ett klädmärke. Att hon sedan har kläder av samma märke på de privata bilderna är inte relevant. Känd som okänd; upphovsrätten till dina egentagna bilder är alltid din egen. Den som olovligen använder någons upphovsrättsskyddade verk kan enligt lag dömas till såväl skadestånd som föreläggande att sluta använda verket.

För att göra det enkelt för dig så föreställer vi oss att DU Estelle, liksom Johanna är en populär person som många ser upp till. Om du då i ett privat sammanhang tar en bild på dig själv där du bär, låt säga ett par jeans, av ett speciellt märke – först och främst så äger du upphovsrätten till den bilden, det är DU som tagit den. Ponera sedan på att en webshop, utan att ha kollat med dig, använder just den bilden för att sälja jeans av det märket – då skulle du förmodligen känna dig ganska kränkt för att inte tala om irriterad för att de brustit mot DIN upphovsrätt? Ställer du däremot upp på en reklambild för att sälja just dessa jeans – ja då har du inte mycket att säga till om men det är å andra sidan inte det vi disukterar här; här är ju frågan PRIVATA bilder.

Precis som jag skrev i mitt tidigare inlägg kan äganderätt och rätten att använda bilderna ligga hos en uppdragsgivare; detta har dock inget med upphovsrätten att göra – där behöver du sätta dig in lite bättre i terminologin. Jag skulle faktiskt väldigt gärna vilja att du upplyser mig (och eventuellt andra intresserade) om i vilket/vilka lagrum det stipuleras annat. Att kasta in Facebooks regelverk är i denna diskussion totalt ointressant; en upphovsrätt är alltid en upphovsrätt. I detta fall handlar det dessutom inte om Facebookbilder utan om privata bilder olovligen stulna från Johannas blogg. Bara för att något finns tillgängligt online är det inte fritt att använda och mångfaldiga vare sig det gäller foton, musik, film eller andra verk. För en redaktionell bild i en tidning utgår till exempel alltid ett arvode direkt till fotografen eller dennes bildbyrå, för bilder som används i reklam tenderar dessutom arvodet generellt vara något högre. Tänk på att tala i sanningar kan föra dig ut på djupt vatten – speciellt när du inte har på fötterna. Jag kanske glömde att nämna att jag jämte mitt arbete som fotograf även jobbar med upphovsrättsliga frågor.

Vill du lära dig mer om lagen om upphovsrätt rekommenderar jag Svensk Författningssamling, spännande läsning och kanske lär du dig ett och annat!

Vänligen,

Hanna

Anna.S 6 år sen

Tyckte väl det var du som var med på en webbshop, det var en bild från din blogg eftersom du stod i vardagsrummet tror jag.

Jennie 6 år sen

Hej Emma,
butik Nantucket får lov att använda Love forevers foton (och det är de bilderna vi använder), som så många andra märken vi jobbar med. Vi skulle däremot aldrig ta bilder från varken Johannas eller någon annans blogg utan att få ett OK.

Stina 6 år sen

Jag förstår precis vad Johanna menar, upphovsrätten måste följas även om man varit med i Tv ;)

Ida 6 år sen

Pinsamt Johanna! Pinsamt! Är du “modell” så är det ju inte dina bilder. Herregud!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Exakt vad menar du med pinsamt? Mina bilder från min blogg är just MINA bilder. Är det pressbilder är det helt annat, är det lånade bilder från en privatperson så frågar man innan eller också skriver vart källan kommer från.

Camilla 6 år sen

Men Johanna …. Alla bilder du lagt upp på Facebook då. Du vet väl vad som gäller där?! Jo att facebook har rätt att använda bilderna hur och när dom vill. Är du så rädd om upphovsrätt och integritet ska du nog lägga ner allt vad FB heter. Där har man inga rättigheter.

Annica 6 år sen

Vet inte varför du är arg,du ill ju synas? Tyvärr får du nog leva med det då du valde att bli lite känd. Men ditt språk och dina uttryck är inte ok. Lite Farsta glitter över det hela.

Annica 6 år sen

Håller med… Nej nu ska jag också sluta läsa bloggen

Ann-sofie 6 år sen

Har sett flera bilder på dig i olika webbshops och bilder med Love forever tror jag fast i din hemmiljö.
Tar dom bilderna från din blogg?

Katarina 6 år sen

Ja, det gäller ju att ta reda på fakta först innan man skriver och anklagar.

lis 6 år sen

Jag tror att du inte kan skilja på sak och sak! Johanna det du skriver är fel.

Babsan 6 år sen

Jag är här igen, jag såg en bild för ganska längesedan på dig i en vit kostym. Har aldrig sett dig snyggare än i den. Hoppas du använder den för den var såååå snygg.Skulle gärna se den bilden igen.

Babsan 6 år sen

Men du vill väl synas som medverkat i flera Tv program, men detta är ju en annan sak.
Inget illa menat med det.Att folk vill ha samma kläder som en viss person tycker jag är märkligt,,, sån är jag. Såg just i Aftonbladet att de skriver om var Laila Bagge ska bo, bild tagen från bloggen….är det ok jag vet inte? Lycka till.

anne 6 år sen

Det är företaget som tagit bilden som har upphovsrätt. Det vet nog Johanna när hon modell. Så jag tror att det har blivit lite missförstånd.

