• 2015-05-11, 18:04
  • 15

När jag skrev in chokladbollens dag hamnade jag på Negerbollens dag. What? Jag trodde inte det fanns kvar längre. I alla fall. Dom här små godbitarna finns i många varianter. Jag har gjort en del och ni hittar dom under receptfliken i menyn på bloggen. Efter jobbet idag svängde jag snabbt ihop ett gäng för att testa ett nytt recept jag fick av min kund och bloggläsare Carina. Tusen tack! Jag säger bara WOW vad goda dom blev.

Nötter, dadlar, kakao, kaffe och jordnötssmör. Lite annorlunda och helt fantastiska. Räcker med 1-2 och bra energi tex efter ett pass eller precis innan. Ha med dig ett par till jobbet som mellanmål. Just det där med “nyttigt godis” tror jag dock ibland man kanske lätt “överäter” nämligen. Visst, det är frukt men är man känslig för fruktsocker ska man inte äta för mycket. Jag tar 1-2 sedan bra. Äter du kanske alla 15 på en gång, då ska du inte göra dom alls. Självklart betydligt bättre än ett par snickers med vitt socker i.

Eller varför inte göra dessa som tex lördagsgodis? Mina tjejer gillar dom här nyttigare varianterna på bars, kokosbollar, bounty mm. Då undviker man dessutom vitt socker. Har du dålig mage- Stryp sockret direkt. Pang bort bara.

Jag har slutat helt med godis och efter 3 månaders uppehåll, inte en enda dag som jag har ont  magen. Allt är borta.

Vill ni ha receptet på dessa?

IMG_0844

Chokladbollar med jordnötssmör: 

10 urkärnade dadlar. Jag köper krav i lösvikt.

250 gram mandlar

0,75 dl kakao (jag tog 0,5) Köp någon krav, smakar mycket bättre.

3-4 msk jordnötssmör

4 msk kaffe

Mixa ihop allt och rulla i kokos, låt stå i kylskåp.

Jag älskar dom! Tycker om att det är mörkare smak eftersom det är mer kakao och jordnötssmaken… mums!

IMG_0845

Trötta i morse var vi allt, men nu är vi i gång. Skönt med kortvecka! Jag ska snöra på mig jogggingskorna och ta mig en kvällsrunda i solen. Skönt att få frisk luft och röra på sig i lagom tempo efter helgen. Ska visa alla bilder från Vårbalen och vi har en vinnare från Jsquadtävlingen i kväll.

Hej så länge!

ps. Några av er frågar om dadlar, om man inte gillar dadlar tex vad man kan söta med. Just dadlar är så bra för att det dels “fyller ut” bra och det blir en slags kolasmak. Köp dom i lösvikt. Gärna krav. Det går inte jämföra dom andra. Blir något dyrare men jag tycker det är värt att betala mer för bättre råvaror. Ni kommer inte ens känna att det är dadlar. Lovar. Det är ett bra sötningsmedel. En del tar banan som sötning, för min del kan jag inte ens känna lukten så det går inte.

Lycka till! Våga testa.

2015-05-11 Recept

Kommentarer

Stephanie 5 år sen

Jag provade dessa utan kaffe men hade i lite mer jordnötssmör ist och var jättegoda ändå. Tack så mycket för inspiration!

Margareta 6 år sen

Hej. Tänkte göra dessa men undrar om det ska vara så mycket som 250gram mandlar i Gillar nya recept. Tack för att delar med dig. Sköt om dig Margareta

Annika 6 år sen

För dem som inte gillar dadlar, söta med steviadroppar finns massa olika smaker som choklad, kokos, hasselnöt m.m. m.m.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Helt sant, men dadlarna är “själva smeten”. Det är dom som fyller ut kan man säga. Man man får göra dubbel sats helt enkelt om man vill få bort dadlarna och bara ha nötter och kakao.

kram Johanna

Isa 6 år sen

Hej Johanna
Jag har sett dig på TV flera gånger idag, tycker du är så cool i filmen. Är den där fönstertvättaren från Nilfisk så bra som det verkar?
Kram Isa

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 6 år sen

Haha, tack! Vet du, den är grym! Vet du, det är plötsligt roligt att tvätta fönster.

kram!

Linda 6 år sen

Jag älskar godis all godis:) men ok jag skall prova detta som litet mellanmål innan träning. Fridens liljor/ Linda

Agneta 6 år sen

Tack för recept! Ser goda ut!

Melina 6 år sen

Åh så gott måste testa i helgen. Brukar testa alla dina nyttiga recept. Älskar dem!! Kom med fler!!;) Du är en inspiration på många sätt. Tack! Och Karina: jag gillar inte dadlar så mkt heller, men i nyttiga bars passar de super. Känns i princip bara sött inte mkt dadelsmak. I jordnötsbarsen Johanna tipsat tidigare om smakar dessutom dadlarna lite kolaaktigt pga att de mixas länge. Testa!

Karina 6 år sen

Måste man ha dadlar i jordnötsbollarna, tycker inte att dadlar är så gott? Annars låter det ju underbart gott :-)

Svar på kommentaren:
Melina 6 år sen

Kolla inlägget från mig (Melina)

TS 6 år sen

Hej duktiga…. ååååå så goda bollarna ser ut ska prova dem sen. Vi äter inte heller godis, socker är rena giftet om man har en dum mage. Visst jag kan klämma några polly sen så……
Ha en skön kväll
Kram

Sara 6 år sen

Heja dig på cykeln igår!! Grymt jobbat :-)
Tack för det nya receptet! Jag har varit godis fri i snart 2 månader nu. Är inte ens sugen längre. Min mage är dessutom bättre, precis som dig. Tack för din positiva anda och inspiration johanna!!

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Relaterade inlägg

Finns det något godare än nygjorda chokladbollar? Kommer på mig ibland att säga N-bollar men det är ju totalt förbjudet. Men när det är sen gammalt är det svårt ibland. Men gud…

Jag älskar parfymer! Kryddigt, sensuellt, myskigt, pudrigt, orientaliskt. Älskaaaar dessa dofter. Jag tycker så mycket om mina parfymer så jag kan spraya på mig om jag ska städa för att känna favoritdoften…