• 2015-07-01, 19:17
  • 55

Jag är fast. Har blivit beroende av nässpray. Igen. Häromkvällen när den var slut fick jag nästan panik, jag fick verkligen inte luft och sprang runt som en galning  för att leta efter någon gammal kanske som låg kvar i någon väska. Hittade en till slut, sedan kunde jag andas igen.

Så fort jag lägger mig är det som om allt bara slutar fungera, jag MÅSTE ha min nässpray. Fattar inte att det ska vara så svårt att bli av med detta. Blir jag minsta förkyld kommer det igen även fast jag slutar med den ett tag. Sedan fast igen. Nu går jag inte en meter utan nässpray med mig. Blir helt lugn, som värsta knarkaren när jag sprayar. 

Vad gör man? Kommer mina bihålor vara sönderknarkade av Otrivin när jag är gammal? Hur gör ni? Antar vi är många som är beroende.

IMG_4192

Sista kunden klar, vilken värme vi har. Hoppas ni njuter i solen!

Kram

Uppdaterar efter läst era kloka svar. Tack! Nazonex har jag haft mycket. Hjälper verkligen inte, så den går inte den här envisa nästäppan på. Hypokondriker som jag är och livrädd för sjukhus vill jag inte att det ska hända något. Spola bihålorna har jag gjort en gång och det var en näradöden upplevelse.

Eller förresten, kan det vara så här, att hjärnan också blivit beroende? Det är liksom en skön grej att ha sin lilla spray. Är ju varken beroende av cigaretter, godis eller snus men kanske detta är min last? Dålig last dock.

 

Kommentarer

Anneli 4 år sen

Åh vad jag känner igen mig där…..paniken man får när man lägger sig, springer runt som en galning för att hitta ett undangömt någonstans . Vissa nätter har jag tom tassat ner i köket för att med kniv sköra sönder ett spray där jag inte fått ut det sista.
Jag har använt nässpray DAGLIGEN i 24 år, inte en dag utan…..men i februari i år bestämde jag mig för att sluta.
Jag slutade tvärt , använde inget istället.
Det var ca två veckors mardrömsnätter där jag typ satt och sov, efter ca två veckor vet jag känslan när jag vaknade första gången utan att vara helt igentäppt, efter det gick det sakta men säkert bättre och nu har jag varit utan i ett halvår. Är dock rädd att jag ska bli förkyld och åka dit igen.
Fortfarande ibland känner jag mig lite täppt, antar det tar ridbar “svullna av” efter 24 års beroende .
Kram på dig och lycka till

Vera 4 år sen

Är nässpraysberoende sen 11 år. Testat det mesta. Det ända som funka är ett nytt läkemedel som heter Dymista. Behöver nu bara spraya näsan ca 1-2 ggr per månad med detta. Underbart!!

Cecilia 4 år sen

Jag blir också alltid beroende när jag tar nässpray men blir alltid av med beroendet om jag först parallellt med nässprayen även använder Rhinocort aqua. Sedan slutar jag med förkylningsnässprayen och fortsätter med Rhinocort aqua ytterligare några dagar till. Efter några dagar är beroendet borta!

Catrine 4 år sen

Jag har varit nässpraysberoende i drygt tjugo år! Jag törs knappt tänka på alla pengar jag lagt på Otrivin nässpray och paniken som kommit då jag bara haft en liten ” puff” kvar i nån flaska. Det började med graviditetstäppa och sedan var jag fast i ett beroende i över tjugo år! På den tiden var apoteken stängda på sön så jag fick dessutom planera mina inköp av nässpray. I dag är jag helt fri från allt vad Otrivin heter och det är en sån otrolig befrielse! Jag gjorde som flera av er skrivit,jag trappade ner med barnspray och samtidigt använder jag renässans koksaltlösning. Jag sköljer också näsan med näskanna och salt som jag köpte på yogakurs. Det var inte alls så läskigt som jag först trodde! Börja på höstkanten ifall du är pollenallergisk som jag är. Detta och förra säsongen är de första åren som jag klarat mig enbart på renässans och det är heelt ljuvligt. Jag ångrar att jag inte testade för många år sen för den där känslan när man ska försöka sova och är helt igentäppt är hemsk! Lycka till alla nässpraysberoende!! Det finns en väg ut!

