ANNONS

Kom i form och behåll den!

/
20130930-175100


Vill du komma i form efter semestern? Kanske fastnat i sockerträsket eller vill komma igång med träningen. Hur gör man då för att behålla formen?
Jag vet hur det är att få bakslag. Man kanske inte ser målet, man kanske känner att ”det är ändå ingen ide” Jag går ändå inte ner så jag kan lika gärna ta den där bullen. Soffan blir skönare och skönare.
Men jag lovar. Det går. Allt går!
Det räcker inte med att säga ”Kan jag kan du, det är bara köra på och bestämma dig” Man vill höra fler konkreta tips. När jag ville gå ner i vikt och komma i form ville jag veta allt. Jag ville få olika tips på träning, kost mm men också den mentala biten.
Det blir ett långt inlägg men tydligt uppdelat:
Viktuppgång graviditet, bakslag, kost, träning och länkar. 

unnamed

Per Wissing


Här ska jag dela med mig av mina bästa tips. Hur jag gjorde för att bli av med sötsuget, vad jag tränar och när jag fick bakslag.
Jag har alltid varit väldigt aktiv och tränat sedan barn. Uppvuxen med näringsrik och bra kost men när jag var gravid hände något. Jag åt allt jag kom över. ”Skulle ju ända gå upp i vikt”.
Sämsta man kan göra. För 35 kilo är ingen lek att sedan gå ner. Dessutom fast i sockerträsket. Jag fick hjälp av min grymma granne Pernilla som tränade, var PT och släpade med mig ut efter fått  raska promenader på recept av min läkare. Jag drabbades även av panikångest som du kan läsa om HÄR.  Hade turen att träffa rätt läkare som ordinerade motion för att bli av med min ångest och stress.
Jag gick ner och vägde 57,5 kilo när Marilyn var 10 månader. Tränade på gymmet, gick mycket PW med dubbelkärran upp och ner för backar. Plockade bort skräpet, åt ”vanligt mat” men väldigt lite socker och mjöl.

Omslag_01.indd

(2008)
Några år senare fick jag ”bakslag” och började stoppa i mig mackor igen.  (2011)  Började baka mycket, ofta kladdkakor med barnen. Bjöd ofta på fika men fikandet blev för mycket. Kunde ”lika gärna ta en bulle till för jag har ju redan tagit en”

Dessa kladdkakor, frestande men inte jämt. Inte baka varje dag, då äter man mer än vad man vill.

Dessa kladdkakor, frestande men inte jämt.


Man ser inte hur snabbt det går, börjar man ta fika till kaffet kanske man till slut fikar med något sött  4 gånger om dagen. Det GÅR att ta en kaffe utan kaka. Det är inte svårt att tacka nej när du väl bestämt dig. Jag blev förbannad när vågen visade mer och mer. Då är det dags att göra någonting åt det.
Det handlar om vana. Att bryta mönstret men ändå behålla en balans. Så här var det för mig.
Nu ska jag visa er några bilder från 2010 tiden och fram till 2012. Det är inte så längesedan men där fick jag ett kraftigt bakslag och struntade i allt. Då slutade det också med 12 kilo extra som smög sig på. Jag orkade därför inte träna lika mycket. Ju mer jag gick upp, ju mindre jag tränade. Knäppt va?
2010

20130809-200820

bild2

träning1

gym-670x465

Ja herregud… gillar verkligen inte dessa bilder. Nu kommer det säkert kommentarer om att jag tittar på utseende och hur jag ”såg ut”. Men så här var det. Jag var ofta trött, sov dåligt, alltid stressad. Hatade verkligen att må så dåligt. Tyckte heller inte om vad jag såg i spegeln.

Jag står för det, jag tyckte det var skit att inte få på mig det jag ville. Tyckte det var hemskt att inte orka springa 1 km. Tyckte jag var duktig om jag gick i 20 min, sedan hem och fika. Galet.

04s34-johanna-132_p_628860b_17442524

20120222-231641

Bilden ovan är mars 2012. Ett par månader efter bestämde jag mig för att jag ska gå ner alla dom där extrakilona som hade smygit sig upp igen.