Svar på kommentaren:
Birgitta 6 år sen

Är hon modell????

malin 6 år sen

hej. Jag beställde hem byxdressen på bilden, fick den idag, jättefin! Men blir besviken, varför man inte kan vara med i tävlingarna i din blogg, om man inte har facebook, jag har inte det, men vill gärna vara med i dina tävlingar.. Hur gör jag då.. Älskar din blogg, bästa inspirationen på allt. Med vänlig hälsning, Malin

Marie 6 år sen

Har sett dig på många sidor ska jag säga. Både på facebook o på webbshopar. Är lite shopaholic när det gäller kläder, mode, hår o.s.v…lovar jag ska hojta till nästa gång… Har trott att du godkänt detta. Trist när de utnyttjar det på felaktigt sätt. Jag tipsar dig gärna. Kram

Linda 6 år sen

Alla bloggare som används vid era visningar på formex för Love Forever är ju ett smart drag. Får ni ens betalt?

Anna 6 år sen

Hej !
Bilder som är från Love forever måste väl ändå butiker få lägga ut.
Nu får många butiker dåligt rykte när du skriver så här, självklart får man ju inte ta privata bilder ifrån dig . Men bilder som är tagna i reklamsyfte, ligger på försäljning kan ju användas. Kan du inte förklara skillnaden, så slipper många butiker få detta rykte om att dess Snor bilder …

Med vänlig hälsning

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Nej det är förstås inte meningen men idag tröttnade jag totalt när jag ser min bilder från bloggen i min hemmiljö på nätet- enbart för att tjäna pengar. Man får inte ta, man får däremot fråga om man får använda dom eller också hänvisa till källan. Inget konstigt med det heller.

Butiker borde tydligt skriva vart bilden kommer från. Pressbild? Privat bild eller lånad bild från mm mm.

kram Johanna

Camilla 6 år sen

Tycker hela du är pinsam, verkar inte som om du slutför så mycket. Webbsidan med endless hair skrevs det så mycket om likadant med din halvfärdiga utbildning t PT. Att gnälla på några bilder, ja jisses

gunnis 6 år sen

Om de tar bilden från din blogg, då måste det ju vara helt fel. Men om de (butiken) hämtar den från tex Love Forevers hemsida, och säljer deras kläder, och du är med på en bild därifrån då kan det väl inte vara fel??
Rätta mig gärna om jag har fattat fel.

maria 6 år sen

Men vi h ju fullt upp m våra liv d där skulle j aldrig s
bloggare tycka angår mina läsare. O litet för mycket
ang cellprov varende vuxen kvinna vet hur viktigt
det är. Som sagt roligt läsa bloggen men våra egna
liv finns ju med stress o att få allt o gå ihop mvh maria.

Mallan 6 år sen

Ingår inte detta lite i ditt jobb att synas, har fått den bilden av dej att du gärna vill synas, är väl tanken att ha en blogg-synas och höras.
Hade det vart privata bilder av dina barn etc så hade jag förstått din frustration. Men ska givetvis hålla utkik

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Handlar inte riktigt om det om du läser min text en gång till.
Butiker tar mina privata bilder för att visa-
Titta Johanna har dessa kläder –
Kom o köp!

Bilder som visas upp i syfte reklam är olagligt om man inte har ett kontrakt och upphovslagen.
Så detta handlar om att många butiker använder mig för att tjäna pengar.

Jag tycker det är illa.
kram Johanna

mallan 6 år sen

Hej igen:), läste inte tillräckligt noga, trodde det var pressbilder ect. Så jag vill bara be om ursäkt och stå på dej<3

Ulle 6 år sen

Så tråkigt att de gör så och inte kan respektera….Sätt en logga på bilderna så tror jag inte de är så intresserade av dem

Mia 6 år sen

Sätt en stor copyright rakt över bilderna du lägger upp…

Karriärkvinna & mamma 6 år sen

Vad tråkigt när det blir sådär. Hoppas att du får lite grepp om det så att du själv kan välja vart du vill synas i framtiden. Lycka till!

Agneta 6 år sen

Du syns ju i varenda webbshop i Love Forever kläder!
Har du fått ersättning för dom bilderna för dom finns överallt.

Annelie 6 år sen

Det är kanske inte vårt jobb att leka polis? Jag läser många bloggar OCH du dyker upp lite överallt:) och andra bloggare också! Då får du nog göra något åt det själv. Jag läser bloggar och tar det perfekta livet en del bloggare lägger opp med en nypa salt. Jag störs inte av att du och andra bloggare dyker upp på fel sida. Ha en bra dag.

Anna 6 år sen

På Dessa sidor har jag sett bilderna av dig:
My Ztyle.se
shop.nantucket.se

Pernilla 6 år sen

Två små gummor, Clarks.nu, presentnet.se

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

I fredags hämtade jag min nya Lexus på Lexus Jönköping! Wow vilken känsla det var! Jag var pirrig som ett barn på julafton, en fredag dessutom och champagnens dag. Kunde ju inte…