Svar på kommentaren:
Caroline 4 år sen

Oj – 20 år?? Har varit beroende i över 10 år… ser ärligt inte hur det ska kunna gå att sluta… har oxå den där Rennässans men tycker inte den hjälper. Näskannan tyckte jag bara gjorde det värre… kanske bara är en övergående fas. Jobbigt är det iaf. Tänk när mina nässprayer tog slut på semestern…. förstå paniken som uppstod när man inte visste var nåt apotek var samt att sambon trodde jag slutat… :O OMG. Starkt jobbat av dig iaf!!!

Angelica 4 år sen

Hej!
Jag var beroende av nässpray i åtta år innan jag lyckades sluta. Jag får fortfarande panik när jag inte kan andas genom näsan och måste alltid ha spray hemma men det är sällan jag använder det längre (förutom när jag är förkyld men jag har lärt mig känna när jag inte längre är täpp från förkylningen och när jag är täppt pga sprayen).
Jag lyckades sluta genom att först börja med Nasin 0,5 mg/dos (hälften så stark) och sedan Nasin för barn 0,25 mg. Körde även på kortisonspray (Rhinocort aqua) i tre månader. Flyttade sedan till Australien i två år och där var luftfuktigheten hög så det gjorde susen för snoken.
Lycka till, det går att bli fri!!!

Susanne 4 år sen

Hej! Har också varit beroende an nässpray för några år sedan. Slutade dock sedan jag fick veta att det var nässprayen jag blev täppt av. Kallas tydligen för medicinsk täppa. Var jobbigt att sluta men när jag efter några veckor blev bra så vilken underbar känsla!

Caroline 4 år sen

Hej!
Jag kan förklara detta med nässpray lite kort.
Orsaken till att du känner ett “måste” efter sprayen och känner dig täppt utan ÄR pga nässprayer har den funktionen. Man sväller. Så därför är det väldigt svårt att ta sig ur den fula ovanan.. Man blir “fast”. Därför jag inte använder nässpray. Om jag inte är JÄTTEtäppt vid förkylning och försöker sova.

Sluta med nässprayen och stå ut med det täppta , så ska du se att det släpper allt eftersom.

Kram

Sara 4 år sen

Hej Johanna
Vart ifrån är din fina klänning? :)

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

åh den är gammal tyvärr, tre år minst och är köpt på Clarks.nu
Men älskar den! Skön, sval och enkel men ändå snygg..

Hoppas du kan hitta någon liknande! kram

Sussie 4 år sen

Så många som skrivit o tipsat. Bra då behöver inte jag göra det….. ;-)
Jag skulle vilja att DU tipsade på lite pick nick, stranden mat, båt mat, utflykts mat, kalla vad du vill =) Nu när ÄNTLIGEN sommaren kommit så har man lite ide’ torka eller det ska gå fort och man inte har hjärnan med sig, hihhihi
Jag tror att du kan göra ett blogg inlägg om det, samt stranden träning ;-)

Lycka till med nässprayen!!
Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Tack!! Kul :))

Det kommer! Även strandeträning ;)

kram och tack!

Caroline 4 år sen

Exakt det du beskriver – är SÅ jag. Kände mig träffad direkt! Det är så sjukt att man gör så här mot sig själv. Jag VET hur skadligt det egentligen är men så resonerar man som så att “det är ju en så liten puff, det kan ju inte göra nån direkt skada…” och så puffar man och – kan andas igen. Jag använder btw också Otrivin 1 mg/ml. Började med Nasoferm men den slutade hjälpa. Och Nasonex är så katastrofalt dålig så det är inte lönt. Provade med den där Aloe Vera (minns ej namnet) men den tog inte heller bort det täppta så jag återgick till Otrivinen. Och döm om min glädje när jag upptäckte att apote.se hade den – mycket billigare haha. Ja jisses så dum man är egentligen… Vi får väl ta och sluta nu då helt enkelt. KRAM

Annika 4 år sen

Känner så väl igen det där. Jag hittar fortfarande nässpray lite överallt i väskor och jackor. Vågar knappt använda nässpray alls längre för då trillar jag dit igen direkt. Jag fick Nasonex, men det tog flera veckor innan det fick effekt och jag fick kombinera med nässpray i början och efter ett bra tag kunde jag fasa ut nässprayen helt. Lycka till!

Petra 4 år sen

Hej. Jag är nog inte lika beroende som du… Men i samband med förkylning så kan jag ha svårt att sluta när den är över. Men jag har börjat att spraya i endast en näsborre i taget, så varierar jag… och sen tar jag endast när jag skall sova och försöker härda ut på dagarna. Det har funkat ganska bra, det är lite tufft dom första nätterna när man slutar men det blir bra efter nån dag:-)! Jag till skillnad mot dig kämpar mot sockret istället… Det är såååå jobbigt då det är så gott med goa grejer:-)… Men skam den som ger sig!
Lycka till och hoppas du får en fin sommar!!