Jag bestämde mig för att nu är det bra! Vägrar lägga på mig ännu mer och detta började jag med. Jag fokuserade mycket på det mentala, jag tänkte på att jag gör ett val och det ska jag hålla. Tänkte ofta på vad mycket positivt det ger mig.
Konkreta tips vad jag gjorde: 
Ökade på träningen. Raskare tempo på PW, gick upp och ner för backar. Började springa efter ett tag. Ökade på vikterna på gymmet. Vågade ta i. Vågade ge mig ut före frukost, efter jag lade om kosten blev jag heller inte snurrig eller yr på rundan. Stabilt blodsocker. Lugnare kropp.
Gick även på kvällen efter jobbet, eller sprang.
Började köra mer styrketräning, märkte resultat redan efter några månader.
Tog alltid trappor istället för hiss.

Beforeafter

Kosten: 


Bort med kolhydrater och socker. Lågkolhydratkost 


Minskade portionerna. Man behöver inte backa om, 1 portion räcker. Mycket vatten med citron. Undvek buffér. 


Plockade bort alla mackor. Brödet skulle bort helt. Det var en utav mina största laster och också det som gjorde mig ännu mer hungrig. 


Lade till mer protein, mer rätt fett så jag höll mig mätt. Jag tog bort skräpet, alltså det onödiga. Allt frosseri varje fredag som fortsatte i tre dagar ändrade jag till en dag i veckan.För att behålla formen och en kosthållning som du trivs med måste man vara smart.


Äter du tex samma rätt dag ut och dag in kommer du till slut falla tillbaka. Mat ska vara gott och roligt! Du äter med ögat. Du måste lura hjärnan, för den vill ha det du en gång varit beroende av. Du måste äta något som ersätter, inte bara plocka bort och leva på kalkon eller kyckling utan något till 7 dagar i veckan. Jag LOVAR att det kommer inte hålla.

DSC_1002 kopia

DSC_0819


Varför trillar så många tillbaka efter dom bantat, dragit in på allt? Jo, för man tröttnar. Kroppen skriker efter mat.
Jag gillar att laga mat, det är kul med nya, roliga recept! Mycket grönsaker så kroppen orkar, mycket protein men också fett. Även som bränsle och energi.
Rätt fett bränner fett. Jag häller tex alltid i 1 msk rinnande kokosolja i smoothien varje dag.

DSC_0725-670x1007

Gör smarriga smoothies! Frukost, mellanmål eller som kvällsmat. Den här med jordgubbar, mynta, lime och lite kokosmjölk smakar gudomligt. Du blir mätt, framförallt inte hungrig redan efter en timma.
Blir du sugen på godis eller kakor? Svårt att säga nej till det som frestar eller svårt att hitta en balans? Kanske har bra perioder sedan frossar som en galning, får ångest eller dåligt samvete? Du hamnar i ett ekorrhjul.
Det är mycket mentalt.
#GODISSTOPP
Jag har alltid varit en godisråtta, älskar alla slags kakor och älskar godis. Men för mig passade det bättre att sluta helt. #godisstopp den 1 februari som Frida Boisen drog igång var det bästa jag gjort. Jag bara lade av. Före åt jag kanske godis en gång i veckan men nu håller jag mig till desserter om jag är bortbjuden eller andra utvalda tillfällen.


Bonus- Ingen mer magkatarr alls. Det är BORTA!! Hade ont i magen varje dag förut.
Tänker aldrig never- Unna mig en kaka. För mig är unna kanske ett ny klänning eller en massage. Om jag väljer en kaka eller glass njuter jag och inget dåligt samvete. Vägrar börja frossa eller må dåligt.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Copyright 2014


Jag tycker det är viktigt med balans för att man ska hålla formen. Välj ut ett tillfälle. Ska man tex på semester kanske man äter eller dricker mer av det goda. Men jag kanske inte tar det söta till frukost som alltid finns på hotell. Jag kanske heller inte äter glass eller dessert varje dag på semestern, man kanske inte frossar loss i allt. Men vill jag ha något gott har jag heller inger dåligt samvete för det.
För tillåt dig om du kan ta en glass att njuta av den. Frossa inte loss bara för det. Man lurar bara sig själv annars. Klarar man inte av det, då ska man hellre låta bli.


Kanske hitta något annat att mumsa på till helgen?
DSC_0195-670x445


Chokladbollar tex! Gjorda på dadlar fast smakar inte som dadlar.
 Träningen då? Ja, det går ju hand i hand med kosten. Har du srungit 7 km vill du kanske inte vräka i dig en hel påse chips direkt efter. Älskar chips men håller mig till någon gång ibland.

