Krispig sötpotatis i ugn kan vara det godaste som finns. Lätt att dom annars blir mjuka och “blöta” och jag har testat mig fram. Behövs inget ströbröd.
Jag kör dom först med bara kryddor, ingen olja på låg värme. Runt 130 grader ca 40 min i mitten av ugnen. Sedan tar jag ut dom, ringlar lite olivolja på och höjer upp till 200-220 grader och har dom ca 20 minuter. Hjälp alltså, det blir så galet gott! Krispiga och knapriga. Precis som pommes.
Gillar den där knapriga ytan. Sedan tror många att just sötpotatis (som är en ört) är mindre kolhydrater än potatis. Det stämmer inte. Det är lika mycket, om inte mer i sötpotatis. Även något mindre protein. Varför äter man sötpotatis då?
Jag gör det för det är mer energi och näring i sötpotatisen. Det är mycket C-vitaminer och det är det jag vill få i mig. Blir man tex lätt sjuk när man kör igång med träning? Kanske minskat med både frukt och kolhydrater? Jag har testat lite olika varianter nu och har en bra balans. Blir sällan sjuk längre när jag tränar hårt. (peppar peppar…) Blev alltid sjuk förut. Gah! Man blir ju galen då…
Jag tror dels kroppen vant sig, den blir inte “lika stressad” och jag har lärt mig vad kroppen behöver för att orka. Det har tagit sin tid, man måste hitta sin väg.
Sedan tycker jag sötpotatis är oerhört gott! Maten är A och O om du vill ha en balans, gå ner i vikt eller få ordning på kost och träning. Ingen kropp funkar om du kör en diet utan näring. Protein och grönsaker! Viktigt, där hittar du massor med näring och vitaminer.
Nu önskar jag er alla en riktigt härlig fredag! Ska ut och övningsköra med Lisa-Marie nu, hon går all in för sitt körkort och det är så kul att se framstegen. Får nypa mig i armen när jag sitter bredvid. Hon var nyss bebis =)
Stor kram!
Tack för tipset om sötpotatisen! Då ska jag försöka igen, mina blev så mjuka. :) Du har så rolig blandning på din blogg! Kul att följa dig! Kram
Tack snälla, ja dessa är såå goda!!kram Johanna
ååå då ska jag prova dom igen! mina har blivit sååå mjuka så har försökt med alla möjliga knep…ska testa ditt med!
idag har vi kört ett sockerfritt kalas för min son som fyller 6 år imorgon!
mandelkakor med hallonsylt, banan muffins och nougatkaka…hihi såååå gott!
blir inspirerad av allt du skriver om så fortsätt med det du gör…
älskar att hitta nya recept o drömma lite…just nu drömmer jag om att öppna ett nyttigt cafe ett cafe som BARA har bakverk sötat med honung eller dadlar…drömma kan man ju alltid ;)
mina barn e testkaniner…dom e en hård jury ;) gillar dom det inte så vet jag;)
hihi…
kram kram
Ps. vet du något cafe som har sånt tänk? eller e det bara raw food cafe?
Hej Johanna! Tänkt bo på hotell Kung Carl som du också tipsat om. Verkar vara väldigt olika kvalitet på rummen samt betyg från besökare. Har du nåt speciellt rum/rumsnr som du kan tipsa om? Vill gärna ha nåt rum med lugnt läge och inte de dyraste vilket såklart är finast. Nåt tips?? Trevlig helg!!!
Gott ihop med palsternacka också, och rosmarin. Barbro, du kan ha t ex kyckling eller lax till. Gott till det mesta :) Trevlig helg alla! <3
Du har verkligen lärt mig om sötpotatis vilket jag gärna bjuder på när vänner kommer på mat och alla hittills har blivit så förtjusta. Tror inte jag visste vad det var innan du rekommenderade den. Sådana tips om mat gillas av mig. Må väl!!
Vad kul Barbro! Ska försöka skriva mer recept! :)
Kram Johanna
Är nyfiken på sötpotatis men vad äter du till.
Vill önska dej en fin fredagskväll samt en bra helg.
Kram
Har det till tex kött, kyckling mm.
Torsdags kväll tex hade jag det till tjejernas favorit- kyckling med min jordnötssås!
Har du testat den såsen? Så god!
Om man tål nötter förstås.
Ha en fin lördag!
Kram
Älskar sötpotatis – tack för tipset!
Min “last” är att doppa i aioli…
Kram!
O shit vad gott!!
Kram på dig
Övningsköra… Gu va stora de börjar bli :-) Minns det där själv som igår, även om det är mååånga år sen nu.
Ha en underbar fredagskväll
http://lotte4.blogspot.se
Ja haha! Galet!! Men så häftigt :)
Ha en skön lördag!
Kram Johanna