Mona 4 år sen

Känner igen mig… för att antal år sedan, fick någon kortison spray sen som jag inte fick använda när jag blev gravid, blev nog min räddning men är livrädd när jag blir förkyld tar nässpray men får ta någon skitnatt för att inte fastna i detta igen, men jag rekommenderar också Sinova som någon nämnde tidigare.

Håller tummarna för dig!

Hanna 4 år sen

Hej! Jag tycker du ska testa physiomer! Finns på Apoteket! Innehållet havssalt som ska lindra den täppta slemhinnan också. Testa det och framförallt- ge dig inte! Är ju som abstinens för näsan så om du hållit upp ett tag kommer det att få över! Lycka till!

Elisabeth 4 år sen

Hej Johanna,tkr du ska boka en tid hos din husläkare så att du kan gå till botten med din nästäppa.
Har haft samma besvär vilket vidade sig vara såkallad förkylningsallergi som gör att det blir svullet i bihålor o näsan osv.
Då fick jag en kortisonspray som ska användas vid behov max två ggr om dagen vilket fungerar jättebra och jag är inte alls lika ofta täppt.
Annars finns receptfria tabletter på apoteket “Sinova” ( tror de heter så) som är avsvällande och är ngt naturläkemedel om jag minns rätt. Men som sagt,kontakta din husläkare så får du rätt hjälp.
Lycka till,kram Elisabeth

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Tack! Gillar naturläkermedel så det ska jag kolla upp!!
Kram Johanna

Anette Söderlund 4 år sen

hej!
Du var en gång beroende av socker och när nu det är borta har du lagt över det beroendet bl.a på nässpray. Du är antagligen en beroendemänniska och då flyttar man över beroende på något annat. Du förstör ju dina slemhinnor i näsan och kommer få kroniska besvär om du inte verkligen försöker få bort det. Gå till läkaren..kanske kan du börja trappa ner..med hjälp. Ditt beroende av träning är hälsosamt men inte detta med nässpray.
Har du kunnat sluta med det vita sockret så fixar du detta också.
Lycka till

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Hej Anette!

Nej, jag tror inte jag behöver gå till läkaren. Tycker många springer dit i onödan, jag tror mer på att snabbt bara lägga av.
Jag använde tyvärr nässprayen lika mycket som när jag åt godis, även när jag inte åt godis när barnen var mindre så det har inget samband.Jag tror helt enkelt kroppen inte tycker “detta är så farligt” och “vill ha kvar det” som dom flesta skriver här inne. ;)

kram Johanna

carina H 4 år sen

Har varit lite beroende själv på nässprej, men det går bättre och bättre att lägga av med det, men håller med fullo, känns som nån konstig drog man måste spraya in, önskar dig lycka till med att sluta spraya, det går men tar en jädrans tid.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Visst är det sjukt!! :)

Jeanette 4 år sen

Ett väldigt ovetenskapligt tips: ligg lågt med kolhydrater. Jag har själv haft stora problem med luftrör och bihålor hela livet och i perioder knarkat Nezeril in absurdum. Efter att ha lagt om kosten till LCHF kom jag på att jag inte sprayat näsan på över ett halvår. Inte ens varit lite sugen! Som sagt, jag har inga som helst vetenskapliga bevis eller teorier på hur det funkar. Förutom jag själv. Men nu fyra år senre på mer liberal lågkolhydratkost håller trenden i sig och jag är helt fri. Törs aldrig sluta!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Tack för tips Jeanette fast jag äter knappt kolhydrater. Inte något på veckorna alls. Jag tror inte egentligen det har ett samband utan mer att man blir faktiskt beroende av nässpray när man använder det för mycket. Men man är alla olika och tycker man ska pröva sig fram. Roligt att du hittat en sund och naturlig kosthållning!! Visst mår man bra?!

kram Johanna

Helene 4 år sen

Jag drabbades av “graviditetstäppa” under båda mina graviditeter. Missbrukade nässpray i ca nio månader båda gångerna (sprayade ca fyra gånger per dag). Slutade med att sprayen frätte hål i nässkiljeväggen. Har inte använt nässpray nu på sex år.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Oj oj! Ja herregud när jag var gravid ska vi inte tala om…… Det var ingen lek haha!