20131105-222721


20130906-000838


Om man vill komma i form och behålla den ska man hitta något man tycker om. Man ska också inte gå ut för hårt i början. Hur många tex har inte köpt gymkort, betalar månad efter månad och tränar endast efter jul och semestern?
Börjar lagom. Gå inte ut för hårt, det är lätt att man tröttnar eller skadar sig. Kanske börja med PW? Träna hemma till en video? Barnen kan vara med.
Man behöver inte köra som en galning 6 dagar i veckan om man inte annars tränar. Sätt upp mål, kanske tre dagar räcker om du är helt otränad. För det kommer göra att du hittar en balans. Kanske testa att öka din PW till 1 timma istället för 45 min? Kanske testa att så småningom börja jogga? Jogga så länge du orkar, sedan gå. Sedan jogga igen. Nästa gång du är ute kommer du märka att du faktiskt orkar springa lite längre. Den känslan… är magisk. Får du skador eller blir sjuk kommer du också tröttna och ge upp. Ät mycket bra mat när du kör igång. Kroppen blir ”stressad” men det är en bra stress men också oerhört viktigt med återhämtning,  energi efter du tränat.

IMG_6826.JPG


Du kommer känna dig stark som en oxe! Endorfinerna kommer spruta ur öronen på dig och du kommer vilja öka på ännu längre nästa gång.
Jag älskar att springa! Det ger mig så mycket energi, ork och den är en skön känsla att susa fram. Det är en skön känsla för ditt egna ego att orka ta dig uppför backen, att orka springa hela rundan utan att få den där jobbiga blodsmaken.
Det är faktiskt skönt att känna att du har flås och kondition. Hjärtat och skelettet behöver det. Hela din kropp mår bra av att få jobba!

IMG_4018-670x670


Känner du dig deppig och trött? Testa att komma igång. Du måste tvinga dig ut! Känner du någon annan som kanske inte mår bra? Dra med dig din kompis. Ni kan gå tillsammans. Det är så viktigt för psyket att röra på sig. Det är ren och skär medicin.
Träna tillsammans med din partner eller någon kompis. Varför inte dina barn? Det är jättekul!

DSC_0924-670x445


Man peppar varandra, är den ena lite trött drar den andra med osv.

912@70


IMG_7713


254897_479068255477513_617098188_n


Efter jag tränat ca några månader bara märkte jag direkt skillnad efter dom extrakilona jag lade på mig. Jag blev piggare, gladare, starkare. Men det händer mycket med kroppen. Du blir också tightare. Starkare. Ju större muskler desto bättre förbränning.
Får ofta frågan hur en vecka ser ut. Pw går jag minst varannan dag. Helst varje morgon, varierat med jogging eller löpning. Pass ca 3 ggr/veckan. Varierar Bodypump, tabatapass, spinning mm Älskar grupp-pass! Ofta styrketräning med Janne lördag, söndag. Intervaller 1 gång i veckan men då kör jag inget pass på kvällen. Kan skriva hur en vecka ser ut dag för dag om ni vill.

IMG_1337-670x652


IMG_7583-670x890


11535792_10152962397823067_7620272303217658645_n


Sumering av träning.
1. Hitta något du gillar. Det finns massor! Börja lagom, sedan öka. Kanske få igång din partner eller hitta en träningskompis? Är ni två är det svårare att dra sig ur.
2. Kombinera kondition och styrka. Ett enkelt sätt att uttrycka sig för att komma i form men det stämmer… Spring fort och lyft tungt.
3. Får du en dag som du bara känner 0 motivation, då kanske du hellre ska ligga på soffan den kvällen? Nya tag nästa dag.
4. Skjut inte upp det. Börja nu!
5. Har du ändrat kosten, dragit in på skräpet och äter nyttig, tränar men ändå inte får några resultat? Det kan vara så mycket annat. Stress? Sover du för lite? Ta kontakt med en PT sedan läkare. Jag är inte mycket för att springa till doktorn i första taget men ibland måste det till.
6. Våga ta i lite. Våga utmana dig själv. Går du 1,5 km och orkar det är det dags att öka på. Är man frisk ska inte några kilometer vara jobbigt att gå. Våga öka farten!
7. Kärlek

IMG_4113-670x670


Lycka är att må bra!  Jag hoppas jag kan inspirera eller hjälpa någon.
(Mycket som jag vill ha med i detta inlägg, har därför lagt med länkar. Mer konkreta tips på hur en dag ser ut för mig kan jag skriva om i ett nytt inlägg)
Länkar:
Träning 
Träningskläder 
Platt mage Video och övningar
Smoothies 
PMS 
Om att låta barnen äta skräpmat 
Panikångest vad träningen gör 37
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00