Skönt du är av med det nu!

Carolina Bohman 4 år sen

Var inte beroende av nässpray men behövde det konstant för jag var alltid tät. Har också spolat näsan hos läkaren. Riktig nära-döden-upplevelse för det gick inte hål som det skulle utan han tryckte allt han kunde och blodet forsade och jag nästan svimmade. Efter det kör jag endast med Renässans koksaltlösning när jag känner att jag håller på att bli förkyld. Funkar kanon då det sköljer genom näsan. Man kan använda i princip hur mycket som helst utan att det är farligt. Så testa det, kram!

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Oh shit! Stackars dig! Ja den upplevelsen är inte kul….

Ska testa ;)

kram!

Hanna 4 år sen

Jag har tagit nässpray varenda dag i 24 år! Kan inte sluta. Sökt hjälp så många gånger, men läkarna säger att det inte är farligt iallafall. Rökning är värre tex.
Skönt nu att man kan köpa nässpray på mataffären. Undrar om jag nånsin kommer sluta?

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Ja herregud rökning är ju något man bara inte ska hålla på med, det vet vi ju. Men ett oerhört jobbigt beroende för många.
Exakt, visst är det skönt att man kan köpa nässpray precis överallt nu. MEN SKIT för oss egentligen ;)

Pia 4 år sen

Är oxå beroende sedan många år till och från. När jag väl har trappat ner och lyckats sluta kan jag ändå längta efter det. Får väl en kick av det,jag vet att det låter sjukt. Just nu har jag haft en lång period men ska prova några av alla tips ! Hoppas du får en bra sommar och skriv gärna och berätta om du hittat något bra sätt som hjälper. Kram

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Jag tror också det är så. Lite som en kick. AV nässpray??!! ;)
Det går ofta i perioder, är man minsta lilla snorig eller förkyld. Ja då kommer det. Sedan kan det klinga av och då glömmer man plötsligt av det.

Vi får försöka bli av med skiten helt enkelt!

Ha en fin sommar du också.

Kram!

Lena 4 år sen

Googla på “nosebuddy”. Jag har helt slutat med nässpray, även när jag är förkyld. Mått följer med och man tar ett mått med koksalt och sedan ljummet vatten. Sköljer näsborrarna. Ibland kan det kännas lite äckligt om man får vattnet i munnen, men med lite träning så lär man sig hur man ska stå.

Svar på kommentaren:
Johanna Toftby 4 år sen

Måste nog våga testa det …….. :)

Lena 4 år sen

Kan inte va utan min Noseboddy (ha ha). Den följer med mig om jag ska sova borta. Lite stor dock att ha i väskan :)

Jessica 4 år sen

Hej!
Har genom min utbildning fått lära mig, använd Nasonex men max. 3 mån. och däremellan nässköljningar eller nässpray med koksaltlösning, för att bryta den onda cirkeln!/ Jessica

Sara 4 år sen

Jag har också varit beroende av nässpray. Prova Xylometazolin Apofri för barn, den lyckades jag med till slut. Fasade ut med att bara ta på kvällen. Lycka till, kram.

Ylva 4 år sen

Jag har också lätt för att fastna i nässpraysträsket , det är så jobbigt att vara beroende man får verkligen panik när sprayen är slut . Jag åkte runt på olika apotek och bunkrade så det aldrig skulle ta slut ( helt sjukt ) :) Tills jag kom på , att sluta med en näsborre i taget :) Det funkar för mig . Men som du säger : det kanske är din lilla last , och det är väl inte så farligt . Lycka till :)

Anna 4 år sen

Jag var beroende i 10 år men nu har jag varit utan nässpray i ca 4 år. Fick hjälp av min doktor att sluta. Jag fick rinexin utskrivet och det är det jag tar nu också om jag blir förkyld

Lorlls 4 år sen

Min son har också blivit det. Men hos läkarn fick han nån spray som gör att svullnaden ska gå ner för att det ska bli normal. Men det blir som en avväjning och kan bli tuff. Men det gick till slut… Men när han blir förkyld så är det lätt att hamna där igen!

Petra 4 år sen

Köp rännessans nässpray! Lika dan flaska ( för känslans skull) men innehåller bara koksalt!

Anna 4 år sen

Blir beroende emellanåt när jag använt nässpray när jag varit förkyld. Mitt tips är att fasa ut med svagare nässpray, barnnässpray, spraya flera gånger i början om det behövs och minska allt eftersom….lycka till!

Nathalie 4 år sen

Jag var beroende i flera år!! Kunde inte sluta och fick panik om nässprayen höll på att ta slut. Jag sprang runt på olika apotek och handlade på mig för jag var livrädd att jag skulle bli nekad att köpa. Tror jag höll på i 2-3 år tills jag en dag badade ångbastu och svullnaden släppte nästan helt! Lovade då mig själv att aldrig mer använda skiten och lyckades hålla mig i måååånga år, men gissa vem som råkade bli fast igen för några månader sen?! Suck… Nu sitter jag återigen här med ett jäkla beroende.. Hatar det!! Det är nästan så att jag får en kick varje gång jag sprutar in skiten i näsan. Jag blir liksom lugn i hela kroppen och känner mig tillfreds. Sjukt!

Ulrika Belbo 4 år sen

använd inte nässpray!! Slemhinnorna svullnar av de receptfria medlen du sprutar in. Jag är kroniskt täppt, och har alltid nästäppa och pratar nasalt. Måste leva med nasonex och nässköljare för alltid. Att spola näsan hjälper! Inte värre än att simma under vattnet, man lär sig. Och nasonexen är super. Gå till en önh läkare, det är det värt. Lycka till!

Diana (La Madre) 4 år sen

Jag var beroende i flera ÅR!!! Jag har alltid haft lätt att bli beroende av nässpray. När jag var tonåring/ungdom så kunde jag fastna i 3 månader.
Sen vart jag äldre, fastnade i 6 månader. S
en vart jag pollenallergisk i följd vart jag gravid också, resultatet? Beroende och fast i över 2-3 år!!!

Hade lite nässblod, blodskorpor och så men inget mer. För att bli av med det så fick jag tabletter Rinexin som är avsvällande och kombinerade det med kortison nässpray men tog ändå min vanliga nässpray. Efter någon dag eller så, så kunde jag plötsligt sluta att ens tänka mig för. Kunde andas hela tiden. Och nu vågar jag inte ens börja när jag är förkyld.
Använder alltid barnen nässpray. :D Inbillar mig att den är svagare och jag inte kan fastna lika lätt. :D

Gå till läkaren be om Rinexin som verkar avsvällande på nässlemhinnan, och nässpray med kortison. Kortvarigt.

Lycka till vackra!

Anna 4 år sen

Jag har oxå fått Nasonex på recept fr läkare efter “diskussion” om mitt beroende. Numera när jag trillar dit avgiftar jag en näsborre i taget, dvs i några dagar tar jag bara vanligt sprej i ena näsborren när jag ska lägga mig (det är då jag får panik utan). På ca tre dagar brukar jag vara ok igen och klara mig helt utan.
Näskanna funkar jättebra mot vanlig täppa och snor när man är förkyld men jag kan inte använda det för att få bort beroendet, snarare för att inte få det.
Lycka till fina Johanna o trevlig sommar

Anki 4 år sen

Kör en kur med kortisonnässpray t.ex Naxonex m.fl,finns på Apoteket, hjälpte mig lite jobbigt de första dagarna men är nu fri från beroendet :)

Carina S 4 år sen

Hej, jag känner igen det där, kan ej leva utan nässpray, har spray överallt, handväska, lådor osv ja kan ej sluta heller, blir alltid helt täppt när jag lägger mig.

Jeanette K 4 år sen

Samma problem här, men det brukar släppa när jag fasar ut det med kortisonspray som finns receptfritt på apoteket. Har varit beroende sen tonåren men det eskalerade i samband med graviditeterna, och det är inget kul alls. Har många i min omgivning som är samma, men bara kvinnor….
Kram o lycka till
(Jag fick tipset av läkare när jag sökte för många år sen, därför “vågar” jag ta till kortisonsprayet)

Anna 4 år sen

Jag säger bara näskanna! Skölj näsan med koksaltvatten och du kommer bli av med ditt beroende av nässpray. Äckligt/ovant i början men utan tvekan värt det.

Svar på kommentaren:
AnnaE 4 år sen

Ja näskanna ska vara jättebra! :)

Barbro 4 år sen

Vad snyggt du har på dej ikväll. Var har du hittat detta snygga ?
Ha nu en fin kväll i solen – själv sitter och njuter på balkongen.
Kram från en som gillar din blogg.

Petra 4 år sen

Testa koksaltspray med menthol. Har funkat för mig. Håll dig sedan undan vanligt nässprej, typ för gott :)

Skriv en ny kommentarSvara på kommentaren

* Obligatorisk

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.